Kirjoitukset avainsanalla lisuke

Värikäs tabbouleh on libanonilainen salaatti, joka on lunastanut paikkansa meidän ruokapöydästämme. Vaikka poikamme eivät (vielä) tabboulehista juurikaan välitä, teemme sitä usein itsellemme lisukkeeksi päivälliselle. Parhaimmillaan tabbouleh on lähi-idän keittiön herkkujen lisukkeena, mutta sopii erinomaisesti esimerkiki uunilohen, pastan tai risoton kylkeen tuomaan ruokaan raikkautta ja väriä. Tabbouleh on nopea tehdä, ja se säilyy hyvin seuraavaan päivään.

 

Tabbouleh

 

 

Mitä tarvitset:

  • 1 dl bulguria (tai kuskusia)
  • 1 dl vettä
  • Iso nippu tuoretta persiljaa
  • Iso nippu tuoretta minttua
  • 3 kypsää tomaattia
  • 1 kurkku
  • 5 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • Ripaus suolaa ja mustapippuria

 

Vaiheet:

  1. Valmista bulgur tai kuskus pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pese yrtit, kuivaa ne ja silppua lehdet pieneksi silpuksi.
  3. Pese, kuori ja kuutioi kurkku.
  4. Pese tomaatit, poista niistä siemenkodat ja kuutioi tomaatit pieneksi.
  5. Sekoita bulgut/kuskus, yrtit, tomaatit ja kurkut kulhossa.
  6. Lisää salaatin sekaan sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet.
  7. Sekoita kunnolla, ja anna levätä puolisen tuntia ennen tarjoilua.

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Tabbouleh sopii erinomaisesti falafelpyöryköiden ja hummuksen kylkeen

 

Lue myös: Raikas kirsikkatomaattisalaatti vartissa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Itsetehty tuorepesto

Meillä käytetään melko paljon pestoa, mutta liian harvoin sitä tulee tehtyä itse. Tein viime viikolla tämän ihanan maukkaan tuorepeston. Käytin puolet pestosta samantien uunivoileipiin, ja toisen puolen sellaisenaan keitetyn pastan seassa. Mikään ei voita itsetehtyä pestoa, suosittelen kokeilemaan jos vaan mortteli löytyy! Ja jos ei löyty, peston voi kuulema tehdä myös tehosekoittimessa. Pesto säilyy kolme vuorokautta jääkaapissa, jos ei tule sitä ennen syödyksi. 

 

Pesto (n.100 grammaa) uunivoileiville

 

Mitä tarvitset tuorepestoon:

  • 80 grammaa tuoreita basilikanlehtiä
  • 60 grammaa Parmesan-juustoa
  • 30 grammaa Pecorino-juustoa
  • 30 g pinjansiemeniä
  • 0,75 dl oliiviöljyä
  • Valkosipulin kynsi
  • Ripaus suolaa

 

 

Vaiheet:

  1. Hienonna pinjansiemenet tahnaksi morttelissa. Lisää valkosipuli, ja möyhennä kunnes tasaista.
  2. Huuhtele basilikanlehdet. Lisää lehdet vähitellen mortteliin pinjansiementahnan sekaan. Lisää mukaan suola ja nuiji basilikanlehtiä tasaiseksi tahnaksi. Tässä menee noin viisi minuuttia, ja vaatii hieman käsivoimia. 
  3. Kun olet saanut basilikanlehdet nuijittua pinjansiementen kanssa tasaiseksi tahnaksi, sekoita mukaan hienoksi raastettu Pecorino ja Parmesaani, sekä öljy.
  4. Sekoita kunnolla, maista ja lisää halutessasi vielä suolaa. 


Kauniin vihreä pesto levitetään leipien päälle

 

Uunivoileivät pestolla

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen
  2. Viipaloi valitsemasi leipä.
  3. Voitele leivät paksulti pestolla, asettele päälle tomaattiviipale ja pala mozzarellaa.
  4. Paista uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia.
  5. Nauti kuumana!


Uunileivät ovat parhaimmillaan juuri uunista tulleina

 

Buon Appetito!

 

Lue myös: Jälkiruokien aatelistoa: italialainen tiramisu

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Julkaisin tämän blogini suosituimman reseptin jo toukokuussa, mutta julkaisen nyt uudestaan sillä osallistun tällä Parhaat Ruokablogit -sivuston reseptikilpailuun. Tästä uunissa valmistetussa herkkuriisistä tulee aina täydellisen kypsää, aromirikasta ja niin herkullista, ettei se edes kaipaisi mitään muuta kylkeensä. Herkkuriisi sopii oikeastaan minkä kanssa tahansa, löydä itse perheellenne sopivin makuyhdistelmä! Reseptiin tulee paljon valkosipulia, tomaatteja ja yrttejä. Uunissa muhineet puolikkaat valkosipulinkynnet maistuvat aivan ihanilta, mutteivät tee uuniriisistä silti liian valkosipulista.

 

Mausteinen herkkuriisi uunissa (4-6 hengelle)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 300 g riisiä
  • 600 g kirsikkatomaatteja
  • 10 valkosipulinkynttä
  • 2 punasipulia
  • Puolikas nippu korianteria, persiljaa tai basilikaa
  • 2 kanelitankoa tai 1 rkl kanelia
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 6 dl vettä

 

 

Vaiheet:

  1. Pese tomaatit, kuori ja pilko punasipulit, sekä kuori valkosipulit ja leikkaa ne puoliksi pituussuunnassa.
  2. Asettele tomaatit, sipulit, yrtit ja mausteet uunivuokaan (n. 20*30 cm), ja kaada niiden päälle oliiviöljy.
  3. Paista kasviksia 175-asteisen uunin keskitasolla tunnin ajan. 
  4. Kun tomaatit ovat pehmentyneet uunissa, ota vuoka ulos uunista ja nosta uunin lämpötila 220 asteeseen.
  5. Ripottele tomaattien päälle raaka riisi, äläkä sekoita lainkaan. Kaada lopuksi riisin päälle kiehuva vesi (6 dl).
  6. Peitä vuoka tiiviisti foliolla ja anna paistua uunin keskitasolla vielä 30 minuuttia. 
  7. Kun otat uuniriisin uunista, anna sen levätä vielä kymmenisen minuuttia folion alla. Jos käytit kanelitankoja, poista ne ennen tarjoilua.
  8. Ota folio pois, ja sekoita riisi kevyesti ja koristele lautasella vielä tuoreella korianterilla, persiljalla tai basilikalla.

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Kesäkurpitsan satokausi on nyt huipussaan, ja suomalaista kesäkurpitsaa löytyy hyvin kaupoista. Moni miettii, miten kesäkurpitsaa voisi käyttää ruoanlaitossa. Meillä syödään sitä sellaisenana raastettuna salaatissa, tai kastikkeihin upotettuna (katso lopusta yksi luottoreseptimme). Huomasin myös sen, että kun esikoinen nirsoili kesäkurpitsan kanssa, auttoi kun kuori ne ennen pilkkomista. Joelilla taisi olla asenneongelma vihreitä kasviksia kohtaan, sillä kesäkurpitsa maistui hyvin pastan seassa ilman vihreitä kuoriaan. Paahdettuna kesäkurpitsa on parhaimmillaan kuitenkin risotossa. Muista, että mitä pienempi kesäkurpitsa, sen paremman makuinen. Käytin risottoon 2 pientä kesäkurpitsaa, yhteensä n. 250 grammaa. 

 

Paahdettu kesäkurpitsarisotto (4 hengelle)

 


Mitä tarvitset: 

  • 200 g risottoriisiä
  • 2 pientä kesäkurpitsaa (250 g)
  • 6 dl kala-, kasvis- tai kanalientä
  • 1 dl valkoviiniä tai omenasiideriä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Ripaus suolaa ja mustapippuria
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • Puolikkaan sitruunan mehu
  • 3 rkl parmesan-juustoa

 

Vaiheet:

  1. Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa puoliksi, ja leikkele niihin viiltoja. Asettele kesäkurpitsan puolikkaan leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele päälle hieman suolaa, öljyä ja murskatut valkosipulin kynnet. Paahda kesäkurpitsoja 200-asteisessa uunissa puoli tuntia kunnes ne ovat pehmentyneet. Laita sivuun jäähtymään. 
  2. Lämmitä kalaliemi kattilassa, sillä sitä lisätään risottoriisin sekään kuumana. 
  3. Pilko sipuli pieneksi, ja paista sitä öljyssä paistinpannulla miedolla lämmöllä (n. 10 minuuttia) kunnes se on kullankeltaista ja pehmeää.
  4. Lisää risottoriisi sipulin sekaan pannulle, ja nosta lämpötilaa. Sekoita riisiä koko ajan ja anna sen paistua minuutin ajan. Lisää sekaan viini tai omenasiideri, ja anna riisin imeä neste itseensä. 
  5. Lisää risoton sekaan 1/3 kalaliemestä ja sitruunamehu, ja laske lämpötilaa. 
  6. Lisää loput kalaliemestä risoton sekaan vähitellen aina kun edellinen neste on melkein imeytynyt. Tässä kestää noin 20 minuuttia. Jos kalaliemi sattusi loppumaan kesken, ja riisi ei ole vielä kypsää, lisää hieman vettä. 
  7. Kun riisi on kypsää, lisää paahdetut, pilkotut kesäkurpitsat sekaan, ja sammuta hella. Lisää raastettu parmessani mukaan, ja sekoita kunnolla. Jätä risotto kannen alle hautumaan vielä muutamaksi minuutiksi. 
  8. Tarjoile risotto haluamasi ruoan lisukkeena, ja raasta päälle vielä parmesaania. 

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös toinen luottoruokamme kesäkurpitsasta: Kermainen katkarapukastike riisillä

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: sormetsuuhun@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018