Kirjoitukset avainsanalla Opiskelu

Viime yönä huokasin helpotuksesta. En enää joudu sulkemaan työhuoneen ovea nenän edestä lapsilta, jotka pyytävät toiveikkaana kanssaan leikkimään.

 

Aikuisopiskelijana palautin tältä erää viimeisen tehtäväni. Opintovapaalla olen ollut pian kaksi vuotta, vaikkakin tein opintoja jo osin perhevapaiden aikana. Perhe on oppinut, että tiettyinä jaksoina sulkeudun useammin työhuoneen oven taakse ja kirjoitan selkä kyyryssä katse tiiviisti tietokoneen näytössä.

 

Raastavaa. Onhan tämä välillä ollut sitäkin. Olen paitsi sulkenut sen työhuoneen oven monet kerrat, myös kieltäytynyt lukuisat kerrat perheen yhteisestä uimahallireissusta esseen deadlinen lähestyessä tai siirtänyt odotettua ystävätapaamista palautuspäivän venähtäessä. Sydäntä raastaen olen kuunnellut, miten muu perhe on lähtenyt metsäretkille tai ostamaan jäätelöä kesäiseen jokirantaan. Olen jäänyt kotiin – se kodin hälinätön hetki on ollut keskittymiselle paras.

 

Lukuisat kerrat olen kömpinyt sänkyyn vasta reilusti puolen yön jälkeen, vaikka mieli olisi tehnyt jo paljon aiemmin. Rauhoittavinta kun olisi saada nukahtaa puolison kanssa samaan aikaan. Silmät väsymyksestä lupsuen olen kirjoittanut läppärin ääressä hiljaisessa kodissa, jossa valot loistavat yön pimeydessä vain työhuoneessa.

 

Olen menettänyt hermoni kerran, jos toisenkin ja korottanut stressitason noustessa ääntäni. Moni sanoo voivansa uppoutua tekemiseensä kuulematta ja näkemättä mitään. Sitä taitoa olisin tarvinnut näinä vuosina muuten minäkin, kun lastenhuoneista on kaikunut sisarusten välinen riitely tai alakerrasta lastenlaulujen laulaminen mikrofoniin volyymit kaakossa.

 

Laiminlyönyt perhettäni. Sitäkin olen oletettavasti välillä tehnyt, kun olen jättänyt kuuntelematta, pysähtymättä tai ollut lähellä, mutten läsnä. Pyöritellyt päässäni mediateknologiaa, verkkojulkaisemista tai populismin syntyä, kun hellalla hämmennettävä broilerkastike on meinannut kärähtää. Onneksi on ollut pinaattilettuja, tuttua Saarioista. 

 

Olen naputellut viestejä lehtoreille ja proffille ”Hei, voisinko saada muutaman päivän lisäaikaa? Lapset ovat kuumeessa kotona” ja laittanut vielä posket punottaen paluupostia ”Nyt toinenkin lapsista sairastaa ja sai kovan flunssan, anteeksi, mutta miten näet?” Vastausta lukiessa on omassakin kurkussa jo usein tuntunut alkavien pöpöjen liikehdintä. Tahdonvoimalla.

 

Mieheni on joustanut. Hän on tehnyt iltapalaa ja keittänyt teetä. Huolehtinut kotitöistä, leiponut ja pessyt pyykkiä. Varmistanut, että niinä tiukimpina aikoina olen saanut mahdollisimman paljon aikaa opinnoille. Ollut tasavertainen vanhempi, välillä jopa enemmän. Hänellä on ollut aina vahva paikkansa lasten elämässä, mutta toki tämä on sitä vahvistanut. 


Suosittelisinko iltoihin ja viikonloppuihin painottuvaa aikuisopiskelua perheelliselle, pienten lasten vanhemmalle? Sanoisinko useamman vuoden prässin jälkeen, että hei, mieti mahdollisuuttasi, jos yhtään emmit? Mitäs luulet?

 

Kyllä. Ihan ehdottomasti. Järkevimmin reunaehdoin, kenties.

 

Omia tavoitteita voisi toki asettaa realistisemmin ja suhteuttaa käytettävissä olevaa aikaa tosiasioihin. Vuosien työelämäkokemus ennen äitiyttä herättää palon uuden tiedon hakemiselle ja kokonaisuuksien täydentämiselle. Vaikka eletty elämä on tuonut taitoa nähdä kokonaisuuksia vuosikymmenten takaisia yliopistovuosia paremmin, on silti ihan eri asia etsiä lapsiperhearjesta niitä tunteja ja pidempiä ajanjaksoja. Oma jaksaminen on ollut välillä koetuksella, kun aikaa yrittää löytää sieltä, missä sitä ei oikeastaan ole. Unesta. 

 

Olen oppinut ja oivaltanut. Innostunut ja syttynyt. Lähtenyt ryytyneenä ja palannut silmät intoa sädehtien. Tasapainottanut ja tasapainoillut. Olen antanut, mutta älyttömän paljon myös saanut. 

 

Opiskelu myös perhevapaiden jälkeen ennen työelämään paluuta varmistaa, että pysyy mukana työelämän kehittymisvauhdissa, tuntee viimeisimpiä tuulia ja ymmärtää muutoksia. Samalla opiskelu on ollut pienten lasten äitinä tapa irrottaa ajatukset arjesta – upota digitalisaation tai strategioiden maailmaan, hypätä kriisiviestinnän ja johtamisen kelkkaan.  Meitä lähes nelikymppisiä pienten lasten äitejä on yliopiston harjoituskursseilla istunut toisinaan melkoinen liuta.

 

Elämää varten oppimassa.

- - - -

Aikuisopiskelua lapsiperhearjessa olen pohtinut myös:

Ollaanko me vapaassa pudotuksessa? - Kun arki muuttui minuuttipeliksi
Kun sumu hälvenee - Tervetuloa takaisin, arki
Kaipuu(ko?) töihin – Ajatusten harhailua moottoritien aamuruuhkassa 
Uuden aloitus ja äidin haikeus - päiväkotiin 

- - - 


Teehetkien koti-blogin takaa löytyy lähes nelikymppinen Marika. Äiti 3v ja 5v tytöille ja vaimo sielunkumppanille. Ystävä ja kodin hengetär. Teetä ja joulua rakastava askartelija ja aktiivisesti tekemisestä pitävä ennakkoluuloton tutustuja. Ikuinen maailmanparantaja, joka uskoo, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Opintovapaalla asiantuntijatyöstään alkuvuoteen saakka, jolloin edessä on tasapainottelu työn ja perheen yhdistämisessä. 

Liitythän mukaan seuraamaan arkeamme Facebookissa tai kuvatarinoin Instagramissa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pieni ihminen heiluttaa kotiovella reippaasti kiivetessään isän autoon. Äiti muistaa lähtöhalauksen pitkään, olisi oikeastaan halunnut sulkea tytön syliinsä ja haikeana pyytää sittenkin jäämään kotiin. Ikävä riipii rinnassa jo tytön isän auton kääntyessä kotitieltä kohti päiväkotia.

 

Maanantaina oli esikoisen ensimmäinen päiväkotipäivä pitkän, reilun kahden kuukauden, kesäloman jälkeen. Hän on jo edellisillan hyräillyt päiväkodin aamupiirin tuttuja lauluja ja todennut suurella ylpeydellä siirtyvänsä isompien lasten ryhmään ”Kun äiti, mä olen jo niin iso. En niin iso kuin sä tai isä, mutta aika iso kuitenkin.”

 

Hieman huoletti se, että osa tärkeimmiksi tulleista päiväkotikavereista ovat vielä hetken kesälomilla. Niin hän on kesän useissa kaveritapaamisissa päiväkotikavereiden luona, puistoissa ja lapsisynttäreillä saanut kuulla. ”Valmasti joku leikkii mun kanssa, uskon niin”, reipas ja sosiaalinen tyttö vakuutti itselleen ennen ensimmäistä päivää.

 

Hyväntuulinen tyttö tuli puolelta päivin hakijaa vastaan merenneidon roolivaatteissaan, vieressään prinsessamekkoinen kaverinsa. Hyvä päivä kuulemma, ehti leikkiä sisällä ja ottaa kovat keinuvauhdit ulkona. Seisaaltaan ihan tosi kovat. Äidin sydän suli, pieni pärjäsi oikein hyvin. Niin oikeastaan odotin ja uskoinkin, mutta silti. Päiväkotiin totuteltiin tällä viikolla kaksi aamupäivää, ensi viikolla jatketaan parina päivänä.

 

Äitinä mieli on syksyn tullen hyvinkin ristiriitainen, erityisesti haikea. Esikoinen on päiväkodissa muutamana päivänä viikossa aamusta myöhäiseen iltapäivään, kuutisen tuntia päivässä. Kotona kanssani häärää nämä päivät kuopus - tai oikeastaan yhteistä aktiivista touhuiluaikaa hänen kanssaan jää käytännössä aamupäivät, sillä iltapäivät pienempi mitä toivotuimmin nukkuu levollisia päiväunia, että aikaa omalle opiskeluprojektilleni jäisi muutakin kuin myöhäiset illat ja yöt.

 

Tiedän, että tänäkin syksynä – viime vuoden tavoin – päiväkotipäivät tulevat todelliseen tarpeeseen. Opintovapaalaisena esseet ja tentit lähestyvät kerta toisensa jälkeen huomaamatta nurkan takaa ja deadlinet jyskyttävät takaraivossa - joko olet lukenut tenttikirjapinosi, kirjoittanut analyysisi, viimeistellyt esseesi tai muistanut tarkastaa ennakkotehtävän seuraavalle opintojaksolle. Olen iltaihminen, mutta tiedän, että pelkät myöhäiset illat ja keskiyön tunnit eivät riitä tätä vauhtia opiskellessa. Olen siis opintovapaalla asiantuntijatyöstäni ja lähtökohtani (pitkälti verkkoperustaiselle) opiskelulle on paitsi se, että ammatillinen osaamiseni olisi vuosien kotiäitiarjen jälkeen töihin palatessani ajan tasalla – tai jopa sen ylitse – myös toki se, että kotona lasten kanssa ollessa on selkeästi omakin polku rinnalla kuljettavana.

 

Silti esikoisen päiväkotiin palaaminen tuntui nyt poikkeuksellisen haikealta. Ehkä siksi, että takana on ollut upea kesä yhteisine tekemisineen. Neiti pian neljä veen melkoisesta uhmaiästä huolimatta olen lasten iltaunille nukahtaessa jo suunnitellut mielessäni innolla seuraavaa yhteistä päivää. Olen iloinnut siitä, että meillä on aikaa tehdä oikeastaan mitä ikinä haluamme ja milloin haluamme, valloittaa merenrantakalliot eväsretkeillen, tavata kavereita melkeinpä päivittäin, käydä rapsuttamassa kotieläinpihojen vuohet ja istua jokirannassa jäätelöllä vaikka joka kerta tyttöjen niin toivoessa. Nimenomaan - milloin ikinä haluamme.

 

Päiväkoti itsessään on loistava, ainutlaatuinen. Ote on pedagogisesti vahva ja välittävän, kannustavan lapsilähtöinen. Päiväkoti huokuu ammatillisen osaamisen korkeaa tasoa ja innostusta omaan tekemiseen. Ihan paras vaihtoehto tässä kaupungissa meidän lapselle meidän perheen kriteerein. Tiedän, että niinä hetkinä, kun lapsemme on päiväkodissa, hän saa sen parhaan hoidon, mitä saatavilla on. Sen ymmärtäminen helpottaa päätöksissä, vaikkei haikeutta pois viekään.

 

Pitäisi taas saada käännettyä oma ajattelu siihen, että kun näinä muutamana päiväkotipäivänä saan omia opintojani eteenpäin toivotulla tavalla, olen muun yhteisen ajan paljon läsnäolevampi äiti.

 

PS. Meriseikkailuhenkiseen päiväkotiinsa tyttö vei uuden ryhmänsä aikuisille kimaltavia askarteluita, lokikirjan ja valoa syksyyn. Edessä on syksyn myötä useat seikkailut - lokikirjaan kirjattakoon koordinaatit yhteiselle matkalle.

 

------

Teehetkien koti löytyy myös Facebookista https://www.facebook.com/teehetkienkoti/

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
2016

Instagram