Kirjoitukset avainsanalla vierailukohteet lasten kanssa

Mietitkö vielä syyslomapäiville mukavaa vierailukohdetta, jossa viihtyisivät niin lapset kuin aikuisetkin? Ehkä jotakin sadunomaista ja vähän erilaista? Sellaista, josta et ehkä ole kuullut? 

 

Herra Hakkaraisen talo Sastamalassa, vain viitisenkymmentä kilometriä Tampereelta, kutsuu lapset leikkimään ja tutustumaan mielikuvituksen valloilleen päästäen. Talossa voit astua mukaan Mauri Kunnaksen Kuningas Artturin Ritarien tarinoiden maailmaan, Kaikkien aikojen avaruuteen sekä Koiramäen lasten kaupunkimiljööseen. Voit rauhoittua lukuhuoneeseen, jossa saatavilla ovat kaikki Mauri Kunnaksen kirjat - mieletöntä!

Tokihan talossaan tallustaa myös odotettu, varovaisesti halittava - Kaupungin uutterin unissakävelijä Herra Hakkarainen, kippurasarvinen ystävämme. Hakkaraisen piipahdukset ovat ajoitettuja ja jos johonkin, ehkä siihen lisäisin lisäresursseja, että Hakkarainen voisi olla enemmän paikalla omaa nimeään kantavassa kodissaan. Toisaalta monille lapsille - kuten meidänkin - riittää se, että he saavat hetken halata ja kirmata sitten jo eteenpäin. 

Kunnaksen kirjoista tutut satumaisemat piiloutuvat Sastamalan keskustassa sijaitsevan, ulkoapäin hyvinkin tavallisen näköisen kivitalon seinien sisään. Talo lumoaa yksityiskohdillaan, sillä sen jokainen huone on mietitty viimeistä piirua myöten tarkkaan. Hämmästyttävän tarkkaan. 

Esimerkiksi 1800-luvun kaupungissa voi leikin pyörteisiin mennä niin Kinkkeliinin sekatavarakaupassa, apteekissa kuin suutarillakin; mitata kaupan tuotteiden painoa perinteisin punnuksin ja etsiä rohtoja kymmenistä purkeista. 

Kaikkien aikojen avaruudessa sai pukea halutessaan astronautin kypärän ja lähteä avaruusseikkailuun kraattereiden, planeettojen ja tähtien pariin. Jos Kunnaksen "Kaikkien aikojen avaruuskirja" on tuttu, on kirjan tapaan avaruushuoneessa olevassa avaruusbussissa paljon tietoa planeetoista. 

Itse suosittelisin Herra Hakkaraisen taloa 3-6 vuotiaille lapsille. Pienistä yksityiskohdista ja kauttaaltaan jatkuvasta Kunnaksen tarinasta johtuen talossa on tosin paljon katseltavaa myös aikuisempaan makuun.

Talo itsessään ei ole kovin suuri  ja siksi hieman haastetta tuo sekä sisätilojen ahtaus että lukuisat portaat, jolloin liikkuminen rattailla tai vaunuilla olisi hankalaa. Joitakin vaunuja vierailumme aikana näkyi, mutta ne oli lähinnä parkkeerattu johonkin nurkkaan tai piha-alueelle ja pienimpiä kannettiin joko sylissä tai kantoliinoissa. 

Kesäkaudella - ja nyt syyslomaviikoillakin (42/43) talon takapihalla on myös Herra Hakkaraisen hurjan hauska autopiha, joka oli meidän tyttöjen ehdoton suosikki. 

 

Autopihalla pääsee polkuautoilemaan, ajamaan bussilla ja viemään ajopelinsä vaikkapa autopesuun. Juurikin "Minä itte"-autopesula tuntui olevan erittäin suosittu; pienet kuskit puunasivat autojaan sienillään ja ottivat ämpäreistä lisää vettä. Sitä paitsi miettikää, jokainen autokin - Kertusta Punahilkkaan - on Hurjan hauskalla autopihalla nimetty ”Hurjan hauskan autokirjan” mukaan. 

 

Autopiha on jaettu kahtia, jolloin pienemmällä puolella voivat ajaa pienemmät kolmipyöräisellä ja isommalla puolella hurjastella Kertuilla ja Punahilkoilla isommat. 

Kiitos Herra Hakkarainen, palaamme takuulla uudelle vierailulle. Onneksi Herra Hakkaraisen talo on sisätilojen osalta auki läpi vuoden, joten tutustumaan pääsee joustavasti näinä sateisina syyspäivinäkin. Nyt syyslomalla siis laajennetuin aukioloajoin. 

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Olisiko teidän syyslomassanne historian siipien havinaa? Käytäviä ja saleja, joissa voit aistia menneiden aikojen ritarit ja linnanneidot?

 

Syyslomaviikkojen alkaessa palasin lomaviikon vinkkinä eilen syksyisen viiman puhaltaessa loppukesän kylpyläkäyntiimme Saimaan uudessa Holiday Clubin kylpylässä. Samalla oivalsin, että mulla on suositella paria muutakin kiinnostavaa vierailukohdetta viime kuukausilta, joista en ole blogissani vielä kirjoittanut.

 

Mehän ollaan tänä vuonna tutustuttu perheenä hurjan moniin erilaisiin kohteisiin. Näistä ympärivuotisista helmistä haluan muistutella teitäkin etenkin nyt, kun lapsiperheiden suosimat huvipuistot ja kotieläinpihat sulkevat talveksi ovensa. 

Hämeen linna kuuluu Suomen keskiaikaisiin valtakunnanlinnoihin, ja on vierailukäyntinä karuudestaan huolimatta elämys. Valtavan kunnostuksen läpikäynyt, ja siten hyväkuntoinen ja siisti linna huokuu menneisyyttä, tarinoita ja sen käytävillä kävellessä voi lähes kuulla ritarit ja linnanneidot, sekä kummituksen, jonka sanotaan kulkevan linnan hiljaisuudessa. Mahdollisuus vetää ryhdikkyyttä uhkuva haarniska ylle ja kypärä päähän, tuo eletyn ajan tähän hetkeen. 

Linnaan voi tutustua paitsi ihan vain miljöötä katsellen, myös perehtyen linnan erilaisiin näyttelyihin. Muutamat perusnäyttelyt linnassa ovat ilmeisen pysyvinä; restauroinnista ja keskiaikaisesta kirkkotaiteesta kertovat, mutta rinnalla on myös vaihtuvia erikoisteemaisia näyttelyitä. Joulukuun puoliväliin saakka esillä on "Pyhät ja pakanat - ihmisyyden kuvia", jossa puuveistoksin kuvataan ikiaikaisia inhimillisiä teemoja kuten rakkaus, syntymä, äitiys, kärsimys, kuolema, menetys, suru ja valta. 

Kaksi alle kouluikäistä elohopean nopeaa jaksoi oletettavasti keskittyä keskiaikaisesta kirkkotaiteesta kertovaa näyttelyyn juuri sen verran, että ehdittiin ylipäätään astua näyttelytilaan, mutta tuo puuveistosnäyttely oli oikeasti heillekin kiinnostava.

 

Taidettiin tosin - ja onneksikin - tulkita sitä hyvin eri tavoin, sillä itselle jäi monista herkistä veistoksista huolimatta vahvimmin mieleen tämä alla näkyvä "kipunainen", joka raastavasti kuvaa naiseutta. Puistattavan puhutteleva ja karmiva. 

Eniten linnan historiasta saisi takuulla irti opastetuilla vierailukierroksilla, joita on useita päivässä. Toisaalta meidän tavoin itsekseen kiertäväkin saa paljon irti, sillä linnan opasteet ovat informatiivisia ja tauluihin on osattu kirjoittaa juuri sopiva määrä tekstiä mukaansa tempaavalla tavalla. Tyhjiä, nopealle vierailulle saapuvalle merkityksettömiksi jääviä saleja on paljon, joten Hämeen linnaan saisi tarinallisuutta niin haluttaessa vieläkin enemmän. Olisi ollut kiehtovaa nähdä vaikkapa jäljennöksiä tuon ajan huonekaluista tai tietää enemmän linnan asukkaista. Siksikin suosittelen opaskierrosta, jos vain oma aikataulu sen mahdollistaa. 

Hämeen linnassa on isona kokonaisuutena useita kerroksia ja monia kiinnostavia kapeahkoja käytäviä ja pieniä portaikkoja, muttei hissiä. Siksi en suosittelisi sitä kohteeksi ihan pienille lapsille rattaineen tai vaunuineen, enkä myöskään liikuntarajoitteisille.

 

Silti erilaisena käyntikohteena - ja myös ehdottomasti lapsiperheellekin - sitä kuitenkin suosittelen. Eväät mukaan tai kahvioon, päivästä saa retken. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kun lämpömittari kipuaa hädin tuskin nollaan, eikä kesäkään tarjoillut meille kaivattuja helleaaltoja, etsiytyy katse lähes epätoivoisesti edes vihjeisiin lämmöstä. Villasukat jalassa takkatulen ääressä on toki oma tunnelmansa, mutta syksyinen viima hiipii jo salakavalasti takin helman alta sisään ja tuulee läpi ohuesta piposta.

 

Syyslomaviikot ja mietteet jo kauaskantoisemmin pitkistä joulunpyhistä tuntuvat tavoittaneen lähes jokaisen tuttavaperheemme. Siksi yksi, joka on jäänyt meidän perheelle lämpimänä, erilaisena muistona mieleen ja toimisi nyt syysviimojen puhaltaessa ja talven tuulten tuiskutessa erinomaisesti perhekohteena, on Holiday Club Saimaan kylpylä. Ainutlaatuinen vesiparatiisi. Elämys.

 

Tytöt rakastavat uimista ja vettä, nauttivat lämpimään veteen pulahtamisesta ja haaveilevat vesiliukumäestä, joten odotukset kylpyläpäivästä olivat korkealla etenkin lasten suhteen.

 

Omissa lapsuusmuistoissani kylpylälomiin liittyi hurjan paljon riemua. Muutoin tiiviisti maatilan töissä olevat vanhempani varasivat syksyn ja talven pimeään koko perheen yhteisen loman, jota odotettiin malttamattomina. Porealtaiden kuplia ja liukumäen pauhua, lämmintä vettä, kylpylän tunnusomaista kevyttä kaikumista ja allasbaarista nautittua kylmää limsaa jäillä.  Nyt, kun näen omien lasteni ilon ja sen, että he pakkaavat pieniä kassejaan jo viikkoja ennen, tuntuukin nostalgisen sykähdyttävältä. 

 

Kylpylöillä on siksi erityinen paikka mun sydämessä. Elämyksellisyytenä, sisarusten yhdessäolona ja aikana, jolloin arjen askareista rauhoitutaan kiireettömyyteen. 

Holiday Club Saimaan kylpylä lupaa tarjota elämyksiä. Kun kylpylästä puhuttaessa viitataan Suomen komeimpaan vesidiskoon ja suihkulähteisiin värivaloineen, herää kiinnostus väistämättä. Tältä osin odotukset täyttyivät - ja ylittyivätkin.

 

Cirque de Saimaa -kylpylä on näet takuulla valomaailmallisesti erikoisin ja vaikuttavin kylpylä Suomessa. Se on teatterimaisen jännittävä - paikka, joka on suunniteltu ja toteutettu siten, ettei kylpyläosastolle kurkista auringonvalo lainkaan. Aurinkoisena kesäpäivänä tunnelma oli aavistuksen mystinen, mutta todennäköisesti näinä harmaina syyspäivinä taianomainen. Kylpylän poreissa ja vastavirran aalloilla voi siis uida hämyisessä tunnelmassa ja vesipatsaat loistavat rytmikkäästi valoja eri sävyissä. Samalla kylpylän erilaisuus vaatii hieman totuttelua, sillä se, mikä luo täpötäyteenkin kylpylään yksityisyyttä ja intiimiyttä, tuo myös hetkittäin tunteen siitä, että haluaisi nähdä tarkemmin. 

 

Kylpylä on suunniteltu siten, että siellä mahtuu hyvin uimaan suosittunakin uimispäivinä ja altaita on lapsiperheellistä ajatellen kaikenikäisille - matalista vauva-altaista teinien toivomiin hurjempiin vesiliukumäkiin. Ja vesi - se on oikeasti lämmintä, jolloin kylpyläkokemuksesta saa nauttia ilman hytinää ja hampaiden kalistelua. En ole siis ikinä tajunnut niitä kylpylöitä, jotka toivovat altaisiinsa nautiskelijoita, mutta hampaat louskuttavat jo pesuhuoneesta kylpyläosaston puolelle saapuessa.

Muistoja, joihin palata vuosienkin jälkeen. Aikaa omien läheisten kanssa. Se on ollut kantava ajatuksemme tämän vuoden, kun lapsiperhearjen hulinan helpottaessa huomattiin, että oikeastaan reissaaminen sujuu pidemmilläkin automatkoilla ja lennoilla niin päivien, viikonloppujen kuin useampienkin öiden matkojen suhteen lapsilta kohtuullisen kivasti. Kokemuksia materian sijaan. Sitä on myös hetki kylpylän lämpimissä altaissa.

 

Saimaalle suunnatessa voimassa näyttäisi tällä hetkellä olevan myös tarjous järkevänhintaisesta yhteislipusta kylpylään ja läheiseen Angry Birds-puistoon. Meiltä se jäi reissumme yhteydessä näkemättä, mutta on yksi niistä, joita saa tallettaa omassa "jonakin-päivänä-tahtoisin-käydä"-muistikirjassa. 

 

Ihania syyslomapäiviä joka tapauksessa läpi Suomen ensi viikosta eteenpäin. Nauttikaa päivistä yhdessä, etsikää yhteistä aikaa illoista tai viikonlopuista. Kävelkää ruskaisessa puistossa, lähtekää metsään paistamaan makkaroita kertakäyttögrillissä tai sukeltakaa lämpimiin kylpyläaltaisiin - luokaa muistoja. 

- - - -

Teehetkien kodissa on kierretty tänä vuonna hurjan paljon erilaisia lapsiperhekohteita huvipuistoista kylpylöihin ja museoista muihin vierailukohteisiin. Palaan lähiviikkoina niihin, jotka sopivat erityisen hyvin märkiin ja vilpoisiin loppuvuoden kuukausiin vaikka vain kevyinä päivävierailukohteina. Uskon, että elämykset kantavat arjessa. Nämä ovat niitä koko perheelle.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kun pikkulintu tulee kämmenelleni hakemaan siemeniä ja lennähtää hetken kuluttua istumaan päälaelleni, haisunäätä kiipeää polvelle, jättimäinen vapaana kulkeva kilpikonna pyrkii sisälle samaan aikaan ovesta kanssani ja pesukarhu vilahtaa aitauksessaan, tunnen olevani aivan toisessa maailmassa.

 

Uskaliaimmat saavat boan kaulalleen. Musta ei mieheni tapaan siihen ollut, oikeastaan pelkästään käärmeeseen koskeminen vakuutti sillä olevasta voimasta ja vahvuudesta. Malttamattomampana odotin sen sijaan näkeväni piikkisian, joka käväisee kodistaan ulkona vain patistamisen ja herkkujen rohkaisemana. Silloinkin viipyy vain pienen hetkisen ja jättää aitauksen viereen seuraamaan tulleet hämmästelemään piikkien hurjaa pituutta ja otuksen muutoinkin jännittävää olemusta.  

Ketut. Meille avattiin ovi tarhaan, jossa istahdettiin lämpimälle tasaiselle kalliolle ja saatiin koiranherkkuja voidaksemme tarjota niitä kädestä ketulle. Mietin kieltämättä useampaan kertaan silmät ihmetystä säihkyen sitä, miten kaikki oikeastaan on mahdollista. Eläinten kesyys, lähestyttävyys ja rohkeus olla ihmisten kanssa luottaen - vaikuttavaa.

 

Aavistuksen koomista ehkä se, että samaisia kettuja oltiin alun perin lähestytty vähän varauksella, kun ne kurkistelivat meitä kiinnostuneesti aidanraosta. Juteltiin, miten ylipäätään päästään näin lähelle luonnossa silloin tällöin vilahtavaa eläintä. Eipä olisi osattu ajatella, että hetken kuluttua tarjotaan niille makupaloja kämmeneltä ja silitetään leuan alta.

Lomamäen lemmikkipuisto Inkoossa, aivan Helsingin kupeessa, on persoonallinen paikka eläinrakkaille ja erilaisten eläinten kohtaamiselle. Omistajiensa näköinen, lämmöllä ja rakkaudella rakennettu, jokaisen eläimen oma koti.

 

Se on kotoisa piha-alue, jossa kalkkuna tepastelee perässä ja uhittelee vakuuttavasti ja kunnioitusta herättäen reviirillään pyrstöhöyheniään pöyhistellen. Omistajan mukaan kyse on kuitenkin pikemminkin suuresta egosta ja näyttämisen halusta kuin todellisesta pöyhistelystä.

Elämykset ja hetket yhdessä, niitä me ollaan tänä kesänä haluttu kerätä meidän perheen reppuun. Muistoja, joihin palata useat kerrat. Näen ylipäätään yhä selkeämmin sen, mikä merkitys on yhteisillä hetkillä. Sillä, että koetaan jotakin yhdessä ja annetaan aikaa toinen toisillemme. Niin perheiden sisällä kuin ystävien kesken.

 

Lomamäen lemmikkipuisto on avoinna vielä koko elokuun, myös arkisin. Ainakin pääkaupunkiseudun tuntumasta olette hetkessä piikkisian, pesukarhujen, kettujen ja vompattien näköisten pikkuotusten valtakunnassa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti ja sielunkumppanin vaimo. Asiantuntijatyöstä opintovapaalla, toisenlaista arkea.

Sormet kimalleliimassa, keittiössä makujen matkassa, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marikainen -

Blogiarkisto

2017
2016
Joulukuu

Kategoriat

Instagram