Tarinat vakuuttavat ja vaikuttavat. Tarinat, joiden takaa löytyy ajatus hyvästä, puhututtavat. 

 

Vaateteollisuus on yksi maailman saastuttavimmista toimialoista. Ympäristövaikutukset toimialalla, jossa eletään pikamuodin aikakautta ja uusia vaatteita ilmestyy kaupan hyllyille entistä tiheämpään, ovat merkittävät. 

 

Kerroin alkuvuonna, että pyrin mahdollisuuksien mukaan löytämään kauniita ja toimivia kotimaisia lastenvaatteita ja -asusteita. Alun perin takana ei ollut sen suurempaa ajatusta kuin Lapsimessuilla syttynyt kiinnostus ja oivallus, että paljon pitämieni Ralph Laureneiden ja Gantien rinnalle on kauniita Suomessa suunniteltuja tai valmistettuja vaihtoehtoja. 

Sittemmin olen huomannut pohtivani mm. sitä, missä määrin meihin jää jälkiä erilaisista kemikaaleista jo lapsuudesta saakka ja miten se vaikuttaa hyvinvointiimme elämän varrella. Voimmeko näihin valintoihin vaikuttaa vaatteillamme?

 

Tai jos tiedän, että meille hankitaan joka tapauksessa hurjan paljon lastenvaatteita, voisinko edes osittain olla ekologisesti painottunein valinnoin vähentämässä sitä kuormaa, jonka lastenvaatehankinnat aiheuttavat? 

En tiedä, missä määrin vaatekappaleella, parilla tai vielä kymmenelläkään on kokonaisuuteen merkitystä. Ehkä siitä näkökulmasta kuitenkin, että jos näitä valintoja vaatteiden suhteen tekee yhden kerrallaan, se on aina yhden enemmän.

 

Lapsilla on ollut käytössään kotimaiset, luomumateriaalista valmistetut VAI-KOn merinovillapipot. Merinovillaisista vaatteista ollaan tykätty aiemminkin - välikerrastoista ohuehkoihin pipoihin - mutta VAI-KOn pipoista löytyy myös jämäkän pehmeä vaihtoehto. Lasten pipot ovat Kiva-mallistosta hyvin päähän istuvia ja tosi lämpimiä. Yllättäväksi olen kokenut sen, että pipot joustavat paljon käyttäjänsä pään mukaan - istuvat hyvin venyessäänkin ja palautuvat alkuperäiseen kuosiinsa heti. Lasten pipoista toinen on lasten, toinen aikuisten koko ja oikeastaan heistä kumpikin voi valita kumman tahansa mallin. 

 

Päiväkotilasten näkökulmasta tärkeää on ollut se, että pipo on helppo saada itse päähän ja se pysyy jämäkästi nousematta edes vauhdikkaimmissa kiipeilytelineleikeissä tai metsäseikkailuissa. 

VAI-KOlla jokaisella pipolla on takanaan myös tarina. Pipojen polku alkaa argentiinalaisilta lammastiloilta, joissa tuotetusta luomuvillasta tehdään paikallisesti täällä Suomessa muun muassa pipoja ja lapasia.

 

Ennen kaikkea heidän tarinassaan herättää se, että vastuullisuuteensa nojaten he lahjoittavat prosentuaalisen osan liikevaihdostaan, jotta köyhempien maiden paremmalle tulevaisuudelle. Sille, että ympäristö säilyisi myös tuleville sukupolville. 

 

En tiedä, josko kuluttaminen voi koskaan olla vastuullista. Uskon kuitenkin, että kuluttajien valinnoilla on ainakin pitkällä aikavälillä vaikutusta sekä ympäristön tilaan että meidän ihmisten hyvinvointiin. Ostopäätöksillä ja ostamatta jättämisellä meidän on mahdollisuus vaikuttaa markkinoihin ja herättää pohtimaan sitä, millaiseen tulevaisuuteen meidän valintamme ohjaavat. Siksi VAI-KOn ajatus puhututtaa. 

- - - 

Aiempia kirjoituksiani kotimaisista lastenvaatteista:

Lämpimänä kuralätäköissä - Kotimaisilla vaatteilla lasten unelmia 
Nokian Hai-jalkineet ja TamSilkin väliasut

Kotimaisia lastenvaatteita vilpoisiin syyspäiviinkin - neuleita kesämekkojen sijaan
Linnonmaa / Ecobaby

Kotimaisten lastenvaatteiden laadukkuus yllättää - muutakin kuin yläasteen käsityötuntien opit käytössä
YO ZEN ja Melli EcoDesign

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet
Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.
Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu