Kirjoitukset avainsanalla Lastenvaatteet

Nämä heinäkuun viimeisten viikkojen päivät - kesä saapui sittenkin! Se lämpö ja aurinko, jota oli odotettu nämä ainakin kalenterissa kesäksi nimetyt kuukaudet.

 

Olen monet kerrat viitannut siihen, että tänä kesänä meidän tytöt ovat kirmanneet kesälaitumella kotimaisissa lastenvaatteissa. Niissä, joista oikeastaan mistään en tiennyt ennen tätä kevättä. Miten hurjan paljon olenkaan missannut, mutta onneksi lapset kasvavat ja vaatteita hankitaan moneen tarkoitukseen lähivuodet.

YO ZEN on valkoisen ja mustan, graafisen ja pelkistetyn leikittelyä - ajattomuutta ja ajassa pysymistä samaan aikaan. Kahden arkkitehtiystävyksen luoma lastenvaatemallisto on piristävän raikas ja erilainen retrokukkasten ja kettukuosien lomassa. Erilaisia tuotteita on vain muutamia, mutta ne herättävät olemalla toisenlaisia, erilaisia.

 

Mustavalkoisuus lasten vaatteissa ei ole ollut ihan mun juttuni pienten tyttöjen vaatteita valitessani, mutta tästä kokonaisuudesta pidän paljon. Niin pitää meidän esikoinenkin, jonka mielestä tosin ihan paras on kuitenkin mallistoon kuuluva selkeälinjainen valkoinen kaulakoru. Joutsen, sekin. Yo Zen-merkin perustajat kertovat joutsenen olleen innoittaja koko konseptille. Sydämeen saakka uppoava tarina kertoo, että erään talven he ruokkivat Oulujoelle talvehtimaan jääneitä haavoittuneita joutsenia. Selviytymistarinasta vaikuttuneina syntyi tuotemerkki Yo Zen.

 

Onnistumista on muuten sekin, että heillä on ollut näkemystä luoda mallisto, joka sopii niin pojille kuin tytöillekin oikeastaan mitään muuttamatta.

Selkeälinjaisen mustavalkoisen rinnalle sopii söpön hempeä kellohelmainen röyhelömekko palloleggareineen. Ihanan tyttömäiset ja etenkin mekko tosi ajaton. Melli EcoDesign kantaa keskosena syntyneen Mellin nimeä muistuttaen siitä, että kauniita, toimivia ja hyvin suunniteltuja lastenvaatteita tarvitaan monen ikäisille lapsille keskosvaatemallistosta isompien lasten vaatteisiin. Vaatteita Melli EcoDesign suunnittelee ja valmistaa myös aikuisille.

 

Mellin mallistosta tämä vaaleanpunainen mekko on ehdoton lempparini, ja usein ihailen sen kotoisan syksyisen sävyistä viininpunaista versiotakin. Samoin heillä on omaan makuuni myös mm. kauniita tyllihameita ja collegemekkoja.

Mekko on kokenut kovia. Merenrantakallioiden ja mökkimaisemaidyllin rinnalla se on kertaalleen saanut melkoisen tahranpoistoainekylvyn esikoisen liukastuessa parkkihallin lattialla öljytahroihin. Ihan takuulla se likaisin paikka, mitä kuvitella voi. Surku oli melkoinen - käyttäjällä kuin äidilläkin - kun odoteltiin, miten tahranpoistoaine vaikuttaa. Ei jättänyt tahroja, eikä vienyt värejä mennessään. Mellille tahranpoistoaineen ohella pisteet, hyvin kesti lapsiperhearjen.

 

Laadukkuus. Kertoessani ajatuksesta kokeilla ensisijassa kotimaisia lastenvaatteita, toivoin niiltä laadukkuutta. Useissa vaatemerkeissä olen saanut yllättyä positiivisesti. Yo Zen-vaatteiden ompelujälki on siistiä ja huoliteltua sekä materiaali pehmeää, mutta jämptin laadukasta ja Melli EcoDesign säilyttää pehmeydestä huolimatta useissa pesuissakin hyvin kuosinsa ja kuten sanottu, kestää vahvan tahranpoistoaineenkin.

 

Tunnustan ajatelleeni alunperin naiivisti - että niitä tekisi joku kaltaiseni lasten kanssa kotona oleva äiti, joka ei ole nähnyt ompelukonetta sitten yläastevuoden käsityötuntien, mutta nyt on lastenvaatebuumin noustessa päättänyt hurautella mekkoja ties millä kaavoilla - tai kaavattomasti. Ne yksin- ja kaksinyrittäjät sekä kasvavia firmoja perustaneet lastenvaatealan yrittäjät ovat käyttäneet selkeästi paljon aikaa miettiäkseen, suunnitellakseen ja toteuttaakseen; materiaaleista ja väreistä mallistokokonaisuuteen ja työn jälkeen.

Syksy tuo mukanaan kurkistuksia uuteen ja kauniiseen syksyisemmin sävyin monien hempeiden kuosien rinnalle. Vielä hetken jatkuvat alennusmyynnit mahdollistavat myös kivojen vaatteiden hankkimisen päiväkoteihin ja lapsiperhearkeen. Lindexien, KappAhlien ja HM:n rinnalla kannattaa ehdottomasti tutustua myös siihen, miten täällä Suomessa luodaan kauniita ja toimivia lastenvaatemallistoja.

 

Aiempia kirjoituksiani:

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa2: Kyllähän meillä osataankin! + etsinnässä syysvaatteet

Poutapukimo, Second  Chance, kotimaiset lastenvaatteet kokoava Lastenvaatekarnevaali ja ajatuksia löydettävyydestä

Kokeilu kotimaisista lastenvaatevalinnoista - Osa1: Ei kirvestä kaivoon ainakaan vielä.

Soma Original, Gugguu

Kokeilijan arkea - Vinkkaa suosikkisi kotimaisista lastenvaatevalmistajista

 

Teehetkien kotia voit seurata myös Facebookissa sekä lähes päivittäisine kuvatarinoineen Instagramissa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yv, av ja palaan, kunhan olen kysynyt mieheltä. Tosi kiva, mittaatko siitä kuitenkin vielä kai-kai ja haaramitan? Ja ottaisitko kuvat edestä ja takaa, ja saisinko vielä tarkemman kuvan pinnastakin? Eikun toisesta pinnasta? Voisitko tinkiä parilla eurolla ja lähettää, vaikka toimitustapana oli vain nouto? Tai oikeastaan, asun tässä kymmenen kilometrin päässä, voisitko sä ehkä tuoda, kun ajelet tästä ohitse?  Toki voin, juuri toivomanasi aikana vähän käytetyn merkkivaatteen sillä parilla eurolla. Takuulla.

Lapsiperhearjessa resurssini eivät riitä etenkään laadukkaampien vaatteiden yksittäiseen myyntiin nettikirppareilla, enkä rehellisesti jaksa useamman kokemuksen perusteella enää tätä yv-av-nouto-showtakaan. Myyntipöydän taaksekaan en osaa itseäni sovittaa, sillä en ole neuvottelija, enkä hinnoittelija. En oikeastaan ole kirppistyyppi muutenkaan, en hallitse siitä kuviosta yhtään mitään toisin kuin vaikkapa näppärä kirppistelijäsiskoni.

 

Uskon siihen, että meillä on vaatteita, joita joku toinen mielellään käyttäisi. Tiedän, että suurin osa pieneksi jääneiden vaatteiden pinosta liikkuu kohtuullisessa ajassa. Samalla luotan, että muutkin osaavat hinnoitella järkevästi. Olen myös vakuuttunut, etten itse kykene tälle tekemään juuri nyt mitään. Olenkin jo pidempään etsinyt toimivia vaihtoehtoisia ratkaisuja.

Asia tuntuu puhututtavan poikkeuksetta kaikkia lapsiperheellisiä kavereitamme. Kunnes bingo! Keskusteluissamme nousivat esille uudella konseptilla toimivat full-service-kirppikset, joissa idea on yksinkertainen. Kerää puhtaat vaatteet, viikkaa ne kassiin ja kipaise kassin kanssa kirpparille.

 

Erinäisten ystäväpiirissä käytyjen keskustelujen ja suositusten perusteella meidän tyttöjen pieneksi jääneet vaatteet löytyvät nyt Lauttasaaren Minimukulasta. Jätin kassini heille ja sitten aikanaan odotan tilitystä vaatteista. He jopa silittäessään tuoksuttavat vaatteet kevyellä laventelivedellä, laittavat myyntiin koittain ja tyyleittäin helposti löydettäviksi ja pitävät kirpputorin poikkeuksellisen siistinä. Jee! Niin mun juttuni. Vaivatonta kirppismyyntiä.

 

Sitä paitsi minäkin, en-niin-kovin-kirppistyyppi, ilahduin poikkeuksellisen paljon. Minimukulassa vaikutti olevan asiakkaat oikeasti kohtaava palvelu. Omistaja tunsi ilmeisen tarkkaan myyntiin ottamansa vaatteet ja osasi siihen nojaten auttaa asiakkaitaan. Valikoiman näkökulmasta kivalta tuntui ajatus siitä, että he pitävät kaikenlaisia vaatteita saatavilla läpi vuoden. Talven aurinkorannoillekin voi siis saada uimapuvun takahuoneesta vain kysymällä.

 

Vaatteitakin laitetaan esille sitä vauhtia, kun niille nähdään olevan niille soveltuvin myyntiajankohta. Kyseessä ei ole tietty myyntijakso, vaan tuotteet voivat olla myynnissä pitkäänkin. Oikeastaan asiakas itse viime kädessä päättää, milloin hän hakee loput tuotteensa pois (tai lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, kuten me aikanaan). Ei siis stressaamista viikon myyntijaksosta ja siitä, että ensin kerää ison kassillisen vaatetta hiki hatussa ja kantaa viikon kuluttua puolet takaisin kotiin hammasta purren.

 

Arjen pelastus, lapsiperheen helpotus. Juurikin se, mitä itse tarvitsen. Ei enää yv:tä eikä av:ta. Ei kyselyjä mieheltä, eikä yksittäisiä sovittuja noutoja ja äkillisiä peruuntumisia toistuvien vatsatautien takia. Tähän saakka olen kokenut lastenvaatteiden kierrättämisen hankalaksi, vaivalloisiksi. Kiitos asiakkaan näkökulmasta toimivasta palvelusta - siivoan lasten vaatekaappeja mielelläni jatkossakin.

 

Kommentit (4)

Tuusan Nuuska
1/4 | 

Lapseni oli pieni -90luvun paikkeilla. Silloin oli olemassa täällä meidän "kylällä" kauppa, jonne sai viedä vaatteet ja sitten odotettiin josko joku ne ostaisi. Hyvin menivät kaupaksi. Jostakin syystä kuitenkin se hävisi yks kaks, mutta en lähtenyt enää etsimään. Mielestäni parempi systeemi kuin kirpputorit...puhumattakaan FB-kirppiksistä.

Marikainen
Liittynyt16.6.2016

Hei Tuusan Nuuska,
todennäköisesti kaikille kirpputorivaihtoehdoille on omat käyttäjänsä ja asiakkaansa. Kuvailemasi "käytettyjen vaatteiden kauppa" vastannee paljon tätä self-service-ajatusta, johon itse tykästyin sen helppouden takia.
Toisaalta tunnen useamman, jotka rakastavat nimenomaan perinteistä kirppistunnelmaa - viihtyvät pitkät tovit aarteita etsien ja nauttivat myös myyntipöydän takana asiakkaiden kohtaamisesta. Tai itsepalvelukirppareilla odottavat suorastaan sormet syyhyten päivittäistä mahdollisuutta järjestää pöytä kauniiseen myyntikuntoon.

Useampi tuttavani myy fb-kirppareilla, joissa olen minäkin kokeillut myyntiä jokuset kerrat. En vain näe vaivan ja hyödyn korrelaatiota etenkään perusvaatteissa.

Onneksi meitä on erilaisin tarpein.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Muistatteko, kun kerroin jo pidempään miettineeni, että täydentäisin lastenvaatevarastoja jonkin aikaa ensi sijassa suomalaisilla lastenvaatemerkeillä? Olettaen siis, että ne ovat kauniita, niitä on kätevästi saatavilla ja hintakin on kohtuullinen. Ehtoni eivät ole helpoimpia täytettäviksi, sillä tiedän olevani lastenvaatekuluttajana melko vaativa ja rutinoitunut sekä toisaalta tukeudun hyvin (lue: liiankin) helposti nettikauppoihin pitkin poikin maailmaa miettimättäkään, olisiko vaihtoehtoja lähempänä.

 

Havahduin kuitenkin pian kolmivuotiaan kuopuksemme synnyttyä siihen, että aina satunnaisesti jossakin osui silmiin kaunis lastenvaate ja ilmiselvä linkitys kotimaiseen lastenvaatevalmistajaan. Kotimaiseen siis molemmissa merkityksissä tältä osin: suomalainen firma, joka tekee kaiken itse alusta alkaen tai kotimainen firma, jossa suunnittelutyö tapahtuu Suomessa, mutta valmistustyö ehkä koordinoidusti muualla. Merkit olivat yksi toisensa jälkeen vieraita, joten mieleen jäi vain milloin ruusuke, nyöri tai letti, milloin kauniisti laskeutuva mekon helma tai no, välillä aika vahvakin retrokuvio.

 

Koska Gantit, Lacostet, Ralph Laurenit ja Molo Kidsit löytyvät takuulla kuukausienkin kuluttua, hyppäsin uusien kokeilujen kelkkaan. Ajatukseni on siis löytää tänä kesänä tyttöjen uusiin vaatetarpeisiin ensi sijassa kotimaisia vaatteita. Ensimmäisen ei-oo-tarjolla kokemuksen koin tosin heti päätöstä seuranneena päivänä tarvitessani nelivuotiaalle futiskerhoon jalkapallosukkia. Ei sillä, en muuta olettanutkaan siinä aikataulussa ja erikoisemman vaatteen kohdalla.

 

Mutta onnistumisiakin - katsokaas vain, meillä on ihan meidän pastelliseen värimaailmaan sopivat pipot! Tarettiin vaihtaa ne neulepipojen tilalle vasta ihan hetki sitten, ja tässä säässä niille saattaa tulla käyttöaikaakin ilmeisesti juhannukseen :D ennen ensi syksyä. Söpöjen, klassisen kauniiden pipojen valmistaja on Soma Original, siuntiolainen kahden naisen perustama yritys. Vahvasti esteettisyyteen käytännöllisyyden rinnalla painottava yritys, ainakin verkkokaupan tuotevalikoimasta päätellen. Löysin heidät itseasiassa jo alkuvuonna Facebookin yhteisöstä, johon joku linkkasi kuvan piposta ja kaulahuivista ja kiinnitin huomiota nimenomaan pelkistetyn kauniisiin väreihin ja tyyliin.

 

Käyttökokemukset ovat olleet tosi myönteisiä. Neulos on vahvaa ja pipo pysyy jämptisti päässä molemmilla lapsilla huolimatta erimuotoisesta päästä. Tytötkin pitävät pipoistaan niitä vuorotellen vaihtaen, eivätkä oikein osaa päättää, kumpi väri olisi kauniimpi. Syksyä varten aion hankkia lapsille tähän settiin samansävyiset kaulahuivit, joita heiltä myöskin saa. Kesäksi huomasin tulleen myös ihana roosat lippapipot rusetilla. Juuri sellaisilla sopivan tyylikkäillä, eikä yliampuvilla. Jee. Ei jäädä ainakaan lakittomiksi helteiden saapuessakaan.

 

Gugguu! Tällä viikolla tehtiin tyttöjen kanssa kolmisin reissu kummitytön perheen luokse Ouluun. Tytöt saivat valita itselleen useammista vaihtoehdoista vaatteet, ja päätyivät isosisko etunenässä ja pikkusisko tapansa mukaan tarkoin seuraten Gugguun frillamekkoon. Pikkusisko haki ylleen vielä samaan aikaan ostetut housutkin "äiti, nämä on myös mun." Nämä hankin tytöille siis Lapsimessuilta, jossa oikeastaan vasta ensimmäistä kertaa tutustuin tarkemmin siihen, että mikä se Gugguu nyt onkaan.

 

Mekot ovat tosi kauniit ja pysyvät siistinä pesunkin jälkeen. Kuten meinaan lasten kanssa arvata saattaa, ei ennätetty vielä lentokentältä koneeseen saakka, kun mekolla oli jo broilertahra. Malliltaan mekko soveltuisi ilmeisesti ihan parhaiten pitkälle lapselle, sillä meidän tytöillä vyötärölle jää jonkin verran poimuja.

 

Gugguu nousi Lapsimessuilla yhdeksi mun suosikeistani, joten heitäkin jään takuulla seuraamaan.

 

Etsintä siis jatkuu. Tosi mahtavaa muuten, miten paljon vinkkasitte mulle viime kirjoituksen yhteydessä niin täällä kuin Facebookin puolellakin erilaisia kotimaisia merkkejä. Kiitos paljon. Tunnustan, niistä lähes jokainen oli ennalta vieras. Tämä avaa kyllä silmiä ja saa taas näkemään sen, että osataanhan me vahvasti Suomessakin.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram