Miksi yleisesti oletetaan, että lapset jotenkin tarvitsevat mehua ja täten heidän kuuluu juoda pillimehuja? Olimme viikonloppuna ravintolassa, jossa lapsille kiikutettiin heti eteen pillimehut, vaikkemme olleet niitä tilanneet. Useimpien mielestä tämä olisi varmaan huomaavainen ele, mutta itse jemmasin mehut heti vaivihkaa vaunuihin ennen kuin lapset näkivät niitä. Kesällä myös leikkipuistoruokailussa monilla perheillä oli mukana ruokajuomaksi pillimehua lapsille. En ole kovin tiukka sokerin kanssa, mutta mehuista saatu sokeri on aivan turhaa, eikä mehuissa ole mitään mitä lapsi tarvitsee. Ostamme mekin toisinaan lapsille pillimehun saunajuomaksi tai mökille, muttemme koskaan ruokajuomaksi. Pillimehu on meillä herkku siinä kuin jäätelö tai pulla, emme tosin tee siitä isoa numeroa.
 

 

THL kertoo Syödään yhdessä -oppaassaan, että lapset saavat sokeria huomattavasti suosituksia enemmän. Yksi helppo tapa vähentää sokeria lasten ruokavalioista, olisi mehun korvaaminen vedellä. Meillä kaikki juovat janojuomaksi vettä, ja lapset ruoan kanssa kauramaitoa. Jos tuntuu, ettei lapsi suostu juomaan vettä, yksi hyvä tapa on juottaa sitä hänelle pillillä. Pillin läpi kaikki maistuu paremmalta. 

 

"Kaksivuotiaan keskimääräinen päivittäinen energiantarve on 1200 kcal, josta sokeria voi olla enintään 30 g (2 rkl) ja vastaavasti 5-vuotiaan lapsen 1500 kcal:n keskimääräisestä energiantarpeesta sokeria voi olla 38 g (2,5 rkl). Määrä ei ole suuri, ja sen saa helposti tavanomaisista ruoista." THL

 

Leon saisi siis saada päivässä 30 g sokeria, yhdessä pillimehussa (2 dl) sitä on jo 14 g. Ja tämä tulee siis ruoan päälle. Leivässä, hedelmissä, pastassa, jugurtissa, ketsupissa ja melkein kaikessa mitä syömme on sokeria jossain muodossa. Jos pojat joisivat päivittäin mehua, he saisivat siis aivan liikaa sokeria jo 2- ja 4-vuotiaina. 

 

Leon mökillä juomatauolla vesileikkien välissä


Pillimehuissa tai muissakaan mehuissa ei ole mitään mitä lapsi oikeasti tarvitsisi. Jos tarkoituksena on sammuttaa jano, niin vesi on parempi, edullisempi ja terveellisempi janojuoma. Lastentarvikeliikkeissä myydään muovista pidikettä vaunuihin, jossa saa pillimehun pysymään pystyssä. Ihan oiva keksintö, mutta miksi pillimehuja tarvitsee olla mukana vaunuissa? Useissa ohjeissa varoitetaan mehujen juottamisesta eityisesti alle 2-vuotiaille. Tällaiset mehunpideikkeet vaunuihin on selkeästi suunnattu juuri perheen pienemmille, ja normalisoivat osaltaan mehujen juottamista lapsille. 

 

Vesi maistuu paremmin pillin läpi


Ajattelen, että teen pojilleni palveluksen kun en totuta heitä juomaan mehuja pienestä pitäen. Ruokajuomaksi parasta on vesi, ja sitä on aina saatavilla. Lapset, jotka oppivat jo pienenä juomaan vettä, tekevät niin todennäköisesti aikuisenakin. Pillimehujen juominen on kuitenkin opetettu tapa, josta voi siis oppia pois. Lapsille on helppo olla antamatta mehua, jos juo vettä itsekin ja tarjoaa sitä luonnollisesti myös lapsilleen. 

 

Mitä mieltä sinä olet mehujen juomisesta?

 

Lue myös: Ostaisitko vauvallesi Ruispuolukkapuuroa, joka sisältää 12g sokeria?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018