”Kunpa aamullakin satais näin paljon, niin vois hyppiä vesilätäkössä", toivoi viisivuotias hartaasti mennessään nukkumaan. Sade ropisi katolla ja tuuli piiskasi ikkunoita. 

Miten sitä oppisi elämään lapsen tavalla? Etsisi aina niitä valoisia puolia, ehkä odottamattomistakin paikoista. Onhan se näet totta, sade ropisee katolla enää vain hetken ennen kuin vaihtuu kevyisiin lumihiutaleisiin tai rummuttaviin rakeisiin. Vielä voi hyppiä vesilätäköissä.

Olen kertonut kotimaisten lastenasusteiden ja -vaatteiden kokeilustani läpi vuoden. Siitä, että haluan kartoittaa ja jatkuvasti pitää silmällä lastenvaatehankinnoissa kotimaisia valmistajia ja suunnittelijoita - ja toimivien, kauniiden vaihtoehtojen löytyessä valita ensisijaisesti niitä. 

Alkuperäinen ajatus tuli kevään Lapsimessuilta (jotka muuten järjestetään ensi vuonna 20.-22.4.2018), jolloin vasta oikeastaan ensimmäistä kertaa ymmärsin, miten paljon vaihtoehtoja myös kotimaisilla yrityksillä on. Sittemmin tästä on tullut tapa - katsoa myös ja erityisesti kotimainen tarjonta. 

 

Nokian Jalkineen Hait

klassiset kumisaappaat söpön vaaleanpunaisina, ovat olleet yksi näistä valinnoista. Ajattomat, vähän matalavartisemmat klassikkokumpparit ovat olleet tykätyt. 

Tytöt ovat sujauttaneet jalkaansa niin syksyisellä sadesäällä kuin märässä nollakelissäkin villasukkalisällä. Plussana kumppareille on ehdottomasti se, että lapsikin saa ne helposti jalkaansa. Ei tarvitse tehdä mitään hien otsalle nostavia poppakonsteja, vaan saappaat sujahtavat jalkaan vaivatta ja ne saa poiskin ilman kiskomista. Aika monien saappaiden kohdalla on näet kuulunut eteisestä aina sama tuskastunut "äiti, tuu auttamaan"-toive.

Kumpparit jalassa on retkeilty ja käyty leikkipuistossa. Loppusyksystä ne haluttiin päiväkotiinkin, jossa lapsilla oli käytössään toiset kumisaappaat. Vanhempana pidän siitä, että nämä kumisaappaat ovat myös nätit, tyttömäisen suloiset ilman kirkuvia kuoseja. Niillä voi tehdä kauppareissunkin päivän päätteeksi toivoen, että parkkipaikalla olisi edes yksi kunnon vesilätäkkö.

 

Väliasut 

Kun palasimme muutama päivä sitten yötä vasten lomamatkalta etelän lämmöstä, halusi esikoisemme kotiin päästessään ylleen lämpökerraston ja pitkät villasukat. Viikko lähes 30 asteessa teki tehtävänsä marraskuiseen koleuteen kotiutuvalle. 

Lämpiminä väliasuina tytöillä tämän syksyn seikkailuissa ja kotoiluissa ovat Tamsilkin valmistamat villasilkkivaatteet. Ne, jotka eivät kutita ja jotka lämmittävät; luonnonvalkoisena ja harmaana. Välikerrastot, jotka sopivat ulkoilusta kuperkeikkoihin. 

 

Tam-Silkista tulee mielleyhtymä mun lapsuuteeni ja lapsuudenkotini, ison maalaistalon, yläkerrassa asuneisiin isovanhempiini. Nyt jo pilvenhattaran päältä meitä katsovalla mummollani oli Tam-Silkin vaatteita paljon, laamapaidoista lähtien.

Tyttöjen välikerrastoihin syntyy siksi hassun nostalginen sidos - jotakin vuosikymmentenkin takaa on ennallaan.  

 

Mukavalta tuntuu myös tietoisuus siitä, että he valmistavat tuotteensa 100% kotimaisin voimin, lähellä asiakasta. 

Kerroin viimeksi pohtineeni sitä, miten paljon meihin jää jälkiä erilaisista kemikaaleista jo lapsuudesta saakka ja miten se vaikuttaa hyvinvointiimme elämän varrella. Myös Tam-Silkin tuotteissa on kiinnitetty huomiota materiaalien ekologisuuteen. En tiedä, missä määrin vaatekappaleella, parilla tai vielä kymmenelläkään on kokonaisuuteen merkitystä. Ehkä siitä näkökulmasta kuitenkin, että jos näitä valintoja vaatteiden suhteen tekee yhden kerrallaan, se on aina yhden enemmän.

 

Kotimaisten lastenvaatteiden tarjonta muuttuu nopeasti.  Jos sinä seuraat kotimaisia lastenvaatteita - täällä valmistettuja tai suunniteltuja - kertoisitko omat suosikkisi? Tai onko jollakin valmistajalla erityisen huomionarvoinen mallisto juuri tällä hetkellä? 

 

Aiempia kirjoituksiani:

Kotimaisia lastenvaatteita vilpoisiin syyspäiviinkin - neuleita kesämekkojen sijaan
Linnonmaa / Ecobaby

Kotimaisten lastenvaatteiden laadukkuus yllättää - muutakin kuin yläasteen käsityötuntien opit käytössä
YO ZEN ja Melli EcoDesign

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet
Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.
Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

- - - -

Joko seuraat arkeamme Facebookissa tai lähes päivittäisin kuvatarinoin Instagramissa? Näinä aikoina meillä valmistellaan joulua suurella lämmöllä, luetaan paljon ja askarrellaan vieläkin enemmän kolme- ja viisivuotiaiden kanssa sekä seikkaillaan ja retkeillään erilaisissa lapsiperhekohteissa. Koska mitään en pidä itsestäänselvyytenä, blogissa pohditaan myös elämää sen syvempinä merkityksinä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu