Kirjoitukset avainsanalla askartelu

Keittiön laatikoita siivotessa tulee välillä murheellinen olo. Moni elintarvike on näemmä parhaat päivänsä nähnyt. Turhan moni. Oih, mitä mä olisin voinutkaan tehdä noista linsseistä, mutta mitä tarkoitusta varten mahdoinkaan ostaa papuja. Pussin pohjalla muutama suklaamuro, toisessa kourallinen makaroneja. Hmm. Kokonaisia neilikoita? No, ainakin joulun tuoksua tuomaan.

 

 

Keittiön elintarvikkeet voivat oikeastaan olla askartelijan taivas. Nonparelli- ja makaronisiilejä, teelepakoita ja pellavansiemenkettu. Ikivanhaksi päässyt jauhelihamauste näytti kivalta kotkaväriltä, pari neilikkaa siipiin vielä Erikeeperillä, niin valmista tulee helposti.

Vähän voi lainata riisejäkin saadakseen siiliperheeseen kaverin, ja kurkottaa rakettispaghetteja kohtikin. Jo sillä määrällä, mitä lapset pudottavat aamuruokailun yhteydessä lattialle erilaisia murusia tai itse aamu-unet silmissä kaataa kaurapuurohiutaleita kupin ohi, saisi monta eläinkaverusta. Kokeilkaapas vaikka.

Sitä paitsi pienet askartelijat tykkäävät maistella ja askartelun lomassa voikin samalla opetella mausteiden ja elintarvikkeiden nimiä. Tältä maistuu kaneli, tältä maustepippuri ja huomaattekos nyt, miksi rakettispaghetti täytyy ensin keittää, vaikka olis miten kova nälkä.

 Piristävän mukavia, syksyisiä askarteluvinkkejä löytyy myös bloggaajakollegalta, käykäähän katsomassa ihana lehtisiili, sympaattinen pöllö ja uusia ideoita kädenjälkiaskarteluun.

 


Teksti on julkaistu alun perin syksyllä 2016, jolloin se tavoitti ison joukon idearikkaita askartelijoita kodeissa ja päiväkodeissa. Siksi julkaisen sen uudelleen, tuomaan jokaiseen kotiin ja varhaiskasvatukseen iloa yhdessä onnistumisesta.

- - - -

Meidän perheessä askarrellaan ja puuhaillaan paljon kolme- ja viisivuotiaan kanssa, tule mukaan seuraamaan arkeamme myös Facebookissa ja Instagramissa 

 

Kommentit (1)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Lähestyvä syksy on innostanut meidät ulos; ihastelemaan lehtiä, jotka hiljalleen muuttuvat värikkäiksi, keräämään puusta pudonneita tammenterhoja ja käpyjä sekä tutkimaan kippuraisia oksia.

 

 

Luonnosta löytää sitä paitsi tällä hetkellä valtavasti materiaalia askarteluihin. Nyt ei ainakaan enää voi vedota siihen, että tarvitsisi etsiä ties mistä askarteluliikkeestä piippurasseja, glittereitä tai strasseja, kun monta juttua voi toteuttaa vain luonnonmateriaalien lisäksi mitä todennäköisesti joka kodista löytävällä liimalla ja paperilla. Sitä paitsi samalla pääsee kertomaan, mikä on koivun, vaahteran tai vaikkapa tammen lehti.

 

 

Yhteisinä viikonloppupuuhina sunnuntai-iltana esikoisen kanssa valmistui ennen iltapuuroa mato ja pari tammenlehtisiiliä, sekä joukko muita öttiäisiä.

 

Kokeilkaahan – innostavaa vaihtelua. Meidän tytöiltä ja askarteluun koukuttuneelta äidiltä täydet suositukset.

 

Postaus on julkaistu alun perin syyskuussa 2016. Se sai monet muutkin seikkailemaan värikkääseen luontoon, askartelemaan ja jakamaan ideoitaan, joten nyt syksyn lehtien kauneudessa julkaisen tämän uudelleen. 

------

Meidän perheessä askarrellaan ja puuhaillaan paljon kolme- ja viisivuotiaan kanssa, tule mukaan seuraamaan arkeamme myös Facebookissa ja Instagramissa 

 

Kommentit (3)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

On mukavaa maalata, askarrella ja tehdä erilaisia taideteoksia lasten kanssa. On aina yhtä ilahduttavaa tavata ystäviä ja saada viettää aikaa yhdessä. Ihan parasta on, jos nämä kaksi voi yhdistää.

 

Me järjestettiin lasten kanssa taidenäyttely. Vernissage, kuten hienoissa kultareunaisissa kutsuissa kerrotaan. Meidän kutsustamme puuttui kultareuna ja ihan takuulla kaikki muukin virallisuus, mutta se löysi paikkansa toivottaakseen ystävät tervetulleeksi kesäiltaan lasten taiteen ja jätskin pariin.

Taidenäyttelyssä tarvittiin toki mahdollisuus kävijöiden oman taiteen tekemiseen. Askartelumahdollisuus on ollut likipitäen kaikissa lasten juhlissa, mutta aina jossakin määrin ohjatusti tai mallivetoisesti. Koska taide on luovaa, tällä kertaa etsittiin askartelutilan pöydälle joukko mitä erikoisempia askartelutarvikkeita ja toivottiin luovuuden kipinän syttyvän. Syttyihän se.

 

"Mä niin odotin, että teillä olisi taas mahdollisuus askarrella", henkäisi eräs äiti tyytyväisenä sisään tullessaan. "Mä otan jäätelön sitten myöhemmin, mulla on askartelut kesken", totesi toinen kuullessaan kutsun kahvin ja tarjottavien ääreen. Tiukimmin omalla paikallaan kimalletarranauhojen ja liimapurkin äärellä istui lähes 70v appiukkoni valmistelemassa junatyötään. Ihan mahtavaa.

Tarjottavissa osattiin ottaa ekaa kertaa rennosti. Siinä missä yleensä valmistellaan herkkuja edeltävät viikot ja nukutaan vajaita öitä myöhälle venähtävissä leipomisissa, päätettiin tietoisesti tehdä tällä kertaa toisin. Haettiin Jätskiautosta (klik: Lasten Jätskiautolla käyminen) kylmälaukullinen erilaisia jäätelöitä ja pyydettiin anoppia tekemään iso tarjottimellinen kesäherkkuna hänen bravuuriaan, Brita-kakkua. Pidettiin kiinni alkuperäisestä ajatuksesta - kivalla tavalla ja spontaanisti ystävät kasaan. Kylmälaukun ääressä vietettiin yksi jos toinenkin pitkän harkinnan hetki, sillä vaihtoehtojen moninaisuus loi jätskiystävän taivaan.

Pinoatko sinäkin lasten piirustuksia pinoihin ja jemmaat päiväkodista, taidekoulusta ja kodin askartelupöydältä valmistuneita aarteita laatikoiden pohjille? Mietitkö kerta toisensa jälkeen, että olisi piristävää voida tavata ystäviä useammin? Koota läheisiä saman pöydän ääreen kauniina kesäiltana?

 

Taidenäyttely toimi ainakin meillä erinomaisena ja helppona normiviikon piristyksenä. Sinä pienenä erityisenä hetkenä pysähtyä ystävien kanssa ja ladata taas paljon uutta energiaa arkeen.

- - -

Tänä kesänä Teehetkien kodissa tutustutaan perhearjen ohella useisiin lapsiperheitä kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa (ja hypätään jopa karavaanariksi ekaa kertaa elämässä) sekä askarrellaan helpon toteutuksen juttuja tyttöjen kanssa. Tule mukaan seuraamaan kesäpäiviämme Facebookissa ja päivittäin päivittyvin kuvatarinoin Instagramissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

"Äiti, me halutaan maalata", kuului pikkusiskon toive aurinkoisena mökkiaamuna. "Ulkona", täydensi isosisko.

 

Kesämökkiläisillä oli pakattuna reppuun vain muutamat askartelutarvikkeet, joten jatkoimme tätä keksi ideat luonnosta - askarteluvinkkien sarjaa kolmella eri toteutuksella. (Kurkkaa myös luonnonmateriaaliaskarteluina toteutettuna, miten punoimme kaislasta ja kukista sekä maalasimme raparperinvarsilla).

Kivien ja käpyjen maalaaminen

 

Rantalaiturin tuntumassa istuessaan tytöt etsivät kasan kiviä ja käpyjä. Sateenkaarivärejä, he totesivat maalatessaan niitä pastellisävyisin akryylivärein. Suunniteltuja leppäkerttuja tai ampiaisia näistä kauniista kivistä ei taida silmien lisäämiselläkään tulla, mutta perhosiksi muuntautumista kokeillaan liimaamalla siivet ja silmät sekä tuntosarvet.

 

Kävyistä tuli kauniita sellaisinaan kirkkaassa kulhossa. Luulen silti, että kiinnitän niihin siiman, jolloin ne saa myös ripustettua.

Pullonkorkkiunikot

 

Nautitteko puolison kanssa kuohuviiniä tai tarjositteko ystäväperheelle grillaamisen lomassa viiniä? Pullonkorkkia pystyy hyödyntämään kivalla tavalla maalaamisessa. Meillä korkki oli apuväline unikkotaiteeseen, jossa värinä käytettiin sormiväriä.

 

Toimisi muuten vaikkapa viinirypäleisiin, kirsikoihin, leppäkerttuihin tai vaikkapa omppupuuhunkin erinomaisesti.

Sydämiä vessapaperirullalla

 

Pullonkorkista vessapaperirullahylsyyn - otettiin kaikki tarpeeton hyötykäyttöön. Hempeitä sydämiä maalattiin vessapaperirullan hylsystä muotoillulla sydänsabluunalla. Jotta sydän pysyy muodossaan, sen voi halutessaan kiinnittää pienellä teipinpalasella. Vinkkinä voi tosin todeta, että meillä käytössä ollut hajoava vessapaperirullahylsy ei ollut paras mahdollinen.

 

Älyttömän helppoa pienellekin puuhailijalle ja vaikutti ainakin meillä tyttömäisessä kodissa hyvinkin suositulta.

Kaikenlaista mukavaa voi tehdä varsin pienelläkin materiaalivarastolla. Samoin näistä kaikki sopivat jo parivuotiaasta eteenpäin, joten ovat erinomaista ajankulua silloin, kun kuuluu se tuttu "äiti, mitä me voitais tehdä?"-kysymys.

- - -

Tänä kesänä Teehetkien kodissa tutustutaan useisiin lapsiperheitä kiinnostaviin kohteisiin kotimaassa (ja hypätään jopa karavaanariksi ekaa kertaa elämässä viikon kuluttua) sekä askarrellaan helpon toteutuksen juttuja tyttöjen kanssa. Tule mukaan seuraamaan kesäpäiviämme Facebookissa ja päivittäin päivittyvin kuvatarinoin Instagramissa.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti ja sielunkumppanin vaimo. Asiantuntijatyöstä opintovapaalla, toisenlaista arkea.

Sormet kimalleliimassa, keittiössä makujen matkassa, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marikainen -

Blogiarkisto

2017
2016
Joulukuu

Kategoriat

Instagram