Leon täytti kuusi kuukautta viikko sitten ja aloitti samalla sormiruokailun. Usein kysytään millaisilla ruokalajeilla sormiruokailu kannattaa aloittaa. Siksi kokosin teille tähän postaukseen Leonin ensimmäisen viikon ruoat. Yllä kuvassa Leonin ensimmäinen kiinteä ateria. Aivan sama ateria, kuin minkä Joel sai kaksi vuotta sitten eteensä: höyrytettyä parsakaalia, porkkanaa ja banaania. Kumpikin poika nappasi ensimmäisenä suuhunsa parsakaalin. 


Meillä on sujunut kiinteiden aloitus oikein hyvin. Leon on innolla tarttunut uusiin ruokiin, ja ei ole edes kakonut kertaakaan. Yhtään hammasta hänellä ei vieläkään ole, mutta se ei näytä tahtia haittaavan. Ainoa epämiellyttävä tilanne syntyi anopin ollessa meillä kylässä. Leon jyrsi pehmeäksi höyrytettyä porkkanaa, ja sai siitä palan irti. Sanoin vain yleishuomiona, että "Oho, Leon sai palan irti!" Anoppi tunki saman tien sormensa Leonin suuhun aikeenaan ottaa porkkananpala pois vauvan suusta. Onneksi mies oli skarppina ja pyysi äitiään heti lopettamaan.

Vauva tarvitsee vanhempiensa apua ruuan poistamiseen nielusta, jos hän on hiljaa ja vaikuttaa hätääntyneeltä, ei silloin kun hän kakoo. 

Sormiruokailevan vauvan touhuihinhan ei saa puuttua, silloin ruoka saattaakin mennä henkitorveen. Vauva osaa kyllä itse kakoa ruoan pois, jos on tarve. Vauvoilla kakomisrefleksi on jo kielen keskiosassa, paljon edempänä siis kuin isommilla lapsilla. Vauva tarvitsee vanhempiensa apua ruuan poistamiseen nielusta, jos hän on hiljaa ja vaikuttaa hätääntyneeltä, ei silloin kun hän kakoo. 
 


THL suosittelee nykyään, että jos kiinteät aloittaa kuuden kuukauden isässä, uusia ruoka-aineita voi lisätä ruokavalioon melko nopeassa tahdissa. Aluksi kiinteät ruoat vain täydentävät imetystä. Ohjeistuksesssa lukee myös, että vauva imetetään aina ennen ruokailua ja imetyksiä jatketaan yhtä usein kuin aiemmin. Huoh, kunpa kaikki neuvolatädit lukisivat itsekin nämä suosituksensa... Olen tämän kuluneen viikon aikana siis tarjoillut Leonille rohkeasti useita eri ruokia, ja ennakkoluulottomasti hän on kaikkea maistanut. Paitsi banaania.Millä me olemme siis sormiruokailun aloittaneet? Alla Leonin ensimmäisen viikon menu:

  1. Pehmeäksi höyrytetyt kasvikset: porkkana, parsakaali, bataatti ja peruna
  2. Pehmeät hedelmät: Banaani, avokado, hunajameloni ja vesimeloni
  3. Liha/kala: Paistoin Leonille meheväksi jätettyä kananrintaa, ja leikkasin tikuiksi. Leon imeskeli kanoista nesteitä, se kuulema riittää vauvalle. Paistoin hänelle myös nieriää, sitä oli helppo syödä ja maistui hyvin.
  4. Viljatuotteet: Kaurapuuroa ja dippauslusikka, puurosta tehdyt apinaeväät
  5. Pihvit & munakkaat: Mikromunakas kasviksilla, Kasvispihvit ja Couscousmunakas

Muistathan pilkkoa tarjoiltavat vauvan kämmenen kokoisiksi paloiksi, niin että hän saa niistä hyvin otteen. 
 


Sormiruokailussa voi kestää viikkojakin ennen kuin mitään ruokaa menee massuun asti. Aluksi vauva vain tutkii eri raaka-aineiden tekstuuria ja makuja. Leon söi torstaina parsakaalia, ja perjantaina sitä jo löytyi vaipasta. Astetta nälkäisempi poika siis kuin isoveljensä oli.
 

Lue myös:

Mitä onnistuneeseen sormiruokailuun tarvitaan?

- Maitodietiltä suoraan sormiruokailuun

- Vauva-lehdelle antamani vinkit sormiruokailun aloittamiseen
 


Ihania sormiruokailuhetkiä pienokaisten kanssa! 

Kommentit (8)

Vierailija
1/8 | 

Nyt tulee läjä hölmöjä kysymyksiä: kun vauva syö esim bataattia, ja siitä irtoaakin pala. Kakoaako hän sitten automaattisesti sen pois? Nielaiseeko mitään? Vauvahan ei pureskele tai mitään, mitä hän saa irti esim munakkaasta? Mitä jos tarjottu sormiruoka ei mene ollenkaan suuhun asti, voiko antaa lisäksi esim sosetta vai miten turvata se ruuan saanti kuitenkin? Olenko käsittänyt oikein että ei vauva mene sekaisin vaikka söisi molemmilla tavoilla? Tuo sormiruokailu on mielenkiintoinen homma. Meillä syödään soseita nyt, mutta haluaisin ottaa rinnalle myös sormiruokailun. Onko sulla antaa mitään kirjasuositusta, missä olisi selkeesti tälläselle ummikolle asioita sormuruokailusta ja niin että siinä olisi myös ikäluokat, että esim resepteissä olisi maininta saako antaa esim 6 kuiselle jne.

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Kiva kun kysyt :-) Joo, jos vauva saa palan irti ja on liian iso, niin kakoo sen pois. Jos on sopivan kokoinen, niin nielaisee. Meillä vauva kyllä pureskelee, ikenet on aika kovat vaikkei ole hampaita. Söi munakasta yllättävän paljon, ja vaipassa näkyi seuraavana päivänä jo tomaattia mitä olin munakkaan sekaan laittanut. Maito/korvike säilyy vielä vauvan ensisijaisena ravinnonlähteenä, joten alussa ei haitata vaikka ei mene massuun asti. Soseissa on sen verran lisättyä vettä, että yksi porkkananpala vastaa lusikallista porkkanasosetta. Joo, vauva ei mene sekaisin vaikka syö soseita ja sormiruokaa, mutta suositellaan että yhdellä ruokailukerralla vain jompaa kumpaa. Eli aamulla vaikka sose ja lounaalla itse syötäviä. Musta kaikkien kannattaa lukea "Omin sormin suuhun", ja kokkauskirjoista juuri ilmestynyt "Simppeliä sormiruokailua" -kirja jossa maininta juuri noista "ikärajoista". Rajoitteet myös melko helppo muistaa: alle 10 kk eivät saa nauttia esim. lehmänmaitotuotteita, raakaa lihaa/kalaa, suolaa, sokeria, kanelia, tai hunajaa. Vuoden kohdalla kaikesta onneksi tulee helpompaa, ja voi siirtyä syömään samaa muun perheen kanssa. Iloisia ruokailuhetkiä :-)  

Vierailija
4/8 | 

Tulipa hyvään saumaan tämä postaus, kun juuri eilen mietin tulevan vauvan ruokintaa.:) Kovin ajankohtainen aihe ei toki vielä ole, mutta motivoi ottamaan asioista uudelleen selvää. Olen huomannut, että muutaman vuoden "vauvatauon" jälkeen on unohtunut paljon ihan perusasioita, ja toisaalta moni suositus on ehkä muuttunutkin. (Ainakin etenin hitaasti yksi ruoka-aine kerrallaan!)
Lisäksi oma "laiskuus"; on lisääntynyt:D Hyvä vakuuttaa itseään uudestaan sormiruokailun eduista, kun mietin jo säästäväni itseni tällä kertaa pahimmilta päivittäisiltä sotkuilta^^
Täytyy laittaa seurantaan:)

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Sama meillä oli nyt kuopuksen kanssa, yllättävän nopeasti kaikki unohtuu vaikka edellisestä sormiruokailijasta ei ole kuin 2 vuotta :-D En ole edes kokenut sotkua ongelmaksi, kun on kunnon hihallinen essu ja ei pidä mattoa ruokapöydän alla, niin selviää musta ihan perussiivouksilla. 

Etä-äiti
Liittynyt10.5.2017
6/8 | 

Ihana sana tuo apinaeväs :D sinä teet hyvää työtä näiden ruokapostausten kanssa, uskon että tosi monelle apua!

Terveisin, Etä-äiti

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Kiitos <3 Sen perusteella mitä olen muiden vauvojen vanhempien kanssa jutellut, yleisin este sormiruokailuun on jommankumman vanhemman pelko tukehtumisesta. Yritän osaltani lievittää pelkoa :-) 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram