Kirjoitukset avainsanalla juhla

Juhlimme elokuussa esikoisemme 4-vuotis synttäreitä ja juhlistimme viime viikonloppuna kuopuksen kahden vuoden rajapyykkiä. Kummallakin kertaa juhlatarjoilut aiheutti minussa eniten stressiä. Googlettelin ja mietin pääni puhki mitä tarjoilisin pienille ja suurille juhlavieraille. Esikoisen synttäreillä oli 14 lasta kun taas kuopuksen synttäreillä oli vain neljä pientä juhlijaa. Tästä johtuen kummankin juhlan tarjoilut olivat melko erilaiset, lukuunottamatta kakkua, jonka tilasimme kummallekin valmiina. Jotta säästyisitte päänvaivalta ja ylettömältä googlettamiselta, ajattelin jakaa kanssanne meidän juhlien onnistuneimmat tarjoilut kakun lisäksi.

 

 

Pienemmille vieraille


Lapsethan syövät tunnetusti melko huonosti mitään suolaista, jos horisontissa siintää keksit ja kakku. Teimme esikoisen juhliin kuitenkin lapsille minikolmioleipiä kahdella täytteellä. Rollen kurkkuleipien välissä oli Philadelphia-tuorejuustoa ja kurkkua. Kajan juustoleivissä taas oli vain juustoa ja voita. Kuopuksen juhliin teimme perinteisiä nakkipiiloja, ja ne maistuivat osalle aikuisistakin. Lisäksi teimme pieniä juustotomaattipizzoja, sillä moni vinkkasi minulle niiden olevan sekä lasten että aikuisten mieleen. 

 


Etenkin sormiruokailijoiden juhlissa näkee usein näyttävän marjoilla ja hedelmillä täytetyn vesimelonihain. Hain voi täyttää vaikkapa mansikoilla, pensasmustikoilla, pilkotuilla hedelmillä ja granaattiomenan siemenillä. Melonihain sisältö häviää nopeasti juhlijoiden suihin. Löydät reseptin blogistani. Kakun ja vesimelonihain lisäksi tarjoilimme kummassakin juhlassa Muumi-keksejä, sillä niissä on paljon vähemmän sokeria kuin muissa kekseissä ja ne ovat yleensä kaikkien pienten mieleen. 

 

 

Hieman suuremmille vieraille
 

Tein kumpaankin juhlaan aikuisille suunnatun välimerellisen juustopiirakan. Piirakka on loistava valinta juhlapöytään, sillä se on helppo tehdä, on ruokaisa ja maistuu nimenomaan kylmänä. Lisäksi tein esikoisen juhliin kylmäsavulohi-tuorejuusto rieskarullia. Nuo savulohirullat löytyy meillä aina jokaisesta juhlapöydästä, ja ne loppuu aina, ihan sama kuinka paljon extraa yrittäisi tehdä. Koska kuopuksen juhlissa oli monta samaa juhlijaa, teimme toisiin juhliin pieniä suolaisia kuppeja, jotka oli täytetty kylmäsavulohi-mascarponemassalla. Lisäksi meillä oli suolaisia keksejä ja erilaisia juustoja. Olimme varanneet lapsille pieniä söpöjä Mini Babybel-juustoja, vaikka meidän pojat rakastavat brie-juustoakin. 

 

Välimerellinen juustopiirakka


Kakun lisäksi meillä oli juhlapöydässä toisissa juhlissa äitini leipomia korvapuusteja, ja toisissa leipomiani mustikkamuffinsseja valkosuklaasydämellä. En ole koskaan onnistunut tekemään meheviä muffinsseja, ja siksi kokeilin lisätä taikinaan tuorejuustoa. Muffinsseista tuli kerrankin sellaisia kuin toivon, suosittelen testaamaan!

 

Mehevät mustikkamuffinssit


Reseptit: 

 

Hauskoja juhlia!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole leiponut vuosiin muffinsseja, sillä niistä tulee makuuni aina liian kuivia. Olimme lähdössä tiimini kanssa Nuuksioon ja halusin leipoa jotain helposti mukaan otettavaa. Niinpä päätin antaa muffinsseille vielä yhden mahdollisuuden, ja mietin miten niistä saisi mahdollisimman meheviä. Koska olen juustokakkujen paras ystävä, päätin lisätä tuorejuustoa myös muffinsseihin. Ja sehän toimi, muffinssit olivat seuraavanakin päivänä sopivan kosteita, vaikkei valkosuklaasydän enää ollutkaan sula. Jos haluat takuulla meheviä muffinsseja, kokeile näitä! Ja syö muutama puolen tunnin sisällä leipomisesta, kun suklaa on vielä sulaa.
 

Mustikkamuffinssit valkosuklaasydämellä (12 kpl)
 

Mitä tarvitset:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½  tl ruokasoodaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl raastettua luomusitruunankuorta
  • 1,5 dl pakastettuja mustikoita
  • Ripaus suolaa
  • Tippa vanilja-aromia
  • 150 g valkosuklaata

 

Vaiheet:

  1. Yhdistä kuivat aineet sokeria lukuunottamatta kulhoon.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää sokeri ja vatkaa muutama minuutti
  4. Lisää maito, munat, vanilja-aromi ja sitruunankuori.
  5. Kääntele kuivat aineet taikinan joukkoon varovasti, älä vatkaa.
  6. Lisää lopuksi jäiset mustikat varovasti käännellen.
  7. Täytä muffinssivuoat taikinalla, niin että vuoasta peittyy 3/4 ja upota 2 valkosuklaapalaa jokaisen vuoan keskelle.
  8. Huom! Suosittelen käyttämään isoja amerikanmuffinssivuokia. Jos käytät pienempiä niin ota muffinssit aiemmin uunista ulos ja laita sisälle vain yksi suklaapala. 
  9. Paista muffinsseja 175 asteisen uunin keskiosassa n.30 minuuttia. 
  10. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutta älä liikaa että suklaasydän pysyy pehmeänä.

 

 

Hyviä herkutteluhetkiä!

 

 

Lue myös: Suussa sulava mustikkajuustokakku uunissa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Etenkin sormiruokailijoiden synttäripöydissä näkee usein näyttävän marjoilla ja hedelmillä täytetyn vesimelonihain. Tein Leonin 1-vuotissynttäreille melonihain, ja se oli yllättävän helppoa. Täytin hain mansikoilla, pensasmustikoilla ja granaattiomenan siemenillä. Melonihain sisältö hävisi nopeasti juhlijoiden suihin, ja marjat täydensivät kivasti kakun makeutta. Tämä merten kauhu jää meillä kyllä lasten synttäreiden vakiotarjoiltavaksi, ehkä ensi kerralla teen tosin sammakon. 

 

Hurja vesimelonihai

 

Mitä tarvitset:

  • Iso vesimeloni
  • Marjoja tai hedelmiä
  • 2 hammastikkua
  • Kuorimaveitsi
  • Terävä veitsi
  • Tarjoiluastia

 

 

Vaiheet:

  1. Leikkaa vesimelonin pisin kärki auki, niin että siitä tulee kita.
  2. Leikkaa irrottamastasi kuorenpalasta kolmion muotoinen pala hain eväksi, ja kiinnitä se hammastikulla vesimelonin keskelle. 
  3. Kaiverra vesimelonin sisus pois isolla lusikalla kidan kautta, ja laita kaivertamasi melonit sivuun. Voit surauttaa niistä vaikka vesimelonimehua. 
  4. Ota kuorimaveitsi, ja kuori kidan ympäriltä kuori tasaisesti pois.
  5. Leikkaa hain ikenistä terävällä veitsellä kolmion muotoisia paloja pois, jolloin hai saa hurjat hampaansa.
  6. Leikkaa hammastikusta kaksi lyhyttä pätkää ja tökkää ne terävä kärki edellä kohtiin, joihin haluat hain silmien tulevan.  Ota kaksi pensasmustikkaa ja tökkää mustikat tikkujen tylsään päähän.
  7. Asettele hai tarjoiluastialle, ja täytä sen kita valitsemillasi marjolla ja pilkotuilla hedelmillä. 
  8. Täytä myös tarjoiluastia marjoilla ja hedelmillä. 

 

Hampaiden esiin kaivertaminen tuo haille sen hurjan ilmeen

Täyttämistä vaille valmis

 

Hauskoja juhlia!

 

Lue myös: Halti-kakku ja muut lastenjuhlien tarjoiltavat

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hyvin tehty tiramisu on yksi lempiruokalajini. En pidä kakkumaisesta, kuivasta tiramisusta vaan kosteasta, ilmavasta italialaisittain tehdystä. Usein näkee tiramisussa käytettävän kermaa, mutta aitoon italialaiseen tiramisuun sitä ei kaivata. Kuohkeus tulee hyvin vatkatusta valkuaisvaahdosta. Tein äitini syntympäpäivän kunniaksi meille aikuisille jälkiruoaksi tiramisun, ja lapset saivat jäätelöä. Vaikka tiramisu onkin alunperin kehitetty vanhusten ja lasten jälkiruoaksi, perinteinen versio espresson ja amaretto-liköörin kanssa ei lapsille sovi, eikä varmaan maistuisikaan. Voit toki jättää reseptistä amareton pois, mutta se tuo tiramisulle ominaisen maun. Olen nähnyt version, joissa käytetään vaniljaesanssia liköörin sijaan mikä on varmasti ihan hyvä vaihtoehtoa makealle italialaiselle liköörille. 

 

Tiramisu (kuudelle hengelle)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 4 kananmunan keltuaista
  • 200 g Mascarpone-juustoa
  • 12 cl espressoa
  • 3 cl Amarettoa
  • 12-20 kpl Savoiardi-keksiä
  • 5 rkl sokeria
  • 1 rkl kaakaojauhetta koristeluun

 

Italialainen ameretto-likööri tuo tiramisulle sen ominaismaun

 

Vaiheet:

  1. Keitä espresso jo valmiiksi, ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Erottele kananmunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Laita yhteen kulhoon 2 valkuaista, ja toiseen 4 keltuaista. Kahdesta ylijääneestä valkuaisesta voit tehdä itsellesi vaikka munakkaan.
  3. Lisää 2 rkl sokeria valkuaisten sekaan, ja vatkaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Vatkaa kunnes valkuaisvaahto jää muotoonsa, eikä tipu kulhosta vaikka kääntelisit sitä. Laita valkuaisvaahto sivuun odottelemaan.
  4. Lisää keltuaisten joukkoon 2 rkl sokeria, ja vatkaa sähkövatkaimella muutama minuutti kunnes saat vaalean keltaista taikinaa. 
  5. Lisää Mascarpone-juusto ja 1 rkl sokeria keltuaisten sekaan, ja vatkaa tasaiseksi massaksi. 
  6. Kun keltuaiset ja mascarpone on vatkattu, lisää sekaan lastalla varovasti käännellen valkuaisvaahto. Ole varovainen, ettei vaahto litisty kokonaan. 
  7. Kaada huoneenlämpöinen espresso laakean kulhoon, ja lisää sekaan amaretto. 

 

Kaikki valmiina tiramisun kokoamiseen
 


 

Tiramisun kokoaminen:

  1. Dippaa savoiardi-keksit yksitellen espressossa kummaltakin puolelta nopeasti, ja asettele valitsemasi kulhon pohjalle yhteen kerrokseen.
  2. Kaada puolet mascarponevaahdosta keksien päälle, ja tee toinen kerros espressoon dipatuista kekseistä.
  3. Kaada loppu mascarpone-vaahto keksien päälle, ja laita tiramisu jääkaappiin hakemaan makuaan noin 3-5 tunniksi. 
  4. Sirottele kaakao päälle tiramisun päälle sihvilän avulla ennen tarjoilua. 

 

Buon Appetito!

 

Lue myös: Syksyn hittikakku - Omenakaurajuustokakku

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: sormetsuuhun@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018