Kirjasetti saatu arvioitavaksi PS-Kustannukselta

 

Mitä on ulkopuolisuus ja entä, jos leikkiin ei mahdukaan kolmatta?
Miten vahvistaa itseluottamusta? Entä jos pimeä pelottaa, muttei sitä tahtoisi toisille kertoa?
Miten kantaa repussa painavat huolet ja oppia jakamaan niitä? 

 

Avril McDonaldin luoma Jukka Hukka-kirjasarja sisältää viisi satukirjaa, jotka on suunnattu 4—7-vuotiaille. Kirjan päähenkilö, sympaattinen Jukka Hukka kokee erilaisia vahvojen tunteiden sävyttämiä tilanteita – kuten jokainen lapsi – ja saa jännityksen tai mielipahan yllättäessä apuja ystävälliseltä hämähäkiltä. Hämähäkki ymmärtää kirjasta toiseen, missä ongelma piilee ja miten siihen voisi tarttua.

Lorumuotoon kirjoitetut sadut sympaattisine hahmoineen auttavat lapsia käsittelemään moninaisia tunteita ja tuovat aikuisille keinoja keskustella tunteista lasten kanssa. Jokainen kirja sisältää myös tehtäviä satuun liittyvien tunnetaitojen harjoittelemiseksi lasten kanssa. Tehtävät on koonnut kasvatustieteen tohtori Liisa Ahonen. 

Jukka Hukka ja hirveä harmi  Itseluottamuksen vahvistaminen

Entä, kun leikkiin ei mahdukaan kolmea? Kun paras ystävä valitsee leikkikaverikseen toisen? 

Yksin jäävä Jukka Hukka suree, kun hänen paras ystävänsä, Katri Katti lähtee leikkimään Hanna Hauvan kanssa. Oivaltava hämähäkki on jälleen lähellä kertomassa, että monia asioita voi tehdä yksinkin. Sitä paitsi aina voi löytää myös uusia kavereita – ja antaa vanhalle ystävälle toisen mahdollisuuden.

Kirja tarttuu ystävyyteen ja kaverisuhteisiin. Siihen, miltä tuntuu, kun jää ulkopuoliseksi ja miten niissä hetkissä voisi toimia. 

Jukka Hukka ja varjohirviö — Pelon ja jännityksen kesyttäminen

Yökyläily on mahtavaa, kun saa kutsua majaan omat kaverit. Kun Jukka Hukan on aika sammuttaa valot ja alkaa nukkua kavereidensa kanssa, paljastuu hänen pimeänpelkonsa. Se, josta hän ei ole halunnut kenellekään kertoa. Pimeässä kaikki näyttää niin kovin erilaiselta, kun mielikuvitus saa vallan. 

Hämähäkki kertoo Jukka Hukalle loitsun, jonka avulla pelottavia asioita voi karkottaa. Samaa tahtovat kokeilla hänen kaverinsakin. 

Kirjassa käsitellään pelkoa ja jännitystä. Opastetaan, että pelottavatkin asiat voi helpoilla konsteilla saada tuntumaan vähemmän pelottavilta esimerkiksi oman voimahahmon kautta.

Jukka Hukka ja kirjava takki — Ystävällisyys ja toisten huomioiminen

Jukka Hukka on odottanut talvea voidakseen pukea upouuden kirjavan takkinsa. Kylmien päivien saapuessa hänen riemunsa vaihtuu harmiin, kun ilkeät vastaantulijat pilkkaavat hänen takkiaan. Toisten käytös satuttaa.

Hämähäkki rohkaisee etsimään jotakin, johon voi luottaa ja kertomaan tunteistaan hänelle. Kaikki ei ole aina sitä miltä näyttää – myötätunnolla ja pitämällä sydämen avoimena kiusaajastakin voi tulla ystävä. 

Tehtäväosio tarttuu erilaisuuteen ja kiusaamiseen. Siinä painotetaan empatiaa ja omien vahvuuksien ja rajojen hahmottamista. Sitä, että on tärkeä omana itsenään. 

Jukka Hukka ja Iso Hukka — Menetyksestä ja surusta selviäminen

Miltä tuntuu, kun menettää tärkeän ihmisen? Jukka Hukka vierailee mielellään kavereidensa kanssa Ison Hukan luona. Siellä hän tuntee aina olonsa odotetuksi, keinuu lähes pilviin saakka ja kuulee tarinat ihmeistä. Eräänä päivänä Iso Hukka onkin poissa. 

Surunsa keskellä Jukka Hukka ymmärtää, ettei oikea rakkaus koskaan pääty. Hämähäkki opettaa, että muistoja – elettyä ja koettua – voi tarkastella monella eri tavalla. Ettei ikävä lakkaa, mutta puhuminen ja tunteiden käsitteleminen helpottaa.

Tehtävissä käsitellään surua tekemällä muistojen laatikko tärkeimmille muistoille sekä tunnistamalla erilaisia menettämisen herättämiä tunteita. 

Jukka Hukka ja lohikäärmevauva — Rauhoittumisen harjoitteleminen

Kun huolet painavat repussa, ei kulkeminen ole yhtä kevyttä kuin ystävillä.

Hämähäkki kertoo Jukka Hukalle, miten omaa mieltä voi rauhoittaa.  Jukka Hukka oppii myös, etteivät huolet tunnu niin raskailta silloin, kun ne voi jakaa toisten kanssa.

Kirjassa käsitellään huolia ja murheita, sekä sitä, miten niistä pääsee yli. Kirjan lopussa olevassa tehtäväosioissa puhutaan häpeän ja nolouden tunteista, talletetaan asiat kiitollisuusvihkoon ja rentoudutaan. 

Jukka Hukka on paitsi sisällöltään vaikuttava kirjasarja tunnetaitojen opettelemiseen, myös visuaalisuudeltaan kaunis. Tarinoiden lorumuoto toimii ja saa yllättävällä tavalla lasten kiinnostuksen pysymään yllä. Kirjat suomentanut Arja Pikkupeura onkin tehnyt tältä osin taitavaa työtä. 

Ystävystyminen, pelko, menetys, rauhoittuminen ja itsetunnon vahvistaminen – miten ajankohtaisen ajattomia teemoja lasten kanssa käsiteltäväksi.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram