Tänään on tasan kaksi viikkoa siihen, kun pienen pieni Leon aloittaa kiinteät sormiruokailun muodossa. Vähän mietityttää, mihin tämä aika on mennyt. Miten maman minimaitomonsteri voi olla jo valmis syömään ihan isojen ihmisten ruokaa?!? Eihän sillä raukalla ole vielä edes yhtään hammasta, vaikka isoveljellä oli jo kaksi tässä 5,5 kuukauden iässä. Kuten "Maitodietiltä suoraan sormiruokauluun" kirjoituksessani kerroin, Leon aloittaa kiinteiden syömisen sormiruokailun muodossa, aivan isoveljensa sormenjäljissä. Aloitimme kiinteät sormiruokailulla Joelin ollessa viikon päälle kuusi kuukautta. Meillä sujui Joelin kanssa sormiruokailu mainiosti, ja hänestä on kasvanut ennakkoluuloton ruokaa rakastava taapero 💗 Niinpä haluamme noudattaa samaa hyväksi havaittua kaavaa myös kuopuksen kanssa. Tähän asti olemme menneet Leonin kanssa siis pelkällä maidolla, ja kuuden kuukauden täysimetystavoitteeni täytyttyä aloitamme sormiruokailun.
 


 

Sormiruokailun voi aloittaa kun vauva osaa istua itse tuettuna, ja on kiinnostunut viemään ruokaa suuhunsa. Tämä on yleensä se ikä, jolloin biologisesti kiinteiden aloittaminen on luontevaa ja vauvalla on valmiudet syödä itse. Kuuden kuukauden iässä vauva on jo valmis itse syömään ja tutkimaan uusia makumaailmoja. Sormiruokailussa vauva syö itse omin sormin omaan tahtiinsa, mitä haluaa ja niin paljon kuin itse haluaa. Leon osaa jo istua tuettuna syöttötuolissa, ja meinasi eilen jo iskänsä kädestä viedä croissantin. Uskon, että Leon on siis valmis ja päästään aloittamaan kahden viikon päästä suunnitellusti. Ehkä ne ekat hampaatkin sieltä vielä tupsahtaa siihen mennessä :-D 


Vaikka esikoinen olikin sormiruokailja, on myös meidän vanhempien aika valmistautua tulevaan. Kahdessa vuodessa unohtuu miten sormiruokailu ihan käytännössä aloitetaan ja mitä ruokia olisi hyvä tarjota ihan ensimmäisinä viikkoina. Aion ainakin lukaista uudelleen läpi "Omin sormin suuhun" (Gil Rapley & Tracey Murkett, 2010) kirjan neuvot kiinteiden aloitukseen sormiruokailulla, sillä meillä jää sosevaihe kokonaan välistä. Kirjan mukaan ruokailemaan valmis vauva ei tarvitse soseita missään vaiheessa. Tosin toki jotkut perheet joutuvat aloittamaan kiinteät painon kehityksen, refluksin tai ennenaikaisuuden takia jo aiemmin. Mutta onneksi voi myöhemmin vielä siirtyä sormiruokailuun :-) 

Kakominen on luonnollinen reaktio, jonka avulla vauva oppii säätelemään ruuan kulkua. Vauvoilla kakomisrefleksi on jo kielen keskiosassa, paljon edempänä siis kuin isommilla lapsilla. 


Minun ja mieheni pitää myös vielä kerrata ensiaputaitomme, sillä etenkin sormiruokailijoiden vanhempien tulee osata poistaa vieraat esineet eli ruoanpalat vauvan henkitorvesta. Tosin ensiapukurssin pitäisi olla pakollinen aivan jokaiselle vanhemmalle. Moni vanhempi pelästyy vauvan kakomista turhaan. Se on luonnollinen reaktio, jonka avulla vauva oppii säätelemään ruuan kulkua. Vauvoilla kakomisrefleksi on jo kielen keskiosassa, paljon edempänä siis kuin isommilla lapsilla. Vauva tarvitsee vanhempiensa apua ruuan poistamiseen nielusta, jos hän on hiljaa ja vaikuttaa hätääntyneeltä, ei silloin kun hän kakoo. Meillä Joel ei edes kakonut kertaakaan, mutta kaikkeen pitää varautua. Annoin pari viikkoa sitten vinkkejä sormiruokailun aloittamisesta Vauva-lehdelle, lue myös ne.
 


Viikonlopun Lapsimessutkin osuvat meidän kiinteiden aloituksen kanssa samaan aikaan kivasti, sillä aion sieltä ostaa Leonille ainakin sormiruokailualustan ja muutaman pitkähihaisen syöttöpaidan. Ja nyt kun sormiruokailu on vielä suositumpaa kuin pari vuotta sitten, messuilta löytyy varmasti kaikkea uutta kivaa härpäkettä sormiruokailijoille mistä en osannut esikoisen kanssa vielä edes uneksiakaan!
 

Tervetuloa seuraamaan pian Leonin matkaa pieneksi kulinaristiksi! Tulen jakamaan kanssanne kokemuksiamme, reseptejä ja suloisen sottaisia kuvia :-) 


💗  Seuraathan meitä myös Facebookissa ja Instagramissa  💗 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Tämä on kenties tyhmä kysymys, mutta mikä ongelma soseissa on? 

Entä miten vaikkapa puuroa voi antaa, jos sormiruokailee? Odotetaanko vain, että vauva osaa itse lusikoida suuhun? 

Kiitos muuten apinanleipäreseptistä!

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Tosi hyvä kysymys! En ollut tajunnutkaan, että mun kirjoitus saattaa kuulostaa siltä että soseissa olisi jotain vikaa :-) Koska me aloitetaan kiinteät siinä iässä, että vauva osaa jo itse syödä niin jätän vain sen syöttämisvaiheen väliin. Usein sanotaankin, että sormiruokailu on laiskan vanhemman puuhaa ja onhan se aika kiva kun voi syödä vauvan kanssa yhdessä ja kumpikin syö itse omaa ruokaansa. Esikoisen kanssa toimi hyvin, toivotaan, että myös kuopuksen :-) Meillä odotettiin joo puuron kanssa että osaa syödä itse, tai sitten meni just apinaeväiden muodossa. Moni antaa lapsen syödä puuron sormin, sottaista mutta aika hauskan näköistä :-D

Elina ///Vauhtihirmun elämää
3/8 | 

Paljon tsemppiä sormiruokailun kanssa! :) Meillä allergiat vähän rajoitti moista, mutta aina kun oli mahdollisuus niin tuo sai syödä sormin ja taitava syöjä tuosta jo taaperoksi nyt ehtineestä kehittyikin!

Tiia/Lasten tapaan
4/8 | 

Tsemppiä tulevan ruokailijan kanssa 😊 Meillä on kaikki kolme pääasiassa syötetty soseilla, mitä nyt joskus on leivänpala tai maissinaksu annettu naposteltavaksi. Jännä kyllä miten sormiruokailu aina vain yleistyy 😊

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram