Kesän tietää olevan tulossa silloin, kun päiväkodista tulee lapsen mukana kesälomakysely. Se, johon rastitetaan sitovasti kesäkuun ensimmäisestä päivästä elokuun puoleen väliin jokaikinen päivä ja joka pitää palauttaa ennen kuin useilla työpaikoilla on edes vielä käyty kesälomakeskustelua. 

 

Se, jonka äärellä kiivaasti pohditaan, että miten me taas tämä kesä sumplitaankaan. Että oletko sä lomalla tuossa, jos mä olen tuossa, niin saadaan lapsillekin mahdollisimman pitkä lomapätkä. Tai ylipäätään katettua vapaa, joka heille väistämättä tulee monien päiväkotien ollessa kiinni ja viimeistään 2,5 kuukauden lomana koulujen alettua. 

 

Samalla mietitään kuumeisesti, saadaanko mihinkään rakoseen koko perheen yhteistä kesälomaa - edes viikkoa, että voitaisiin pyörähtää kauempana asuvien isovanhempien tai muiden tuttavien luona. Tai vaikka varata se koko perheen yhteinen lomareissu lämpimään, pakoon epävarmaa kesäsäätä. Tarvitseeko perhe edes yhteistä lomaa?

 

"Lomatoiveiden äärellä vastakkain ovat usein lapsiperheet ja lapsettomat pariskunnat tai sinkut."

 

Moni käyttää mahdollisuuden lomarahavapaisiin ja joutuu silti sopimaan viikkojenkin palkattomia vapaita kattamaan lapsen pitkiä lomia. Isovanhemmilta varmistetaan mahdollisuudet satunnaisiin pätkiin, toisinaan viikkoihinkin. Entä ne rikkonaiset viikot, satunnaiset päivät - rohkenisiko pyytää vielä äitiysvapaalla olevaa ystävää tai juuri silloin itsekseen lapsen kanssa lomaa viettävää naapuria? Saisikohan naapurin lukioikäisen tytön kanssa hyvää diiliä?

 

Melkoinen lomaruletti, jossa voittajaa onneksi haetaan lapsesta. Palapeli, josta ei ole vara yhdenkään palasen mennä hukkaan.

Työyhteisöjen näkökulmasta kesälomista sopiminen on melkoinen stressitason nostattaja, etenkin työpaikoilla joilla työn tekeminen edellyttää, että paikalla on tietty määrä työntekijöitä. Kuka saa juhannuksesta alkavan kesälomien suosikkiajankohdan ja säästääkin samalla pari lomapäivää? Kenelle jää kylmä kesäkuun alku tai toukokuu, jota voi hädin tuskin edes lomaksi laskea? Ai Maija junaili parhaat lomapäivät tänäkin vuonna, jupistaan kahvipöydässä. 

 

Lomatoiveiden äärellä vastakkain ovat usein lapsiperheet ja lapsettomat pariskunnat tai sinkut. Monet päiväkodit ovat suljettuja heinäkuussa ja pienten lasten vanhemmat parjaavat kilvan lapsettomia, joiden on päästävä juuri tuolloin lomalle. Olisihan heillä koko kesä aikaa muulloinkin. Sinkkuja jurppii, miksi perheelliset saavat valita parhaista loma-ajoista olettaen, että lapset ovat oikeutus heinäkuisiin viikkoihin. Tahtoisihan sitä lomaa viettää heinäkuussa lapsetonkin samalla tavalla.

 

"Melkoinen lomaruletti, jossa voittajaa onneksi haetaan lapsesta."

 

Yllättävän usein tuntuu unohtuvan, ettei kyse ole vain "lapsellisten" halusta lomailla tiettyyn aikaan. Useimmiten kyse lienee käytännön sanelemista ehdoistakin. Siitä, että päiväkoti-ikäistä ei voi yksinkertaisesti jättää yksin kotiin päiväkodin ollessa suljettuna ja harvapa sen seitsemänvuotiaan ekaluokkalaisenkaan rohkenisi jättää päiväksi, saati viikoiksi itsekseen. Ei sillä, että valinta perhe-elämästä ajaisi toisen elämäntilanteen ylitse. 

 

Meidän perheessä kesälomapalapeliä on rakennettu ensimmäistä kertaa lasten syntymän jälkeen. Kotiäitiyden kesäthän olivat hurjan helppoja - kun miehellä oli loma, oli lomaa koko perheellä. Monta yhteistä viikkoa.

Tänä kesänä yhteinen loma rajoittuu meillä viikkoon. Tällä järjestelyllä saadaan katettua esikoisen päättyvä päiväkotisopimus ja otettua riittävästi aikaa syksyllä rauhalliseen eskarin aloitukseen ja päiväkotiin paluuseen. Lasten isä huolehtii ensimmäiset kolme lomaviikkoaan, viikko lomaillaan yhdessä ja jatkan itse vielä saman kolme viikkoa. 

 

Tuntuihan ajatus vain yhdestä yhteisestä lomaviikosta ensin ankealta, kun siitä helmikuussa työnantajiemme kanssa sovittiin. Nyt kuitenkin jo hymyilyttää, sillä ollaan tehty monia kesälomasuunnitelmia koko kesän viikonloppuihin pohjautuen, eikä ladatakaan jättimäisiä odotuksia juuri siihen yhteen lomaviikkoon.

 

Lyhennetty työaika tuo onneksi viikoittain pidennettyjä viikonloppuja ja etätyökäytäntö mahdollistaa nykyisin lähes kaikille asiantuntijatyötä tekeville mahdollisuudet lähteä vaikkapa perheen kanssa mökille ja tehdä töitä sieltä käsin sen päivän tai jokusenkin muun perheen kipaistessa rantakivikossa. Kuten mun työkaverikin totesi; maisemanvaihdos tekee vain hyvää. 

 

Lapset palauttavat kesälomatarvelomakkeensa tänään. Samallahan se tarkoittaa, että viimeistään nyt on nollan tuntumaan hiipivistä öistä huolimatta lupa alkaa odottaa kesää. 

 

Miten teillä kahden työssäkäyvän vanhemman perheissä ratkotaan kesälomabingoa? 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram