Kirjoitukset avainsanalla Lastenvaatteet

”Kunpa aamullakin satais näin paljon, niin vois hyppiä vesilätäkössä", toivoi viisivuotias hartaasti mennessään nukkumaan. Sade ropisi katolla ja tuuli piiskasi ikkunoita. 

Miten sitä oppisi elämään lapsen tavalla? Etsisi aina niitä valoisia puolia, ehkä odottamattomistakin paikoista. Onhan se näet totta, sade ropisee katolla enää vain hetken ennen kuin vaihtuu kevyisiin lumihiutaleisiin tai rummuttaviin rakeisiin. Vielä voi hyppiä vesilätäköissä.

Olen kertonut kotimaisten lastenasusteiden ja -vaatteiden kokeilustani läpi vuoden. Siitä, että haluan kartoittaa ja jatkuvasti pitää silmällä lastenvaatehankinnoissa kotimaisia valmistajia ja suunnittelijoita - ja toimivien, kauniiden vaihtoehtojen löytyessä valita ensisijaisesti niitä. 

Alkuperäinen ajatus tuli kevään Lapsimessuilta (jotka muuten järjestetään ensi vuonna 20.-22.4.2018), jolloin vasta oikeastaan ensimmäistä kertaa ymmärsin, miten paljon vaihtoehtoja myös kotimaisilla yrityksillä on. Sittemmin tästä on tullut tapa - katsoa myös ja erityisesti kotimainen tarjonta. 

 

Nokian Jalkineen Hait

klassiset kumisaappaat söpön vaaleanpunaisina, ovat olleet yksi näistä valinnoista. Ajattomat, vähän matalavartisemmat klassikkokumpparit ovat olleet tykätyt. 

Tytöt ovat sujauttaneet jalkaansa niin syksyisellä sadesäällä kuin märässä nollakelissäkin villasukkalisällä. Plussana kumppareille on ehdottomasti se, että lapsikin saa ne helposti jalkaansa. Ei tarvitse tehdä mitään hien otsalle nostavia poppakonsteja, vaan saappaat sujahtavat jalkaan vaivatta ja ne saa poiskin ilman kiskomista. Aika monien saappaiden kohdalla on näet kuulunut eteisestä aina sama tuskastunut "äiti, tuu auttamaan"-toive.

Kumpparit jalassa on retkeilty ja käyty leikkipuistossa. Loppusyksystä ne haluttiin päiväkotiinkin, jossa lapsilla oli käytössään toiset kumisaappaat. Vanhempana pidän siitä, että nämä kumisaappaat ovat myös nätit, tyttömäisen suloiset ilman kirkuvia kuoseja. Niillä voi tehdä kauppareissunkin päivän päätteeksi toivoen, että parkkipaikalla olisi edes yksi kunnon vesilätäkkö.

 

Väliasut 

Kun palasimme muutama päivä sitten yötä vasten lomamatkalta etelän lämmöstä, halusi esikoisemme kotiin päästessään ylleen lämpökerraston ja pitkät villasukat. Viikko lähes 30 asteessa teki tehtävänsä marraskuiseen koleuteen kotiutuvalle. 

Lämpiminä väliasuina tytöillä tämän syksyn seikkailuissa ja kotoiluissa ovat Tamsilkin valmistamat villasilkkivaatteet. Ne, jotka eivät kutita ja jotka lämmittävät; luonnonvalkoisena ja harmaana. Välikerrastot, jotka sopivat ulkoilusta kuperkeikkoihin. 

 

Tam-Silkista tulee mielleyhtymä mun lapsuuteeni ja lapsuudenkotini, ison maalaistalon, yläkerrassa asuneisiin isovanhempiini. Nyt jo pilvenhattaran päältä meitä katsovalla mummollani oli Tam-Silkin vaatteita paljon, laamapaidoista lähtien.

Tyttöjen välikerrastoihin syntyy siksi hassun nostalginen sidos - jotakin vuosikymmentenkin takaa on ennallaan.  

 

Mukavalta tuntuu myös tietoisuus siitä, että he valmistavat tuotteensa 100% kotimaisin voimin, lähellä asiakasta. 

Kerroin viimeksi pohtineeni sitä, miten paljon meihin jää jälkiä erilaisista kemikaaleista jo lapsuudesta saakka ja miten se vaikuttaa hyvinvointiimme elämän varrella. Myös Tam-Silkin tuotteissa on kiinnitetty huomiota materiaalien ekologisuuteen. En tiedä, missä määrin vaatekappaleella, parilla tai vielä kymmenelläkään on kokonaisuuteen merkitystä. Ehkä siitä näkökulmasta kuitenkin, että jos näitä valintoja vaatteiden suhteen tekee yhden kerrallaan, se on aina yhden enemmän.

 

Kotimaisten lastenvaatteiden tarjonta muuttuu nopeasti.  Jos sinä seuraat kotimaisia lastenvaatteita - täällä valmistettuja tai suunniteltuja - kertoisitko omat suosikkisi? Tai onko jollakin valmistajalla erityisen huomionarvoinen mallisto juuri tällä hetkellä? 

 

Aiempia kirjoituksiani:

Kotimaisia lastenvaatteita vilpoisiin syyspäiviinkin - neuleita kesämekkojen sijaan
Linnonmaa / Ecobaby

Kotimaisten lastenvaatteiden laadukkuus yllättää - muutakin kuin yläasteen käsityötuntien opit käytössä
YO ZEN ja Melli EcoDesign

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet
Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.
Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

- - - -

Joko seuraat arkeamme Facebookissa tai lähes päivittäisin kuvatarinoin Instagramissa? Näinä aikoina meillä valmistellaan joulua suurella lämmöllä, luetaan paljon ja askarrellaan vieläkin enemmän kolme- ja viisivuotiaiden kanssa sekä seikkaillaan ja retkeillään erilaisissa lapsiperhekohteissa. Koska mitään en pidä itsestäänselvyytenä, blogissa pohditaan myös elämää sen syvempinä merkityksinä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Muistatko, kun kerroin halustani löytää lapsille ensi sijassa kotimaisia lastenvaatteita. Kesä – se mitä tätä kesää ehti kesäksi kutsumaan - meni kevyissä mekoissa ja leggingseissä, joista vaihtoehtojakin oli ilahduttavan paljon, mutta nyt syksyn viimaisten tuulten puhaltaessa ollaan etsitty lämpimämpää.

 

Tytöt käyttävät paljon neulepaitoja ja -takkeja rennompien collegetakkien ja huppareiden rinnalla. Suomalaisilla lastenvaateyrityksillä – olkoon kyse sitten kotimaisesta suunnittelusta tai valmistamisesta – niitä on saatavilla ihan minimaalisen vähän. Monet tuntuvat keskittyvän erilaisiin trikookuoseihin.

Ilonpilkahdus löytyi lopulta tuttavani vinkkaamana suomalaisesta Ecobaby-mallistosta, jonka takaa löytyy varsin tunnettu Anne Linnonmaa. Mallistosta löytyy näet useampikin klassisen kaunis, moneen tilanteeseen sopiva neule lapsille eri sävyissä.

 

Viime aikoina olen ylipäätään pohtinut tosi paljon sitä, miten paljon meihin jää jälkiä erilaisista kemikaaleista jo lapsuudesta saakka ja miten se vaikuttaa hyvinvointiimme elämän varrella. Siksi se, että Ecobaby-mallisto valmistetaan 100% orgaanisesta puuvillasta ja on täysin myrkytön, ymmärtääkseni jopa värien osalta, tuntuu huojentavalta. Mun lasteni iholla.

 

Tätä hihkuttavan ihastuttavalla tavalla ryhtinsä säilyttävää, kivalta tuntuvaa neuletta ei ole vielä pesty, mutta valmistaja lupaa, että sen voi laittaa surutta myös kuivausrumpuun ilman, että se menettää muotoaan, muuttuu nuhjuiseksi tai tulee sieltä takaisin nukenkokoisena. Moni sanoo kuivauskummun kuluttavan vaatteita, mutta meillä sinne päätyvät kyllä monet vaatteet ihan arjen sujuvuuden takia. Lapsiperhearjessa ihan must. Toisaalta se samalla tarkoittaa yleensä vähän tiuhempia vaatehankintoja, että kokonaisuus pysyy siistinä. Koska Linnonmaan kantavana ajatuksena on kestävä kehitys, ja se, että vaatteet voivat kulkea hyväkuntoisina käyttäjältä toiselle, valmistusta on mietitty käyttöaika säilyttäen.

 

Kuivausrumpu, odotan siis jo kohtaamistasi tämän neuletakin osalta. Meillä tosin normaalisti 104cm vaatekokoa käyttävällä kuopuksella saa Tipu-neuletakin 100/110cm koosta kääriä vielä hihansuita ja tilaa jää reilusti muutoinkin, joten juuri tähän hetkeen pieni kutistus kuivausrummussa ei edes vaikuttaisi.

 

Meillä riemuitaan vesilätäköistä Nokian Hai-kumppareissa, kuvataan kuopuksen elämän ekat päiväkotivalokuvat Gugguun mekossa, hankittiin Soman rukkaset tulevaa talven varten, kääriydytään Tamsilkin lämpimään villasilkkivälikerrastoon  ja haaveillaan kunnon villahuopikkaista mahdollisiin paukkupakkasiin. Osaamista, onhan meillä Suomessa sitä.

 

Sitä löytyy myös Lastenvaatekarnevaalista, joka kokoaa lokakuun puolivälissä, 15.10. Tampereelle kymmenittäin sellaisia vaatevalmistajia, joiden tuotteissa koko valmistusketju pysyy kotimaassa. Jos kotimaiset lastenvaatteet kiinnostavat siis sinuakin, lähde tutustumaan. Itselläni tapahtumaan on suuret odotukset.

 

Aiempia kirjoituksiani:

Kotimaisten lastenvaatteiden laadukkuus yllättää - muutakin kuin yläasteen käsityötuntien opit käytössä
YO ZEN ja Melli EcoDesign

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet
Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.
Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

- - -

Teehetkien kotia voit seurata myös Facebookissa sekä lähes päivittäisine kuvatarinoineen Instagramissa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Nämä heinäkuun viimeisten viikkojen päivät - kesä saapui sittenkin! Se lämpö ja aurinko, jota oli odotettu nämä ainakin kalenterissa kesäksi nimetyt kuukaudet.

 

Olen monet kerrat viitannut siihen, että tänä kesänä meidän tytöt ovat kirmanneet kesälaitumella kotimaisissa lastenvaatteissa. Niissä, joista oikeastaan mistään en tiennyt ennen tätä kevättä. Miten hurjan paljon olenkaan missannut, mutta onneksi lapset kasvavat ja vaatteita hankitaan moneen tarkoitukseen lähivuodet.

YO ZEN on valkoisen ja mustan, graafisen ja pelkistetyn leikittelyä - ajattomuutta ja ajassa pysymistä samaan aikaan. Kahden arkkitehtiystävyksen luoma lastenvaatemallisto on piristävän raikas ja erilainen retrokukkasten ja kettukuosien lomassa. Erilaisia tuotteita on vain muutamia, mutta ne herättävät olemalla toisenlaisia, erilaisia.

 

Mustavalkoisuus lasten vaatteissa ei ole ollut ihan mun juttuni pienten tyttöjen vaatteita valitessani, mutta tästä kokonaisuudesta pidän paljon. Niin pitää meidän esikoinenkin, jonka mielestä tosin ihan paras on kuitenkin mallistoon kuuluva selkeälinjainen valkoinen kaulakoru. Joutsen, sekin. Yo Zen-merkin perustajat kertovat joutsenen olleen innoittaja koko konseptille. Sydämeen saakka uppoava tarina kertoo, että erään talven he ruokkivat Oulujoelle talvehtimaan jääneitä haavoittuneita joutsenia. Selviytymistarinasta vaikuttuneina syntyi tuotemerkki Yo Zen.

 

Onnistumista on muuten sekin, että heillä on ollut näkemystä luoda mallisto, joka sopii niin pojille kuin tytöillekin oikeastaan mitään muuttamatta.

Selkeälinjaisen mustavalkoisen rinnalle sopii söpön hempeä kellohelmainen röyhelömekko palloleggareineen. Ihanan tyttömäiset ja etenkin mekko tosi ajaton. Melli EcoDesign kantaa keskosena syntyneen Mellin nimeä muistuttaen siitä, että kauniita, toimivia ja hyvin suunniteltuja lastenvaatteita tarvitaan monen ikäisille lapsille keskosvaatemallistosta isompien lasten vaatteisiin. Vaatteita Melli EcoDesign suunnittelee ja valmistaa myös aikuisille.

 

Mellin mallistosta tämä vaaleanpunainen mekko on ehdoton lempparini, ja usein ihailen sen kotoisan syksyisen sävyistä viininpunaista versiotakin. Samoin heillä on omaan makuuni myös mm. kauniita tyllihameita ja collegemekkoja.

Mekko on kokenut kovia. Merenrantakallioiden ja mökkimaisemaidyllin rinnalla se on kertaalleen saanut melkoisen tahranpoistoainekylvyn esikoisen liukastuessa parkkihallin lattialla öljytahroihin. Ihan takuulla se likaisin paikka, mitä kuvitella voi. Surku oli melkoinen - käyttäjällä kuin äidilläkin - kun odoteltiin, miten tahranpoistoaine vaikuttaa. Ei jättänyt tahroja, eikä vienyt värejä mennessään. Mellille tahranpoistoaineen ohella pisteet, hyvin kesti lapsiperhearjen.

 

Laadukkuus. Kertoessani ajatuksesta kokeilla ensisijassa kotimaisia lastenvaatteita, toivoin niiltä laadukkuutta. Useissa vaatemerkeissä olen saanut yllättyä positiivisesti. Yo Zen-vaatteiden ompelujälki on siistiä ja huoliteltua sekä materiaali pehmeää, mutta jämptin laadukasta ja Melli EcoDesign säilyttää pehmeydestä huolimatta useissa pesuissakin hyvin kuosinsa ja kuten sanottu, kestää vahvan tahranpoistoaineenkin.

 

Tunnustan ajatelleeni alunperin naiivisti - että niitä tekisi joku kaltaiseni lasten kanssa kotona oleva äiti, joka ei ole nähnyt ompelukonetta sitten yläastevuoden käsityötuntien, mutta nyt on lastenvaatebuumin noustessa päättänyt hurautella mekkoja ties millä kaavoilla - tai kaavattomasti. Ne yksin- ja kaksinyrittäjät sekä kasvavia firmoja perustaneet lastenvaatealan yrittäjät ovat käyttäneet selkeästi paljon aikaa miettiäkseen, suunnitellakseen ja toteuttaakseen; materiaaleista ja väreistä mallistokokonaisuuteen ja työn jälkeen.

Syksy tuo mukanaan kurkistuksia uuteen ja kauniiseen syksyisemmin sävyin monien hempeiden kuosien rinnalle. Vielä hetken jatkuvat alennusmyynnit mahdollistavat myös kivojen vaatteiden hankkimisen päiväkoteihin ja lapsiperhearkeen. Lindexien, KappAhlien ja HM:n rinnalla kannattaa ehdottomasti tutustua myös siihen, miten täällä Suomessa luodaan kauniita ja toimivia lastenvaatemallistoja.

 

Aiempia kirjoituksiani:

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet

Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.

Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

Teehetkien kotia voit seurata myös Facebookissa sekä lähes päivittäisine kuvatarinoineen Instagramissa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Yv, av ja palaan, kunhan olen kysynyt mieheltä. Tosi kiva, mittaatko siitä kuitenkin vielä kai-kai ja haaramitan? Ja ottaisitko kuvat edestä ja takaa, ja saisinko vielä tarkemman kuvan pinnastakin? Eikun toisesta pinnasta? Voisitko tinkiä parilla eurolla ja lähettää, vaikka toimitustapana oli vain nouto? Tai oikeastaan, asun tässä kymmenen kilometrin päässä, voisitko sä ehkä tuoda, kun ajelet tästä ohitse?  Toki voin, juuri toivomanasi aikana vähän käytetyn merkkivaatteen sillä parilla eurolla. Takuulla.

Lapsiperhearjessa resurssini eivät riitä etenkään laadukkaampien vaatteiden yksittäiseen myyntiin nettikirppareilla, enkä rehellisesti jaksa useamman kokemuksen perusteella enää tätä yv-av-nouto-showtakaan. Myyntipöydän taaksekaan en osaa itseäni sovittaa, sillä en ole neuvottelija, enkä hinnoittelija. En oikeastaan ole kirppistyyppi muutenkaan, en hallitse siitä kuviosta yhtään mitään toisin kuin vaikkapa näppärä kirppistelijäsiskoni.

 

Uskon siihen, että meillä on vaatteita, joita joku toinen mielellään käyttäisi. Tiedän, että suurin osa pieneksi jääneiden vaatteiden pinosta liikkuu kohtuullisessa ajassa. Samalla luotan, että muutkin osaavat hinnoitella järkevästi. Olen myös vakuuttunut, etten itse kykene tälle tekemään juuri nyt mitään. Olenkin jo pidempään etsinyt toimivia vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Asia tuntuu puhututtavan poikkeuksetta kaikkia lapsiperheellisiä kavereitamme. Kunnes bingo! Keskusteluissamme nousivat esille uudella konseptilla toimivat full-service-kirppikset, joissa idea on yksinkertainen. Kerää puhtaat vaatteet, viikkaa ne kassiin ja kipaise kassin kanssa kirpparille.

 

Erinäisten ystäväpiirissä käytyjen keskustelujen ja suositusten perusteella meidän tyttöjen pieneksi jääneet vaatteet löytyvät nyt Lauttasaaren Minimukulasta. Jätin kassini heille ja sitten aikanaan odotan tilitystä vaatteista. He jopa silittäessään tuoksuttavat vaatteet kevyellä laventelivedellä, laittavat myyntiin koittain ja tyyleittäin helposti löydettäviksi ja pitävät kirpputorin poikkeuksellisen siistinä. Jee! Niin mun juttuni. Vaivatonta kirppismyyntiä.

 

Sitä paitsi minäkin, en-niin-kovin-kirppistyyppi, ilahduin poikkeuksellisen paljon. Minimukulassa vaikutti olevan asiakkaat oikeasti kohtaava palvelu. Omistaja tunsi ilmeisen tarkkaan myyntiin ottamansa vaatteet ja osasi siihen nojaten auttaa asiakkaitaan. Valikoiman näkökulmasta kivalta tuntui ajatus siitä, että he pitävät kaikenlaisia vaatteita saatavilla läpi vuoden. Talven aurinkorannoillekin voi siis saada uimapuvun takahuoneesta vain kysymällä.

 

Vaatteitakin laitetaan esille sitä vauhtia, kun niille nähdään olevan niille soveltuvin myyntiajankohta. Kyseessä ei ole tietty myyntijakso, vaan tuotteet voivat olla myynnissä pitkäänkin. Oikeastaan asiakas itse viime kädessä päättää, milloin hän hakee loput tuotteensa pois (tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, kuten me aikanaan). Ei siis stressaamista viikon myyntijaksosta ja siitä, että ensin kerää ison kassillisen vaatetta hiki hatussa ja kantaa viikon kuluttua puolet takaisin kotiin hammasta purren.

 

Arjen pelastus, lapsiperheen helpotus. Juurikin se, mitä itse tarvitsen. Ei enää yv:tä eikä av:ta. Ei kyselyjä mieheltä, eikä yksittäisiä sovittuja noutoja ja äkillisiä peruuntumisia toistuvien vatsatautien takia. Tähän saakka olen kokenut lastenvaatteiden kierrättämisen hankalaksi, vaivalloisiksi. Kiitos asiakkaan näkökulmasta toimivasta palvelusta - siivoan lasten vaatekaappeja mielelläni jatkossakin.

 

Kommentit (4)

Tuusan Nuuska
1/4 | 

Lapseni oli pieni -90luvun paikkeilla. Silloin oli olemassa täällä meidän "kylällä" kauppa, jonne sai viedä vaatteet ja sitten odotettiin josko joku ne ostaisi. Hyvin menivät kaupaksi. Jostakin syystä kuitenkin se hävisi yks kaks, mutta en lähtenyt enää etsimään. Mielestäni parempi systeemi kuin kirpputorit...puhumattakaan FB-kirppiksistä.

Marikainen
Liittynyt16.6.2016

Hei Tuusan Nuuska,
todennäköisesti kaikille kirpputorivaihtoehdoille on omat käyttäjänsä ja asiakkaansa. Kuvailemasi "käytettyjen vaatteiden kauppa" vastannee paljon tätä self-service-ajatusta, johon itse tykästyin sen helppouden takia.
Toisaalta tunnen useamman, jotka rakastavat nimenomaan perinteistä kirppistunnelmaa - viihtyvät pitkät tovit aarteita etsien ja nauttivat myös myyntipöydän takana asiakkaiden kohtaamisesta. Tai itsepalvelukirppareilla odottavat suorastaan sormet syyhyten päivittäistä mahdollisuutta järjestää pöytä kauniiseen myyntikuntoon.

Useampi tuttavani myy fb-kirppareilla, joissa olen minäkin kokeillut myyntiä jokuset kerrat. En vain näe vaivan ja hyödyn korrelaatiota etenkään perusvaatteissa.

Onneksi meitä on erilaisin tarpein.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu