Kirjoitukset avainsanalla yhdessäolo

Huvivaltio Etelä-Pohjanmaalla, jossa suuriakin unelmia lähdetään toteuttamaan täysillä. 160 hehtaaria rajatonta riemua ja hurja määrä laitteita pienistä huvipuistoseikkailijoista aikuisiin hurjapäihin. Suomen kesään nähden poikkeuksellisen kauniina päivänä pitkät jonot elämysten etsijöitä lipunmyyntiporteilla jo reilusti ennen aukeamisaikaa.

 

Hetkinen. Pienten lasten äitinä hetken mietityttää. Tuleeko pieni ihmiseni tuossa ihmispaljoudessa otetuksi huomioon niissä lapsille suunnatuissa laitteissa, joihin en itse pääse mukaan? Autetaanko häntä ilman aitojen yli huutelevaa ylihuolehtivaista vanhempaa? Entä laitepaljous ylipäätään - pysyvätkö toinen toistaan hurjemmat laitteet toimintakunnossa?

 

Kokemus ja taito nähdä tilanteet. Powerpark on antanut elämyspuistossaan paljon vastuuta eläkeikäisille laitekuskeille. Heille, joilla on sopivan kiireetön ja huolehtiva tapa erityisesti pienten lasten kanssa. He nostavat laitteisiin pyytämättä, suoristavat huomaamatta lippalakin silmiltä, kysyvät lapselta kuulumisia ja juttelevat rauhalliseen tapaansa laitteen vierellä odottaville vanhemmille. He luovat turvallisuuden ja huolettomuuden – heidän käsiin uskon lapseni. Loistava yhdistelmä eri ikäisiä toisiltaan oppimassa, siitä peukut Powerparkille.

Turvallisuuteen on Powerparkissa kiinnitetty ylipäätään paljon huomiota. Laitteet ajetaan läpi joka aamu ja testiajoja tehdään tarvittaessa päivän mittaankin. Erilaisia kieputuslaitteita katsellessa ja maailmanpyörään polvet tutisten kiivetessä turvallisuus käykin väistämättä mielessä. Elämyspuistosta tavoitettu huvipuiston johtaja Mikko Kiviluoma mainitsikin turvallisuuden olevan ykkösasia suomalaisissa huvipuistoissa kautta maan ja sen saralla tehtävän yhteistyötä.

 

Tänä kesänä meidän lasten lempparit olivat selvät. Pian kolmevuotias ihastui viime kesän tapaan satumaisen kauniiseen karuselliin ja esikoinen Red Baroniin, jossa hän pääsi lentämään lentokoneilla korkeuksiin. Mukavaa on se, että Powerparkissa riittää paljon koettavaa niin heidän ikäisilleen kuin meille ja mukana olleille lasten isovanhemmillekin; Röllimaasta extremeen. Viime kesän vierailustamme voit muuten lukea täältä.

Powerpark onkin täynnä elämyksiä kaikille. Omanlaisensa elämys on sekin, että oikeastaan keskelle ei-mitään on syntynyt valtava monipuolisten aktiviteettien keskittymä. Saavutpa Powerparkiin ajaen pitkin Pohjanmaan väylää tai tän kesän uutuutena kätevästi junalla, näet ympärilläsi lähinnä suuria maatiloja ja viljeltyjä peltoja. Pohjanmaan lakeuden.

Powerpark kertoo myös uskosta unelmiin. Niistä puiston perustaja, Jorma Lillbacka, on pitänyt kiinni ja niihin hän on saanut henkilökuntansa sitoutettua. Toteuttamaan unelmia kanssaan, tekemään unelmistaan yhteisiä. Koska unelmilla on tapana toteutua niihin vahvasti uskottaessa, odotan kiinnostuksella Powerparkin tarun jatkumista. Sitä, millainen vahvasti uudistuva alue on vuosien kuluttua. Powerparkin lähistöllä, periksiantamattomuudestaan tunnetulla Etelä-Pohjanmaalla, sijaitsee mun lapsuudenkotini. Niinpä päästään seuraamaan tätä tarinaa vuosittaisilla kesälomareissuillamme.

 

Lomalaiset haluavat tulla kohdatuiksi lomalaisina. Kiireettä, rentoutuen ja nauttien, vaikkakin kutkuttavalla tavalla rajoja testaten. Siihen Powerpark panostaa ja siinä onnistuu.

 

Ps. "Äiti, miksi maailmanpyörässä ei tarvi turvavyötä, vaikka se on korkeampi kuin muut, joissa tarvii?" Siinäpä pohdinta.  

- - -

Tänä kesänä Teehetkien kodissa tutustutaan perhearjen ohella useisiin lapsiperheitä kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa (ja hypätään jopa karavaanariksi ekaa kertaa elämässä) sekä askarrellaan helpon toteutuksen juttuja tyttöjen kanssa. Elokuussa kuopuksemmekin aloittaa päiväkodin. Tule mukaan seuraamaan kesäpäiviämme Facebookissa ja päivittäin päivittyvin kuvatarinoin Instagramissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lumen alta paljastuva metsä tarjoaa mahtavan mahdollisuuden retkeilyyn. Enää ei tarvitse tarpoa sohjossa (nilkkoihin asti ulottuvassa ainakaan), sillä nämä raekuurotkin onneksi sulavat jo hetkessä. Olkoonkin, että ne tuntuvat edelleen olevan päivittäisiä. Ihmeellinen kevään odotus.

Tytöt ovat jo siinä iässä, että heidän kanssaan on mukava tutkia luontoa tarkemminkin. Eiliselle metsäseikkailulle lähdettiin neiti 2,5veen kanssa aarteenetsintätunnelmissa. Sovittiin, että etsitään metsästä pieniä asioita, sellaisia, mitä voitaisiin löytää pitkin kesää muutoinkin. (EDIT: Muistattehan  jokamiehen oikeudet eli esim. sammalta tai jäkälää ei saa irrottaa sellaisenaan, mutta ainakin talven jälkeen sitä löytyy valitettavan paljon irrallaan)

 

Tadaa - tässä se on. Ensimmäinen versio luontoon sopivasta aarteenetsinnästä, kananmunakennoon kätkeytyvät metsän aarteet. Kananmunakotelon päällä on kuvattuna asiat, joita metsästä tulee etsiä ja ne voi löytämisen jälkeen tallettaa omiin lokeroihinsa. Toimiva idea, jonka esikoinen jo toivoi saavansa kokeiluun tälle päivälle.

 

Kuvasin nämä itse, kun joka tapauksessa kerättiin eilen metsän aarteita mukaamme. Jos toteutusta haluaa oikoa, nettien kuvahaut ja erilaiset kuvapankit auttavat eteenpäin. Tähän voisi jättää myös pari tyhjää lokeroa lapsen omille metsän aarteille.

 

Ajattelin käyttää tätä kevään kaveriperhetapaamisissa, jossa lähdetään lasten kanssa tuohon lähimetsään ja kallioille. Toimisi varmaan myös synttäreiden "ohjelmanumerona" tai päiväkotiryhmien puuhissa. Saa joka tapauksessa lapsetkin tutustumaan erilaisin silmin luontoon ympärillään.

- - - -

Teehetkien koti löytyy myös Facebookista ja aktiivisesti päivittyvin kuvatarinoin Instagramista. Liity mukaan seuraamaan arkeamme.

Kommentit (9)

Naanaa

Tää oli ihan huippu. Kiitos. Kokeiluun menee. Kun asuu keskellä metsää, oma silmä tottuu liikaakin. Annoin toissapäivänä kameran 5 ja 6 vuotiaille tytöille metsään ja kuvakulmat oli huikeita. 💗 En tiennyt että sammalessakin on niiiiin monta värisävyä. 😀

elina61

Hei!

Onkohan kuvan varpu sittenkin puolukasta, mustikka kun on ainakin täällä Turun suunnalla vielä ihan lehdetön?

Jokamiehenoikeus ei salli myöskään varpujen katkomista. Muuten tosi hieno idea!

Marikainen
Liittynyt16.6.2016

Puolukka mikä puolukka ;D Ei kannattais yön pimeydessä viimeistellä mitään.
Hyvä, kun muistutat noista jokamiehen oikeuksista. Kesällä saa vähän katsoa toisin silmin, nyt näitä katkenneita on jokaisella kävelypolulla.

Marikainen
Liittynyt16.6.2016

Jep, puolukka :D Ei kannattaisi kirjoitella näitä yön pimeydessä lasten nukkuessa.
Hyvä täsmennys siis.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Siinä he istuivat pöydän ympärillä kaikki.

 

Hän, jonka tapaa kasvattaa lapset ja olla aidosti läsnä hetkissä ihailen paljon. Kiireisen arkensakin keskellä hän osaa aina pysähtyä juuri siihen hetkeen, jossa kohtaa toisen. Katsoa silmiin, rutistaa lämpimästi. Hän, ihmisistä lojaalein, jonka sydämessä ja perheessä on aina paikka minulle, meille.

 

Hän, johon olen oikeastaan poikkeuksetta yhteydessä ensimmäisenä, jos mieltäni painaa jokin asia. Hän tuntee minut ja puolisoni niin hyvin, että hän löytää joka tilanteeseen ne oikeat sanat. Tai osaa sanoittakin tuoda levollisen, rauhallisen olon.

 

Hän, joka oli arjen enkeli erityisesti viime kesänä, jolloin meillä molemmilla kummatkin lapset sairastivat vesirokot päivälleen samaan aikana. Viikkojen eristys muusta maailmasta olisi tuntunut raastavan pitkältä, mutta oi, heistä me saimme seuraa useampana päivänä viikossa. Vesirokkotäplikkäät lapset leikkivät tyytyväisinä keskenään. Hän, jonka seurassa tulee aina hyvälle tuulelle. Aamuviesteistä, iltaviesteistä, pelkästä ajatuksesta, että hän on jossakin lähellä olemassa. Meitäkin varten.

 

Hän, johon tutustuin kunnolla vasta kesällä, mutta jonka kanssa ajatuksia on hyvin mutkatonta jakaa. Keskusteluihinkin uppoutuu jopa siinä määrin, että hän onnistui syksyisen pitkän kävelylenkin jälkeen houkuttelemaan minut saunomaan ja lauteille jatkamaan lenkkipohdintojamme. Tietämättä toki sitä, että saunan kuumuus saa minut lähes pyörtymään ja siksi minua harvemmin saa saunakaveriksi. Mutta voihan sitä jutella pesuhuoneen seinäänkin nojaten, lisähappea haukaten. Kunhan seura on erinomaista.

 

Hän, joka on entisestään kirkastunut ymmärrystä siitä, että lapset ovat lahja ja että vanhemmuus on etuoikeus. Hän, jolla on aina taito ottaa toiset huomioon ja luoda ympärilleen hyvää mieltä.

 

Hän, jonka kanssa polkumme kohtasivat jokin aika sitten toistuvasti toisiamme tuntematta. Olimme kutsuttuja yhteisillä synttäreillä ja muissa tapahtumissa muiden ihmisten vaihtuessa ympärillä, mutta me pysyimme. Aina eteiseen saapuessamme huomasimme, että kappas vain, tekin olette taas täällä. Totesimme, että kohtalolla saattaa olla sormet mukana tässä pelissä. Se valovoima ja sydämen lämpö, joka hänestä säteilee nyt tutustuttuamme – olen iloinen, että kohtalo tuli näyttämään pelimerkkejä.

 

Vierekkäin he, joista toisen kanssa jaettiin esikoisten odotus- ja vauva-ajat ja toisen kanssa kuopusten. Keskusteltiin siitä, mitä vanhemmuus tarkoittaa, miten äitiys koetaan ja ennen kaikkea elettiin yhdessä sitä arkea vastasyntyneen ja sittemmin taaperon kanssa. Oltiin toisillemme peilauspintoja, tasapainottajia, tsemppareita. Nukkumisesta ja nukkumattomuudesta, syömisestä ja syöttämisestä, omasta ajasta ja perhekeskeisyydestä.

 

Hän, joka saa puolisostani esille uuden puolen. Laittaa viestin tai soittaa, että nähdäänhän vartin päästä uimahallilla tai sopiiko treffit lasten kanssa Hoplopissa puolen tunnin päästä. Pitkälle asioita suunnitteleva puolisoni nikottelee yllätyksellisyyttä joka kerta hetken, mutta hyväntuulisena nappaa silti tytöt mukaansa ja lähtee isien ja tyttöjen iltaan. He vilpittömän välittömät ihmiset, jotka ollaan tunnettu koko porukasta ajallisesti vähiten, mutta joiden kanssa toivomme polun jatkuvan vuosikymmeniä. Viikoittaisine, jopa useampine tapaamisineen.

 

He, ja monet muut. Tärkeät, merkitykselliset, rakkaat.

 

Pitkäaikainen haaveemme toteutui, kun saimme kotiimme saman pöydän ympärille kanssamme istumaan iltaa läheisimmät ystävät, ystäväpariskunnat. He, joiden kanssa jaamme arjen lenkkipoluista iltateehetkiin. He, joiden kanssa käydään keskusteluja uhmaiästä ja kasvatuksen periaatteista, pikkulapsiperhe-elämästä aikaresursseineen, kotiäitiydestä ja työelämästä. Pohditaan maailmanpolitiikkaa, taloutta ja parisuhteita, menneisyyttä ja tulevaisuutta. Suunnitellaan teatterireissuja, ravintolaillallisia ja yökyläilyjä. Tai ihan vain sitä, miten saataisiin seuraava hämärä syyspäivä kulumaan hyväntuulisesti väsyneiden lasten kanssa.

 

He, jotka pelkällä läsnäolollaan tuovat valtavasti hyvää mieltä. Auttavat sumplimaan ja selviytymään arjen ryteiköissä ja näkemään onnellisina päivinä vieläkin kirkkaammat kultareunat.

 

He, jotka laittavat pidemmän sähkökatkon aikana viestin, että tarvitteko kynttilöitä, ollaan kohta kotiovellanne tarvittaessa. Tuovat tullessaan itsetehtyä omppumehua, tuoretta pullaa, ison vuoallisen ruokaa tai kimpun oman kotipihan kesäkukkia. Seisovat ovella illan hämärissä ison matkalaukun kanssa "lainatkaa tätä, mahtuvat vaatteenne reissuun paremmin" tai laittavat aamuaikaiseen viestiä, että otettais teidän tyttö kyydissä yhteiseen harrastukseen, sopiihan. Soittavat flunssaisten ovikelloa tuoden yskänkarkkeja ja herkkuja, jättävät kotiovelle kukista kauneimman tai postilaatikkoon suklaarasian tai kirjeen lämpimin ajatuksin. Patistavat suihkuun ja lupaavat vahtia lapsia sen aikaa, ottavat lapset hoitoon ja lähettävät vauva-ajan väsyneet vanhemmat kaksistaan pizzalle, siivoavat pöydän ruokailun jälkeen ja napsauttavat tiskikoneen päälle "istu sä hetki rauhassa."

 

He, jotka ovat paitsi aikuisystäviä ja siinä roolissa mielettömän tärkeitä, myös lastemme ystävien äitejä ja isiä. Kuvis- ja tanssimuskarikavereita, metsäseikkailuseuralaisia, uimahallin pukuhuoneen jakajia, askartelu- ja leipomiskavereita. Meidän lapsille niitä turvallisia aikuisia, joiden kanssa lapsuudessaan kasvavat.

 

Illan täytti kiitollisuus. Oikeastaan vähän ihmetyskin. Että tuossa he nyt ovat, kaikki samaan aikaan, jokainen omana ihanana itsenään. Illallinen kahdellekymmenelle.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

”Äiti, mennäänkö askaltelemaan?”, pyytää pieni ihminen aamulla herättyään. Hän ei malttaisi odottaa aamupalaansa, vaan muovailumassat ja värikkäät nappipurkit välkkyvät jo mielessä. ”Mä aion tehdä avaimenpelän ja puhelimen ja Sofialle kolvikset”, hän vahvistaa päivän suunnitelmista. Askarteluhuoneessa hyppy tuolille on tottunut, siihen on kiivetty suunnitelmat mielessä monen monta kertaa viime kuukausina. Joka kerta yhtä innostunein mielin.

 

Sateinen kesä on suorastaan vedonnut askarteluhenkiseen perheeseemme. Vesisateen ropistessa ja tuulen tuivertaessa on ollut mahtava linnoittautua me tytöt keskenämme ja välillä perheen isäkin seuranamme askarteluhuoneeseen.

 

Miljoona ideaa, Pinterestin kuva-aarteita talletettuna omiin arkistoihin satoja. Ihan vielä meillä ei ole yhtä monta toteutusta. Onneksi on tälle mahtavalle puuhalle koko elämä aikaa.

 

 

Askartelu – valtava määrä luovuutta ja mielikuvitusta. Innostusta ja aikaansaamisen riemua. Välillä meillä tehdään malleista, nykyisin tyttöjen kasvaessa yhä enemmän sovelletaan. Huomaan tosin yllättäväni toisinaan itseni ”voisit tehdä sen näin”-kommentoinneilla, kun pitäisi malttaa antaa lapselle tilaa ja aikaa tehdä juuri siten kuin hän itse haluaa.

 

En muuten usko siihen aika usein kuultuun ajatukseen, ettei pienen kanssa voi askarrella. Voi, kaikkea voi, kunhan miettii lapsen kehitystasoa. Meilläkin kuopus, vielä alle 2vee, on pitkään maalannut vesi- ja sormiväreillä, liimaillut nappeja ja tarroja, koristellut tekemiään töitä glitterein, harjoitellut leikkaamista ja muovaillut erilaisilla Sinellin helmi- ja silkkimassoilla sekä muovailuvahoilla. Enemmän on kyse kai siitä, että pitää hyväksyä ne lattialle pudonneet helmet, pöydälle putoava liimatippa tai jatkuva sormivärien peseminen.

 

Esikoisemme on viime aikoina halunnut usein askarrella kavereilleen. Niinpä meillä tehdään helposti kirjekuoressa lähetettäviä avaimenperiä, koruja ja erilaisia kortteja lähes päivittäin. Ideoita, joissa lapsen oma kädenjälki näkyy läpi työn ja jotka hän pystyy toteuttamaan käytännössä itsenäisesti (äiti ehkä levittää liimaa apuna), mutta jotka ovat silti oikeastikin kiva antaa eteenpäin, on valtavasti.

 

 

Sitä paitsi ihan tärkeintä – veikkaan - on ainakin meidän tytöille osallisuuden ja yhdessä tekemisen tunne. Se, että minä saan tehdä samaa kuin isosisko ja äiti, että minäkin saan tehdä kaulakorun tai avaimenperän, tai maalata piirustuksen. Se, että mennään alakerran askarteluhuoneeseen yhdessä, otetaan tavarat esille kaapeista ja istutaan perheen tytöt kolmisin puuhastelemassa. Ihan parasta silloin, kun isänkin tai vierailulla olevan kaverin saa mukaan.

 

Itse haaveilen siitä, että nyt syksyn tullen meillä voisi alkaa sellaiset kaveriperheiden askarteluhetket. Valittaisiin kutakin kokoontumiskertaa kohden pari helppoa askarteluideaa, keittäisin höyryävän jättikattilallisen keittoa tuoreine sämpylöineen tai paistaisin pannarin mansikoineen ja kermavaahtoineen ja laitettaisiin kutsu tyttöjen ikäisten kavereiden perheille liittyä askarteluseuraksi. Sekin olisi aika mukava tapa olla hetki yhdessä.

 

Nytkin askartelemme aika usein lasten kavereiden käydessä meillä, mutta näistä ”askarteluhetkistä” voisi ottaa sellaisen suunnitellumman jutun. Että tulkaahan kuun ekana torstai-iltana tekemään rannekorut, avaimenperät, nappitaulut tai vaikka sympaattiset syksyiset siiliperheet ja etanakaverit. Ottakaa isätkin mukaan, saavat jutella hetken omia juttujaan.

 

Nämä illat alkavat jo sen verran hämärtyä aurinkoisista, lämpimistä kesäpäivistä huolimatta, että ehkä syksyn voi ottaa jo tältä osin harkintaan. Kiehtovaa.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti ja sielunkumppanin vaimo. Asiantuntijatyöstä opintovapaalla, toisenlaista arkea.

Sormet kimalleliimassa, keittiössä makujen matkassa, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marikainen -

Blogiarkisto

2017
2016
Joulukuu

Kategoriat

Instagram