Jokainen vanhempi tietää, että perhearki on toisinaan rankkaa. Jopa niin rankkaa, että mieleen hiipii heikkona hetkenä ajatus: millaista arki olisi lapsettomana? Olisiko se parempaa? Stressittömämpää? Mielekkäämpää? Miltä se tuntuisikaan olla taas täysin vapaa ja vastuuton? Mietitääs.

 

Kuva: Pixabay

 

Jos minulla ei olisi lasta, uhmakasta kaksivuotiastani, voisin katsoa tv:stä, mitä haluaisin ja milloin haluaisin. Ilman keskeytyksiä ja vaatimuksia. Voisin yhdistää telkkarin katseluun kasan karkkia ja laiskanlinnan, jota ei käytettäisi pomppulinnana. Voisin rentoutua työpäivän jälkeen ilman, että minun täytyisi miettiä, mitä pakata seuraavan päivän hoitoreppuun. Voisin lukea omavalintaista kirjaa, joka EI olisi Palomies Sami. Voisin käydä vessassa ilman yleisöä. Voisin ottaa lämpimän suihkun ilman taistelua siitä, kumman vuoro on olla suihkun alla. Voisin nukkua kokonaisia öitä.

Voisin lähteä miehen kanssa viikonloppureissulle tuosta vain suunnittelematta. Tai elokuviin. Voisin opetella kokkaamaan miehelle juhla-aterian silloin tällöin. Voisin olla parempi vaimo, jotenkin rennompi. Voisin tavata niitä unohdettuja kavereita, ja istua pubissa jutustelemassa niitä näitä. Voisin yliviivata viikkokalenteristani muistettavia asioita niin, että kynä vain viuhuisi, ja näin vähentää stressiä. Voisin relata.

 

Miltä tuntuisi olla taas vapaa ja vastuuton? Olisiko elämä parempaa? Stressittömämpää? Mielekkäämpää?

 

Voisin sairastua miesflunssaan tuntematta syyllisyyttä. Lojua kolmen täkin alla ja surkutella kurjaa kohtaloani kaikille, ketä kiinnostaa. Voisin lopettaa ylenmääräisen huolehtimisen kaikesta ja ei mistään. Onko kaksivuotiaalla villasukat mukana? Koska se neuvola-aika pitikään varata? Mitä tänään syötäisiin? Jos kuitenkin ahdistaisi, voisin ahdistua rauhassa miettimättä, miten se vaikuttaa johonkin toiseen. Itkeä, jos itkettää. Voisin velloa itsesäälissä joutumatta koko ajan tsemppaamaan.

Voisin antaa periksi.

Elämä ilman kaksivuotiasta olisi todellakin erilaista. Parempaa kuin nykyinen? Ei hitossa. Se olisi vapaampaa, mutta kaikin tavoin köyhempää. En usko, että mikään - työ, harrastus tai ystävät - voisi opettaa minulle yhtä paljon minusta itsestäni kuin kaksivuotias. Siinä sivussa hän on kouluttanut minusta ihan kelpo äidin.

Ilman lasta olisin vain puoliksi minä.

​​​

Aihe mietityttää myös Etä-äitiä, käypä lukemassa kirjoitus Entä jos minulla ei olisi lapsia.

Perhearjesta Facebookissa @perhearjesta.

Kommentit (4)

Henna / Pölyä Pinnoilla

Tämä on totta. Vaikka sitä mieli ui aika syvissä vesissä toisinaan ja sitä miettii, että miksi ihmeessä halusi äidiksi, nimenomaan haluamalla HALUSI, en kuitenkaan haluaisi palata aikaan ennen lapsia.

Irtiotot arjesta tekevät hyvää, mutta kyllä lapset antavat paljon.

Perhearjesta
Liittynyt31.10.2017

Niinpä. Kyllä ainakin mun kohdalla äitiys on pienistä vaikeuksista huolimatta 'se juttu'. En usko, että saisin itsestäni kaikkea irti lapsettomana. Joku muu tietysti voi saada saman tunteen vaikka työstään, eikä niinkään kaipaa lapsia, mutta mulla näin :)

Perhearjesta Facebookissa

RvaJ

Mitään noita asioita et edes huomaisi lapsettomana joita nyt "kaipaat". Itse ainakin näin muutaman lapsen äitinä olen huomannut, että lapsettomat eivät edes itse tiedosta elämänsä helppoutta :D

Itselle riittää, että yksi lapsikin on pois kotoa ja huomaan, että elämäni on kovin hiljaista ja tylsää. En tiedä miten osaisin edes olla jos he kaikki olisivatkin yhtäkkiä poissa. Hui! Äitiys, se on elämäntapa. Ihana sellainen <3 Vaikka kyllä, joskus..Joskus sitä miettii, että mitäs jos :D ..Sekin kuuluu kuitenkin asiaan ;)

Perhearjesta
Liittynyt31.10.2017

Kaksivuotiaan poissaollessa yleensä ostan suklaata ja uppoan sinne laiskanlinnaani. Hetken kuluttua huomaan toivovani, että muksu tulisi jo kotiin. Että ei se paluu vanhoihin tapoihin edes onnistuisi enää :D Niiden aika oli ja meni, ja oot oikeassa RvaJ: en osannut arvostaa tuota joutenoloa aikaisemmin.

Perhearjesta Facebookissa

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 
Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2018