Kirjoitukset avainsanalla Joulu

Pakkasitko tänäkin vuonna puolisosi pakettiin ne iänikuiset kalsarit? Lempimerkillä ja lempiväreillä. Olkoon miten toivotut ja käytännölliset tahansa, mutta kalsarit silti. Alushousut, alkkarit, bokserit, stringit. Whatever. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Mäkin pakkasin, käärin kimaltavaan paperiin ja yritin kaunistella pakettia kunnon lahjanarukäherryksin. Mies takuulla tietää saavansa ne muiden muistamistensa lomassa, kuten joka ikinen vuosi.

 

Suurella rakkaudella ja lämmöllä, kyllä. Vaikka joku saattais olla toistakin mieltä. Että ettetkö mitään muuta keksi? No, en. Ostaisin appiukolle ja isällenikin, jos kehtaisin. Kun en kehtaa, saavat tyytyä suklaaseen. Se vasta persoonallista onkin.

R-a-k-k-a-u-d-e-n s-a-n-a-t! Ota rinnalle tunteellisempi vaihtoehto, eikä muuten maksa mitään. Ja ehtii pukin matkaan, sillä jouluaattoon on vielä se maaginen yksi yö ja monessa perheessä lahjat jaetaan illan hämärtyessä. 

 

Parisuhteessa ehtii liian harvoin pysähtyä syvällisten keskustelujen äärelle. Lapsiperheessä vieläkin harvemmin. Silti se lämpimin tunne on rakkaus ja siitä vierellä elävästä rakkaasta ihmisestä on paljon hyvää sanottavaa. Suoraan sydämestä. 

 

Raapusta tunteesi paperille, kääri rulliksi ja talleta purkkiin.

Kirjoitin mun sielunkumppanille 24 syytä, miksi rakastan häntä. Ne kertovat arvostuksesta ja yhteisistä muistoista, jaetusta arvopohjasta ja tuesta. Hyvistä hetkistä. Siitä, mikä saa nauramaan, liikuttumaan ja tekee onnelliseksi. 

Lahja, joka tässä tavarapaljoudessa talletetaan ja muistetaan. Rakkauden sanoja. 

 

Ihanaa joulun aikaa! Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne. 

- Marika

Pohdintojani parisuhteesta:

Oothan tässä vielä huomenna?
Toistensa unelmia
Hei äiti, hei isä, osaatko yhä olla myös puoliso? 
Riittääkö "Rakastan sua?" 
Rakkaudella yön pimeydestä
Ihana mies muutettavaksi

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aatonaaton ilta.

Kynttilöiden lepattavat liekit ja joulumusiikki. Olohuoneessa tuoksuva joulukuusi koristeineen ja sen alle kätkeytyvät kimaltaviin lahjapapereihin käärityt paketit. Takan lämpö. Ovella piipahtelevat lukuisat ystävät. Lasten malttamattomuus. Jokojokojoko. Odotus.

Keittiössä tuoksuu tällä hetkellä kinkku ja vasta uunista otetut saaristolaisleivät. Joulun tuoksu.

Huomenna saadaan puolison lapsuudenperhe meille viettämään jouluaattoiltaa. Syödään hyvin ja jaetaan paketteja. Jänskätetään vähän joulupukkiakin, vaikka tiedetään sen jo lähemmäs 45-vuoden perinteellä olevan lasten fafa.

 

Pöydällä odottaa pino kirjoja resepteineen, joita huomisaamusta lähtien aletaan valmistaa. Pidän perinteistä joululaatikoineen ja kinkkuineen, mutta nautin myös mahdollisuudesta kokeilla uutta. Siksipä kokeilulistalla on perinteisten herkkujen lisäksi mm. bataattilaatikko ja parmesaaninen palsternakka-porkkanalaatikko.

Olen koko syksyn selaillut toinen toistaan kauniimpia joulukirjoja, joista olen ammentanut pimeimpiinkin päiviin lämmintä joulunodotustunnelmaa ja levollisuutta tunnelmallisten kuvien myötä. Uudenlaista rosollisalaattia aion kokeilla Linda Peltolan "Puutarhan syksy. Kodin lämmin joulu"-kirjasta löytämälläni reseptillä. (Docendo / 2017)

Peltolan kirja tarjoaa ihania kurkistuksia niin syksyyn kuin nyt ajankohtaiseen jouluunkin runsaine ideoineen. Joulukukkia ja -asetelmia, jokunen ohje jouluherkkuihin ja helposti toteuttavia somistusmahdollisuuksia - ja valtavan paljon kuvia. 

Persoonallisuus ja nostalgisuus lapsuuden jouluihin johdattaen välittyvät tunnelmallisen kirjan sivuilta. 

Toivon, että ulkona lämpötila laskisi joitakin asteita nollan alapuolelle. Aikaa erilaisille jäälyhdyille ja -koristeille olen näet odottanut jo pitkään. Jouluksi en näitä tässä räntäkelissä saanut, mutta ilahduttavathan ne sitten tammikuussakin. 

Puutarhan syksy, kodin lämmin joulu-kirjassa on toteutettu kristallisia jäämedaljonkeja, jotka onnistuvat esimerkiksi silikonisiin tai metallisiin leivonta- tai muffinssivuokiin tehtyinä. Meillä näitä on valmistettu aiemmin paitsi jäädyttämällä juuri kukkia sisään, myös värjäämällä vettä vesivärein ja lisäämällä mukaan kimallehileitä. Samoin ollaan kiinnitetty serveteistä leikattuja kuvia vedellä lyhtyjen päälle. Servettitekniikassa kannattaa tosin muistaa ottaa servetistä vain se päällimmäisin, kuvallinen kerros. 

Keitän teen ja istahdan hetkeksi iltapalalle miehen kanssa. Suunnittelemaan ja pysähtymään. 

Aatonaaton ilta. Miten nopeasti joulukuiset päivät vierähtivätkään. Odotuksessa. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jouluaattoon on enää kaksi yötä, mutta havahduitko lahjoja paketoidessasi siihen, että haluaisit vielä jotakin lapsille tai lapsenlapsille? Jotakin, joka toisi iloa pitkään, mutta ei veisi kovin paljoa tilaa? 

 

Vielä ehdit käydä kurkkaamassa kirjakaupasta muutaman ihanan lasten suosikin, joihin on mukava uppoutua paitsi nyt jouluna, myös vuosi toisensa perään marraskuun pimeyden hiipiessä nurkkiin. Meidän ehdotukset joulutunnelmaan ovat Tatun ja Patun ihmeellinen joulu sekä Herra Hakkarainen joulun jäljillä. Nämä kirjat ovat niin suosittuja, että niitä on saatavilla niin kirjakaupoissa kuin peruscittareissa ja muissa tavarataloissa kautta maan.

 

 

Herra Hakkarainen joulun jäljillä / Mauri Kunnas, 2017 / Otava

on kirja, joka kertoo Tassulan kaupungin ja Koiramäen jouluvalmisteluista.

Perinteisen satukirjan sijaan kirja koostuu lukuisista aukeamista, joissa pienen lukijan on etsittävä paitsi erilaisia jouluun kuuluvia asioita, myös kuuluisa unissakävelijä Herra Hakkarainen ja Hämähäkki-Heikki.

Kirjaa jaksaa tutkia tarkkaavaisesti hyvinkin pitkään, sillä Kunnaksen tyyliin kuvitus on mielettömän yksityiskohtaista ja kutsuvaa, ja etsittävät asiat on piilotettu kuviin taitavasti. 

Etsimistehtävien rinnalla jokaisella aukeamalla on erityyppisiä "keksi ja kerro"-tehtäviä, joissa lukija pääsee uppoutumaan joulun perinteisiin kertomalla itselle mieluisimmasta joululeivonnaisesta tai joululaulusta tai tavasta viettää joulua.

"Kissa heittää vahingossa lumipallolla toista. Mitä sen kannattaisi tehdä, jotta seurauksena ei olisi lumisota?" tai "Millaisen lelun sinä itse haluaisit tehdä lahjaksi jollekulle?"-tyyppiset kysymykset kulkevat myös läpi satukirjan saaden lapsen keskustelemaan.

Porvoolaisena tämäkin Kunnaksen kirja sykähdyttää. Sen sivuilta löytyy näet kurkistuksia Porvoon jouluun ja idyllisen vanhan Porvoon Raatihuoneentorille. Kunnaksen kirjojen linkittyvyys suomalaisille tuttuihin paikkoihin on erityinen vahvuus ja erottuvuuskin erinomaisten kirjojen paljoudessa. Jokainen lukija haluaisi samaistua ja tunnistaa paikkoja, joissa on itse käynyt. Kunnaksen kirjoissa niitä on paljon.

 

 

Herra Hakkarainen joulun jäljillä on kirja, jonka parissa saa kulumaan aikaa. Se on myös aikaa, jota etenkin ensimmäisillä lukukerroilla kannattaa vanhemman ja lapsen käyttää yhdessä. Kirjassa on näet aika paljon ilmaisuja, mitkä ovat todennäköisesti lapselle vieraita kuten firman joulujuhlat tai eteläpohjalaisille tuttu kihveli. 

 

Tatun ja Patun ihmeellinen joulu / Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Otava 2015

Monen lapsiperheen vuosittainen kirjaostos sekä itselle että usein myös lahjaksi lienee uusin Tatu ja Patu. Nuo Outolan pallopäät ovat tällä kertaa tutustumassa joulun saloihin.

Tatu ja Patu on kutsuttu viettämään joulua Veeran luo, jonka Tatu ja Patu-fanit voivat muistaa aiemmista kirjoista. Kuten arvata saattaa, matkassa on oltava mutkia näiden pallopäiden seurassa. Tatu ja Patu olettavat Veeran asuvan tyhjillään olevassa naapuritalossa ja alkavat hetken tilannetta pohdittuaan valmistelemaan omalla hullunkurisella tavallaan joulua. 

Kun Veeraa ei näy missään, Tatu ja Patu päättävät ilahduttaa järjestämällä joulun valmiiksi. Tokihan jouluun kuuluu myös olohuoneen nurkkaan joulupukki koristeineen - se tiheäpartaisin, tuorein ja tuoksuvin koko kaupungissa. 

Ei kun hyasintit uuniin, kanelia kainaloon ja viettämään ihmeellistä joulua Tatun ja Patun seurassa. Toisin kuin Tatulla ja Patulla, toivon, ettei teidän perheessä juuri tätä aikaa ennen joulua sävytä järkyttävä jouluströsseli. Eikun joulustressi.

Tämä kirja on Tatujen ja Patujen joukossa mukavalla tavalla juonellisempi kirja, joka etenee ulkopuolisen kertojan kautta. Siksi siihen saadaan myös ryhtiä ja selkeyttä, mikä jää mielestäni välillä Tatuissa ja Patuissa etsittäväksi. Totuttuun tapaan Tatu- ja Patu-kirjan kuvissa avautuu vielä vitsit tarinaa täydentämään.

Tatut ja Patut ovat meillä lähes kaikkien ystäväperheiden suosikkilistalla, mutta ennen tätä joulukirjaa en ole löytänyt niihin tarttumapintaa. Nyt innostuin, kirja tuntui jotenkin rauhallisemmalta ja selkeämmin etenevältä.

Kirja sopii ironiassaan erinomaisesti myös joulun jälkeiseen aikaan sekä niille, jotka eivät joulua erityisemmin odota. 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joulu tuoksuu ensimmäisenä keittiössä. Hyasinttien jälkeen. 

Rentoudun voidessani selata leivonnais- ja ruokalehtien sekä erilaisten joulukirjojen nostamia vaihtoehtoja resepteistä. Jotakin uutta omaan joulupöytään jouluaatoksi, jotakin ennen joulua tarjottavaksi iltateen kera kodissa pistäytyville vieraille ja omiin herkutteluhetkiin sekä jotakin ystäville annettavaksi. 

Vielä tämän joulun minulla on mahdollisuus valmistella lasten kanssa joulua pitkän kaavan mukaan. Etsiä reseptejä, tehdä pitkiä kauppareissuja hyllyn kiinnostavia raaka-aineita yhdessä tutkien ja leipoa kiireettä. Lasten kanssahan leivontakirjan helppo tarkoittaa silti ajallisesti samaa kuin saman kirjan haastava. Vähintään kolminkertaista aikaa. 

Vielä tänä vuonna tälle kaikelle on aikaa ilman hoputusta, sillä ensi vuosi tuo mukanaan töihin paluun. 

 

 

Tytöt toivovat usein mahdollisuutta leipoa, eikä vähiten siksi, että esikoinen on viehättynyt mahdollisuudesta käyttää yleiskonetta. Heidän mielestään jauhojen mittaaminen, voin paloittelu ja kananmunan rikkominen ovat ihan parasta. Siitä yleiskoneesta puhumattakaan. 

Yksi viime päivien selatuimmista kirjoista on ollut Liisa Westerbergin Makeaa joulua. (Readme.fi / 2016)

Kirja on julkaistu viime jouluksi (2016)  ja se on täynnä toinen toistaan paremmalta kuulostavia leivonnaisvaihtoehtoja. Piparkakkufudge, karamellisoidut pähkinät ja miehen jouluaatoksi leipoma appelsiinileipä ovat kaikki toteutuslistalla lähipäivinä, ja kirjan väliin on ujutettu jos jonkinlaista muistilappua "näitä älä unohda"-tyyppisesti. 

Westerbergin, Koko Suomi leipoo- ohjelman voittajan luoma kirja on vaikuttava. Ohjeita on kattavasti, josta jokainen löytää takuulla ohjeen omaan joulunalusaikaan, ja joulun jälkeenkin. 

Monet klassiset reseptit on kivalla vivahteella muokattu jouluiseen leivontaan kutsuvaksi, mutta pikkuleivät ja herkut lämmittävät tammikuista iltaakin tai syksyistä myrskypäivää.

Valinnan vaikeus on kirjaa selatessa melkoinen - ja toisaalta, juuri silloin koen kirjan onnistuneen, kun ei pysty valitsemaan yhtä tai paria ja sivuuttamaan muita.

Kirjan kauniit kuvat lisäävät houkuttavuutta ja tuovat jo itsessään joulutunnelmaa. 

Kinuskicookies-pikkuleipiä leivottiin lasten kanssa päivänä, jolloin jo aamulla sikkarasilmin heränneiltä kuului toive leipomisesta. 

Näitä helposti valmistuvia kinuskipikkuleipiä tehtiin saman tien muutamalle ystäväperheellekin ja vietiin tuoreina maisteltaviksi. 

Ne ovat ehdottomasti parhaita lämpimänä toffeen sulaessa sisällä. Jos siis leivot aiemmin, suosittelen laittamaan keksit lämpimään hetkeksi ennen tarjoilua. 

Pidän satunnaisesti monimutkaisesta kikkailusta lukuisten vaiheiden kanssa ja useiden eri täytteiden valmistamisesta yhtä kakkua varten. Jotta leipomisen ilo säilyisi normiarjessa, on helppous makuelämystä vähentämättä asia, jota arvostan. Siinä Westerbergin Makeaa joulua onnistuu erinomaisesti.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram