Kirjoitukset avainsanalla Leivonta

Joulukuu! Nyt on aika viimeistään aloittaa piparkakkujen leipominen lasten kanssa, jos ei ole vielä marraskuun puolella ehtinyt. Joel kinusi jo pari viikkoa sitten, voisimmeko leipoa pipareita. Ensin ajattelin, että kuulostaa konseptina kovin idylliseltä leipoa 2- ja 4-vuotiaan kanssa pipareita. Googlettelin piparkakkutaikinareseptejä, mietin koristeluita ja haaveilin piparkakkutalon tekemisestä. Sitten muistin, että kanssaleipurini ovat tosiaan uhmaikäinen ja supervilkas 4-vuotias. Päätin tehdä pipareiden leivonnasta meille stressittömän ja rennon alisuorittamiseen kallistuvan askarteluhetken.

 

 

Päätin tehdä pipareiden leivonnasta meille stressittömän ja rennon alisuorittamiseen kallistuvan askarteluhetken. 

 

 

Tässä vinkkini hauskaan leivontahetkeen pienten kanssa:

1. Osta valmistaikina, ja napsauta se jäisenä kahtia. Näin pipareita tulee juuri se määrä minkä pienet jaksavat leipoa, koristella ja syödä. 

2. Anna lasten kaulita taikinaa ensin, kerro sitten viimeisteleväsi hieman.

3. Levitä kaikki piparkakkumuottisi esiin, ja anna lasten valita mitä käytetään. Älä välitä vaikkei jääkarhu, nuuskamuikkunen ja hattivatti sopisi teemallisesti yhteen.

 

 

4. Lapset innostuvat muoteista, mutta ovat vain hetken innoissaan itse piparkkujen muotoilusta. Anna heidän painella muoteilla taikinaa ihan miten sattuu. Odota, että he kyllästyvät ja kaulitse taikina uudelleen ja tee itse piparit uunipellille.

5. Katsokaa yhdessä kuinka piparit käyttäytyvät uunissa, koska ne ovat siellä vain viitisen minuuttia, vilkkaimmankin lapsen mielenkiinto pysyy tämän aikaa yllä.

 

Sokerikuorrutetta ei voi olla liikaa, edes poskella
 

6. Kun piparit ovat hieman jäähtyneet, seuraa varsinainen päänumero. Anna lapsille pieniin kuppeihin oma lajitelma erilaisia nonparelleja, hopeahelmiä, tähtiä ja mitä kaikkia strösseleitä kaupasta löytyykään. Anna myös tuubit erivärisiä sokerimassoja.

7. Anna lapsille yksitellen piparkakku eteen koristeltavaksi, ja anna aidosti vapaat kädet. Koristele itse vieressä piparkakkuja ja kannusta luovuuteen. Kannattaa ajatella, että nyt askarrellaan eikä tehdä mitään katseenkestäviä herkkuja joulupöytään.

8. Laittakaa piparkakut odottelemaan koristeluiden jähmettymistä. Piparkakut voi leipoa mihin vuorokauden aikaan tahansa, sillä maagisesti koristelut ovat jähmettyneet vasta lounaan tai päivällisen jälkeen. 

 

Valikoin tähän kuvaan kaikista kauneimmat luomukset, kuopus ehti napata suuhunsa omansa

 

Hauskoja joululeipomisia!

 

Lue myös: Taapero keittiössä: Lapsellisen helppo kääretorttu

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

En ole leiponut vuosiin muffinsseja, sillä niistä tulee makuuni aina liian kuivia. Olimme lähdössä tiimini kanssa Nuuksioon ja halusin leipoa jotain helposti mukaan otettavaa. Niinpä päätin antaa muffinsseille vielä yhden mahdollisuuden, ja mietin miten niistä saisi mahdollisimman meheviä. Koska olen juustokakkujen paras ystävä, päätin lisätä tuorejuustoa myös muffinsseihin. Ja sehän toimi, muffinssit olivat seuraavanakin päivänä sopivan kosteita, vaikkei valkosuklaasydän enää ollutkaan sula. Jos haluat takuulla meheviä muffinsseja, kokeile näitä! Ja syö muutama puolen tunnin sisällä leipomisesta, kun suklaa on vielä sulaa.
 

Mustikkamuffinssit valkosuklaasydämellä (12 kpl)
 

Mitä tarvitset:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½  tl ruokasoodaa
  • 1,5 dl sokeria
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 100 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl maitoa
  • 2 kananmunaa
  • 1 tl raastettua luomusitruunankuorta
  • 1,5 dl pakastettuja mustikoita
  • Ripaus suolaa
  • Tippa vanilja-aromia
  • 150 g valkosuklaata

 

Vaiheet:

  1. Yhdistä kuivat aineet sokeria lukuunottamatta kulhoon.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tuorejuusto tasaiseksi massaksi.
  3. Lisää sokeri ja vatkaa muutama minuutti
  4. Lisää maito, munat, vanilja-aromi ja sitruunankuori.
  5. Kääntele kuivat aineet taikinan joukkoon varovasti, älä vatkaa.
  6. Lisää lopuksi jäiset mustikat varovasti käännellen.
  7. Täytä muffinssivuoat taikinalla, niin että vuoasta peittyy 3/4 ja upota 2 valkosuklaapalaa jokaisen vuoan keskelle.
  8. Huom! Suosittelen käyttämään isoja amerikanmuffinssivuokia. Jos käytät pienempiä niin ota muffinssit aiemmin uunista ulos ja laita sisälle vain yksi suklaapala. 
  9. Paista muffinsseja 175 asteisen uunin keskiosassa n.30 minuuttia. 
  10. Anna jäähtyä ennen tarjoilua, mutta älä liikaa että suklaasydän pysyy pehmeänä.

 

 

Hyviä herkutteluhetkiä!

 

 

Lue myös: Suussa sulava mustikkajuustokakku uunissa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Suolainen piirakka ei esittelyjä kaipaa, ja variaatioita näistä riittää. Sanonpa vain sen, että tämä välimerellinen juustopiirakka loppui kesken esikoisen 4-vuotis synttäreillä. Ja meillä oli pöytä täynnä vaikka mitä suolaisia ja makeita herkkuja. 

 

Välimerellinen juustopiiras

 

 

Mitä tarvitset:


Pohja:

  • Myllyn Paras Pyöreä Piirakkataikina

Tai

  • 100 g voita
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 kananmuna

 

 

Täyte:

  • 150g fetajuustoa
  • 100 g paprikaa
  • 0,5 dl aurinkokuivattua tomaattia
  • 2 kananmunaa
  • 200g kermaviiliä
  • 100 g juustoraastetta
  • Ripaus suolaa, kuivattua basilikaa ja timjamia

 

Vaiheet:

  1. Jos et käytä valmista taikinaa, tee ensin taikina: sekoita huoneenlämmössä pehmentyneen voin sekaan vehnäjauhot, ja nypi lopuksi kananmuna sekaan. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi. 
  2. Levitä taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille tasaisesti.
  3. Levitä piirakkataikinan päälle pieneksi kuutioitu paprika, aurinkokuivattu tomaatti ja feta.
  4. Riko kananmunien rakenne kulhossa ja vatkaa kermaviili sekaan. Lisää mausteet ja 3/4 osaa juustoraasteesta.
  5. Kaada seos piirakan päälle, ja ripottele loppu juustoraasteesta piirakan päälle
  6. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla n. 40 min, ja anna jäähtyä ennen tarjoilua.

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös: Välimerellinen pastasalaatti

 

Kommentit (2)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Loppukesään kuuluvat tuoreet mustikat ja niistä tehty mustikkapiirakka. Tein tällä kertaa piirakan vaniljarahkaan, ja siitä tuli niin hyvää, ettei kaivannut seurakseen vaniljakastiketta. Koska pakastimesta ei löytynyt kaupan valmistaikinaa, tein pohjan taikinan itse. Mielestäni kaupan valmis kaurainen piirakkataikinapohja on aivan yhtä hyvää, ja täysin sallittu oikoreitti. 

 

Vaniljainen mustikkapiirakka

 

Mitä tarvitset:

 

Pohja:

  • 1 kananmuna
  • 100 g voita
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 0,75 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta

 

 

Täyte: 

  • 3 dl tuoreita mustikoita
  • 2 dl vaniljarahkaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 rkl sokeria
  •  

Vaiheet:

  1. Tee taikina, tai käytä valmistaikinaa.
    • Vatkaa sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi ja lisää kananmuna edelleen vatkaten.
    • Sekoita kuivat aineet keskenään, ja lisää taikinan sekaan. 
    • Vaivaa taikina tasaiseksi käsin ja painele se voideltuun piirakkavuokaan. 
  2. Kaada puolet mustikoista pohjan päälle.
  3. Vispaa kananmunat kunnolla, lisää joukkoon vaniljarahka ja sokeri.
  4. Kaada rahkaseos mustikoiden päälle, ja sirottele loput mustikat rahkan päälle.
  5. Paista 175-asteisen uunin keskitasolla 40 minuuttia. 

 

 

Herkullista loppukesää!

 

Lue myös: Suussa sulava mustikkainen juustokakku uunissa 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: sormetsuuhun@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018