Tallinnan vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevassa Energian Oivalluskeskuksessa on kirjaimellisesti sähköä ilmassa.

Yli 100-vuotiaan entisen sähkölaitoksen tiloihin rakennetussa elämyksellisessä tiedekeskuksessa, koko perheen vierailukohteessa, voi oppia sähköstä, tekniikasta ja energiasta.

Siellä on myös mahdollisuus planetaarioesityksiin, joissa on suomenkielinen selostus. Samoin näyttelyopasteet löytyvät suomeksi. 

Koska rakennus on entinen sähkölaitos, joka oli toiminnassa vuoteen 1979, suuri osa näyttelystä on luonnollisesti omistettu energialle ja sähkölle. Näytteillä on yläkerran tiloissa myös aikanaan sähköntuotantoon käytettyjä laitteita ja koneita. Energian oivalluskeskus on ollut Tallinnassa pitkään, mutta se avattiin uudelleen peruskorjattuna vuonna 2014.Energian oivalluskeskuksen tilat ovat kolmessa kerroksessa: pohjakerroksessa keskitytään ääniin ja optiikkaan, keskitasossa mm. energiaan ja ylimmässä kerroksessa sähkön tuottamiseen. 
Oivalla, leiki ja opi, on yksi Energiakeskuksen tunnuslauseista. Se avaa lähtökohdan hyvin – paikka on tarkoitettu innostamaan lapsia luonnontieteiden pariin. Yksi parhaista puolista onkin, että tiedekeskuksen tiloissa pääsee vapaasti itse kokeilemaan ja testaamaan erilaisia asioita.

Oivalluskeskus on monelta osin kuten Heureka, mutta hieman kotikutoisemman oloinen.

Eniten vierailusta saisivat irti alakouluikäiset lapset, joilla on ohjeiden lukutaito ja rohkeus itsenäiseen tutustumiseen sekä jo tietyntasoinen ymmärrys luonnontieteen ilmiöistä. 

Meidän perheen 4- ja 6-vuotiaat innostuivatkin eniten konkreettisista asioista kuten lampusta, johon he saivat sytytettyä valon tai pääsivät kurkistelemaan peilien kautta toistuvia lukuisia kuvia itsestään. 

Paljon puhuttu Faradayn häkki, jossa tehdään Teslan akuilla näytöksiä parin tunnin välein, jäi meiltä aikataulullisesti näkemättä. Kun aiemmin harmittelin sitä, mitä en eri vierailukohteissa ennättänyt nähdä tai kokea, osaan jo nykyisin paremmin ajatella - saanhan syyn niin halutessani palata. Vaikka Energian Oivalluskeskuksen osalta lasten ollessa kouluikäisiä. 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram