Kirjoitukset avainsanalla askartelu

Kuluiko päivänne mahtavan kauniissa auringonpaisteessa ulkona? Posket innostuksesta ja reippailusta punottaen jossakin takaraivossa jyskyttää silti ajatus siitä, ettei kotona ole ensimmäisen ensimmäistä lasten tekemää pääsiäiskoristetta? Tai sellaista, jonka voisi viedä pääsiäistervehdyksenä mummolle tai vaarille, naapurille tai kummille pitkien pyhien aikana?

 

Ei huolta, tämä kiva pääsiäistipu valmistuu hetkessä ja sen tekemiseen pystyy osallistumaan pienemmätkin askartelijat.

 

Tarvitset vain keltaista paperia ja palasen nokan väristä paperia, silmät piirtäen tai irtosilminä sekä narun. Kuumaliimalla voit kiinnittää paperisoirot keskikohdasta toisiinsa ja narun tipun päähän oksaan tai muualle ripustamista varten. Helppoa, vai mitä?

 

Sitä paitsi valmiina tämä tipu on kätevä kiinnittää vaikka omenapuun tai koivun oksaan. Kumpaankin ennättää vielä vihreät lehdet viikossa, kun otat sisälle lämpimään.

 

Helppoja pääsiäisaskarteluideoita näihin ideoihin lankarullan jämistä löydät myös täältä.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huomasit varmaan, että jouluna ilahduttavimpia olivat itsetehdyt muistamiset? Huolella piirretyt ja askarrellut kortit, lapsen valmistama lankatonttu tai kuusenkoriste, anopin saaristolaisleipä tai ystävän tekemä suklaakakku. Se ajateltu ja persoonallinen.

 

Voisiko samalla idealla muistaa helmikuussa ystävää? Pienellä itsetehdyllä.

 

Aika on rajallista ja priorisoitavaa. Näitä helppoja, mutta kauniita sydämiä ehtii kuitenkin virkata monta jo tunnissa ja ystävänpäivään on vielä kuukausi. Pari joulua sitten tein näitä lähemmäs sata joulukuusen oksille, sillä ihastuin niiden helppouteen ja nopeaan toteutukseen. 

 

Ne sopivat myös kauniisti kattaukseen, liimattavaksi kortteihin tai lähetettäväksi postin mukana yksittäisinä tervehdyksinä.

 

Niinä hetkinä, kun lapset nukkuvat päiväunia tai tuhisevat yöuniaan, on toisinaan rentouttavaa istahtaa sohvannurkkaan mukaansa tempaavan kirjan tai virkkuukoukun ja lankakerän kanssa. Unohtaa ne puhtaat asiat tiskikoneessa, jotka pitäisi nostaa takaisin astiakaappiin ja viitata kintaalla kodinhoitohuoneen puhtaan pyykin pinoille, jotka kutsuvat käärimään. Sulkea korvat villakoirien kuiskinnalta. Ottaa hetki itselle, vaikka olisikin sata ja yksi kotityötä tehtävänä.


Ohjeen löydät Kodin Kuvalehdestä ja tämän postauksen lopusta. 

 

Ohje: (vinkkinä Novitalta silmukkaohje aloittelijalle)
1.KRS: Tee langasta aloituslenkki ja virkkaa siihen 12 ks, kiristä lenkki ja sulje renkaaksi 1 ps:lla 1. ks:aan.

2.KRS: 7 kjs ja jätä 1 ks väliin, 1 p seuraavaan ks:aan, 2 kjs ja jätä 1 ks väliin, 1 pp (= pitkä- eli kaksoispylväs), 3 kjs ja jätä 1 ks väliin, 1 pp, 2 kjs ja jätä 1 ks väliin, 1 p, 7 kjs ja jätä 1 ks väliin, 1 ps, siirry 1 ps:lla viimeiseen ks:aan.

3.KRS: 1 kjs, 1 puoli-p 7-kjs-kaareen, virkkaa sitten samaan kaareen 1 kjs + 1 p + 1 kjs + 1 pp + 1 kjs + 1 kp3 (= korkea p, jossa on 3 lk) + 1 kjs + 1 kp3 + 1 kjs + 1 pp + 1 kjs + 1 p + 1 kjs + 1 p + 1 kjs, virkkaa sitten 2-kjs-kaareen 1 p + 1 kjs + 1 p + 1 kjs + 1 p + 1 kjs, virkkaa 3-kjs-kaareen 1 p + 1 kjs + 1 pp + 3 kjs (= alakärki) + 1 pp + 1 kjs + 1 p + 1 kjs, seuraavaan 2-kjs-kaareen 1 p + 1 kjs + 1 p + 1 kjs + 1 p + 1 kjs ja 7-kjskaareen 2x (1 p + 1 kjs) + 1 pp + 1 kjs + 1 kp3 + 1 kjs + 1 kp3 + 1 kjs + 1 pp + 1 kjs + 1 p + 1 kjs + 1 puoli-p + 1 kjs, sulje krs 1 ps:lla ps:aan.

4.KRS: Virkkaa seuraavaan 1-kjs-kaareen (ennen puolipylvästä) 1 ks, sitten jokaiseen 1-kjs-kaareen 2 ks, alakulman 3-kjskaareen tulee 2 ks + 3 kjs + 2 ks. Virkkaa lopussa puoli-p:n jälkeen 1 ks 1-kjs-kaareen ja sulje krs 1 ps:lla ps:aan. Virkkaa ketjusilmukoita niin pitkäksi lenkiksi kuin haluat.

Viimeistely: Höyrytä työ kevyesti np:lta.

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

 

Muistan omasta lapsuudestani mummoni monivärisen, osin kullanhohtoisen nappirasian, joka kätki sisäänsä lukuisia aarteita. Pienet sormeni etsivät kauniita värejä, kiehtovia muotoja ja yksittäisiä ihanuuksia. Mummoni oli monipuolinen ja taitava käsityöihminen ja hän piti paljon myös askartelusta.

 

Hän asui vaarini kanssa kotimme, maalaistalon, yläkerrassa. Kipaisin vinttiin kymmenet kerrat päivässä ja lähes poikkeuksetta mummoni istui tekemässä jotakin käsityötä. Hänen kanssaan kävin kansalaisopiston savityökurssilla jo ennen kouluikääni, värjäsin kotirannassamme villalankoja luonnonmateriaaleilla ala-asteikäisenä ja askartelin joulukortteja yön pimeinä tunteina. Ja joka kerta vinttiin pinkaistessani ihastelin portaikossa olevia isoja nappitauluja, jotka mummoni oli saanut tuttavaltaan.

 

Napit ovat siis olleet aina mun heikkous. Eikä omena ole kauas puusta pudonnut, nappien lajittelu ja niistä askartelu ovat meidän tyttöjenkin toivotuimpia lempijuttuja askarteluhuoneessa.

 

 

Meillä on tehty lukuisia nappitauluja. Ensin yksi, jos toinenkin norsu, heti sen jälkeen sydämiä, perhosia ja ties mitä liskoja. Tehtiin kolmisin kotona ollessamme, pikkusiskon nukkuessa, serkun käydessä ja pyydettiin mukaan monet lapsikaveritkin. Tehtiin arkena, tehtiin viikonloppuna.

 

Idea on todella helppo. Canvaspohjalle tai vahvalle kartongille liimataan haluttuun muotoon leikattu paperi, esimerkiksi se norsu tai perhonen. Sitten vain paljon liimaa päälle ja nappeja, yhteen tai kahteen kerrokseen. Jos haluaa sommitella sisustuksellisen kauniisti, voi etukäteen yhdessä lapsen kanssa lajitella nappeja värisävyittäin tai sitten antaa lapsen olla juuri haluamallaan tavalla luova ja poimia juuri ne napit, jotka hän itse haluaa.

 

 

 

Kaunis ja erilaisen huomiota herättävä nappitaulu on muutoinkin askarteluna loistava, sillä sopii toteutettavaksi taaperoikäisestä alkaen heti, kunhan vain napit kädessä pysyvät ja on jonkinlainen taito laittaa niitä osoitettuun paikkaan. Meillä tytöt ovat tehneet näitä jo reilun vuoden ikäisestä, joten kokeilemaan vain! Varautukaa, tästä saattaa tulla teilläkin hitti.

 

- - - 

Teehetkien koti on blogi, joka avaa kurkistuksia perhearkeen 3-vuotiaan ja 5-vuotiaan tytön kotona. 

Blogin takaa löytyy lähes nelikymppinen Marika. Äiti ja vaimo, ystävä. Teetä ja kirjoja rakastava askartelija ja aktiivisesta tekemisestä pitävä ennakkoluuloton tutustuja. Ikuinen maailmanparantaja, joka uskoo, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Opintovapaalla asiantuntijatyöstään alkuvuoteen saakka, jolloin edessä on tasapainottelu työn ja perheen yhdistämisessä. 

Liitythän mukaan seuraamaan arkeamme Facebookissa tai kuvatarinoin Instagramissa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joulun välipäivinä sataa räntää ja lämpötila on kivunnut sopivasti nollan puolelle siten, että kumpparit uppoavat nilkkoja myöten loskaan. Lasten energiamäärä on joulupyhien jälkeen katossa, mutta ulos ei tekisi mieli, vanhempana ainakaan? Any ideas?

 

Vesiväreillä maalaaminen on yksi luovimmista ja kiehtovimmista koko perheen taidepuuhista - lasten ikää katsomatta. Sen sijaan, että ottaisi sen tavallisen vesivärilehtiön ja väripaletin siveltimineen, voi vesiväritaiteillessa kokeilla monia tavanomaisesta poikkeavia, helppoja menetelmiä. Maalatuista töistä voi esimerkiksi kehystää tauluja, tehdä korttipohjia tai leikata erilaisia kuvioita esimerkiksi kortteihin.

Kurkkaa kolme erilaista tapaa maalaamiseen ja innostu. 

 

Liimamaalaus

tuo maalauksen pintaan elävyyttä ja vaihtelevia kuvioita. Paperia kuvioidaan liimalla ja ennen kuin aletaan maalata tavanomaisesti vesivärein, varmistetaan, että liima on kuivunut kunnolla. Liima erottuu vesivärin alta paitsi kohokuvioina, myös vaaleampana, sillä väri ei juuri tartu liimaan.

Muistathan, että vesivärityössä paras jälki syntyy laadukkailla akvarellipapereilla ja riittävän vahvan pigmentin vesiväreillä.

Suolamaalaus

maalatun vesivärityön päälle sirotellut merisuolasuolakiteet imevät vesivärin kosteutta ja synnyttävät maagisia kuvioita.

Oleellista on muistaa, että vesivärityössä on riittävästi vettä, sillä tämä onnistuu vain, mikäli paperin pinta on riittävän kostea. Ylimääräiset suolakiteet kannattaa ravistaa pois vasta, kun väri on täysin kuivunut. Osan niistä haluat todennäköisesti myös jättää näyttävyyttä tuomaan.

Me testattiin maalaustöitä tyttöjen kanssa karkealla merisuolalla. Hienompi koostumus saattaisi luoda toisenlaista tunnelmaa.

Teippimaalaus

Oletko koskaan kokeillut teipata vesiväripaperiin kuvioita ennen maalaamista? Kirjoittaa tekstejä, tehdä hahmoja tai antaa esimerkiksi lapsen liimata teipin palasia satunnaisesti sinne tänne kuten me teimme tässä esimerkissä?

Kun maalausjälki on täysin kuivunut, teipit voi ottaa irti ja valmistunut työ saa uudenlaisen ilmeen. Teipin osalta kannattaa valita se, joka ei ole niitä tiukimpaan tarttuvia.

- - - 

Teehetkien koti on blogi, joka avaa kurkistuksia perhearkeen 3-vuotiaan ja 5-vuotiaan tytön kotona. 

Blogin takaa löytyy lähes nelikymppinen Marika. Äiti ja vaimo, ystävä. Teetä ja kirjoja rakastava askartelija ja aktiivisesta tekemisestä pitävä ennakkoluuloton tutustuja. Ikuinen maailmanparantaja, joka uskoo, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Opintovapaalla asiantuntijatyöstään alkuvuoteen saakka, jolloin edessä on tasapainottelu työn ja perheen yhdistämisessä. 

Liitythän mukaan seuraamaan arkeamme Facebookissa tai kuvatarinoin Instagramissa

Kommentit (2)

piia
Liittynyt27.4.2016
4/2 | 

Vau, nämä on tosi hienoja! 

Tein töissä lasten kanssa Suomen kartat silkkipaperimaalauksella, se oli tosi hauskaa ja lopputulos oli mukavan erilainen (instan puolelta löytyy kuvasarja). Kotona olen tosi laiska maalaamaan lasten kanssa, pitäisi kunnostautua silläkin saralla...

Oma blogini: On elettävä huolella.

Voit seurata blogiani myös Bloglovin'issa , Facebookissa tai Instagramissa.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; ekaluokkalaisen ja viisivuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu

Instagram