"Äiti, mulla on kulkku kipeä", totesi nelivuotias viikonloppuna useamman kerran. Kaksivuotias pikkusisko säesti nuhaisena vieressä "Enin, kulkku kipeä."

 

Syksyn ensimmäinen flunssa saapui meille kylään, viikonloppuvieraaksi isänpäiväviikonloppuun. Tämän hetken tuntemusten perusteella tilanteesta selvittiin onneksi lievin nuhanenin ja viluisuudella, sekä nyt flunssavaiheen edetessä alkaneella yskäisyydellä. Sellaisella, joka  herättää öisin ja tekee unista rauhattomia, mutta pitää kuitenkin yllä uskon nopeaan parantumiseen.

 

Silti se muistutti viiltävällä terävyydellä siitä, mitä tuleva talvi saattaa taas tuoda tullessaan, etenkin, jos lämpötilat alkavat sahata nollan molemmin puolin kuten viime talvena. Siitä, että nelihenkisessä perheessä on jatkuvasti joku vähän kipeänä, flunssaisena. Kun yksi tokenee kurkkukivustaan ja viikkojen yskimisestä kokien olonsa paremmaksi, on toinen jo ehtinyt saada pöpön joko oman perheen tartuntana tai onnistuen nappaamaan toisen pöpörodun kimppuunsa. Lisää nessuja ja Bepanthenia nenän ympärille, lisää kuumaa juomaa ja kiireesti kaappien kätköille etsimään villasukat valmiiksi palelevia jalkoja lämmittämään ja huopa ympärille käärittäväksi. Lasten kanssa lähes epätoivoisen partaalla maaniteltuja ruokailuhetkiä "söisitkö edes yhden palan broileria tai pari lusikkaa raejuustoa?"

 

Meillä molemmat tytöt nukkuivat flunssan jyllätessä pitkiä päiväunia. Viipyivät nukkumatin matkassa tunteja ja menivät silti illalla melko tavanomaiseen aikaan nukkumaan. Se kertoi väsymyksestä ja siitä, että elimistö vaatii enemmän lepoa hätistääkseen pöpöt tiehensä. Silti - levottomasti nukkunut esikoinen halusi kesken päiväunien syliin, johon vasta nukahti rauhassa rakasta uniriepua rutistaen.

 

Tällä kertaa selvittiin mitä todennäköisimmin muutamilla Nessu-paketeilla ja rauhallisempien leikkien päivillä. Talvi on kuitenkin vasta edessä ja silmiin osui tänäänkin kirjoitus siitä, miten influenssarokotusta suositellaan lapsiperheisiin. Sanotaanhan, että influenssaan sairastuu kausittain 5-15% väestöstä, erityisesti riskiryhmistä kuten lapsiperheet ja vanhukset. Rokotteenkin pitäisi kuulemma tänä vuonna tepsiä hyvin, uutisoi Yle. THL:n tämän päivän arviossa jopa 23 000 joutuu joka vuosi erikoissairaanhoidon piiriin influenssan takia ja 1 000 kuolee. Suuria lukuja, jotenkin vaikeita käsittääkin oikeastaan.

 

Meillä influenssaa ei tiettävästi ole koskaan sairastettu, eikä sen suojaksi rokotuksiakaan otettu. Täällä olisi neuvolassa ensi viikolla lapsiperheiden ajanvaraukseton nonstop-rokotusmaraton yhden illan. Tuolloin rokotukset saisi erityisen kätevästi. Suhtautumiseni siihen on kuitenkin melko mietteliäs - mikä rokotteen todellinen hyöty on ja tepsiikö rokotteen suoja sitten oikeasti tämän vuoden kantaan, vai välttyisiköhän sitä pöpöiltä tänäkin vuonna rokottamatta? Ymmärränkö rokotteen merkityksen vasta, jos influenssa meille joskus rantautuisi ja viruisin kipeänä sängyn pohjalla? Ehkä. Asia on siis edelleen vakaasti harkinnassa.

 

Otetaanko teillä influenssarokotukset? Tai oletteko lapsiperheenä sairastaneet influenssaa?

- - - - -

Teehetkien koti ajankohtaisine päivityksineen löytyy myös Facebookista

Kommentit (3)

Lumo
1/3 | 

Joitain vuosia sitten sairastin influenssan. Melko mietona kai, kun lämpöä oli "vain" 39 viiden päivän ajan siitä laskien minulle normaaliin alle 36 asteeseen vielä useamman päivän. Aika huonoon kuntoon se veti ja täysi toipuminen vei viikkoja. Nyt useammalla tutulla on ollut keuhkokuumetta, mitä luultavammin influenssan jälkitautina. Muuten terveiden alle viisikymppisten ja nuorempienkin toipuminen on vaatinut sairaalahoitoa. Keuhkokuume kun oikeasti voi tappaa. En silti ole ottanut influenssarokotetta, mutta nyt olen alkanut sitäkin hieman harkita vaikka harvoin sairastankin.

Vierailija
2/3 | 

Tänään juuri haettiin influenssarokotukset itselleni ja kahdelle muksulle.Lähinnä otamme sen takia koska pojalla on perussairaus.Tyttö 2vee sais nyt ensimmäisen influenssa rokotuksen ja pojalle kolmas vuosi peräkkäin.Rokotuksista ei ole mitään tullut minulle eikä pojalle koskaan.Nyt jännätään tuleeko neitille mitään oireita.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram