Muistatteko, kun otin vastaan haasteen etsiä tytöille kesän ajan ensisijassa pelkkiä kotimaisia lastenvaatteita ja esiripun avautuessa kotimaisten lastenvaatteiden maailmaan pidensin tavoitettani jouluun. Kerroin miettineeni asiaa jo pidempään, mutta innostuin erityisesti Lapsimessuilla. Ensimmäiset ajatukset Lapsimessujen jälkeen täällä ja löydöt kauniista vaatteista täällä.

 

Lähtökohtana piti kuitenkin olla se, että ne ovat kauniita, kätevästi saatavilla ja hintakin on kohtuullinen. Ehtoni eivät ole helpoimpia täytettäviksi, sillä tiedän olevani lastenvaatekuluttajana melko vaativa ja rutinoitunut sekä toisaalta olen tukeutunut hyvin (lue: liiankin) helposti nettikauppoihin pitkin poikin maailmaa miettimättäkään, olisiko vaihtoehtoja lähempänä.


Ihanuuksia  ja erilaisuuksia on - yllättäen - tullut vastaan paljon ja olen oppinut arvostamaan sitä osaamista, mitä meillä täällä Suomessa on. Se, että lähes jokaisen vaatemerkin takaa löytyy pienyrittäjä muutaman vaatteen valikoimalla, tekee kuitenkin etsimisestä ja vaatteiden yhteensovittamisesta huomattavasti hankalampaa. Jotta voisi ylipäätään hankkia kotimaisia lastenvaatteita, on käytettävä paljon aikaa jo pelkkään vaihtoehtojen löytämiseen. Kauppoja, jotka myyvät useampia kotimaisia merkkejä, on vielä melko vähän - ja niissäkin on useimmiten myynnissä vain suurempien valmistajien vaatteita. Yksi noista alkuperäisistä toiveistani, helppo löydettävyys, on siis osoittautunut vaikeaksi toteuttaa.

 

Lastenvaatekarnevaali kokoaa kuitenkin yhteen kotimaisia lastenvaatemerkkejä ja tarjoaa meille vanhemmille mahdollisuuden löytää samassa tapahtumassa paljon yksilöllisiä vaatteita. Aion itse lähteä Lastenvaatekarnevaalin päätapahtumaan Tampereelle 15.10, sillä haluaisin vaatelöytöjen ohella nähdä yrittäjien kasvot kivojen vaatteiden takana. Kuka lähtee mukaan? Tapahtuma on muuten maksuton.

 

Kotimaisia lastenvaatteita on meillä kuitenkin tänä kesänä käytetty paljon, molemmilla tytöillä.

Poutapukimo, tamperelainen lastenvaatteiden verkkokauppa myy täällä Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita. He puhuvat vaatteen “toiminnallisesta leikkiin kutsusta" eli he pyrkivät suunnittelemaan vaatteet nimenomaan leikkikelpoisiksi. Tytöillä on Poutapukimon mekko ja housut, ja tänä kesänä paljon käytettyinä ne ovat materiaaliansakin puolesta osoittautuneet kaikkeen touhuiluun sopiviksi polkupyöräilystä mato-ongintaan ja taidenäyttelyyn.

 

Poutapukimon värimaailma on leikkisän värikäs ja näyttäytynyt meillä erityisesti pian kolme vuotta täyttävän kuopuksemme suosikiksi. Poudan vaatteita on viime vuosina laajennettu myös naisille.

 

Second Chancen lähtökohta on laadukas, ekologinen ja pieninä sarjatoteutuksina varsin yksilöllinen. Nimensä mukaisesti se antaa nimenomaan tekstiilille uuden mahdollisuuden hyödyntäen osin tekstiiliteollisuuden ylijäämiä. Viestintätaustani takia katson jokaisen löytämäni vaatevalmistajan nettisivut tarinoineen. Second Chancella ajatus jää väistämättä pidemmäksi ajaksi tapaan, jolla he esittelevät jokaisen henkilön tuotteidensa valmistamisketjussa. He tuntevat tuotteidensa valmistamisketjun ja ovat siitä ylpeitä. Syystäkin.

 

Esikoisella on heiltä leggingsit, jotka ovat osoittautuneet käytössä pehmeiksi ja kuosinsa säilyttäviksi, vaikkakin meidän suosimiin ulkomaisiin vaatemerkkeihin verrattuna reilukokoisiksi. Lahkeessa riittää siis pituutta takuulla talveen saakka. Pienenä kauniina piirteenä Second Chancella voi huomiota kiinnittää vaatteen pesuohjelappuun. Miten kotimaisesta lastenvaatteesta voikaan tulla niin ylellinen tunne ja eritoten juurikin pesuohjelapun kautta.

Tällä polulla silmät ovat avautuneet. Olen kahlannut kymmeniä tunteja pienten kotimaisten valmistajien sivuja, tykästynyt yksilöllisiin vaatteisiin ja lukenut kymmeniä tarinoita vaatevalmistajien takaa. Tutkinut postin tuomien vaatteiden laadukasta ompelujälkeä ja ilahtunut siitä, että meillä Suomessa ajatellaan nimenomaan vaatevalmistuksessa lapsiperheitä.

 

Toisaalta olen löytänyt kivan paidan ilman samaan tyyliin sopivaa housumahdollisuutta, turhautunut takkien ja uima-asujen etsimiseen, missannut paristi lempparilastenvaateliikkeeni alen ja todennut toimitusten hiljentymisen yksinyrittäjän lomaillessa. Kesämekkojen ja kevyiden leggingsien jälkeen odotan, mitä värejä ja valikoimaa syksy tuo tullessaan.

 

Silti uskon, että tämä kokeilumatka on sen kaiken väärti. Meillä Suomessa on osaajia ja enenevässä määrin valikoimaakin. Pienyrittäjät, te usein pienten lasten äidit, ihanaa kun jaksatte ideoida ja suunnitella - valmistaa vaatetta meidänkin lapsille. Kiitos.

 

Aiemmat kirjoitukseni aiheesta:

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu