Leon aloitti kiinteät sormiruokailulla kuuden kuukauden iässä, ja on siitä lähtien syönyt ruokansa itse. Silti kaupan valmiit smoothie- ja puuropussit ovat kuuluneet hänen ruokavalioonsa siitä asti, kun hän oppi imemään niiden sisällön itse suuhunsa. Nämä pienet kylmänä nautittavat pussukat ovat käteviä välipaloja reissussa, ja maistuvat hampovalle taaperolle kun mikään muu ei maistu. Moni vanhempi varmaan lukee vauvanruokien tuoteselosteet melko huolella läpi ennen ostopäätöstä. Niin minäkin pääsääntöisesti, mutta jos valmistaja on tuttu ja kyseessä on luomutuote, niin välillä se vain unohtuu. Usein vauvanruoan nimi kuvaa sen koostumusta hyvin, kuten etenkin lastenruoan kohdalla kuuluukin olla. Leonin lemppari on jo kauan ollut suomalaisen valmistuttajan luomu Banaani-mustikkapuuro, ja sen nimi kuvastaa täysin sen koostumusta (vesi, luomubanaani 30%, luomumustikka 8%, luomu neljän viljanhiutaleet 7% (VEHNÄ, OHRA, KAURA, RUIS), luomurypsiöljy). Banaani-mustikkapuuron syrjäytti Leonin listalta hiljattain samalta valmistajalta ilmestynyt Ruispuolukkapuuro, ja olenkin siirtynyt ostamaan vain sitä.

 

Puolukka-ruispuuro kuulostaa paljon terveellisemmältä, ja vähemmän sokeriselta kuin Banaani-mustikkapuuro. 

 

Välipalahetki Muumimaailmassa

 

Ruispuolukkapuuro kuulostaa paljon terveellisemmältä, ja vähemmän sokeriselta kuin Banaani-mustikkapuuro. Mutta tässä tapauksessa ei sitä valitettavasti ole, vaan tuote on nimetty täysin harhaanjohtavasti. Päädyin lukemaan yksi päivä "ruispuolukkapuuron" tuoteselostetta, ja tuo valmispuuro sisältää 45 % luomuomenaa ja 10% luomuomenamehutiivistettä. Omenaa ei ole nimessä edes mainittu, vaikka sitä on mukana myös korkeasokerisena tiivisteenä. Sen lisäksi "ruispuolukkapuurossa" on vettä, 15% luomupuolukkaa, 5% luomuruisjauhoa, luomukaurahiutaleita ja luomurypsiöljyä.

 

Olen syöttänyt Leonille valmispuuroa, jossa on sokeria 12 g/100g. Leonin aiemmassa lempparissa Banaani-mustikkapuurossa kun sokeria on vain 3,8g/100g. 

 

Olen siis huolimattomuuttani syöttänyt Leonille viimeiset pari kuukautta sokeripitoista omenasosetta, kun luulin antavanani hänelle terveellistä ruispuolukkapuuroa. Olen ollut siinä uskossa, että tuotteet tulisi nimetä sen mukaan mitä ne sisältävät, ja tässä tapauksessa tuotteen nimessä tulisi ehdottomasti mainita omena, esim. Omena-puolukkapuuro. Eikä ole mitenkään perusteltua, että ruis on tuotteen nimessä ensimmäisenä, kun tuote sisältää sitä vain 5 prosenttia, ja omenaa 55 prosenttia. Tuotteen nimi on siis täysin harhaanjohtava, joka on todella huolestuttavaa vauvanruoan ollessa kyseessä. 

 

Muiden valmistajien lastenruokatuotteiden nimet vastaavat pääsääntöisesti niiden sisältöä


Eniten minua harmittaa se, että olen syöttänyt Leonille valmispuuroa, jossa on sokeria 12 g/100g. Leonin aiemmassa lempparissa Banaani-mustikkapuurossa kun sokeria on vain 3,8g/100g. Löydöksestäni tyrmistyneenä kävin läpi lastenruokahyllyn pusseja, ja katsoin vastaavatko tuotteiden nimet niiden sisältöä, enkä löytänyt yhtäkään näin räikeää tapausta. On toki kuluttajan vastuulla katsoa tuoteselostet tarkkaan läpi, mutta mielestäni yrityksellä on vastuu varmistaa, että etenkin lastentuotteiden nimet vastaavat niiden sisältöä. Laitoin tästä syystä yritykselle harhaanjohtavasta mainonnasta suoraan palautetta ja ehdotin nimenmuutosta. Yritys pahoitteli pettymystäni, ja kertoi että he halusivat nimellä tuoda esiin puurossa maistuvan puolukan ja rukiin. Nimenmuutosta ei kuulema olla tällä erää toteuttamassa, mutta he tarjosivat minulle rahojeni palauttamista. Toivon, että he harkitsevat uudelleen, sillä jos muutkin yrityksen alkavat nimeämään lastenruokia vain halutun maun mukaan, meillä pienten lasten äideille menee pian kaikki aika tuoteselosten lukemiseen. Ja tässä puurossa maistuu varmasti enemmän makea omena, kuin puolukka tai ruis. 

 

Olkaahan tarkkoina tuoteselosten kanssa!

 

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Pirkka ei ole suomalainen valmistaja, vaan valmistuttaja. Pirkka on K-kauppojen oma merkki, jonka tuotteet valmistetaan lukuisissa tehtaissa eri puolilla maailma. Nämä puurot eivät ole suomalaisia, vaan Virossa valmistettuja.

Mitä tulee tuohon tuotteiden nimeämiseen, lukuisat smoothiet ja mehut on nimetty siten, että kalliimmat raaka-aineet, kuten marjat tuodaan isosti esiin, vaikka pääraaka-aine on usein juuri omena tai mehuissa rypälemehu.

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Kiitos, korjasin sanan "valmistuttaja" tekstiin. Kun tosiaan tutkin muiden valmistajien, ja tämän saman muita, tuotteita niin niiden nimi vastasi melko hyvin sisältöä. On kuluttajan harhaanjohtamista, olla mainitsematta omenaa, jota tuote sisältää kuitenkin huimat 55%. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram