Lasten hammashoidon tavoitteena on, että lapsi voi kasvaa aikuisikään asti tervein hampain. Tärkeää on, että hammaslääkärikäynneistä jäisi peloton, myönteinen tunne.

 

Viisivuotiaalla esikoisellamme on edessä ikäryhmälleen kuuluva hammastarkastus suuhygienistillä. Ilmassa on pientä jännitystä, sillä edelliskerta hammaslääkärillä meni jokunen vuosi sitten itse tarkastuksen osalta erinomaisesti, mutta tuolista noustuaan hän ampaisi suoraan ulos ovesta.

 

Ollaan kerrottu tytöille rehellisesti – siltä osin kuin itse osataan – mitä hammaslääkärissä (tai lääkärissä) on odotettavissa ja millaisia toimenpiteitä mahdollisesti tehdään. Erinomaista valmistautumista tähän on ollut mukana olo pikkusiskonsa hammashoitajakäynnillä. En ollut ajatellutkaan, että mietteitä herättävät jo vieraat laitteet ja välineet sekä kirkas lamppu suojalaseineen.

Samoin ollaan puhuttu siitä, miten tärkeää hampaiden hoitaminen on ja että heidänkin hampaista on pidetty huolta jo ennen heidän syntymäänsä. Lapsen hammashoitohan aloitetaan tavallaan jo raskausaikana, kun vanhempia opastetaan neuvolassa kertoen suuhygieniatottumuksista ja taaperoajan ruokavaliosta.

 

Hammashoitoon voi sisältyä myös pelkotiloja - sen muistan omasta lapsuudestani ennen vuosien oikomishoitoja - joten arvostan hammaslääkäriä, joka osaa edetä tilanteissa lasten ehdoilla rauhallisesti selittäen. Kaikki eivät osaa, siitäkin on tyttöjen kanssa jo kokemusta, joten toivon, että tämä ajanvaraus kunnalliselle puolelle on onnistunut.

 

Esikoisen ensimmäiseltä hammashoitolakäynniltä muistan toteamuksen, että vanhempien on tarkasteltava omia asenteitaan ja tarkkailtava, ettei siirrä lapseen mahdollisia omia pelkotilojaan tai huonoja hammaslääkärikokemuksiaan.

Tänään luettiin myös hammaslääkäristä kertovaa kirjaa; Albi käy hammaslääkärissä. (Mikko Kunnas, Kvaliti / 2017). Sadussa Albi Lumiukko menee hammaslääkäriin, koska haluaa mustien hiilihampaidensa sijaan valkoiset hampaat. Hammaslääkäri vaihtaa hiilten tilalle hohtavan helminauhansa, jonka myötä Albi kadottaa ystävällisen hymynsä ennen uusien hiilten löytämistä.

 

Hyväntuulisen ja helppolukuisen kirjan punainen lanka on kuitenkin myönteinen hammaslääkärikokemus, jonka Albi jakaa omalla leikkivastaanotollaan myös ystävilleen. Pyjamatytöt pohtivat oman hammaslääkärivastaanoton perustamista omille leluilleen, joten jotakin vastaanottavaisuutta on selvästi ilmassa. Onneksi.

 

Toivoisin myös vinkkejänne. Tunnetteko muita hammaslääkäriin liittyviä lasten kirjoja, suomeksi tai ruotsiksi? 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram