Jouluaattoon on enää kaksi yötä, mutta havahduitko lahjoja paketoidessasi siihen, että haluaisit vielä jotakin lapsille tai lapsenlapsille? Jotakin, joka toisi iloa pitkään, mutta ei veisi kovin paljoa tilaa? 

 

Vielä ehdit käydä kurkkaamassa kirjakaupasta muutaman ihanan lasten suosikin, joihin on mukava uppoutua paitsi nyt jouluna, myös vuosi toisensa perään marraskuun pimeyden hiipiessä nurkkiin. Meidän ehdotukset joulutunnelmaan ovat Tatun ja Patun ihmeellinen joulu sekä Herra Hakkarainen joulun jäljillä. Nämä kirjat ovat niin suosittuja, että niitä on saatavilla niin kirjakaupoissa kuin peruscittareissa ja muissa tavarataloissa kautta maan.

 

 

Herra Hakkarainen joulun jäljillä / Mauri Kunnas, 2017 / Otava

on kirja, joka kertoo Tassulan kaupungin ja Koiramäen jouluvalmisteluista.

Perinteisen satukirjan sijaan kirja koostuu lukuisista aukeamista, joissa pienen lukijan on etsittävä paitsi erilaisia jouluun kuuluvia asioita, myös kuuluisa unissakävelijä Herra Hakkarainen ja Hämähäkki-Heikki.

Kirjaa jaksaa tutkia tarkkaavaisesti hyvinkin pitkään, sillä Kunnaksen tyyliin kuvitus on mielettömän yksityiskohtaista ja kutsuvaa, ja etsittävät asiat on piilotettu kuviin taitavasti. 

Etsimistehtävien rinnalla jokaisella aukeamalla on erityyppisiä "keksi ja kerro"-tehtäviä, joissa lukija pääsee uppoutumaan joulun perinteisiin kertomalla itselle mieluisimmasta joululeivonnaisesta tai joululaulusta tai tavasta viettää joulua.

"Kissa heittää vahingossa lumipallolla toista. Mitä sen kannattaisi tehdä, jotta seurauksena ei olisi lumisota?" tai "Millaisen lelun sinä itse haluaisit tehdä lahjaksi jollekulle?"-tyyppiset kysymykset kulkevat myös läpi satukirjan saaden lapsen keskustelemaan.

Porvoolaisena tämäkin Kunnaksen kirja sykähdyttää. Sen sivuilta löytyy näet kurkistuksia Porvoon jouluun ja idyllisen vanhan Porvoon Raatihuoneentorille. Kunnaksen kirjojen linkittyvyys suomalaisille tuttuihin paikkoihin on erityinen vahvuus ja erottuvuuskin erinomaisten kirjojen paljoudessa. Jokainen lukija haluaisi samaistua ja tunnistaa paikkoja, joissa on itse käynyt. Kunnaksen kirjoissa niitä on paljon.

 

 

Herra Hakkarainen joulun jäljillä on kirja, jonka parissa saa kulumaan aikaa. Se on myös aikaa, jota etenkin ensimmäisillä lukukerroilla kannattaa vanhemman ja lapsen käyttää yhdessä. Kirjassa on näet aika paljon ilmaisuja, mitkä ovat todennäköisesti lapselle vieraita kuten firman joulujuhlat tai eteläpohjalaisille tuttu kihveli. 

 

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu / Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Otava 2015

Monen lapsiperheen vuosittainen kirjaostos sekä itselle että usein myös lahjaksi lienee uusin Tatu ja Patu. Nuo Outolan pallopäät ovat tällä kertaa tutustumassa joulun saloihin.

Tatu ja Patu on kutsuttu viettämään joulua Veeran luo, jonka Tatu ja Patu-fanit voivat muistaa aiemmista kirjoista. Kuten arvata saattaa, matkassa on oltava mutkia näiden pallopäiden seurassa. Tatu ja Patu olettavat Veeran asuvan tyhjillään olevassa naapuritalossa ja alkavat hetken tilannetta pohdittuaan valmistelemaan omalla hullunkurisella tavallaan joulua. 

Kun Veeraa ei näy missään, Tatu ja Patu päättävät ilahduttaa järjestämällä joulun valmiiksi. Tokihan jouluun kuuluu myös olohuoneen nurkkaan joulupukki koristeineen - se tiheäpartaisin, tuorein ja tuoksuvin koko kaupungissa. 

Ei kun hyasintit uuniin, kanelia kainaloon ja viettämään ihmeellistä joulua Tatun ja Patun seurassa. Toisin kuin Tatulla ja Patulla, toivon, ettei teidän perheessä juuri tätä aikaa ennen joulua sävytä järkyttävä jouluströsseli. Eikun joulustressi.

Tämä kirja on Tatujen ja Patujen joukossa mukavalla tavalla juonellisempi kirja, joka etenee ulkopuolisen kertojan kautta. Siksi siihen saadaan myös ryhtiä ja selkeyttä, mikä jää mielestäni välillä Tatuissa ja Patuissa etsittäväksi. Totuttuun tapaan Tatu- ja Patu-kirjan kuvissa avautuu vielä vitsit tarinaa täydentämään.

Tatut ja Patut ovat meillä lähes kaikkien ystäväperheiden suosikkilistalla, mutta ennen tätä joulukirjaa en ole löytänyt niihin tarttumapintaa. Nyt innostuin, kirja tuntui jotenkin rauhallisemmalta ja selkeämmin etenevältä.

Kirja sopii ironiassaan erinomaisesti myös joulun jälkeiseen aikaan sekä niille, jotka eivät joulua erityisemmin odota. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram