Nyt kun olemme kevään aikana syöneet paljon meloneja viinirypäleitä ja kirsikoita, niin aloin lukemaan miten ne kannattaisi puhdistaa mahdollisista torjunta-aine jäämistä. Tuntuu, että tapoja on monia ja muutama urbaani legandakin mahtuu joukkoon. Tiesitkö esimerkiksi, että viinirypeleitä ei saisi liottaa vedessä? Moni on siinä uskossa, että viinirypäleet tulee nimenomaan uittaa vedessä, johon on lisätty ruokasoodaa tai etikkaa. Tämä myytti on kumottu useaan otteeseen, Iltasanomat siteerasi amerikkalaista Self-lehteä tutkimusta. Lehden mukaan viinirypäleet tulisi huuhdella juoksevan veden alla, sillä jos yhdessä rypäleessä on bakteeri, se leviää vesikylvyssä muihinkin. Olen siis virheellisesti kylvettänyt viinirypäleeni. Auttaisikohan, jos ensin huuhtelisin ne juoksevan veden alla ja sitten vasta kylvettäisin?

 

Viinirypäleet virheellisesti ruokasoodavesikylvyssä
Viinirypäleet virheellisesti ruokasoodavesikylvyssä


Mutta ihan huuhaata ruokasoodalla kyllästetyllä vedellä huuhteleminen ei ole. Tiede-lehti kertoi nimittäin yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, joka tarkasteli sitä, miten eri pesutavat vaikuttavat omenoiden torjunta-ainejäämiin. Omenat olisi hyvä syödä kuorineen, ja tutkimuksen mukaan ruokasooda pesuvedessä poistaa kasvinsuojeluaineita tehokkaammin kuin pelkkä vesi. Tutkimuksessa Gala-omenoihin ruiskutettiin sienitauteja torjuvaa tiabendatsolia ja phosmet-hyönteismyrkkyä ja aineiden annettiin imeytyä vuorokauden. Kun omenoita huljutettiin ruokasoodavedessä 15 minuuttia vedellä, tiabendatsolista hävisi 80 prosenttia ja hyönteismyrkystä jopa 96 prosenttia. Hanavedellä huuhtelu ei tutkimuksen mukaan ollut yhtä tehokasta.

 

 

Ruokavirasto sanoo, että hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä haalealla vedellä, vaikka pesun vaikutusta jäämiin on vaikea arvioida. On arvioitu, että omenan ja viinirypäleiden kasvinsuojeluainejäämät vähenevät noin 30 % huolellisella pesulla. Se mitä en ollut itse tullut edes ajatelleeksi, on että hedelmissä saattaa olla muiden asiakkaiden flunssapöpöjä. Eli ainakin pahimpaan influenssa-aikaan kannattaa aina pestä hedelmät ja kätensä sen jälkeen kun on käsitellyt hedelmiä. 

 

Mansikka voi sisältää jäämiä penkonatsoli-nimisestä kasvinsuojeluaineesta, jonka sallittu enimmäismäärä on 0,5 mg/kg ja ADI-arvo 0,03 mg/kg rp/päivä. 15-kiloinen lapsi voi syödä niitä turvallisesti 0.9 kg joka päivä loppu elämänsä ajan, vaikka oletettaisiin, että kaikki mansikat sisältäisivät korkeimman sallitun enimmäismäärän verran tämän aineen jäämiä. Lähde: Ruokavirasto

 

Marttaliitto vinkaa, ettei hedelmien ja vihannesten peseminen saippualla tai käsitiskiaineella kuitenkaan kannata. Tällöin puhdistat todennäköisesti bakteerit ja torjunta-aineet hedelmän pinnasta, mutta tuot tilalle puhdistuaineiden sisältämiä kemikaaleja. Melonin kuori esimerkiksi imee itseensä pesuainetta melko nopeasti. Kannattaa siis jynssätä sitrushedelmät ja melonit haalealla vedellä ja tiskiharjalla. 

 

Avokado kannattaa ehdottomasti pestä ennen sen leikkaamista

 

Jopa avokado tulee pestä listeriariskin takia ennen sen leikkaamista. Moni, kuten minä, jättää kuitenkin avokadon pesemättä, sillä eihän kukaan niitä kuoria syö tai edes koske niihin. Yhdysvaltalaisen elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n mukaan listerian riski on kuitenkin avokadoissa yllättävän suuri. Viraston mukaan vuosina 2014–2016 tutkituista avokadoista peräti 17 prosenttia sisälsi listeriaa. Vaikka avokadon kuori on paksu ja suojaa hedelmää torjunta-ainelta, sen epätasaisessa pinnassa saattaa kuitenkin olla haitallisia bakteereja tai jämiä torjunta-aineista. Jos siis leikkaat avokadon halki pesemättä sitä, näitä bakteereja voi päästä veitsen kautta hedelmälihaan. Myös meloneihin pätee siinä mielessä sama kuin avokadoon, että sen kuori tulee pestä koska kuoren bakteerit siirtyvät leikkuuveitsen välityksellä hedelmälihaan.

 

Pesu tiskiharjalla ja haalealla vedellä on paras tapa puhdistaa paksukuoriset hedelmät

 

Tein tänään iltapalaksi guacamolea, ja ensimmäistä kertaa koskaan pesin avokadot ja limet haalealla vedellä. Korianterin ja muut yrtit olenkin aina pessyt, en tiedä miten en ole tullut ajatelleeksi kuorellisten hedelmien pesua. Tämän pohdinnan voisi tiivistää niin, että kannattaa huuhdella juoksevan veden alla aivan kaikki hedelmät, vihannekset ja yrtit. Ja omenat, päärynät, luumut ja muut yksitellen ruokasoodakylpyyn pulahtavat saavat kylpeä jatkossakin. 

 

Toivottavasti tekin opitte jotain uutta kasvisuoja-aineista!

 

Lue myös: Maailman paras guacamole

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram