"Anteeksi on sellainen sana, mikä pitää sanoa, jos on sanonut toiselle huonosti", tiivistää pieni kesäteatterilainen oivaltamaansa Helsingin Tervasaaren kesäteatterin penkeillä istuessaan. 

 

Kun Tomppeli, ainakin maailman paras mielikuvitusystävä, kysyy katsojilta surullisena päätään riiputtaen, onko ystävän lavastaminen juustovarkaaksi oikein, voi katsomosta kuulla pienten heleiden äänien yhtenäisen ponnekkaan vakuuttamisen "eiiiiii." Tomppelin tarinaan on onnistuttu vangitsemaan ystävystyminen ja ystävänä olemisen taito sekä toisen asemaan asettuminen lapsen kielellä. 

Onko sinulla ollut mielikuvitusystävää? Sellaista, joka on aivan erityinen, ja joka tietyssä elämänvaiheessa kulkee kaikkialla mukanasi. Mielikuvitusystävää, joka välillä toivoo kovasti, että olisi ihan oikea lapsi. Silloin hän ei tulisi jätetyksi syrjään, unohdetuksi, vaan saisi jatkaa leikkejään leikkikavereista riippumatta. Yhtä tärkeänä. 

"Miten minulle käy, kun minua ei enää kuvitella? Se pelottaa." 

Erityisesti alle kouluikäisille ja alakoululaisille ajateltu lasten kesäteatteri, Tomppeli johdattaa katsojat osallistuttavasti tärkeiden pohdintojen äärelle. Ystävyyden, empatian ja anteeksiannon. 

"Joskus tuntuu vaikealta olla ystävä ja leikkiä yhdessä." Miten samaistuttavaa jokaiselle.

Tervasaaren kesäteatterin mielettömän kauniissa merellisissä maisemissa, vain kävelymatkan päässä Helsingin keskustasta,  on tämän kesän esityksenä HIT-teatterin Tomppeli maailman paras mielikuvitusystävä.

Tomppelissa ovat rinnakkain lapsille suunnattu teatteri, musiikki sekä taitava sirkusakrobatia. Esitys toteutetaan vain kolmen näyttelijän voimin. Silti heistä jokainen onnistui lunastamaan paikkansa ja ottamaan oman roolinsa toimivan kokonaisuuden luoden. Esityksen lomassa kysyttiin osallistaen katsojien mielipiteitä ja myös ohjattiin niillä - lapsikatsojien innostuneilla kommenteilla - esitystä tiettyyn suuntaan. Se loi teatteritunnelmaan poikkeuksellisen kohtaamisen.

Tomppelin näyttelijöistä taustaihmisineen välittyy ylipäätään hyväntuulisuus ja yhdessä tekemisen leppoisa ilo, jonka aistii jo teatteriin tullessa. Vaikka me olimme läsnä ensi-illassa, loisti kaikenlainen kireys poissaolollaan.

Tervasaaren kesäteatterissa nostetaan lapsilähtöisyys uudelle tasolle. Tomppelin tiimi toteaa näet nettisivuillaan ymmärtävänsä, ettei arki lasten kanssa arki suju aina suunnitellusti. Siksi ennakkoon ostetut liput  voi tarvittaessa vaihtaa maksutta toiselle esityspäivälle. Samoin, jos esitys joudutaan keskeyttämään rankkasateen takia, luvataan liput uuteen esitykseen. Jee, mielettömän hyvä oivallus ja toteutus.

Esityksen kesto on noin 50 minuuttia, mikä on suunnitellulle kohderyhmälle juuri sopiva. Lapset hurmaava akrobatia antaa tähän vielä niitä arvokkaita lisäminuutteja. Ainakin meidän kolme- ja viisivuotiaat istuivat läpi esityksen keskittyneesti seuraten ja selvästi eläytyen. Meidän kokemuksella tunnin ylittävät esitykset alkavat olla melkoista kiemurtelua.

Kaikkien aikojen lastenteatterikesä. Sen uskomuksen varaan uskaltaisin laskea tulevana kesänä paljon. 

Tytöt ovat käyneet lastenteattereissa viime vuosina paljon ja pitäneet niistä. Oikeastaan vain nukketeattereissa rusinapaketti tai kengännauhojen solmut ovat muuttuneet esitystä kiinnostavammiksi. Siksi tänä kesänä ja tulevina vuosina haluankin, että lapset saavat kokea kesäteatteritunnelman. Kaunis ja lämmin kesäilta, istahtaminen kesäteatterin penkille vieri viereen useimmiten lähelle luontoa sekä mahdollisesti herkkuja eväänä - täydellinen lastenkulttuurielämys. 

Toki niitä vähemmän kauniita päiviä varten tarvinnee muistaa pukeutua riittävän lämpimästi - ulkoteatteritunnelmaan sopien.

"Voi, kun tää on niin ihana", pohti viisivuotias kävellessään kesäteatterista. 

Esityksen kantava ajatus jäi itämään. "Voi tuntua kurjalta, jos ei osais pyytää anteeksi. Pitää osata sanoa toisin", pohti kolmevuotias jo kotiin saavuttuamme. Jokaisesta elämyksestä ei tarvitse jäädä vahvaa muistikuvaa tai oppia kotiin kannettavaksi. Erinomaisia ovat ne, joista jää. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu