Kirjoitukset avainsanalla Porvoo

”Lunepelillä on syntymäpäivä ja me mennään syömään sen kanssa tolttuja”, kertoo kolmevuotias innostuneena lähestyvästä maanantaista, tunnetun kansallisrunoilijamme J.L Runebergin syntymäpäivästä. ”Se ei ollut viimeksi kotona, kun me käytiin, mutta sen sänky siellä kodissa oli”, vahvistaa isosisko vakuuttavasti.

Maanantaina 5.helmikuuta vietetään Runebergin päivää, jolloin Runebergin koti Porvoossa valmistautuu juhlallisuuksiin avaamalla ovensa kaikille mm. runopajan ja opastusten muodossa. Itse Runebergin pääsee Fredrika-vaimonsa kanssa tapaamaan klo 17-19. Selvää on, että vieraille tarjotaan kuuluisia Runebergin torttuja. Lukemisesta pitävien on mahdollisuus tavata heti palkitsemisen jälkeen Runebergin kirjallisuuspalkintojen saajat.

Runebergin kodissahan on pysyvä mahdollisuus museokäynteihin. Sen rinnalla he huomioivat esimerkiksi lapsiperheitä satuhetkillä, lapsille(kin) suunnitelluin museokierroksin ja askartelutuokioilla saman pihapiirin rengin tuvassa. Miten oivaltava tapa tuoda historia luontevasti osaksi pientenkin elämää; kertoa tarinat siten, että kiinnostus syttyy alle kouluikäisillekin.

J.L.Runebergin koti kutsuu tutustumaan menneisiin aikoihin, sillä ihan Porvoon keskustan tuntumassa sijaitseva kansallisrunoilijan koti on suurelta osin siinä asussa kuin Johan ja Fredrika Runebergin aikana. 1860-luvun tyylissä, jopa Fredrika-vaimon kasvattamilla kukilla.

Ympyrä sulkeutuu, sanotaan.

Kirjoitin nuoruudessani, nykyisestä kotikaupungistani Porvoosta tuolloin satojen kilometrien päässä pienessä eteläpohjalaisessa kunnassa yläasteen äidinkielen tutkielman Runebergista. Kuvasin hänen elämänsä ja tutustuin kansallisrunoilijan romanttiseen puoleen. Kävin läpi hänen useimmat teoksetkin Vänrikki Stool etunenässä ja tavailin Maamme-laulun, Vårt Land, sanoja.

Muistan pohtineeni, millaiseen kotiin nuo tarinat sijoittuisivat. Millaisessa kodissa hän mahtoi perheensä kanssa asua ja tavata opiskelukavereitaan Snellmania ja Lönnrotia.

Lukiossa yksi lempiaineistani oli ruotsi. Kieli, jota silloisessa kotikunnassani taisi puhua äidinkielenään yksin. Hänkin Vaasan rannikon murteella.

Yli 20 vuotta myöhemmin asun Porvoossa ja pienet tyttömme ovat kaksikielisiä isänsä myötä. Ystäväperheistä monet ovat kaksikielisiä.

Runebergin koti ja pihapiirin rengin kodilla on tullut tutuksi. Nyt tiedän, miten Runebergit asuivat, missä hän kirjoitti ja tapasi ystäviään. Miten elämä viekään.

Maanantaina se vie jälleen lasten kanssa Runebergin kodille tarinoiden ja torttujen äärelle. Kansallisrunoilijamme syntymäpäivän kunniaksi voit myös vapauttaa sisäiseen lemmenlyyrikkosi tällä hauskalla Runepelillä.

- - - 

Teehetkien koti on blogi, joka avaa kurkistuksia perhearkeen 3-vuotiaan ja 5-vuotiaan tytön kotona. 

Blogin takaa löytyy lähes nelikymppinen Marika. Äiti ja vaimo, ystävä. Teetä ja kirjoja rakastava, aktiivisesta tekemisestä pitävä ennakkoluuloton tutustuja. Ikuinen maailmanparantaja, joka on vakuuttunut, että pienilläkin teoilla on merkitystä.

Kokemuksiin ja elämyksiin uskova, joka haluaisi opettaa lapsilleen tavan katsoa ympärilleen mahdollisuuksien maailmassa. Kokea, nähdä ja innostua. 

Liitythän mukaan seuraamaan arkeamme Facebookissa tai kuvatarinoin Instagramissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos etsit alkaneelta viikonlopulta joulutunnelmaa ja pysähtymistä ajattomuuteen, Porvoo tarjoaa vaikuttavia kokemuksia läpi viikonlopun. 

Joulumarkkinoiden superviikonloppuna, 9.-10.12 on yksi Suomen tunnelmallisimmista joulutapahtumista, Taidetehtaan joulumarkkinat. Voit löytää itsellesi kauniita käsitöitä ja taidetta tai maistuvia herkkuja mitä erilaisemmilta valmistajilta; maailman mauista itse kasvatettuun ja valmistettuun lähiruokaan. Leipää, hilloja, kalaa ja glögiä, lahjoja ja koristeita. 

Vanhan kaupungin idyllissä, Raatihuoneen torin kojuissa pääset tutustumaan Porvoon joulumarkkinoihin. 

Palokunnantalolla, Vanhan Porvoon portilla, järjestetään Wanhan ajan joulumarkkinat ja lämminhenkisiltä Annan joulumarkkinoiltakin keskustasta löytyy 80 myyjän tuotteita joulutunnelmaa luomaan. Vaikket kokisi tarvitsevasi mitään, voit pysähtyä hetken nauttimaan glögistä ja joulutortusta. 

Mukulakivikaduilla, pienillä kujilla ranta-aittojen kupeessa vanhassa Porvoossa kävellessäsi voit hetkeksi unohtaa kiireen ja istahtaa herkullisen leivoksen ääreen johonkin lukuisista kahviloista. PetriS Chocolate Roomissa vanhan Porvoon tunnelmallisella kadulla, on kaupungin parhaat leivonnaiset ja Paahtimossa, vanhassa tiilimakasiinissa joen rannalla levollinen vastapaahdetun kahvin tai virvokkeiden nauttimispaikka kynttilän valossa hirsien suojassa. 

Tee- ja kahvihuone Helmi kutsuu astumaan sisään jo pelkän sisustuksensa vuoksi ja tarjoaa Runebergintorttuja ympäri vuoden.

Jos mielesi tekee pysähtyä herkutteluhetkelle keskustan tuntumassa, Annan markkinoiden liepeillä, kannattaa mieleen painaa esimerkiksi Rongo tai Café Cabriole, jotka molemmat sijaitsevat torin kulmilla. 

Viime vuosina Porvoosta on tullut myös yksi maan parhaista laadukkaiden ravintoloiden kaupungeista, joten lounaan tai päivällisen voi nauttia paitsi historiallisissa puu- tai kivitaloissa, joiden tarina ulottuu 1700-luvulle saakka, myös nykyaikaisissa modernimpaan makuun tyylitellyissä ravintoloissa. Zum Beispiel, Bistro Gustaf, Gabriel 1763, Bistro Sinne, Meat District ja kotiruokamainen, erityisesti lapsiperheille toimiva Hanna Maria sekä lukuisat muut ravintolat ja kahvilat avaavat ovensa herkuttelijoille koko päiväksi. 

Odotan viikonloppua paljon. Nautin Taidetehtaan tuoksuista ja leipäpussin rapinasta, ihastelen toinen toistaan taidokkaampia käsitöitä ja etsin yksilöllisiä joululahjalöytöjä. Hankin kotiin glögin, jonka äärellä voin illan hämärissä selata joulukirjoja.

 

Pysähdyn tänään lauantaina perheen ja huomenna sunnuntaina ystävien kanssa kahvilaan. Tilaan Runebergintortun, lämmitän käsiä höyryävää teekuppia vasten ja katson ihmisiä, jotka kukin tahollaan valmistautuvat joulutunnelmaan. Tunnen ylpeyttä tästä mielettömän kauniista kotikaupungista. 

Ps. Pari tutustumisen arvoista kohdetta joulumarkkinoiden lomassa juuri tälle viikonlopulle.

Näsin Kartanossa, vain sillan päässä vanhasta kaupungista on Jukka Rintalan näyttely "Juhlan kimallus" 21.12 saakka. Tänään lauantaina 9.12 paikalla on myös taiteilija Rintala itse. 

Runebergin kodissa on joulun alla sunnuntaisin mahdollisuus tutustua kansallisrunoilijaan ja siihen, miten hän perheensä kanssa asui.  Molemmat kohteet kiinnostavat myös lapsia. 

- - 

Teehetkien koti-blogin takaa löytyy lähes nelikymppinen Marika. Äiti 3v ja 5v tytöille ja vaimo sielunkumppanille. Teetä ja joulua rakastava askartelija ja aktiivisesta tekemisestä pitävä ennakkoluuloton tutustuja. Ikuinen maailmanparantaja, joka uskoo, että pienilläkin teoilla on merkitystä. Opintovapaalla asiantuntijatyöstään alkuvuoteen saakka, jolloin edessä on tasapainottelu työn ja perheen yhdistämisessä. 

Liitythän mukaan seuraamaan arkeamme Facebookissa tai kuvatarinoin Instagramissa

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Aloittaisitko uuden kesäisen viikkosi erilaisella vierailukohteella tuhansien lelujen parissa?

 

Nukke- ja lelumuseon jokainen lelu kertoo omaa tarinaansa. Niistä jokaista, tuhansia leluja kaiken kaikkiaan, on pidetty lasten leikeissä rakkaudella ja huolella. Toisin kuin tänä kulutushysterian ja muovikrääsän aikakautena, ne ovat olleet vaalittuja ja valmistustavaltaan hyvinkin kestäviä.

 

Porvoon vanhan kaupungissa, keskellä idyllisiä kujia, sijaitsee eräs Suomen suurimmista lelumuseoista. Kahdessa kerroksessa oleva museo kätkee kaappeihinsa valtavan määrän leluja 1800-luvulta 1960-luvun tienoille paloautoista nukkekotitarvikkeisiin. Pelkästään nukkeja museosta löytyy yli tuhat. Niiden katse oli lähes aistittavissa tutustuessamme museoon ystäväperheen kanssa.

Nukke- ja lelumuseo on oiva kohde myös päivään, joka on tarkoitus viettää isovanhemman kanssa. Museoon on näet koottu leluja erityisesti 1900-luvun alkupuolelta 1960-luvulle, jolloin monet tämän päivän pienten lasten isovanhemmista olivat niitä nalleaan lujasti rutistavia leikki-ikäisiä. Museossa voi siis tehdä aikamatkan menneisyyteen ja katsottavaa löytyy kaikenikäisille. Itse viehätyin erityisesti Brion vanhasta, suuresta puisesta kuorma-autosta ja sympaattisista nalleista. Kaksivuotiaamme innostui lentokoneista ja paloautoista, sekä tutki onnellisena nukenrattaita vuosikymmenten takaa.

 

Vaikka monet leluista ovat pikemminkin äitini kuin minun aikakautta, huomasin silti useasti hihkuvani "hei, tuon mä muistankin"-tyyliin ja innostuvani posket punottaen hetkeksi palanneesta lapsuudesta. Miten mahtavaa, että näin paljon kauniita leluja on ylipäätään yhä tallella. Niitä, joiden tunnearvo on mittaamaton.

Kesäaikana kiinnostava museo on avoinna päivittäin. Yksityisen museon sympaattinen omistaja pyrkii itse olemaan mahdollisuuksien mukaan paikalla museon aukioloaikoina. Hänellä olikin kerrottavaan valtavasti tarinoita leluista, jotka ulottuvat hänen antiikkikauppias-äitinsä ajalle. Kertomuksia osaakin arvostaa, sillä näin saa uudella tavalla tarttumapintaa leluparatiisiin.

 

Käynti nukke- ja lelumuseossa sai myös tarkastelemaan omaa suhdetta lasten leluihin. Mitkä niistä kestäisivät seuraaville sukupolville ja jääkö niille ylipäätään mitään arvoa - edes tunnearvoa - leikkien jälkeen? Museon leluista näkee, että niillä on leikitty ja ne on koettu merkityksellisiksi. Toivon, että kun historian siivet aikanaan havisevat, jokin tyttöjen leluistakin on yhä yhtä merkityksellinen.

Ps. Porvoo on ihana vierailukohde etenkin kesäisin jo pelkästään vanhan Porvoon idyllin takia.
 

Meidän perhe on tutustunut viime aikoina Porvoossa myös mm.
Erinomaisina eväsretki- ja näköalakohteina Emäsalon kallioille meren rannalla ja Hamarin kallioille keskustan tuntumassa sekä Postimäen ulkoilu- ja museoalueeseen.

Tutustumisen arvoinen kohde on myös Porvoon tuomiokirkko, jonne pääsee paitsi kävellen, myös kesäisin kaupunkia kiertävällä maksuttomalla Rinkeli-bussilla.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Päivä ystävän kanssa on aina yhtä odotettu. Se, että pääsee istumaan viereen, leikkimään luontoon ja tarttumaan vähän kädestäkin - antamaan halauksen taas erottaessa. Odotettuja ovat myös yhdessä tehdyt kesäpäivien retket, jolloin voi tutustua lähialueelle ja etsiä uusia kohteita lähtien matkaan avoimin silmin.

 

Postimäellä, hieman Porvoon keskustan ulkopuolella Loviisan ja Kotkan suuntaan, sijaitsee yksi Suomen parhaiten säilyneistä aidoista mäkitupalaisalueista. Alueella on eittämättä historian siipien havinaa, sillä vanhimmat säilyneistä mäkituvista ovat peräisin 1700-luvulta. Pienissä mäkituvissa voi silmät sulkien nähdä asuneen käsitöillä itsensä elättäneitä seppiä, suutareita ja olkitöitä tehneitä naisia.

Kätevien yhteyksien päässä moottoritieltä, luonnon keskellä sijaitsevalle alueelle pääsee tutustumaan maksutta. Pääseepä samalla rapsuttamaan alueella laiduntavia lampaitakin. Mikäli haluaa kurkistaa tupiin, siihen on opastuksen kera pieni pääsymaksu. Nähtävää riittää silloinkin, jos alueella sattuu vierailemaan kuten me - ajankohtana, jolloin opastusta ei ole.

 

Ulkoilun lomassa voi pysähtyä paitsi pienten pöytien ääreen koivujen alle syömään omia eväitä tai nauttia ikiaikaisuutta huokuvassa kahvilassa tuoreen korvapuustin teen tai kahvin kera. Kahvila näyttäisi olevan avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin.

Postimäellä järjestetään kesäisin myös monenlaista ohjelmaa, joista jo nyt tulevana viikonloppuna 2.7. heillä näyttää olevan käsityöpäivä ja vanhan tavaran huutokauppa. Itseasiassa sellainen, johon jokainen voi viedä huutokaupattavaksi vähintään 50 vuotta vanhoja tavaroita käyttöesineistä astioihin ja huonekaluihin. Että terveisiä vain mun äiti siellä Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla, tää olisi niin sun juttusi.

 

Sunnuntaisesta käsityöpäivästä heillä käynnistyy kädentaitojen viikko, jossa on mahdollisuus esim. viettää päivä sepän pajassa, tehdä olkitöitä tai valmistaa vaikkapa kaikenikäisille sopivana askarteluna paperimassapeikkoja. Lapsiperheellisenä voi vierailun ajoittaa myös vaikkapa heinäkuun lopun lastenpäivään tai muutoin käydä konserteissa, yhteislauluissa ja muissa tapahtumissa.

 

Päätin vuoden alkaessa, että tämä vuosi on aikaa monien unelmien toteuttamiselle. Tämä kun on viimeinen vuoteni kotona lasten kanssa ennen töihin paluuta ja siksi poikkeuksellinen mahdollisuus pian 3v ja 5v tyttöjen kanssa tutustua erilaisiin paikkoihin niin tässä lähiseudulla kuin kauempanakin. Kuitenkin kerta toisensa jälkeen yllätyn siitä, miten valtavasti kaikenlaista kiinnostavaa on ihan lähelläkin, vain lyhyen ajomatkan päässä omasta kodista. 

Olen oivaltanut myös sen, ettei lasten kanssa liikkuessa tarvitsekaan suoranaisesti googletella vain lapsiperhekohteita. Hyväntuulisen hetken voi viettää varsin monenlaisissa paikoissa.

 

Jos siis ajelette Porvoon ohitse kesälomareissuillanne ja historian siipien havina luonnossa kävellen sykähdyttää tai etsitte vain kohdetta jaloitella hetken ennen moottoritien pätkää, pysähtykää hetki Postimäellä.

 

- - - -

Ps. Liity mukaan seuraamaan blogiani Facebookissa ja Instagramissa. Erityisesti jos etsit kesääsi lapsiperheenä kotimaan matkailu- ja tutustumiskohteita. Me näet seikkaillaan viikoittain eväät mukaamme pakaten.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Kahden odotetun ja rakastetun pikkutytön äiti; eskarilaisen ja neljävuotiaan. Sielunkumppanin vaimo. 

Sormet kimalleliimassa, kirjapinoihin rakastuen, suuret seikkailut ja pienet merkitykselliset hetket. Isot ja pienet ystävät. Iltateetä ja sympatiaa. Aktiivista lapsiperhearkea elämysmatkaillen. Työn ja perheen tasapainoa hakien.

Elämää valkoisessa kodissa. Elämän parasta aikaa.

- Marika -

Teemat

Blogiarkisto

2019
2018
2017
Joulukuu
2016
Joulukuu