Kirjoitukset avainsanalla sairastaminen

Eskarilainen vääntelehti ja kiemurteli, siirteli ruokapöydässä ruokaa lautasella edestakaisin siihen juuri koskematta. Tavallisesti vilkas ja touhukas lapsi makoili sängyllään ja haki vaivihkaa huovan ylleen. "Sattuu mahaan ja päähän", hän sai sanottua. Kömpi lopulta kalpeana nukkumaan ilman iltapalaa.

"Todennäköisesti vatsatautia, sitä täällä on ollut aikuisillakin", piippasi eskarista aamutuimaan saapunut paluuviesti. Syvää huokausta oli vaikea välttää. Ruokahaluttoman kiemurtelu ja kalpeus sai mahdollisen selityksen.

 

Kun palasin töihin vuosien perhevapaiden jälkeen tuolloin kolme- ja viisivuotiaiden lasten äitinä, kummastelin sairastuneen lapsen ympärillä käytävää työelämälähtöistä keskustelua. Että miten kummassa ihmiset eivät pysty järjestämään kipeän lapsen hoitopäivää kotona, kysehän on aina lapsen parhaan ajattelemisesta. Satunnainen päivä silloin tällöin, poissa tuskin mistään. Sairastetaanhan me vanhemmat itsekin.

Kahden vanhemman työarkea ja lasten täyspainoisempaa päiväkotielämää on takana pian vuoden verran. Aika monta kertaa ollaan jo vuodenkin aikana seurattu kuumemittarin nousua tai epämääräisesti oireilevaa vatsaa ja mietitty, kummalla meistä on mahdollisuus jäädä kotiin kipeän lapsen kanssa. Arvottu iltamyöhällä tai aamunaikaisella kalentereita selaten sitä, kummalla on akuutimpia asioita ja itse koolle kutsuttuja palavereita mahdollisesti ulkopuolistenkin kanssa.  

Se, että meillä on ollut pöpöjä hyvin vähän suhteessa moniin saman elämäntilanteen ystäväperheisiin, ei lämmitä. Ei oikeastaan missään määrin. Jokaisella kun on se oma arkensa järjestettävänä. 

 

Meistä harva on korvaamaton päivien tai muutamien viikkojen poissaolojen aikana, joten en ensisijassa mieti rooliani osana isoa organisaatiotani. Ajatukseni ovat pikemminkin hyvin itsekkäitä -  omat asetetut tavoitteeni muutoinkin tiukassa työaikataulussa, vastuu kanssani työskenteleville ja to-do-lista, jonka suhteen tehtyjen asioiden ylitsevetäminen yksi toisensa jälkeen tuottaa suurta tyydytystä. Joten vaikka kyse onkin satunnaisista päivistä silloin tällöin, oikeastaan useampi lähekkäin osuva päivä on jo poissa vaikka mistä. Tiedän toki, että isommassa mittakaavassa asiat järjestyvät aina, ja useimmiten parhain päin. Kukaan ei maaliskuussa muista, että joulukuussa oli useampi poissaolopäivä tai toisin suunniteltu työpäivä, eikä mieti syyskuussa, miten toukokuinen deadline viivähtikin kesäkuun puolelle. 

 

Olen aina ollut päättämiini asioihin sitoutuva, joten työaikataulujeni ja ylipäätään töissäolo-/poissaoloaikataulujeni sumpliminen (lapsen tai oman) sairastumisen määrittämänä vaatii sopeutumista. Asian työstämistä. Perheellisenä tarvitsee oman nuhanenän rinnalla huomioida pienetkin niistäjät ja heidän terveeksi tulemisensa. On hyväksyttävä ennakoimattomuus, jonka todennäköisyyskertoimet kasvavat kymmenien pikkutahmatassujen haliessa toisiaan nenät valuen ja samalla vessanpöntöllä kököttäen.  

 

Loppuvuoden kuukaudet meillä sairastettiin vuoron perään. Joustettiin molempien vanhempien taholta; etäpäivinä, lyhennettyinä työpäivinä ja töitä illalla kotona yömyöhäiseen jatkaen, pidempää päivää tai aikaisempaa aamua tehden, sairaan lapsen hoitopäivinä ja ties minä päivinä. Vuorotellen. Ilmoitettiin aamulla esimiehelle ja omalle tiimille, että ollaan tänäänkin poissa työtehtävien ääreltä. Parempina päivinä vaihdettiiin toimistopäivä etäpäiväksi. 

Meidän perhettä ovat myös lasten toiset, lähellä asuvat isovanhemmat pystyneet onneksi tarvittaessa auttamaan. 

 

Arjen todellisuus on silti iskenyt päin näköä. En enää pohdi sitä, että onpa kumma, miten ihmiset eivät pysty vaivatta järjestämään kipeän lapsen hoitopäivää. 

Silmät ovat avautuneet, alkuperäinen ajatus kääntänyt kurssiaan. Kumma, miten työelämässä olevat ihmiset pystyvät järjestämään kipeän lapsen hoitopäivät omien sairastelujensa rinnalla. Vieläpä niin, että niin lapset kuin aikuisetkin saavat riittävän lepoajan tullakseen taas terveiksi. Että he palaavat hoitopaikkoihinsa vasta, kun jaksavat olla aidosti touhuissaan muiden mukana, eivätkä tartuta ketään toista lasta palaamalla puolikuntoisena. Edellisiltana oksentaneen, mutta aamulla hyvinvoivan lapsen päiväkotiin lähettäminen kun on suoraan vahingon kiertämään laittamista toisille perheille.  

 

Viime päivinä Facebookin fiidi on täyttynyt sairastuvien päivityksistä; kurkkukipuisista äänensä menettäneistä nuhaneniin ja ensimmäisiin influenssatapauksiin. Huokaan helpotuksesta joka päivä, kun lapsia eskarista ja päiväkodista hakiessani huomaan heidän olevan yhä täysin terveitä. Muistuttelen käsien pesemisestä sekä päiväkodin päässä että kotiin saapuessammekin ja raapustan ostoslistaan satsumien rinnalle vitamiinit. 

 

Sinä päivänä, kun pieni nuhanenä jälleen kietoo kädet kaulalleni ja kiipeää väsyneenä syliin, yritän kuitenkin muistaa sen tärkeimmän. Että kaikki muu saa lopulta joustaa lasten hyvinvoinnin edessä, jotenkin sumplien. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Sä osaat vielä hipsuttaa", toteaa nelivuotias onnellisena makoillessaan mun vieressäni sängyllä. Siihen yön pimeinä tunteina omasta huoneestaan kömpineenä. Unihiekkaa vielä silmissään, rakas uninalle vauvavuosilta saakka tiukasti rutistuksessaan. 

Hän rakastaa kosketusta, nauttii silityksestä ja läheisyydestä. Sylin lämmöstä.

Viime viikkoina hän on ollut paitsiossa. Kuullut lyhyemmän iltasadun ja selannut joinakin iltoina kirjaa vain itsekseen ennen unen tuloa. Ollut famon nukutettavana omien vanhempien sijaan. Kuullut kireitä ja huolen sävyttämiä keskusteluja niitä ymmärtämättä, mutta osannut lapsen tilanteenlukutaidolla pysytellä vaivihkaa hieman taaempana. 


Jäänyt taka-alalle. 

Isosisko on sairastanut ja arki sen myötä järkkynyt. Perhedynamiikan hetkellisesti muuttuessa kaikki etsivät paikkaansa uudelleen – päiväkodista hakijaa, huolehtijaa toiselle lapselle toisen lääkärin ajaksi, iltaunille nukuttajaa. Yhtäkkiä irrallisina leijuvia palasia tuntuu olevan enemmän, eivätkä ne loksahtele sujuvasti paikoilleen. Hyvä kun ovat edes jotakuinkin tallessa, osana elämän palapeliä. Ennakoimattomien tilanteiden mahdottomuutta, lapsiperhearjen mutkikkuutta. 


Kun kaikki on taas hyvin ja huoli väistynyt, hän kömpii yhä lähemmäs. Kääntää selän uudelleen, ujuttaa jalkaansa peiton alla lähemmäs. "Hipsuta vieläkin, mä tykkään". Silitän, piirrän kuvioita pieneen selkään, joka on pehmeän uniasun alla lämmin. 

"Jos multa pitää ottaa verikoe, niin mäkin haluan yhtä monta tarraa", hän toteaa pitkän hiljaisuuden jälkeen. Tarkkaavaisena ja empaattisena lapsena hän on pitänyt korvansa auki, poimien kuulemastaan ajatuksen sieltä, toisen täältä. Lohdutan, ettei onneksi keneltäkään tällä hetkellä toivottavasti tarvitse ottaa verikokeita tai varata lääkäriaikoja. Että kaikki on hyvin, eikä kukaan ole enää kipeä. 

Tunnen huonoa omaatuntoa, etten ole ehtinyt olla hänen kanssaan tasaveroisesti kantaessani huolta isosiskosta. Sydämessä muljahtaa, kun pohdin, miten hän on lapsen tavoin kokenut viime viikot nopeine muutoksineen. Että tunteekohan hän, kuten mä, että on ollut tahtomattaan taka-alalla. Ei vähemmän tärkeänä, mutta tilanteesta johtuen. 

 

Rohkaistun kysymään hänen mietteitään. Pienen nelivuotiaan. Vähän varovaisesti, että hei, mitä sä mietit. Mitä olet miettinyt.

"Mä olen miettinyt, että haluaisin hipsutusta." Hymyilyttää. Kyllä tämä taas tästä. Itsellekin armollisempana. 

"Hipsuta jo sitten." Piirrän selkään sydämen. Näin on hyvä. Arki.  

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Aamu, jona huomaat lapsesi yskivän niin paljon, ettet voi viedä häntä päiväkotiin. Edeltävä päivä meni vielä ehkä kevyessä nuhassa, mutta tämä ei. Hän ei jaksaisi ja touhutessaan tartuttaisi toisetkin.

Yö, jonka valvot lapsesi vierellä hänen oksentaessaan vatsataudin kourissa. 

Ilta, jona huomaat lapsesi poskien punottavan ja asetat kätesi hänen otsalleen jo tietäen odottaa kuumetta. Eteisen lattialle valmiiksi asetellut seuraavan päivän päiväkotivaatteet jäävät pukematta. Odottamaan toista leikkipäivää kavereiden kanssa. 

Deadline. Rästitöiden lista. Palaveri, jolle oli muutoinkin hankalaa löytää yhteistä ajankohtaa. 

Jostakin takaraivosta mieleen nousevat väistämättä omat työt. Ne, joille ei arkipäivissä juuri varattu rakosia muutoksiin. Ainakaan päivien mittaisiin. Ne, jotka siirtyessään kuormittavat joko omaa tulevien viikkojen kalenteria tai työkavereita. 

Mietit, mitä voisit ehkä hoitaa etäyhteyksien kautta ja mitä illalla lasten nukahdettua. Yhden meilin, pari muutakin ehkä.

Vai - tarvitseeko hoitaa? Entä se pieni syliin kömpivä lapsi, joka väsyneenä etsii läheisyyttä? Lapsi, joka pyytää seurakseen lukemaan satuja, piirtämään, juttelemaan. Kipeys kiukuttaa ja harmittaa, saa rauhattomaksi. Eikö lapsen sairaslomapäivä tarkoita nimenomaan aikaa lasta varten?

Se on vain työ, hokevat ihmiset. Asiat tärkeysjärjestykseen, he jatkavat. Samat, jotka pyyhkivät itsekin hikihelmet otsaltaan kuumemittarilukeman kohotessa ja naputellessaan viestiä päiväkotiin lapsen sairaslomapäivästä. Yhdestä ja mahdollisista tulevista. Useimmiten useammista.

Vaakakupissa vuorottelevat lapsen hyvinvointi ja hänelle täysin annettu huomio ja se, miten meistä kukin sumplii omaa työtään. Muuttuneita aikatauluja. 

Tunnollisuus painaa, vaikka samaan aikaan työpaikoilla puhutaan lähes selviönä siitä, miten työ ja vapaa-aika saataisiin parhaalla tavalla lomittumaan. Että tänä päivänä organisaatiossa ymmärretään erilaiset, vaihtelevat työ- ja elämäntilanteet, kun katsotaan viikkojen tai kuukausien sijaan vuosia eteenpäin. 

Milloin läppäri pidetään suljettuna työlaukussa ja keskitytään kokonaisvaltaisesti lapsen hyvinvointiin? Milloin lapsi on riittävän terve mennäkseen hoitoon toisten seuraan? Milloin toisetkin sisarukset pidetään kotona, etteivät he tahoillaan vielä terveinä tartuttaisi jotakin, josta ei vielä tiedetä? Milloin oman perheen etu saa väistyä sen tieltä, että muut perheet saavat mahdollisuuden pysyä terveinä, ja omia aikataulujaan sumplimatta?

Jopa sata päivää vuodessa, sanovat terveydenhuoltoalan asiantuntijat pienen, päiväkoti-ikäisen lapsen sairastamisesta. Melkoisen monen päivän ristiriita asiassa, jossa ei pitäisi ristiriitaa lähtökohtaisesti ollakaan. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Se taisi alkaa syksyn toisella päiväkotiviikolla. Ilmoitus kihomadoista päiväkodissa. Että tervetuloa lapset perheineen takaisin pitkältä kesälomalta, arki kutsuu taas. Vaikka pelkkä ajatus kutitti, niiltä vältyttiin toistaiseksi tälläkin kertaa.

 

Vain muutama viikko sitten niin eskarin kuin päiväkodinkin seinät kirkuivat enterorokkoa. Oranssille printattu lappu kiinnitti huomion senkin vanhemman osalta, joka olisi halunnut olla näkemättä, ja sai tihrustamaan pienimmälläkin painetun rivin. Sen, joka kertoi, että erityisesti suun rakkulat ovat kipeitä ja syöminen ja juominen kivuliasta. Ainakaan vielä ei ole olemassa parannuskeinoa tautiin, joka on useammassa ystäväperheessä pudottanut aikuisilta kynnet ja saanut heidät konttaamaan useamman viikon, kun kävely on ollut mahdotonta rakkojen täyttämien jalkapohjien takia. Pöpö ei tarttunut, ja kynnet ovat tallella. Tähän saakka. 

Toki heiluteltiin myös vatsatautikorttia. Rajuin oirein ja nopeasti leviämään alkaneena juuri siinä lapsiryhmässä, jossa toinen tytöistä on. Ajankohdallisesti ihan nappiin: syysloman lähestyessä ja kummankin vanhemman työtilanteen osalta tiukkaan saumaan. Tuskanhiki kävi otsalla pelkästä kuvitteellisesta tartunnasta; palaverien ja liian naftisti suunniteltujen deadlinejen väliin olisi aika vaikea kitkatta sovittaa illasta aamuun oksentavaa pikkupotilasta. Puhumattakaan siitä, että itse jaksaisi olla pöpön iskiessä likipitäenkään yhtä reipas kuin lapset. Senkin osalta ollaan saatu vielä olla kuvitteellisella tasolla, onneksi.

 

Kahden työssäkäyvän vanhemman arjessa joudutaan kerta toisensa jälkeen pohtimaan, miten sairastuvien lasten hoito järjestetään. Meillehän tilanne on yhä jotakuinkin uusi, sillä palasin vasta alkuvuonna töihin oltuani vuosia perhe- ja opintovapailla lasten koko sen astisen lapsuuden. Lasten sairastuessa oli selvää, että olin heidän kanssaan kotona ja lasten isä lähti aamun tullen töihin. Kuumeen, flunssan tai korvakivun valvottaessa lapsia hän osallistui kyllä öisin valvomisiin ja hoitamisiin siinä missä minäkin, edessä olevasta työpäivästään huolimatta.

 

Kumman työ on tärkeämpää? Siihen keskusteluun meillä ei ole koskaan lähdetty. Päätettiin toimintatavoista sovittaessa, ettei työ ole arvotettavissa, edes työrooliin katsoen. Kotiin jää se, jolla on palavereja sovittuna vähemmän tai jonka työtilanne kulloinkin sen paremmin sallii. Toki mahdollisimman paljon vuorotellen, sillä harvoin sallii vaivatta kummallakaan.

 

Tähän saakka toimineen tasavertaisuuden ansiosta huomaan myös, että mun on helpompi ilmoittaa työpaikalleni niistä satunnaisista kotonaolopäivistä lapsen sairastuessa. Ei siksi, että meidän yrityksessä suhtauduttaisiin jotenkin nuivasti kipeän lapsen kanssa kotiin jääviin työntekijöihin, vaan siksi, että tunnen itsekin voineeni vaikuttaa siihen, että kotiarjesta kannetaan huolta yhdessä. Ei vain yhden ehdoilla, vaan molempien vanhempien. Harva sitä kuitenkaan työpaikalleen kovin riemusta hihkuen laittaa viestiä, että hei, mä en pääsekään tänään, enkä näillä näkymin edes muutamiin lähipäiviin.

 

Mikä onni on kuitenkin se, että työpaikoilla tunnistetaan yhä paremmin jousto työn ja muun elämän välillä. Uskon, että pitkällä aikavälillä se näyttäytyy työntekijän sitoutumisena ja vastavuoroisena joustona tarvittaessa. 

 

Epidemiakausi influenssineen vaanii vasta kulman takana. Enterorokostakin ehditään varoittaa monet kerrat ennen vuodenvaihdetta. 

Miten teillä hoidetaan sairaan lapsen hoitojärjestelyt? Kumpi vanhemmista jää kotiin niinä aamuina, kun molemmilla olisi palaverivarauksia ja to-do-lista tarttumista odottamassa? Kuka tarjoaa sylin lapselle, joka on tärkeämpi kuin yksikään kokous, eteenpäinsiirtyvä päätös tai excel?

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; eskarilaisen ja neljävuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu