Minulta kysellään usein miten me aloitimme sormiruokailun, ja mitä vinkkejä antaisin uusien sormiruokailijoiden vanhemmille. Niinpä ajattelin kirjoittaa sormiruokailun aloittamisesta vielä tiivistyksen blogiini, vaikka kuopuskin harjoittelee jo lusikalla syömistä. Kumpikin poikamme aloitti kiinteät sormiruokailulla kuuden kuukauden iässä. Tähän asti he nautiskelivat vain äidinmaitoa. Leon seurasi täysin isoveljensä Joelin sormenjäljissä, ja söi saman ensimmäisen aterian, vieläpä samalta Marimekon lautaselta. Kummankin ensimmäinen kiinteä ateria oli höyrytettyä parsakaalia, höyrytettyä porkkanaa ja banaania. Aivan kuin isoveljensä, Leon nappasi ensimmäiseksi parsakaalin suuhunsa ja mutusteli sitä. Kumpikaan pojista ei edes koskenut banaaniin ensimmäisellä asterialla. Erona isoveljeen oli se, että Leonilla ei ollut vielä yhtään hammasta, ja Joelilla oli jo kaksi kuuden kuukauden iässä. Meidän ensimmäinen tutustuminen kiinteisiin meni oikein kivasti. Leon ei kakonut yhtään, ja uskon että ihan millin verran parsakaalia meni jo massuun asti. Pikkuinen ei vielä tuolloin jaksanut istua syöttötuolissa kovin kauaa, joten pidimme alussa ruokailuhetket lyhyinä ja tutustuimme rauhassa eri ruoka-aineisiin. 

 

Esikoisemme ensikosketus kiinteisiin
Esikoisemme ensikosketus kiinteisiin

 

THL suosittelee nykyään, että jos kiinteät aloittaa kuuden kuukauden isässä, uusia ruoka-aineita voi lisätä ruokavalioon melko nopeassa tahdissa. Aluksi kiinteät ruoat vain täydentävät imetystä. Ohjeistuksesssa lukee myös, että vauva imetetään aina ennen ruokailua ja imetyksiä jatketaan yhtä usein kuin aiemmin. Tarjoilin ensimmäisen viikon Leonille siis rohkeasti useita eri ruokia, ja ennakkoluulottomasti hän niitä maisteli.

 

Leonin ensimmäisen viikon menu:

  • Pehmeäksi höyrytetyt kasvikset isoina, kämmeneen sopivina paloina: porkkana, parsakaali, bataatti ja peruna
  • Pehmeät hedelmät: Banaani, avokado, hunajameloni ja vesimeloni
  • Liha/kala: Paistoin Leonille meheväksi jätettyä kananrintaa, ja leikkasin tikuiksi. Leon imeskeli kanoista nesteitä, se kuulema riittää vauvalle. Paistoin hänelle myös nieriää, sitä oli helppo syödä ja maistui hyvin.
  • Viljatuotteet: Kaurapuuroa ja dippauslusikka, puurosta tehdyt apinaeväät
  • Pihvit & munakkaat: Mikromunakas kasviksilla, Kasvispihvit ja Couscousmunakas

 

Leonin ensimmäinen ateria
Leonin ensimmäinen ateria

 

Mitä ennen sormiruokailun aloittamista tarvitaan

 

1. Kunnon taustatiedot

Ennen sormiruokailun aloitusta kannattaa lukea Omin sormin suuhun (Gil Rapley & Tracey Murkett). Kirjassa on hyvin kerrottu sormiruokailun taustaa, miten pääsee alkuun ja mitä tulee tietää ennen sormiruokailun aloittamista. Jos tätä ei saa käsiinsä, niin ymmärtääkseni Marjut Ollilan Simppeliä Sormiruokailua (2018) kirjassa on reseptien lisäksi myös sormiruokailun ABC.

 

2. Valmiudet kiinteiden syömiseen

Sormiruokailussa nyrkkisääntönä pidetään sitä, että vauva itse on valmis aloittamaan kiinteät. Valmiuden merkkeinä yleisesti pidetään sitä, että vauva on kiinnostunut ruoasta, vie itse esineitä suuhunsa ja istuu hyvin tuettuna. Sormiruokailussa on tärkeää, että vauva vie itse ruoan suuhunsa ja istuu pystyasennossa.

 

 

3. Turvallisuus edellä ja ensiaputaidot ajantasalla

Sormiruokailussa on tärkeää, että lapsi istuu pystyasennossa, itse tai kevyesti tuettuna. Vauvan kanssa myös tarjoiltavien ruokien koossa tulee olla tarkkana: älä anna vauvalle kokonaisia pähkinöitä ja leikkaa pienet hedelmät (esim. viinirypäleet, luumutomaatit, kirsikat) puoliksi. Kakominen on aivan normaalia sormiruokailun alkutaipapeella vaikka ruoka lisikin sopivan kokoista, ja tarpeeksi pehmeää. Sormiruokailukirjoissa selitetään hyvin vauvan kakomisen merkitys ruokaillessa, vaikka moni vanhempi tätä pelästyykin. Se, että vauva kakoo syödessään tarkoittaa että hän käsittelee ruokaa suussaan ja varoo ettei vedä sitä henkeen. Jos vauva sen sijaan menee aivan hiljaiseksi ja näyttää hätääntyneeltä, hän tarvitsee apuasi ruoan poistamiseen henkiteistä. Sormiruokailijoiden vanhempien tulee siis tietää miten menetellä jos vauva olisi vaarassa tukehtua. Ensiapukurssin tulisi olla pakollinen mielestäni jokaiselle, ei vain vauvaan liittyen.  

 

4. Iloinen ja rento mieli

Moni kauhistelee sormiruokailua sen aiheuttaman sotkun takia. Tosiasia on, että useimmat vauvat sotkevat joka tapauksessa ja joutuvat jossain iässä harjoittelemaan itsesyömisen taidon. En ole kokenut sotkua ongelmana, lattian ja syöttötuolin saa aina pyyhittyä. Pienen harjoittelijan onnellinen ilme ruokapöydässä, kursailematon suhtautuminen ruokaan ja mahtava ruokahalu kyllä korvaavat sotkusta aiheutuvan mielipahan. Ota siis rennosti, ja anna vauvasi leikkiä ruoalla (näin hän oppii)!

 

Lue myös: 

Maitodietiltä suoraan sormiruokailuun

Vauva-lehdelle antamani vinkit sormiruokailun aloittamiseen

- Hampaattoman sormiruokailijan lempiruoat resepteineen

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram