"Ilmoita lapsen loma-ajan päivähoitotarve X.X. mennessä" vilkahtaa viesti päiväkodista. 

Joululoma on tuskin jäänyt taakse, kun tulisi miettiä, lomailevatko lapset helmikuun puolenvälin tienoilla vai varataanko samalle ajalle varahoitojärjestelyjä. 

 

Mikään ei ole mukavampaa kuin lomailla koko perhe yhdessä, viikko toisensa perään. Vai mitä? Tismalleen samaa mieltä. Mutta entä jos työelämän realiteetit eivät kohtaa toivottua lomailutarvetta? Kun talvi-, syys-, joulu- ja kesälomat ovat yhtämittaisesti paljon pidemmät kuin perheen kahden vanhemmat yhteenlasketut täysmittaiset lomaviikot. Koko perheen yhteistä lomaakin olisi sitä paitsi mukava ja ennen kaikkea tärkeä viettää. 

Melkoinen lomaruletti, jossa voittajaa haetaan onneksi lapsesta. Palapeli, josta ei yhdenkään palasen ole vara mennä hukkaan.

 

Talviloma ei onneksi synnytä samanlaista vastakkainasettelua lomatoiveissa pikkulapsiperheiden ja muiden välille. Aikuispariskunnat ja sinkut ovat vain todennäköisesti helpottuneita, kun heillä on selkeähkö käsitys siitä, milloin perheet valloittavat kylpylät ja vaahtosammuttimen kokoiset muodostavat pitkät jonot rinteiden hisseihin. He valitsevat mahdollisuuksien mukaan toiset viikot, rauhallisemmat. Sitä paitsi lomat etelän lämmössä ovat kiskurihintaisia vilkkaimpina päiväkotien ja koulujen talvilomaviikkoina.


Molemmilla lapsilla olisi tämän vuoden talvilomaviikolla edessä siirtymä varapäiväkotiin. Päiväkoti-ikäisillä on onneksi tarjolla varahoitopaikkoja sekä kunnallisen että yksityisen hoidon puolella. Se, että pakataan viikoksi laukut ja siirrytään naapuripäiväkotiin tai toiseen saman ketjun päiväkotiin, voi olla lapselle virkistäväkin seikkailu. Etenkin päiväkotien isoimmille. Rutiineja kaipaavalle tai pienemmälle lapselle mahdollisesti vähemmän mutkatonta. 

Me ollaan yritetty etsiä näihin oman päiväkodin sulkuviikkoihin muita ratkaisuja. Osin mukavuuden- ja rutiinien kaipuusta, mutta isolta osin siksi, että lapset saisivat myös säännöllisesti pidempiä vapaapäiviä päiväkotimaailmasta. Vaikka he hoitopaikoissaan viihtyvät, on meno kymmenien lasten ympäröimänä myös kuormittavaa. 

 

Tulevan talviloman hoitoratkaisuna ovat isovanhemmat, joilla on mahdollisuus tulla koko viikoksi lasten seuraksi. Lapsille mummon ja vaarin pyörähdys tänne eteläisempään Suomeen on kovasti odotettu, kun satojen kilometrien välimatkan takia nähdään harvoin. Meille vanhempina se antaa mahdollisuuden olla tavanomaisesti töissä ja samalla säästää lomapäiviä toisiin ajankohtiin.
 

Miten teidän perheessänne järjestetään tänä vuonna lasten talvilomaviikko? 

 

Kesälomajärjestelyistä kirjoitin viime kesänä, kun taituroimme kesälomalomien kanssa palattuani perhevapailta töihin: 

Kesälomaruletti pyörii - Miksi äidit ja isät saavat aina heinäkuun?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram