Viisivuotiaamme alaleuan hammasrivistössä on vihdoin odotettu rako. Ensimmäinen maitohammas on poissa.

 

Ensimmäiset maitohampaat irtoavat yleensä 5-6 ikävuoden tienoilla, yksilöllisine eroineen, kertoo Hammaslääkärilitto. Pysyvä hammas kasvoi kuitenkin tässä tapauksessa sen verran eri linjassa, ettei se olisi saanut maitohampaan juurta sulamaan. Niinpä esikoiselle varattiin aika hammaslääkäriin ja maitohampaan poistoon. 

 

Hammaslääkärin huone oli tulvillaan urheutta ja selviytymisen latausta, kun viisivuotias nökötti isänsä sylissä hipihiljaa suu avoinna. Hän oli psyykannut itseään monta päivää käyden toimenpiteen vaiheita läpi kanssamme. 

 

Toimenpide ei sinänsä ollut puudutuksella kivulias. Jännittävä ja pelottava pikemminkin, vaikka kaikki sujuikin hienosti. Tosin esimerkiksi pihdit, joilla hammas irrotettiin, nostivat jo pelkästä ajatuksesta tuskanhien vanhemmankin otsalle. 

 

Huolenaiheet ja pelotkin muuttuivat päivän edetessä, kun hammas oli poissa. Aamupäivällä hammaslääkäristä lähtiessä viisivuotiasta mietitytti kovasti, milloin verenvuoto tyrehtyy ja puudutus lakkaa. Me kun oltiin perusteellisesta valmistelusta huolimatta unohdettu kertoa, että puudutus säilyy vielä jonkin aikaa toimenpiteen jälkeen. Iltapäivän tunteina hän yritti löytää useamman kerran perusteluja sille, miksi hammas olisi kuitenkin pitänyt pitää paikallaan poisottamisen sijaan. 

 

Illan tullen hän oli lähinnä (aidon) huolissaan siitä, ettei hän näe samana päivänä kaikkia ystäviään päästäkseen kertomaan hampaan lähtemisestä. Tai että uusi pysyvä hammas ehtii kasvaa ennenkuin hän on ehtinyt katsoa peilistä riittävän monta kertaa todeten näyttävänsä jo melkein koululaiselta. Se, jos mikä on tärkeää.

 

Ensi syksyn eskarilainen on tallettanut ensimmäisen maitohampaansa visusti hopeiseen hammasrasiaan. Sitä hän aikoo kuljettaa mukanaan koko ajan kahdesta syystä. Siksi, että hän voi näyttää hampaan jokaiselle tutulleen (ja puolitutulleenkin, kuten kaupan kassalle ja postinjakajalle) ja siksi, että hän voi tarvittaessa pyytää hammaslääkäriä kiinnittämään hampaan takaisin, jos uusi ei kasvakaan tilalle. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram