Sanottakoon se heti: Herra Hakkaraisen kodin ykköskohde on takapihan autorata. Hurjan hauska autopiha, kuten Mauri Kunnaksen Hurjan hauskassa autokirjassa. Kuinkas muutenkaan, kun Kunnaksen luomassa satujen valtakunnassa ajellaan.

Sastamalassa sijaitsevan Herra Hakkaraisen kodin takapihalle rakennetulla autopihalla pääsee polkuautoilemaan, ajamaan bussilla ja viemään ajopelinsä vaikkapa autopesuun. Ihka-aitoon käsinpesuun.

Juurikin "Minä itte"-autopesula Himmun pesukadulla tuntui olevan hellepäivänä auringon porottaessa erittäin suosittu; pienet kuskit puunasivat autojaan sienillään ja ottivat ämpäreistä lisää vettä. 

Autopiha on jaettu kahtia, jolloin pienemmällä puolella voivat ajaa pienemmät kolmipyöräisellä ja isommalla puolella hurjastella Kertuilla ja Punahilkoilla isommat. Tälle kesälle pienempien puolelle oli tuotu myös joitakin potkupyöriä, jotka olisivat tosin kaivanneet rinnalleen pyöräilykypäriä. 

 

Jos sattuu poikkeuksellinen onni, voi ajoseurakseen saada itse Herra Hakkaraisen. Hän unissakävelee - ja joskus ajeleekin - muutamia kertoja päivässä. Muulloin eläviä satuhahmoja ei talossa ole. Viime kesän vierailun yhteydessä "hahmottumuus" hieman häiritsi, mutta tänä kesänä lapset tuntuivat kasvaneen hahmohalailuajan yli. He käyvät mielellään rutistamassa kerran tai kahdesti, mutta aiempien vuosien tavoin he eivät jää enää vierelle kyhnyttämään ja odottamaan silmät tuikkien sitä, että hahmo silittäisi juuri heidän hiuksiaan. 

Kirjallisuudesta tunnetussa Sastamalassa, vain viitisenkymmentä kilometriä Tampereelta, sijaitseva Herra Hakkaraisen koti on etenkin kesäisin paikka, jossa lapsiperheen aika kuluu nopeasti.

Siinä missä lasten suosikiksi nousi tänäkin vuonna autopiha, annan itse yhä arvon etenkin Herra Hakkaraisen talon alakerralle, jossa voi 1800-luvun kaupungissa mennä leikin pyörteisiin niin Kinkkeliinin sekatavarakaupassa, apteekissa kuin suutarillakin; mitata kaupan tuotteiden painoa perinteisin punnuksin ja etsiä rohtoja kymmenistä purkeista. 

Yksityiskohtaisuudestaan huolimatta kaikkeen saa koskea ja kaikella saa leikkiä. Siksikin talo rohkaisee mielikuvituksellisuuteen ja luovuuteen. Meidän tytöillä, jotka ovat pian 4v ja 6v, on tällä hetkellä koti- ja kauppaleikkien vaihe. Siksi etenkin Kinkkeliinin sekatavarakauppa leipineen, jauhopusseineen ja porkkanoineen herätti innostusta.

Talossa voi astua mukaan Mauri Kunnaksen Kuningas Artturin Ritarien tarinoiden maailmaan ja Kaikkien aikojen avaruuteen.

Soppi, jossa voi istahtaa katsomaan dokumenttia Mauri Kunnaksesta ja tutustua hänen tekemiinsä luonnoksiin tuttuihin kirjoihin viitaten, herättää kunnioitusta. Vammalassa syntynyt Kunnas on kuvataiteilijana tehnyt laajan lastentuotannon, joista Herra Hakkarainen on tunnetuin, mutta viime vuosina erittäin puhuttuja yksittäisiä teoksia on ollut mm. Koirien Kalevala.

 

Lukuhuoneessa on muuten luettavissa kaikki Mauri Kunnaksen kirjat ja siellä voi herätellä omaa kuvataiteilijuuttaan 

Suosittelisin taloa alle kouluikäisille kävijöille vanhempineen. Lukuisten pienten, Kunnaksen kirjoihin sidottujen yksityiskohtien myötä talo on kuitenkin kiinnostava kokonaisuus myös aikuisille. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram