Kirjoitukset avainsanalla Talvi

Hytisyttääkö sinuakin välillä pelkkä ajatus ulos menemisestä? Näet silmissäsi kasan talvivaatetta välifleeceineen ja kypärämyssyistä pipoon ja topparukkasiin. Tiedät, että lasten energiamäärän tasaamiseksi reippailu pikkupakkasessa olisi oiva idea. Oikeastaan melkein välttämätön. Muutoin jossakin vaiheessa iltapäivän edetessä vauhti sisällä yltyy ja siirrytään kävelyaskelista vauhdikkaisiin juoksuaskeliin.

Tunnustan rehellisesti, etten juurikaan viihdy ulkona vain oleillen. En oikeastaan kesäisinkään ole se hiekkalaatikon reunalla istuva tähtiäiti, tai keinuvauhtien antajien eliittiä, vaan mieluummin ulkoilun lomassa(kin) haluaisin tehdä jotakin. Saada aikaan. Tai ainakin vaihtaa maisemaa. Haravoida, siistiä kukkapenkkiä ja aidan vieruksia rikkaruohoista, kävellä katsomassa luontoa tai tehdä metsäretkiä. Ystävien seurassa lähden mielellään puistoonkin, siihenhän yhdistyy aina yhtä odotettu jutteluhetki.

 

Yhteinen pulkkamäki riemunkiljahduksineen on mukavaa reippailua raikkaassa ilmassa, hiihtoharjoitukset lasten kanssa saavat hymyn huulille ja metsäretket kallioilla kiipeillen ja kaatuneiden puiden yli hypellen ovat mahtavia. Niihin lähden innostuneesti mukaan. Mutta talvella ajatus pelkästä oleskelusta pihalla tuntuu tahmealta. Siis ajatus siitä, että lapset kaivavat lunta sankoon lapiolla, sisaruksina keksivät yhdessä ne parhaat leikit ja itse vanhempana – no, katselen lasten leikkien lomassa vaikka lintuja? Ees taas lentäviä lintuja? Harakkaa siellä, varista täällä. Pliis, keksikää jotakin parempaa. 

 

Siksi meillä aika harvoin vain ”ollaan” ulkona.

Yksi mukava puuha pikkupakkasella on lumen maalaaminen vesiväreillä. Taideteoksille on tilaa loputtomiin, eikä kenenkään tarvitse miettiä, kaatuuko vesiastia maalaamisen yhteydessä. Seuraavaksi aiotaan kokeilla suihkepulloja vesiväriseoksella.

 

Rakennetaan lumiukkoja ja lumilyhtyjä, jäädytetään värikkäitä jääkuutioita ja tehdään kauniita jäälyhtyjä.

Vaikutuin muuten joku aika sitten näkemästäni ideasta tehdä 1000 jäälyhtyä valaisemaan kyläteitä ja siten ilahduttamaan ohikulkijoita. Minkähän kunnan (pohjoisessa?) mahtava idea se olikaan, muistaako joku? Ellei nyt itse ihan tuhatta, mutta jos kunnon pakkaset vielä tulee, niin yksi kujallinen saattaisi tähänkin naapurustoon olla kiva idea toteutettavaksi. Lapset saisivat rauhassa lapioida lunta ämpäreihinsä ja mä jäädyttäisin ämpäreitä. Toimisi kaikille ajankulunakin.

 

Ps. Kuvakoosteen vesilammikkokuva kuravaatteineen on kuvattu vain muutama viikko ennen joulua. Talvi?

Kommentit (1)

Heliii

Paakin kylä Sotkamossa tekee näitä jäälyhtyjä ilahduttaakseen kulkijoita :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Viikonloppuaamuna herätessä näytti lämpömittari lähemmäs kymmentä astetta pakkasta. Pelkkä ajatus hyrisytti, vilu hiipi luihin ja ytimiin. Syksy kauniine väreineen vaihtui keikauksessa talveksi ensilumineen ja vilpoisine aamuineen.

 

Pienet ihmiset lähtevät toki mielellään ulkoilemaan säästä riippumatta, mutta näistä jääkuutioista tuli pakkaspäivän pelastus. Muovisissa säilytysrasioissa jäädytettyjä, vesivärein värjättyjä jääkuutiota koottiin kerta toisensa jälkeen erilaisiksi asetelmiksi. Niitä laitettiin vieri viereen lumelle, kivetyksen reunalle ja taas pinoiksi. Kun näillä oli leikitty riittävästi, koottiin kuutiot asetelmaksi parilla vesitipalla, joka jäädytti ne ehjäksi kokonaisuudeksi. Jääkuutioiden jäätymistä nopeutetaan tänään laittamalla ne pakastimeen. Ymmärsin, että näistä on rakennettu suuriakin kokonaisuuksia. Onko jollakin teistä kokemusta niistä? Talvihan on vasta tuloillaan, joten toteutusaikaa on paljon.

 

Illalla näiden taakse on upeaa laittaa kynttilä, joka loistaessaan tuo esille värjättyjen jääkuutioiden taianomaisuuden.

 

 

Viime talvina on tehty myös paljon näitä jäädytettyjä lyhtyjä. Koristeltu pihlajanmarjoin ja ruusuin, liimatuin servetein. Meillä kotiporrasta koristivat servetein koristellut Muumi- ja pöllölyhdyt, jotka valmistuivat ihan perinteisessä kakkuvuoassa. Aamulla laitoin pakastimeen ison silikonisen linnamuotin, odotan kiinnostuksella, mitä siitä tulee.

 

 

Muffinssi- ja leivosvuoissa jäädytettyjä, kimaltein ja vesivärein koristeltuja riipuksia ja riipusketjuja käytetään tänä talvena riippapihlajaan. Siitä kun tuli lehtensä pudotettuaan aika onnettoman näköinen uuden kodin tontilla, vähän raasu oksat alaspäin roikkuessaan. Viime talven kokeilu oli ihastuttava, joten tänä vuonna tehdään niitä lasten kanssa koko puullinen kirkkaiden ulkovalojen sekaan kimaltelemaan ja tuomaan väriä.

 

Haaveilen oikeastaan sellaisesta teemapuusta, joka saisi aina vuodenajan mukaan tietyn (säänkestävän) koristelun. Jouluksi ja talveksi jääkoristeita ja jotakin enkeli/tonttu tms. teemaa, keväisin perhosia tai keijuja hiirenkorvien sekaan jne. Tämä on ollut pitkään ajatuksen tasolla ja kenties näistä koristeista alkaa sen toteutus säännönmukaisemmin.

 

 

Meidän perhe on jo laskeutumassa joulun odotukseen. Pakkasihminen tai lumessa tarpoja mä en koskaan ole suoranaisesti ollut. Siksi näistä kaikenlaisista ulkokoristeista ja uusista ulkopuuhista saa uutta energiaa ja innostusta vetää ne toppahousut ja talvikengät jalkaan ja aika pihallakin kuluu pakkaspäivästä huolimatta huomaamatta.

 

Mitä ideoita teillä on talvisen pihan koristeluun tai lasten leikkeihin?

- - -

Teehetkien koti ajankohtaisine päivityksineen löytyy myös Facebookista

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti ja sielunkumppanin vaimo. Asiantuntijatyöstä opintovapaalla, toisenlaista arkea.

Sormet kimalleliimassa, keittiössä makujen matkassa, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marikainen -

Blogiarkisto

2017
2016
Joulukuu

Kategoriat

Instagram