Kirjoitukset avainsanalla imetys

Palasin töihin viikko sitten vietettyäni kuopuksemme Leonin kanssa kotona 1,5 vuotta. Aika meni todella nopeasti, ja oikeasti nautin jokaisesta päivästä. Leon on nimittäin aivan ihanaa seuraa – hän on iloinen, vallaton vekkuli, joka rakastaa muiden naurattamista ja kuperkeikkoja. Jollain tasolla olisin halunnut jäädä vielä kotiin vaikka vuodeksi, mutta tavallaan oli myös mukava palata töihin ja antaa mieheni viettää vuorostaan Leonin kanssa laatuaikaa kotosalla. Miehelläni ja Leonilla onkin mennyt oikein mukavasti, ja he ovat puuhailleet samoja touhuja kuin minäkin Leonin kanssa. Mieheni pystyy kaikkeen samaan kuin minä, mutta Leonin imettämistä häin ei pysty hoitamaan. Olen ylpeä taaperoimettäjä, ja hieman mietitytti miten lapsentahtisesti imetetty Leon ottaa muutoksen maitohanojen aukioloaikoihin.

 

Leon ja ensimaidottelut
Leon ja ensimaidottelut

 

Olen töihinpaluuseen asti imettänyt Leonia viisi kertaa päivässä: aamulla, ennen päikkäreitä, päikkäreiden jälkeen, iltapäivällä, ja ennen nukkumaanmenoa. Lopetimme yöimetykset kun Leon oli vuoden ja kuukauden. Nyt kun palasin töihin, niin aikataulustamme tippui kerralla pois kaksi imetyskertaa. Se mikä aluksi jännitti, oli kuinka kroppani pärjäisi yhdeksän tuntia ilman että imetän. Onneksi tämän kanssa ei ole tullut mitään ongelmaa, enkä siis joudu kantamaan pumppua töihin. Lyhyen työmatkan takia ehdin aina imettämään Leonin ennen kuin lähden toimistolle. Leon herää puoli kahdeksan, ja lähden ennen kahdeksaa ja tulen neljän jälkeen takaisin. Tuntuu että aamumaidottelusta on tullut meille molemmille todella tärkeä, kahdenkeskinen hetki. On ihana tuoksutella omaa taaperoaan rauhassa hetki ennen työpäivää. Leon nukahtaa hyvin päiväunille ilman maitoaankin, mutta juoksee välittömästi luokseni kun palaan töistä ja huutaa "Anna, anna, anna!" repien samalla paitaani. Ilmeisesti maito on siis ollut pienen herran mielessä, mutta onneksi se ei ole kostautunut kiukutteluna poissaoloni aikaan tai sen jälkeenkään. 

 

 

Usein kysytään hieman vihjaillen, koska aion lopettaa imetyksen kokonaan. En aktiivisesti aio, vaan Leon saa jatkaa maidon kanssa läträämistä niin kauan kuin vain haluaa. Esikoisemme nautti äidinmaidosta vuoden ja yhdeksän kuukauden ajan, kunnes hän lopetti yhtäkkiä aivan itsekseen. Olin jo kuudennella kuulla raskaana, ja se voi vaikuttaa maidon makuun. Yhtenä päivänä Joel vain lopetti maidon pyytämisen, enkä sitä alkanut sen kummemmin tarjoamaan. Olin tavallaan helpottunut, ettei minun tarvinnut millään tavalla vierottaa Joelia maidosta. Samalla olin tietysti hieman surullinen, että pienen pieni poikani ei enää kokenut tarvitsevansa maitoani. Enkä päässyt WHO:n suosittelemaan kahteen vuoteen, johon asti imetystä olisi järjestön mukaan hyvä jatkaa. Toivon, että pääsisimme Leonin kanssa tähän imetystavoitteeseen, mutta Leon saa tosiaan itse päättää kauanko haluaa maidotella.

 

Lue myös: Miten lopetimme yöimetykset ja Kuukauden päästä olen taas taaperoimettäjä.

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Leon on nyt vuoden ja viisi kuukautta, ja on nukkunut täydet yöt viimeiset pari kuukautta. Imetän häntä edelleen, mutta en enää öisin. Leon nukahtaa iltamaidon jälkeen yöunille klo 19.30, ja herää vasta aamulla 7-8 välillä. Tällöin hän saa aamumaitonsa, ja lähtee pirteänä touhuamaan. Minulta kysytään usein miten sain yöimetykset lopetettua. Leon täytti vuoden ja kuukauden, kun ajattelin että on aika päästä yöimetyksistä lopullisesti eroon. Se miten tämän toteutimme eroaa hieman perinteisestä unikoulusta, sillä etenimme porrastetusti emmekä lopettaneet kaikkia yöimetyksiä kerralla.

 


Käytimme samaa taktiikkaa yöimetysten lopettamiseen kuin esikoisemme Joelin kanssa, ja vähensimme yhden imetyksen kerrallaan. Taaperolle yöheräily oli selkeästi päälle jäänyt tapa, ja tavat voi onneksi kitkeä pois. Kun taapero oppii, ettei saa maitoa herätessään tiettyyn aikaan, niin vähitellen hän oppii ettei ole mitään syytä herätä yöllä. Tämä menetelmä toimi todella hyvin esikoisen kanssa, ja hän lopetti yöheräilyn hieman yli vuoden ikäisenä.

 

Taaperolle yöheräily oli selkeästi päälle jäänyt tapa

 

Kun aloitimme Leonin yösyöttöjen karsimisen, tilanne oli se, että imetin Leonia kolme kertaa yössä. Nämä syötöt tapahtuivat yleensä noin klo 23.30, 2.00 ja 4.00. Kun Leon joi ennen maitoa aina klo 23.30 aikoihin, niin mieheni alkoi olemaan se, joka meni Leonin luokse tällöin. Mieheni rauhoitteli itkevää Leonia sylissään, ja nukutti hänet Tulaan jos muu ei auttanut. Muutaman yön Leon jakseli heräillä maidon toivossa ennen puoltayötä, mutta viikon päästä hän oli jo sisäistänyt ettei maitoa heru. Seuraavaksi kävimme sitten klo 2.00 herätyksen kimppuun, ja toistimme saman ruljanssin.

 


Viimeisen yöimetyksen karsiminen on usein se vaikein. Meillä se oli klo 4.00 maito. Annoin periksi muutamana ekana yönä, ja  menin imettämään Leonin jos mieheni ei ollut saanut Leonia puolessa tunnissa takaisin nukkumaan. Pelkäsin nimittäin myös esikoisemme yöunien puolesta. Onneksi Joel on melko hyväuninen, eikä näyttänyt välittävän. Lopulta sain itseni tsempattua siihen etten vain yksinkertaisesti mene huoneeseen kun mieheni nukuttaa Leonia, ja muutaman yön jälkeen tämä viimeinenkin yösyöttö jäi pois. Tällä kertaa ei tarvinnut lähteä yöksi äitini luo, kuten tein esikoisen yöimetysten lopettamisen kohdalla. Kun Leonilla oli pari viikkoa sitten korvatulehdus, hän heräsi yöllä itkemään jolloin annoin hänelle maitoa. Hän kuitenkin onneksi parannuttunaan jatkoi täysien öiden nukkumista, vaikka olin varautunut samaan rumbaan uudelleen. 

 

Usein kysytään myös, koska aion lopettaa imetyksen En aktiivisesti aio, vaan Leon saa jatkaa maidon kanssa läträämistä niin kauan kuin vain haluaa. Esikoinen lopetti itse maidon juonnin ollessaan 1v9kk, kun olin kuudennella raskaana. Ehkä tällä kertaa pääsisimme WHO:n kahden vuoden imetyssuositukseen.

 

Vieläkö teillä maidotellaan öisin?

 

Lue myös: Kuukauden päästä olen taaperoimettäjä

 

Kommentit (4)

Karhusola
1/4 | 

Kiitos tästä postauksesta! Itse imetän 1v5kk ikäistä poikaa ja haluaisin myös päästä yöimeytyksistä eroon. Päiväimetys saa jatkua niin kauan kuin poika itse haluaa. Täytyypä kokeilla näillä sun vinkeillä!

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Kiva, toivotaan että vinkeistä on hyötyä myös teillä :-) Isältähän tässä vaaditaan aika paljon panostusta, tai miksei voisi itsekin vain olla imettämättä yöherätys kerrallaan. Tähänhän se yksi vinkki on, että laittaa vaikeat urheilurintsikat ja topin päälle, ettei ala tottumuksesta imettämään unenpöpperössä :-D 

Vierailija
2/4 | 

Iskä on hyvä apu, koska musta tuntuu et vauva yksinkertasesti haistaa maidon ja on sen takia myös.tosi itkuinen. Meillä tosin iskä ei jaksa yöheräilyä niin täytyy itse koittaa sylitellä ja rauhoitella, kun selkeästi heräilee tissille.

Mulla esim. Ei kuukautiset ala jos en lopeta yöimetystä ja haluaisin kropan saada pikkuhiljaa normaali tilaan. Päiväimetykset saa jatkua vaikka kuinka kauan vielä.

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Totta, ihan varmasti haistaa! Ehkä se vanha vinkki toimisi, että pukee itselleen vaikeat urheilurintsikat ja -topin päälle, niin ei 'vahingossa' imetä yöllä :-)  Mulla oli sama homma kuukautisten kanssa esikoisen kohdalla, mutta kuopuksen syntymän jälkeen menkat alkoi 4 kk päästä, vaikka imetin n. 12 kertaa vuorokaudessa :-0 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Leon täyttää kuukauden päästä vuoden, ja samalla minusta tulee taaperoimettäjä jo toisen kerran. Olen ollut onnekas kun imetys lähti niin hyvin käyntiin kummankin pojan kohdalla, vaikka Leonin kanssa alku takkuilikin. Kumpikin poikamme kasvoi hyvin pelkällä äidinmaidolla elämänsä ensimmäiset kuusi kuukautta, jonka jälkeen he aloittivat sormiruokailun. Molemmilla äidinmaito toimi siis pääasiallisena ravinnonlähteenä vielä muutaman kuukauden, sen aikaa kun he harjoittelivat itse syömistä. Leon syö viisi kiinteää ateriaa päivässä, ja käy sen lisäksi maidottelemassa monta kertaa päivän ja yön aikana. Nyt kun Leon on jo niin liikkuvainen ja vilkas, hän malttaa rauhoittua maidolle ainoastaan ennen päikkäreitä ja juuri herättyään. Maitohetket ovat hänelle silti selkeästi todella tärkeitä, ja hän on alkanut viime viikkoina väläyttämään maailman suloisimman hymyn maidottelun päätteeksi, aivan kuin kiittääkseen.

 

On jokaisen äidin oma asia kuinka kauan haluaa imettää, tai imettääkö ollenkaan.

 

Moni pitää vuoden ikää maagisena rajana, jolloin imetys olisi hyvä lopettaa. Tätä aletaan myös vihjailla pikkuhiljaa neuvoloissa, hammaslääkärissä ja kummin kaimojen toimesta. Leon on kuitenkin juuri vuoden täytettyään vielä aivan yhtä vauva kuin päivää aiemmin. Ja äidinmaidosta saa edelleen niin paljon vitamiineja, ja vasta-aineita etten näe senkään takia syytä lopettaa. On jokaisen äidin oma asia kuinka kauan haluaa imettää, tai imettääkö ollenkaan. Minusta tulee kuitenkin jo toistamiseen taaperoimettäjä. Meillä ei siis mikään muutu kuukauden päästä, paitsi että yritämme olla kutsumatta Leonia vauvaksi. Tiedän kokemuksesta, että pystyn hyvin yhdistämään imetyksen ja työnteon. Palasin toimistolle Joelin ollessa vuoden ikäinen, ja jatkoin imettämistä siitä vielä yhdeksän kuukautta. Ja nyt kun Leon ei enää juo maitoa parin tunnein välein, olen jo pystynyt luovuttamaan trikoiset imetysvaatteet eteenpäin. Niitä ei kyllä tule ikävä!
 

Leonin ensimaidottelut sairaalassa


Esikoisemme nautti äidinmaidosta vuoden ja yhdeksän kuukauden ajan, kunnes hän lopetti yhtäkkiä aivan itsekseen. Olin jo kuudennella kuulla raskaana, ja se voi vaikuttaa maidon makuun. Yhtenä päivänä Joel vain lopetti maidon pyytämisen, enkä sitä alkanut sen kummemmin tarjoamaan. Olin tavallaan helpottunut, ettei minun tarvinnut millään tavalla vierottaa Joelia maidosta. Samalla olin tietysti hieman surullinen, että pienen pieni poikani ei enää kokenut tarvitsevansa maitoani. Enkä päässyt WHO:n suosittelemaan kahteen vuoteen, johon asti imetystä olisi järjestön mukaan hyvä jatkaa. Toivon, että pääsisimme Leonin kanssa tähän imetystavoitteeseen, mutta Leon saa itse päättää kauanko haluaa maidotella.
 

11-kuukautinen vauvamme lempipuuhassaan
 

Leon on viimeisen viikon kiivennyt mahani päälle makaamaan maitohetkien ajaksi. Tämä on jotain niin hellyyttävää, ja tuo mieleen imetystaipaleemme aivan alun, jolloin Leon pötkötteli päälläni ihokontaktissa paidan alla. Ehkä Leon yrittää tällä viestiä minulle, että ei ole valmis lopettamaan maidottelua, vain koska muuttuu yhdessä yössä vauvasta taaperoksi. Ei hätää poikaseni, sinulle riittää maitoa juuri niin kauan kuin itse haluat. 

Lue myös Tuskainen tavoite: kuuden kuukauden täysimetys
 

Mahtavaa imetysviikkoa!

 

💗  Seuraathan vauvavuoden rippeitämme myös Facebookissa ja Instagramissa 💗 

 

Kommentit (2)

Hakkarainen
1/2 | 

Näin viihdytät 11 kuukauden ikäistä vauvaa:
- Omista hiukset. Valmistaudu siiihen, että vauvan käsittelyn jälkeen niitä on huomattavasti vähemmän.
- Satuta varpaasi ja kiroa kovaan ääneen. Aina hauskaa.
- Pärise, naksu, kimitä, vihellä, sipitä tai mörise. Tai oikeastaan ääntele miten vain.
- Tuo lähelle koira, kissa, kani tai muu vastaava. Karvaisempi parempi ja plussaa jos ei pure.

https://aatenarikka.blogspot.com/

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Imetin juuri päiväunilta herännyttä Leonia, kun aloin miettimään samalla maitoa. Äidinmaitoa, lehmänmaitoa, kissanmaitoa. Maito kuuluu emon pienokaiselle, minun Leonille, lehmän vasikalle ja kissanpennulle. Miksi olemme alkaneet koskaan juomaan lehmänmaitoa? Ja miten muut ruokailutottumuksemme, tai ruokavaliomme muuttuivat kun lopetimme lehmänmaidon juomisen?
 

Hormoonihuuruissa alkoi itkettämään, että minähän juon pienten vasikkaraukkojen maitoa!


Lopetin vähäisen lehmänmaidon juomiseni jo kun aloin imettämään esikoistamme. Maito sai samalla aivan uuden merkityksen, ja tuntui todella irvokkaalta ajatukselta juoda jonkun toisen eläimen rintamaitoa. Sitähän se lehmänmaito on, toisen äidin lapselleen tuottamaa arvokasta ravintoa. Mietin jonkin imetysmaratonin aikana, että tämähän on samaa kamaa kuin mitä lehmät tuottavat vasikoilleen. Siinä hormoonihuuruissa alkoi ihan itkettämään, että minähän juon pienten vasikkaraukkojen maitoa, jota emot niille ovat tuottaneet. 
 

Muutaman viikon ikäinen Leon maidottelemassa


Lopetin lehmänmaidon juomisen sellaisenaan siis kolme vuotta sitten. En ollut tällöin aikoihin juonut maitoa ruokajuomana, mutta päivittäin meni kuitenkin ainakin puoli litraa laten kanssa. Maidon juominen oli lapsuudesta jäänyt tapa, ja kaipasin kauan maitoa esimerkiksi tuoreen korvapuustin kanssa. Lisäksi kaupasta on edelleen yllättävän vaikea löytää maidottomia tuotteita ottaen huomioon kuinka hyvin yritykset ovat heränneet palvelemaan muita erikoisruokavalioita. Onneksi nykyään on niin hyviä kasvismaitoja, ja löysin itselleni ihanan vaahtoontuvan kaurajuoman latteeni.  Aloimme myös käyttämään kaurakermaa ja kauramaitoa ruoanlaitossa. Myös Joel juo pelkästään kauramaitoa, ja myös päiväkodissa on nykyään kauramaitoa saatavilla. Kuten blogikaverini Jyllannin Suomineito toteaa, lehmänmaito ei vain ole meille ihmisille tarpeellista. Kauramaidossa on yhtä paljon kalsiumia kuin lehmänmaidossa, joten mistään emme jää paitsi. Ja lehmänmaitoon lisätään D-vitamiinia, jota koko perhe ottaa muutenkin purkista. 
 

Maitohyllyn ovat vallanneet korvaavat kaura- ja soijavalmisteet

 

Vietän juuri sokeritonta elokuuta, ehkä tätä seuraa maitotuotteeton syyskuu. Kuka on mukana? 


Nämä muutokset ruokavalioon oli yllättävän helppo tehdä, mutta juustoja syön vielä silloin tällöin. Olemme vähentäneet juustonkulutusta todella paljon, mutta saatan syödä ravintolassa toisinaan halloumi- tai fetasalaatin. Juustot on salainen paheeni, ja niiden syöminen on ristiriidassa arvojeni kanssa. Vietän juuri sokeritonta elokuuta, ehkä tätä seuraa maitotuotteeton syyskuu. Kuka on mukana? En tiedä moniko teistä on seurannut Instagramissa Simppeli Sormiruokakeittiö -kirjan kirjoittajan siirtymistä maidottomalle ruokavaliolle. Hän lopetti maitotuotteet ensiksi, koska lehmänmaito ei sopinut hänen vauvalleen. Vauvan kasvaessa hän aloitti (ja lopetti) maitotuotteet uudelleen, sillä huomasi  niiden turvottavan todella paljon. Itseänikin kiinnostaa näkisikö jotain muutoksia kropsssa jos jättäisi juustot ja satunnaiset muut maitotuotteet syömättä. Ja luin juuri, että Magnum-jäätelöistä on tullut vegaaniset versiot. Kuka enää tarvitsee lehmää maitoonsa?

 

Onko joku muu herännyt imettäessään lehmänmaidon tarpeettomuuteen?

 

💗  Seuraathan meitä myös Facebookissa ja Instagramissa 💗 

 

Kommentit (6)

tttanja
2/6 | 

Maidotonta ruokavaliota itsekin noudattavana kiinnostuin heti: siis mita, maidottomia magnum jaateloita tulossa, kerro lisaa?? :P

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Syyskuun alussa lanseerataan Suomessa ja Ruotsissa. Markkinointipäällikön lupaus:
”Herneproteiinin ja huolella kehitetyn valmistustapamme ansiosta uutuustuotteiden vaniljajäätelö maistuu kermajäätelöltä ja suklaakuorrutteen pehmeä maku muistuttaa perinteistä maitosuklaata, vaikka ne eivät sisällä lainkaan maitotuotteita.”

Laura/ iloa, eloa!
3/6 | 

Esikoisen imetysdieetin aikana itsekin huomasin itsekin, kuinka koko keho voi paremmin ilman maitoa. Nyt on taas ollut maitotuotteet käytössä, mutta ajatuksena on ollut vähentää niiden määrää.

Vierailija
4/6 | 

Itse olen viimeisilläni raskaana ja heti raskauden alussa minulle puhkesi jonkinlainen maitoyliherkkyys sillä vatsani ei ole kestänyt koko raskauden aikana maitotuotteita, ei lainkaan. Ei ole kyllä haitannut eikä ole ollut hankalaa siirtyä maidottomaan ruokavalioon sillä nykyään on ihan mahtavat korvaavat tuotteet, onneksi näin. Ennen olen ollut itsekin melkoinen maitovasikka. Maidottomasta ruokavaliosta aion imettäessäkin pitää kiinni vaikka maitoa kestäisinkin sillä uskon sen olevan parempi vauvallekin!

Sormet suuhun
Liittynyt14.3.2018

Oi, onnea ja tsemppiä loppuraskauteen! Onni on tosiaan nuo maidon korvaavat tuotteet, 10 vuotta sitten olisi ollut aika paljon vaikeampaa :-D 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram