Kirjoitukset avainsanalla kala

Teen usein juhlapöytään käteviä kylmäsavulohi-tuorejuusto rieskarullia. Nuo savulohirullat loppuvat aina, ihan sama kuinka paljon extraa yrittäisin tehdä. Koska juhlissamme on usein melko sama vieraskunta, teimme viimeksi juhlituille synttäreille pieniä suolaisia kuppeja, jotka oli täytetty kylmäsavulohi-mascarponemassalla. Meillä oli Ramsin Croustades-kippoja, vastaavia suolaisia kippoja myydään ainakin S-kaupoissa ja Ikeassa. Koristelin joka toisen kipon kirjolohenmädillä, mutta voit käyttää koristelussa mielikuvistustasi.

 

Kylmäsavulohimascarponemoussella täytetyt coktailpalat
 


Mitä tarvitset:

  • 48 kpl suolaista minikuppia
  • 300 g kylmäsavulohta
  • 250 g mascarponejuustoa
  • 200 g creme fraichea
  • 1/2 kpl punasipuli, noin 75g
  • 3 rkl sitruunamehua
  • Ripaus mustapippuria

 

 

Vaiheet:

  1. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi.
  2. Sekoita kulhossa mascarpone ja creme fraiche keskenään.
  3. Hienonna punasipuli pieneksi ja sekoita moussen sekaan.
  4. Purista joukkoon sitruunamehu ja ripaus pippuria.
  5. Anna maustua hetki jääkaapissa ja täytä kupit vasta juuri ennen juhlia.
  6. Koristele kupit halutessasi esimerkiksi mädillä.

 

 

Hauskoja juhlia!

 

Kokkaa myös: Välimerellinen juustopiirakka, joka loppuu juhlista kesken

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ranskalainen bouillabaisse on ihana keitto, ja tilaan sen mielelläni ravintolassa jos se löytyy listalta. Tämä Marseillen kaupungista kotoisin oleva tomaattinen äyriäiskeitto on kuitenkin melko monivaiheinen. Niinpä olen keksinyt oikotien onneen, ja teemme usein tätä laiskan kokin bouillabaissea. Jos mietit miten tästä versiosta edes tulee mieleen bouillabaisse, vastauksena on tomaattinen liemi, fenkoli, sekä tähtianiksen ja timjamin aromit. Se mitä tästä puuttuu on valkoviini ja merenelävät. Aitoon bouillabaisseen kuuluisi myös laittaa mausteeksi tuoretta meiramia, hyppysellinen sahramia ja cayennepippuria. Lasten takia olen lisännyt tähän perunaa, vaikka perinteisesti bouillabaissessa ei sitä ole, vaan leipä toimii hiilareina tässä ruokalajissa. 

 

Tomaattinen kalakeitto (Neljälle hengelle)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 1,5 l kalalientä (vesi + fondi ohjeen mukaan, jos et keitä itse kalasta)
  • 500 g lohta
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 4 salottisipulia
  • 4 tomaattia (tai puolikas purkillinen säilöttyjä tomaatteja)
  • 1 fenkoli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Nippu tuoretta timjamia
  • Tähtianis

 


Fenkolit kesyyntymässä pannulla

 

Vaiheet:

  1. Viipaloi fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja silppua, tee sama salottisipuleille.

  2. Paista fenkolia ja sipuleita paistinpannulla runsaassa öljyssä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 

  3. Pilko valkosipulin kynnet, ja heitä pannulle muun paistoksen sekaan muutamaksi minuutiksi.

  4. Skalpeeraa tomaatit, eli vedä niiden laelle veitsellä ristiviillot, kasta kiehuvassa vedessä, ja ota kuoret pois viiltokohdista vetämällä. Pilko kuorettomat tomaatit kuutioiksi. 

  5. Laita kalaliemi kattilaan, lisää sekaan fenkoliseos, tähtianis, pilkotut tomaatit, perunat ja porkkanat.

  6. Lisää mukaan koko timjaminippu, mutta sido se yhdellä varrella kiinni, sillä yrttinippu otetaan pois ennen ruokailua.
  7. Kiehauta keitto, ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 15 minuuttia.
  8. Poista timjaminippu, (meirami) ja tähtianis keitosta.
  9. Lisää kuutioitu lohi keittoon, ja kiehauta. Anna hautua viitisen minuuttia.
  10. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös: Vauvan helppo lohikeitto

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Noudatamme melko orjallisesti ruoka-aikoja myös viikonloppuisin, ja siksi tuli eilen aika hoppu saada lounasta pöytään ennen Leonin päikkäriaikaa. Koska meillä oli loimulohta ja avokadoa, ajattelin heti havaijilaistyyppistä poke bowlia. Poke bowl on helppo ja nopea tehdä, ja siihen voi käyttää pääproteiiniksi melkein mitä vain: lohta, tonnikalaa, katkarapuja, tofua tai miksei jotain lihaakin. Eniten aikaa menee riisin keittämisessä, mutta sillä aikaa ehtii hyvin pilkkomaan muut ainekset. Poke Bowl on niin yksinkertainen tehdä, ettei siihen mitään reseptiä edes tarvitse, mutta tässä silti muillekin kiireiseille kokeille vinkiksi meidän pikalounaamme ainekset. 

 

Poke Bowl neljälle

 

 

Mitä tarvitset:

  • 2,5 dl riisiä
  • 300 g loimulohta tai muuta proteiinia
  • 1 dl soijapapuja
  • Puolikas kurkku
  • 1 avokado
  • 1 lime

Soijakastike:

  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl riisiviinietikkaa

 

 

Vaiheet:

  1. Laita riisi kiehumaan.
  2. Tee kastike valmiiksi sekoittamalla ainekset keskenään pienessä kipossa.
  3. Pilko kurkku, ja viipaloi lime ja avokado.
  4. Keitä jäisiä soijapapuja 3 minuuttia ja valuta.
  5. Pilko valitsemasi proteiini sopivan kokoisiksi paloiksi. 
  6. Kun riisi on valmista, kokoa poke bowlit laittamalla riisi pohjalle, ja kasaamalla muut ainekset riisin päälle. Jokainen voi valuttaa itse soijakastiketta oman makunsa mukaan pöydässä. 

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös: Koko perheen nopea lounas - Tofua satay-kastikkeessa

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Teemme arkisin melko nopeita ruokia, kuten Bataattipataa tai Tofua satay-kastikkeella. Viikonloppuisin kun meillä on enemmän aikaa, tykkäämme myös käyttää sitä ruoanlaittoon. Syömme paljon mausteisia, itämaistyylisiä ruokia. Lohipyörykät kookoskastikkeella on yksi sellainen. Vaikka ruokalaji itsessään on helppo tehdä, sitä varten pitää pilkkoa valkosipulia, inkivääriä, chiliä, raastaa limen kuorta ja rouhia vielä maapähkinöitäkin. Arkena tällaiseen näperrykseen ei valitettavasti ole aina aikaa.Olimme tehneet pyöryköitä aika monta kertaa, ennen kuin saimme ne meidän makuumme sopivaksi lisäämällä limen kuorta ja korianteria. Lohipyörykät maistuvat taaperollemmekin, sillä hän on tottunut syömään mausteita. 
 

Lohipyörykät kookoskastikkeella (4:lle hengelle)

 


Mitä tarvitset:

 

Lohipyörykät:

  • 600 g lohta
  • 1 chilli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta, pienennettyä inkivääriä
  • 1 limen kuori
  • 1/2 dl korianteria (ei ole pakollinen jos ei maistu)
  • 2 kananmunaa
  • 6 rkl korppujauhoja
  • 1 tl suolaa
  • Seesaminsiemeniä pyöryköiden koristeluun

 



Kookoskastike

  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 rkl pilkottua, tuoretta inkivääriä
  • 2 tl kalakastiketta
  • Muutama korianterin nippu
  • 2 rkl limemehua
  • 1 rkl soijaa
  • Hieman srirachaa, maun mukaan
  • 1 tl ruoko- tai kookossokeria
  • Kourallinen rouhittuja maapähkinöitä
  • 1 rkl Maizenaa sekoitettuna 2 rkl vettä
     

 

Vaiheet:

  1. Hakkeloi lohi pieneksi ja laita kulhoon.
  2. Sekoita lohen joukkoon kaikki muut ainekset paitsi kananmunat.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä myös ne lohimassaan.
  4. Laita lohimassa 30 minuutiksi jääkaappiin tekeytymään.
  5. Tee massasta pyöryköitä ja kieritä ne seesaminsiemenissä.
  6. Laita riisi kiehumaan. Seuraa pakkauksen ohjeita. 
  7. Paista pyöryköitä pannulla 10-15 minuuttia keskilämmöllä. Tai laita uuniin 200 asteeseen 25 minuutiksi. Jos paistat pannulla, kääntele pyöryköitä varovasti, jotta ne saavat tasaisen paistopinnan. Voit rikkoa yhden pyörykän varmistaaksesi niiden kypsyyden.
  8. Sekoita kookoskastikkeen kaikki ainekset kasarissa.
  9. Kuumenna ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.
  10. Lisää veteen sekoitettu Maizena loppuvaiheessa, ja keitä kunnes kastike suurustunut mieleiseksesi.

 



 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös: Herkullinen uuniriisi, jota kokeiltuasi et enää keitä riisiä

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: sormetsuuhun@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018