"Tuu kattomaan, tuu äkkiä! Tuo sammakko on ihan keltainen!", hihkuu kolmevuotias innoissaan. Isosisko on kipaissut jo seuraavalle akvaariolle, vähintäänkin yhtä kiinnostuneena

 

Sea Life Linnanmäen kyljessä on merimaailman jättimäinen akvaario, jossa voi tutustua niin sademetsien kuin tropiikinkin kaloihin sekä kävellä taianomaisesti meren alla. 

Se on nähtävyys, joka saa niin lapset kuin aikuisetkin pysähtymään akvaarioiden ääreen. Siinä, missä lapset katsovat kalojen leikkiä tai ihailevat värikkyyttä, poimivat aikuiset lisäksi tiedonjyväsiä siitä, mitä ei kotimaan sameissa järvissä tavata. Aika lapsenomaiseksi huomasin tosin itsekin heittäytyväni, sillä hihkuin akvaariolta toiselle, että tulkaa tekin jo katsomaan, täällä on merihevosen, meduusa, hai ja rausku. Että tulkaa, tulkaa pian - ikään kuin ne kalat johonkin akvaarioistaan lähtisivät. 

Sea Lifen näyttelyyn on ripoteltu tietoa eri lajeista kasvien katveeseen, akvaarioiden tuntumaan ja sopiviin paikkoihin kiinnostusta herättämään. Perustieto on napakassa muodossa ja lisäksi lajeista on poimittu kiinnostavia yksityiskohtia kuten mainitusta ihmetystä herättäneestä keltasammakosta "kultanuoli on yksi maailman myrkyllisimmistä eläimistä. Yhden sammakon myrkky riittää tappamaan 10-20 aikuista ihmistä." Hätkähdyttävää, vai mitä sanot? Otin silti itse askeleen taaksepäin ja varmistin toistamiseenkin, että lasissa ei takuulla ole halkeamaa. 

Ihan jokaista tietolaatikkoa en sellaisenaan haluaisi viisivuotiaalleni lukea, mutta vielä lukutaidottomalle on helppo kertoa kevennetty totuus hurjan myrkyllisestä sammakosta. 

Tarinallisuus säilyy Sea Lifessa läpi näyttelyn. Se pitää otteessaan ja saa kulkemaan infotaululta toiselle; ikäryhmästä riippumatta, olettaisin. Siinä, missä en vielä viisivuotiaalleni kertoisi myrkkysammakon voivan myrkyttää kuoliaaksi koko hänen päiväkotiryhmänsä verran ihmisiä, voisi ajatus eläinkunnan moninaisuudesta yksityiskohtineenkin kiinnostaa yläasteikäisiä. 

Lasten ollessa pieniä on tuntunut parhaalta kiertää merimaailmaa selkeästi heidän ehdoillaan. Ollaan pysähdytty niille altaille, joita he ovat halunneet tutkia enemmän ja välillä huikkailtu heitä takaisin, jos ovat jo malttamattomina menneet eteenpäin.

Kalojen ruokintatuokioiden aikaan, joita on säännöllisesti läpi päivän, kannattaa muuten etsiytyä oikeiden akvaarioiden tuntumaan. Silloin näet altaissa käy melkoinen kuhina ja rauhallisissa pohjavesienkin kaloissa näkyy evien vipattamista. Ne ovat olleet lastenkin kiinnostuksen pitkäksi ajaksi vangitsevia.  

Näkisin, että muutamien vuosien päästä tutustutaan toisella tavalla esim. Sea lifen tekemään tehtävärataan kysymyksineen ja ammennetaan kotiinviemisiksi muutakin kuin koko kotimatkan jatkunutta tauotonta ihastelua värikkäistä kaloista.

Meidän perheelle Sea Life on ollut kohde, jonne on voinut mennä piipahtamaan oikeastaan minä vuodenaikana tahansa. Kun kaikkeen voi tutustua sisällä, on rakennuksen sisällä omassa taianomaisessa tunnelmassaan niin räntäsateessa, kevätauringossa kuin viimovissa syysmyrkyissä. Laadukkaasti toteutetuissa näyttelyssäkin ja siistissä ympäristössä voi viihtyä sen tunnin, tai kiertää pidempään riippuen siitä, miten perinpohjaisesti haluaa merenihmeisiin tutustua tai herkutella kahvilan tuotteilla vaikka Peacockin tuntumassa. 

Näin keväällä suurempien koululaisryhmien liikkuessa saattaisi toki arkipäivien osalta olla järkevää ottaa yhteyttä etukäteen, ja kysäistä, josko he tietävät tulossa olevista isoista retkiporukoista. Akvaariot - vaikka niitä onkin kymmeniä - ovat kuitenkin suurimmalta osin melkoisen pieniä ja osa käytävistäkin ahtaita. Etenkin rattailla tai vaunuilla liikkuvat lapsiperheet voivat siis jäädä helposti joko reitin tukkeeksi tai jalkoihin pääsemättä akvaarioiden lähelle. 

Me saatiin kuopuksen vauvavuonna (tietysti isoine rattainemme) seuraksi kolme suurta alakoululaisryhmää, joilla oli energiaa ja ääntä enemmän kuin vilkkailla uhmaikäisillämme. Silloinen reissu meni melkoisesti sumpliessa, mutta sen jälkeen vierailukäynnit ovat olleet hyvinkin onnistuneita.Sea Lifen sijainti heti Linnanmäen kupeessa vain pienen matkan päässä Helsingin keskustasta on erinomainen moninaiselle vierailijajoukolle etenkin kesäisin. Siinä, missä osa perheestä voi tutustua toinen toistaan kauniimpiin kaloihin, saavat isommat huimapäät viilettää halutessaan huvipuistossa. Alue mahdollistaakin eri-ikäisten viihtymisen. 

Niin, ja jos ei muuta, niin ainakin mietteisiin painuu sykähdyttävä ympäristönsuojeluun painottuva Bread, Rescue, Protect- osio. Se räväyttää silmille tietoisuuden siitä, miten kulutamme ympäristöä ja maapalloa, ja miten käytämme mm. muovia ja muita vesistöjä saastuttavia ainesosia. Faktat yksi toisensa perään pakottavat miettimään, miten itse kukin voisi kulutustaan muuttaa siten, että tulevatkin sukupolvet saisivat tästä kaikesta luonnonkauneudesta ja puhtaudesta nauttia. 

Kun näyttelyn loppuvaiheilla kerää itselleen älyttömän morkkiksen muovijätteestään ja vannoo lähes käsi sydämellä muutosta omaan kuluttamiseen ja sen myötä roskaamiseen, odottaisi näyttelystä myymälään avautuvalta matkamuistovalikoimalta muuta. Se on näet lähes poikkeuksetta muovitavaraa eri muodoissaan, jopa muovia toiseen muoviin käärittynä. Sen suhteen odottaisin Sea Lifelta tarkempaa miettimistä valikoimassa, vaikkakin samalla tiedän työn olevan vaikeaa ajassa, jossa juuri sillä pienellä muovikrääsällä on yhä etenkin monille pienille lapsille painoarvoa tuliaisena. 

Kevätiltojen pidentyessä ja kesälomasuunnittelujen käynnistyttyä raapustetaan ainakin meillä useasti viikossa listaa paikoista, joissa haluttaisiin perheenä käydä. Kyselen vinkkejä keskusteluryhmissä ja osallistutan ystäviä ideointiin. 

Lähiviikkoina nostankin siksi blogissani kohteita, joissa me ollaan viihdytty ja joista voisi poimia ideoita omiin kesäkuukausiin. Näistä yksi on Sea Life nimenomaan koko perheelle sopien. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Instagram