Kirjoitukset avainsanalla Jälkiruoka

En ole leiponut vuosiin muffinsseja, sillä niistä tulee makuuni aina liian kuivia. Olimme lähdössä tiimini kanssa Nuuksioon ja halusin leipoa jotain helposti mukaan otettavaa. Niinpä päätin antaa muffinsseille vielä yhden mahdollisuuden, ja mietin miten niistä saisi mahdollisimman meheviä. Koska olen juustokakkujen paras ystävä, päätin lisätä tuorejuustoa myös muffinsseihin. Ja sehän toimi, muffinssit olivat seuraavanakin päivänä sopivan kosteita, vaikkei valkosuklaasydän enää ollutkaan sula. Jos haluat takuulla meheviä muffinsseja, kokeile näitä! Ja syö muutama puolen tunnin sisällä leipomisesta, kun suklaa on vielä sulaa.
 

Mustikkamuffinssit valkosuklaasydämellä (12 kpl)
 

Mitä tarvitset:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½  tl ruokasoodaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl raastettua luomusitruunankuorta
  • 1,5 dl pakastettuja mustikoita
  • Ripaus suolaa
  • Tippa vanilja-aromia
  • 150 g valkosuklaata

 

Vaiheet:

  1. Yhdistä kuivat aineet sokeria lukuunottamatta kulhoon.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää sokeri ja vatkaa muutama minuutti
  4. Lisää maito, munat, vanilja-aromi ja sitruunankuori.
  5. Kääntele kuivat aineet taikinan joukkoon varovasti, älä vatkaa.
  6. Lisää lopuksi jäiset mustikat varovasti käännellen.
  7. Täytä muffinssivuoat taikinalla, niin että vuoasta peittyy 3/4 ja upota 2 valkosuklaapalaa jokaisen vuoan keskelle.
  8. Huom! Suosittelen käyttämään isoja amerikanmuffinssivuokia. Jos käytät pienempiä niin ota muffinssit aiemmin uunista ulos ja laita sisälle vain yksi suklaapala. 
  9. Paista muffinsseja 175 asteisen uunin keskiosassa n.30 minuuttia. 
  10. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutta älä liikaa että suklaasydän pysyy pehmeänä.

 

 

Hyviä herkutteluhetkiä!

 

 

Lue myös: Suussa sulava mustikkajuustokakku uunissa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvin tehty tiramisu on yksi lempiruokalajini. En pidä kakkumaisesta, kuivasta tiramisusta vaan kosteasta, ilmavasta italialaisittain tehdystä. Usein näkee tiramisussa käytettävän kermaa, mutta aitoon italialaiseen tiramisuun sitä ei kaivata. Kuohkeus tulee hyvin vatkatusta valkuaisvaahdosta. Tein äitini syntympäpäivän kunniaksi meille aikuisille jälkiruoaksi tiramisun, ja lapset saivat jäätelöä. Vaikka tiramisu onkin alunperin kehitetty vanhusten ja lasten jälkiruoaksi, perinteinen versio espresson ja amaretto-liköörin kanssa ei lapsille sovi, eikä varmaan maistuisikaan. Voit toki jättää reseptistä amareton pois, mutta se tuo tiramisulle ominaisen maun. Olen nähnyt version, joissa käytetään vaniljaesanssia liköörin sijaan mikä on varmasti ihan hyvä vaihtoehtoa makealle italialaiselle liköörille. 

 

Tiramisu (kuudelle hengelle)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 200 g Mascarpone-juustoa
  • 12 cl espressoa
  • 3 cl Amarettoa
  • 12-20 kpl Savoiardi-keksiä
  • 5 rkl sokeria
  • 1 rkl kaakaojauhetta koristeluun

 

Italialainen ameretto-likööri tuo tiramisulle sen ominaismaun

 

Vaiheet:

  1. Keitä espresso jo valmiiksi, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Laita yhteen kulhoon 2 valkuaista, ja toiseen 4 keltuaista. Kahdesta ylijääneestä valkuaisesta voit tehdä itsellesi vaikka munakkaan.
  3. Lisää 2 rkl sokeria valkuaisten sekaan, ja vatkaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto jää muotoonsa, eikä tipu kulhosta vaikka kääntelisit sitä. Laita valkuaisvaahto sivuun odottelemaan.
  4. Lisää keltuaisten joukkoon 2 rkl sokeria, ja vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti kunnes saat vaalean keltaista taikinaa. 
  5. Lisää Mascarpone-juusto ja 1 rkl sokeria keltuaisten sekaan, ja vatkaa tasaiseksi massaksi. 
  6. Kun keltuaiset ja mascarpone on vatkattu, lisää sekaan lastalla varovasti käännellen valkuaisvaahto. Ole varovainen, ettei vaahto litisty kokonaan. 
  7. Kaada huoneenlämpöinen espresso laakean kulhoon, ja lisää sekaan amaretto. 

 

Kaikki valmiina tiramisun kokoamiseen
 


 

Tiramisun kokoaminen:

  1. Dippaa savoiardi-keksit yksitellen espressossa kummaltakin puolelta nopeasti, ja asettele valitsemasi kulhon pohjalle yhteen kerrokseen.
  2. Kaada puolet mascarponevaahdosta keksien päälle, ja tee toinen kerros espressoon dipatuista kekseistä.
  3. Kaada loppu mascarpone-vaahto keksien päälle, ja laita tiramisu jääkaappiin hakemaan makuaan noin 3-5 tunniksi. 
  4. Sirottele kaakao päälle tiramisun päälle sihvilän avulla ennen tarjoilua. 

 

Buon Appetito!

 

Lue myös: Syksyn hittikakku - Omenakaurajuustokakku

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Loppukesään kuuluvat tuoreet mustikat ja niistä tehty mustikkapiirakka. Tein tällä kertaa piirakan vaniljarahkaan, ja siitä tuli niin hyvää, ettei kaivannut seurakseen vaniljakastiketta. Koska pakastimesta ei löytynyt kaupan valmistaikinaa, tein pohjan taikinan itse. Mielestäni kaupan valmis kaurainen piirakkataikinapohja on aivan yhtä hyvää, ja täysin sallittu oikoreitti. 

 

Vaniljainen mustikkapiirakka

 

Mitä tarvitset:

 

Pohja:

  • 1 kananmuna
  • 100 g voita
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta

 

 

Täyte: 

  • 3 dl tuoreita mustikoita
  • 2 dl vaniljarahkaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl sokeria
  •  

Vaiheet:

  1. Tee taikina, tai käytä valmistaikinaa.
    • Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää kananmuna edelleen vatkaten.
    • Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää taikinan sekaan. 
    • Vaivaa taikina tasaiseksi käsin ja painele se voideltuun piirakkavuokaan. 
  2. Kaada puolet mustikoista pohjan päälle.
  3. Vispaa kananmunat kunnolla, lisää joukkoon vaniljarahka ja sokeri.
  4. Kaada rahkaseos mustikoiden päälle, ja sirottele loput mustikat rahkan päälle.
  5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia. 

 

 

Herkullista loppukesää!

 

Lue myös: Suussa sulava mustikkainen juustokakku uunissa 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Jokaisella on oma paras lettutaikinareseptinsä, tässä meidän suosikkimme. Syön usein itse lettuja sellaisenaan, joten haluan että niissä on hieman makua. Siksi lettutaikinaamme tulee aina ripaus kanelia ja vaniljasokeria. Meillä jokainen syö letut eri tavalla: Joel hillolla ja jäätelöllä, mieheni maapähkinävoilla, Leon pelkällä hillolla ja minulle letut maistuvat useimmiten vain ripauksella sokeria. Mansikkasesonkina nautin kuitenkin lettuni tuoreiden mansikoiden ja vaniljajäätelön kanssa. Letut kuuluu paistaa voissa, mieluiten valurautapannulla jos muurinpohjapannua ei ole käytettävissä. 

 

Ihan tavalliset letut (n. 9 kpl)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 5 dl kauramaitoa
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 kananmunaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kanelia
  • 0,5 tl suolaa

 

 

Vaiheet:

  1. Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa kunnolla.
  2. Kaada joukkoon maito ja mausteet ja vatkaa hyvin.
  3. Lisää lopuksi vehnäjauhot vähitellen joukkoon, kunnolla vatkaten.
  4. Anna taikinan tekeytyä jääkapissa puolisen tuntia.
  5. Paista letut kuumalla paistinpannulla voinokareessa kauniin ruskeiksi. 
  6. Tarjoile haluamillasi lisukkeilla ja nauti kuumina.

 

 

Aurinkoisia lettukestejä!

 

Lue myös: Mansikkajuustokakku uunissa Cheesecake Factoryn tapaan

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: sormetsuuhun@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018