Kirjoitukset avainsanalla lastenvaatekokeilu

Jo liki vuoden olen pyrkinyt löytämään lapsille myös kotimaisia vaatteita. Niitä en ennen esikoisen syntymää, 2012, ajatellut oikeastaan olevan edes olemassa Nokian kumppareita, Rukkaa, Reimaa ja Tuttaa lukuunottamatta.

Alkuhumahduksessa viime keväisten Lapsimessujen jälkeen tein niin pääsääntöisesti, lähes poikkeuksetta ja välillä tuskastuin, kun en löytänytkään nettiviidakosta jotakin tarvittavaa. Ei sillä, en osannut myöskään etsiä oikeita verkostoja (enkä osaa vieläkään), sillä moni pienyrittäjä tekee työtään kovin yksin ja saa vain sattumalta siivet selkäänsä.

Nyttemmin olen oppinut tasapainoa. Etsin kotimaisia vaatevaihtoehtoja, tutustun mielelläni uusiin pieniin merkkeihin ja käytän aikaa etsiäkseni niitä. Toisaalta ostan myös hyvällä omallatunnolla muita merkkejä, enkä ole luopunut sen enempää Gantista, Ralph Laurenista tai pikaisesti Lindexistä kipaistavista leggareista.

Kotimaiset kengät ovat olleet mutka matkassa, kun kyse on laadukkaista lastenkengistä. Tai ylipäätään lastenkengistä. 

Paukkupakkasilla tytöt rakastivat Lahtisen huopikkaitaan ja mä vanhempana niiden helpoutta, mutta niiden ja Goretexien rinnalle tarvittiin lämpimät talvikengät. Sellaiset, jotka tukevat lapsen jalkaa ja jotka näyttävät kivoilta myös mekon kanssa. Sellaiset, jotka voi kuitenkin hyvillä mielin valita myös päiväkodin kengiksi ja luottaa kestävyyteen ja käytettävyyteen.

Onneksi on Tepsut. Suoraan Orivedeltä kotimaisesti valmistettuna.

Tepsuja meillä on ollut ennen tätä talvea yhdet, nauhalliset punaiset, silloin kun esikoinen oli vauva. Silloin tossut olivat söpöt, mutta nauhojen käytännöllisyydestä en tänä päivänäkään ole niin varma. 

Kenkinä Tepsut ovat jämäkät ja hieman jäykähköt pohjista. Kävelemään opettelevalle pohjista johtuva joustamattomuus oli hieman haastavaa epätasaisella maalla kävellessä, mutta toisaalta nilkka oli erittäin hyvin tuettu.

Pian nelivuotiaan tarpeet ovat jo toisenlaiset kuin kävelemään opettelevan ja leikki-ikäisen jalkaan Tepsut tuntuvat ryhdikkäiltä.

Sitä paitsi Tepsujen lesti on leveämpi kuin monissa muissa kengissä, joten ne ovat istuneet mallina hyvin. Meillä oleva malli on vetoketjullinen, joka helpottaa jalkaan saamista.

Punainen nahkakenkä kääntövuorella on ollut ennen kaikkea tepastelijan itsensä mieleen. Niin monen päiväkotipäivän päätteeksi hän on todennut kertoneensa kengistä kaverilleen. ”Niistä mun punaisista.”

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Mä haluan ne punaiset karvasaappaat”, on kuopus hihkunut jokaisen uloslähdön yhteydessä siitä lähtien, kun ensimmäisenä kunnon pakkaspäivänä otettiin huopatossut esiin. Prikulleen samanlaiset muuten kuin oman lapsuuteni nostalgiset tossut.

Se, että päiväkodin oman ryhmän aikuisella on myös Lahtisen punaiset huopikkaat ”ne on kyllä paljon isommat, kun se mun aikuinenkin on mua paljon isompi” on lisännyt innostusta entisestään.

 

Huopatossut. Niin parasta. Niin voi sanoa tässä materialismipaljoudessa enää vain harvasta. Huopatossuista voi. Tyttöjen jalat ovat aina lämpimät, askel kevyt ja pukeminen vaivatonta lapselle itsellekin. Täydelliset pakkaskengät. 

Kerroin vuosi sitten pyrkiväni löytämään kotimaisia lastenvaatteita ja -asusteita tyttöjen käyttöön. Näistä helmistä olen kertonut blogissani hiljakseen matkan varrella. 

 

Tätä viikonloppua ollaan vietetty täällä Himoksen paukkupakkasessa. Siksi tänään on palattava tähän kotimaisten lastenvaatteiden postaussarjaan mainiten huopikkaat. Ne ovat näet mahdollistaneet niin lumileikit kuin pidemmätkin kävelyretket mökkikylässä ja rinteiden tuntumassa. 

 

Aamupäivällä lähdettiin rinteeseen reilun kahdenkymmenen asteen pakkasessa, ja illan hämärtyessä pakkanen kipusi jälleen siten, että poskia kipristi pulkalla viilettäessä. Ei pakkanen ole juuri meidän vauhtia hidastanut, on vain tarjonnut hyvän syyn käydä välillä lämpimällä kaakaolla rinnekahvilassa.

Sää vaatii juuri nyt ulkoilijalta paljon ja vaikka yritämmekin pukeutua kuten Metsäemokin kerrospukeutumisesta vinkkaa, silti sormia palelee ja kauluria saa korjata poskien suojaamiseksi. Toisenlaisenkin takin olisi voinut valita, untuvaisemman.

 

Muutenkin etenkin pienemmät lapset seisoskelevat ulkona paljon paikoillaan toisten leikkejä tai luontoa seuraten. Toisinaan on pakkasaamuina jänskättänyt lähettää lapset päiväkotiin, kun jo kotipihassa tietää, että heidän varpaitaan palelee helposti. Muistuttelen kyllä, että ottakaahan sitten tarvittaessa villasukat korista ja silti huomaan pakkaslukemien kohotessa miettiväni, että onhan kenkä ylipäätään riittävän iso, jotta sukat mahtuvat mutristumatta.

 

Goretexeja lapsilta löytyy useammat, Vikingeistä Superfiteihin. Ne toimivat hyvin nollakelissä tai vähän suojasään puolella. Näinä pakkaspäivinä niissä viilenevät jalat nopeasti. Siksi kenkävalinta on jokaisen aamun kysymys. 

Huopatossusäässä huoli varpaiden lämpimänä pysymisestä onneksi unohtuu. Huopikkaat pitävät jalat lämpiminä paukkupakkasellakin, silloin kun muut kengät ovat hyytyneet jo aikoja sitten. Niin täälläkin tänä viikonloppuna. Vielä kun joku keksisi, miten lumi tarttuisi niihin vähemmän. 

- - -

Muita kotimaisia valintoja lapsiperheessämme olen pohtinut:

Kotimaiset lastenvaatteet: VAI-KOn asusteet herättävät vastuullisuuteen

Lämpimänä kuralätäköissä - Kotimaisilla vaatteilla lasten unelmia 
Nokian Hai-jalkineet ja TamSilkin väliasut

Kotimaisia lastenvaatteita vilpoisiin syyspäiviinkin - neuleita kesämekkojen sijaan
Linnonmaa / Ecobaby

Kotimaisten lastenvaatteiden laadukkuus yllättää - muutakin kuin yläasteen käsityötuntien opit käytössä
YO ZEN ja Melli EcoDesign

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet
Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.
Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nämä heinäkuun viimeisten viikkojen päivät - kesä saapui sittenkin! Se lämpö ja aurinko, jota oli odotettu nämä ainakin kalenterissa kesäksi nimetyt kuukaudet.

 

Olen monet kerrat viitannut siihen, että tänä kesänä meidän tytöt ovat kirmanneet kesälaitumella kotimaisissa lastenvaatteissa. Niissä, joista oikeastaan mistään en tiennyt ennen tätä kevättä. Miten hurjan paljon olenkaan missannut, mutta onneksi lapset kasvavat ja vaatteita hankitaan moneen tarkoitukseen lähivuodet.

YO ZEN on valkoisen ja mustan, graafisen ja pelkistetyn leikittelyä - ajattomuutta ja ajassa pysymistä samaan aikaan. Kahden arkkitehtiystävyksen luoma lastenvaatemallisto on piristävän raikas ja erilainen retrokukkasten ja kettukuosien lomassa. Erilaisia tuotteita on vain muutamia, mutta ne herättävät olemalla toisenlaisia, erilaisia.

 

Mustavalkoisuus lasten vaatteissa ei ole ollut ihan mun juttuni pienten tyttöjen vaatteita valitessani, mutta tästä kokonaisuudesta pidän paljon. Niin pitää meidän esikoinenkin, jonka mielestä tosin ihan paras on kuitenkin mallistoon kuuluva selkeälinjainen valkoinen kaulakoru. Joutsen, sekin. Yo Zen-merkin perustajat kertovat joutsenen olleen innoittaja koko konseptille. Sydämeen saakka uppoava tarina kertoo, että erään talven he ruokkivat Oulujoelle talvehtimaan jääneitä haavoittuneita joutsenia. Selviytymistarinasta vaikuttuneina syntyi tuotemerkki Yo Zen.

 

Onnistumista on muuten sekin, että heillä on ollut näkemystä luoda mallisto, joka sopii niin pojille kuin tytöillekin oikeastaan mitään muuttamatta.

Selkeälinjaisen mustavalkoisen rinnalle sopii söpön hempeä kellohelmainen röyhelömekko palloleggareineen. Ihanan tyttömäiset ja etenkin mekko tosi ajaton. Melli EcoDesign kantaa keskosena syntyneen Mellin nimeä muistuttaen siitä, että kauniita, toimivia ja hyvin suunniteltuja lastenvaatteita tarvitaan monen ikäisille lapsille keskosvaatemallistosta isompien lasten vaatteisiin. Vaatteita Melli EcoDesign suunnittelee ja valmistaa myös aikuisille.

 

Mellin mallistosta tämä vaaleanpunainen mekko on ehdoton lempparini, ja usein ihailen sen kotoisan syksyisen sävyistä viininpunaista versiotakin. Samoin heillä on omaan makuuni myös mm. kauniita tyllihameita ja collegemekkoja.

Mekko on kokenut kovia. Merenrantakallioiden ja mökkimaisemaidyllin rinnalla se on kertaalleen saanut melkoisen tahranpoistoainekylvyn esikoisen liukastuessa parkkihallin lattialla öljytahroihin. Ihan takuulla se likaisin paikka, mitä kuvitella voi. Surku oli melkoinen - käyttäjällä kuin äidilläkin - kun odoteltiin, miten tahranpoistoaine vaikuttaa. Ei jättänyt tahroja, eikä vienyt värejä mennessään. Mellille tahranpoistoaineen ohella pisteet, hyvin kesti lapsiperhearjen.

 

Laadukkuus. Kertoessani ajatuksesta kokeilla ensisijassa kotimaisia lastenvaatteita, toivoin niiltä laadukkuutta. Useissa vaatemerkeissä olen saanut yllättyä positiivisesti. Yo Zen-vaatteiden ompelujälki on siistiä ja huoliteltua sekä materiaali pehmeää, mutta jämptin laadukasta ja Melli EcoDesign säilyttää pehmeydestä huolimatta useissa pesuissakin hyvin kuosinsa ja kuten sanottu, kestää vahvan tahranpoistoaineenkin.

 

Tunnustan ajatelleeni alunperin naiivisti - että niitä tekisi joku kaltaiseni lasten kanssa kotona oleva äiti, joka ei ole nähnyt ompelukonetta sitten yläastevuoden käsityötuntien, mutta nyt on lastenvaatebuumin noustessa päättänyt hurautella mekkoja ties millä kaavoilla - tai kaavattomasti. Ne yksin- ja kaksinyrittäjät sekä kasvavia firmoja perustaneet lastenvaatealan yrittäjät ovat käyttäneet selkeästi paljon aikaa miettiäkseen, suunnitellakseen ja toteuttaakseen; materiaaleista ja väreistä mallistokokonaisuuteen ja työn jälkeen.

Syksy tuo mukanaan kurkistuksia uuteen ja kauniiseen syksyisemmin sävyin monien hempeiden kuosien rinnalle. Vielä hetken jatkuvat alennusmyynnit mahdollistavat myös kivojen vaatteiden hankkimisen päiväkoteihin ja lapsiperhearkeen. Lindexien, KappAhlien ja HM:n rinnalla kannattaa ehdottomasti tutustua myös siihen, miten täällä Suomessa luodaan kauniita ja toimivia lastenvaatemallistoja.

 

Aiempia kirjoituksiani:

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet

Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.

Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

Teehetkien kotia voit seurata myös Facebookissa sekä lähes päivittäisine kuvatarinoineen Instagramissa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Muistatteko, kun kerroin jo pidempään miettineeni, että täydentäisin lastenvaatevarastoja jonkin aikaa ensi sijassa suomalaisilla lastenvaatemerkeillä? Olettaen siis, että ne ovat kauniita, niitä on kätevästi saatavilla ja hintakin on kohtuullinen. Ehtoni eivät ole helpoimpia täytettäviksi, sillä tiedän olevani lastenvaatekuluttajana melko vaativa ja rutinoitunut sekä toisaalta tukeudun hyvin (lue: liiankin) helposti nettikauppoihin pitkin poikin maailmaa miettimättäkään, olisiko vaihtoehtoja lähempänä.

 

Havahduin kuitenkin pian kolmivuotiaan kuopuksemme synnyttyä siihen, että aina satunnaisesti jossakin osui silmiin kaunis lastenvaate ja ilmiselvä linkitys kotimaiseen lastenvaatevalmistajaan. Kotimaiseen siis molemmissa merkityksissä tältä osin: suomalainen firma, joka tekee kaiken itse alusta alkaen tai kotimainen firma, jossa suunnittelutyö tapahtuu Suomessa, mutta valmistustyö ehkä koordinoidusti muualla. Merkit olivat yksi toisensa jälkeen vieraita, joten mieleen jäi vain milloin ruusuke, nyöri tai letti, milloin kauniisti laskeutuva mekon helma tai no, välillä aika vahvakin retrokuvio.

 

Koska Gantit, Lacostet, Ralph Laurenit ja Molo Kidsit löytyvät takuulla kuukausienkin kuluttua, hyppäsin uusien kokeilujen kelkkaan. Ajatukseni on siis löytää tänä kesänä tyttöjen uusiin vaatetarpeisiin ensi sijassa kotimaisia vaatteita. Ensimmäisen ei-oo-tarjolla kokemuksen koin tosin heti päätöstä seuranneena päivänä tarvitessani nelivuotiaalle futiskerhoon jalkapallosukkia. Ei sillä, en muuta olettanutkaan siinä aikataulussa ja erikoisemman vaatteen kohdalla.

 

Mutta onnistumisiakin - katsokaas vain, meillä on ihan meidän pastelliseen värimaailmaan sopivat pipot! Tarettiin vaihtaa ne neulepipojen tilalle vasta ihan hetki sitten, ja tässä säässä niille saattaa tulla käyttöaikaakin ilmeisesti juhannukseen :D ennen ensi syksyä. Söpöjen, klassisen kauniiden pipojen valmistaja on Soma Original, siuntiolainen kahden naisen perustama yritys. Vahvasti esteettisyyteen käytännöllisyyden rinnalla painottava yritys, ainakin verkkokaupan tuotevalikoimasta päätellen. Löysin heidät itseasiassa jo alkuvuonna Facebookin yhteisöstä, johon joku linkkasi kuvan piposta ja kaulahuivista ja kiinnitin huomiota nimenomaan pelkistetyn kauniisiin väreihin ja tyyliin.

 

Käyttökokemukset ovat olleet tosi myönteisiä. Neulos on vahvaa ja pipo pysyy jämptisti päässä molemmilla lapsilla huolimatta erimuotoisesta päästä. Tytötkin pitävät pipoistaan niitä vuorotellen vaihtaen, eivätkä oikein osaa päättää, kumpi väri olisi kauniimpi. Syksyä varten aion hankkia lapsille tähän settiin samansävyiset kaulahuivit, joita heiltä myöskin saa. Kesäksi huomasin tulleen myös ihana roosat lippapipot rusetilla. Juuri sellaisilla sopivan tyylikkäillä, eikä yliampuvilla. Jee. Ei jäädä ainakaan lakittomiksi helteiden saapuessakaan.

 

Gugguu! Tällä viikolla tehtiin tyttöjen kanssa kolmisin reissu kummitytön perheen luokse Ouluun. Tytöt saivat valita itselleen useammista vaihtoehdoista vaatteet, ja päätyivät isosisko etunenässä ja pikkusisko tapansa mukaan tarkoin seuraten Gugguun frillamekkoon. Pikkusisko haki ylleen vielä samaan aikaan ostetut housutkin "äiti, nämä on myös mun." Nämä hankin tytöille siis Lapsimessuilta, jossa oikeastaan vasta ensimmäistä kertaa tutustuin tarkemmin siihen, että mikä se Gugguu nyt onkaan.

 

Mekot ovat tosi kauniit ja pysyvät siistinä pesunkin jälkeen. Kuten meinaan lasten kanssa arvata saattaa, ei ennätetty vielä lentokentältä koneeseen saakka, kun mekolla oli jo broilertahra. Malliltaan mekko soveltuisi ilmeisesti ihan parhaiten pitkälle lapselle, sillä meidän tytöillä vyötärölle jää jonkin verran poimuja.

 

Gugguu nousi Lapsimessuilla yhdeksi mun suosikeistani, joten heitäkin jään takuulla seuraamaan.

 

Etsintä siis jatkuu. Tosi mahtavaa muuten, miten paljon vinkkasitte mulle viime kirjoituksen yhteydessä niin täällä kuin Facebookin puolellakin erilaisia kotimaisia merkkejä. Kiitos paljon. Tunnustan, niistä lähes jokainen oli ennalta vieras. Tämä avaa kyllä silmiä ja saa taas näkemään sen, että osataanhan me vahvasti Suomessakin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram