Imetin juuri päiväunilta herännyttä Leonia, kun aloin miettimään samalla maitoa. Äidinmaitoa, lehmänmaitoa, kissanmaitoa. Maito kuuluu emon pienokaiselle, minun Leonille, lehmän vasikalle ja kissanpennulle. Miksi olemme alkaneet koskaan juomaan lehmänmaitoa? Ja miten muut ruokailutottumuksemme, tai ruokavaliomme muuttuivat kun lopetimme lehmänmaidon juomisen?
 

Hormoonihuuruissa alkoi itkettämään, että minähän juon pienten vasikkaraukkojen maitoa!


Lopetin vähäisen lehmänmaidon juomiseni jo kun aloin imettämään esikoistamme. Maito sai samalla aivan uuden merkityksen, ja tuntui todella irvokkaalta ajatukselta juoda jonkun toisen eläimen rintamaitoa. Sitähän se lehmänmaito on, toisen äidin lapselleen tuottamaa arvokasta ravintoa. Mietin jonkin imetysmaratonin aikana, että tämähän on samaa kamaa kuin mitä lehmät tuottavat vasikoilleen. Siinä hormoonihuuruissa alkoi ihan itkettämään, että minähän juon pienten vasikkaraukkojen maitoa, jota emot niille ovat tuottaneet. 
 

Muutaman viikon ikäinen Leon maidottelemassa


Lopetin lehmänmaidon juomisen sellaisenaan siis kolme vuotta sitten. En ollut tällöin aikoihin juonut maitoa ruokajuomana, mutta päivittäin meni kuitenkin ainakin puoli litraa laten kanssa. Maidon juominen oli lapsuudesta jäänyt tapa, ja kaipasin kauan maitoa esimerkiksi tuoreen korvapuustin kanssa. Lisäksi kaupasta on edelleen yllättävän vaikea löytää maidottomia tuotteita ottaen huomioon kuinka hyvin yritykset ovat heränneet palvelemaan muita erikoisruokavalioita. Onneksi nykyään on niin hyviä kasvismaitoja, ja löysin itselleni ihanan vaahtoontuvan kaurajuoman latteeni.  Aloimme myös käyttämään kaurakermaa ja kauramaitoa ruoanlaitossa. Myös Joel juo pelkästään kauramaitoa, ja myös päiväkodissa on nykyään kauramaitoa saatavilla. Kuten blogikaverini Jyllannin Suomineito toteaa, lehmänmaito ei vain ole meille ihmisille tarpeellista. Kauramaidossa on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa, joten mistään emme jää paitsi. Ja lehmänmaitoon lisätään D-vitamiinia, jota koko perhe ottaa muutenkin purkista. 
 

Maitohyllyn ovat vallanneet korvaavat kaura- ja soijavalmisteet

 

Vietän juuri sokeritonta elokuuta, ehkä tätä seuraa maitotuotteeton syyskuu. Kuka on mukana? 


Nämä muutokset ruokavalioon oli yllättävän helppo tehdä, mutta juustoja syön vielä silloin tällöin. Olemme vähentäneet juustonkulutusta todella paljon, mutta saatan syödä ravintolassa toisinaan halloumi- tai fetasalaatin. Juustot on salainen paheeni, ja niiden syöminen on ristiriidassa arvojeni kanssa. Vietän juuri sokeritonta elokuuta, ehkä tätä seuraa maitotuotteeton syyskuu. Kuka on mukana? En tiedä moniko teistä on seurannut Instagramissa Simppeli Sormiruokakeittiö -kirjan kirjoittajan siirtymistä maidottomalle ruokavaliolle. Hän lopetti maitotuotteet ensiksi, koska lehmänmaito ei sopinut hänen vauvalleen. Vauvan kasvaessa hän aloitti (ja lopetti) maitotuotteet uudelleen, sillä huomasi  niiden turvottavan todella paljon. Itseänikin kiinnostaa näkisikö jotain muutoksia kropsssa jos jättäisi juustot ja satunnaiset muut maitotuotteet syömättä. Ja luin juuri, että Magnum-jäätelöistä on tullut vegaaniset versiot. Kuka enää tarvitsee lehmää maitoonsa?

 

Onko joku muu herännyt imettäessään lehmänmaidon tarpeettomuuteen?

 

💗  Seuraathan meitä myös Facebookissa ja Instagramissa 💗 

 

Kommentit (6)

tttanja
2/6 | 

Maidotonta ruokavaliota itsekin noudattavana kiinnostuin heti: siis mita, maidottomia magnum jaateloita tulossa, kerro lisaa?? :P

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Syyskuun alussa lanseerataan Suomessa ja Ruotsissa. Markkinointipäällikön lupaus:
”Herneproteiinin ja huolella kehitetyn valmistustapamme ansiosta uutuustuotteiden vaniljajäätelö maistuu kermajäätelöltä ja suklaakuorrutteen pehmeä maku muistuttaa perinteistä maitosuklaata, vaikka ne eivät sisällä lainkaan maitotuotteita.”

Laura/ iloa, eloa!
3/6 | 

Esikoisen imetysdieetin aikana itsekin huomasin itsekin, kuinka koko keho voi paremmin ilman maitoa. Nyt on taas ollut maitotuotteet käytössä, mutta ajatuksena on ollut vähentää niiden määrää.

Vierailija
4/6 | 

Itse olen viimeisilläni raskaana ja heti raskauden alussa minulle puhkesi jonkinlainen maitoyliherkkyys sillä vatsani ei ole kestänyt koko raskauden aikana maitotuotteita, ei lainkaan. Ei ole kyllä haitannut eikä ole ollut hankalaa siirtyä maidottomaan ruokavalioon sillä nykyään on ihan mahtavat korvaavat tuotteet, onneksi näin. Ennen olen ollut itsekin melkoinen maitovasikka. Maidottomasta ruokavaliosta aion imettäessäkin pitää kiinni vaikka maitoa kestäisinkin sillä uskon sen olevan parempi vauvallekin!

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Oi, onnea ja tsemppiä loppuraskauteen! Onni on tosiaan nuo maidon korvaavat tuotteet, 10 vuotta sitten olisi ollut aika paljon vaikeampaa :-D 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram