Kirjoitukset avainsanalla perheruoka

Yksi blogini suosituimmista tai ainakin haetuimmista aihepiireistä on nopeat arkiruoat. Tuntuu, ettei arkisin ole missään nimessä 20 minuuttia aikaa enempää ruoanlaittoon, eikä aina ehdi valmistelemaan seuraavan päivän päivällistä edellisenä iltana. Kokosin alle kolme vartissa valmistuvaa arkiruokareseptiä, jotka meillä ovat ahkerassa käytössä. Mitä teillä syödään kun on kiire?

 

1. Kermainen katkarapukastike riisillä

 


Tämä katkarapukastike on meidän perheen luottoresepti kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että ruoan laittamiseen menee 15 minuuttia, eikä tarvitse pilkkoa kuin kesäkurpitsaa. Ja toinen syy on se, että kumpikin poika syö tätä aivan mielettömän hyvällä ruokahalulla. Meillä on pakasteessa aina katkarapuja ja soijapapuja hätävarana, jos emme keksi mitään muuta kokattavaa. Taaperomme rakastaa edamame- eli soijapapuja. Siksi tykkään laittaa niitä vähän joka ruokaan. Hän kuitenkin nirsoilee sipulin kanssa, joten en ole tähän ruokaan sitä sotkenut.
 

Lue resepti täältä: Kermainen katkarapukastike riisillä

 

2. Itsetehty Italianpata kasvisversiona

 

 

Italianpata on klassinen lastenlemppari ja arjen pikaruoka. Moni ostaa valmispussin kaupasta, ja lisää vain jauhelihan tai soijarouheen. Päätin kuitenkin tehdä pojillemme itsetehdyn italianpadan kasvisversiona. Korvasin jauhelihan hyvin maustetulla soijarouheella, ja jätin paprikan pois sillä en jaksa nyppiä niitä pois nirsoilevan 4-vuotiaan lautaselta. Italianpatani sai hyvän vastaanoton, 2-vuotias hoki "hyvää, hyvää!" ja 4-vuotias pyysi, jos voisin tehdä italianpataa joka päivä. Ja mikä parasta, itsetehdyn italianpadan valmistuksessa ei mennyt kauempaa kuin valmisversion kanssa puuhaillessa, ja ruoan saa vartissa pöytään.

Lue resepti täältä: Italianpata kasvisversiona (vegaaninen)

 

3. Sitruunainen kikhernepasta

 


Pastat ovat aina nopeita, ja tämä pehmeän makuinen kikhernepasta ei tee poikkeusta sääntöön. Pidän silti siitä, ettei tämä pasta vaikuta hätäpäissään vartissa tehdyltä. Kikherneistä tulee täyteläisen pehmeitä, eikä pasta maistu sitruunalta. Sitruuna tukee upeasti kikherneitä, aivan kuten hummuksessakin. Kikherneissä on paljon proteiinia, kalsiumia ja folaattia, ja loistava tapa korvata eläinperäisiä proteiininlähteitä.

 

Lue resepti täältä: Kikhernepasta valmistuu vartissa (vegaaninen)

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Makaronilaatikko on lasten lemppari, ja teemme sitä usein soijarouheella. Olen kokeillut tehdä makaronilaatikkoa nyhtökauralla ja Härkiksellä, mutta kumpikaan ei vakuuttanut poikiamme. Kokeilin uudehkolla Elovenan Muru Kaurajauhiksella, ja koostumuksesta tuli erittäin hyvä. Kaurajauhis on rakeisempaa ja irtonaisempaa kuin muut kokeilemani kaurapohjaiset valmisteet, ja se sopi makaronilaatikkoon yhtä hyvin kuin soijarouhe. Suosittelen testaamaan!

 

Makaronilaatikko Muru Kaurajauhiksella

 

 

Mitä tarvitset:

  • 1 ps Muru-kaurajauhista (225 g)
  • 5 dl makaronia
  • 2 kananmunaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 7 dl kauramaitoa
  • 2 tl kuivattua basilikaa
  • 1 tl currya
  • Ripaus mustapippuria

 

 

Vaiheet:

  1. Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Kuullota paistinpannulla runsaassa öljyssä silputtu sipuli ja valkosipuli.
  3. Lisää Muru Kaurajauhis ja mausteet sekaan ja paista pari minuuttia.
  4. Sekoita uunivuokaan makaronit ja sipuli-kaurajauhispaistos.
  5. Sekoita kananmunat ja kauramaito keskenään ja kaada vuokaan tasaisesti.
  6. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 50 minuuttia.

 

 


 

Hyvää ruokahalua!

 

Kokkaa myös: Itsetehty italianpata kasvisversiona

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Ranskalainen bouillabaisse on ihana keitto, ja tilaan sen mielelläni ravintolassa jos se löytyy listalta. Tämä Marseillen kaupungista kotoisin oleva tomaattinen äyriäiskeitto on kuitenkin melko monivaiheinen. Niinpä olen keksinyt oikotien onneen, ja teemme usein tätä laiskan kokin bouillabaissea. Jos mietit miten tästä versiosta edes tulee mieleen bouillabaisse, vastauksena on tomaattinen liemi, fenkoli, sekä tähtianiksen ja timjamin aromit. Se mitä tästä puuttuu on valkoviini ja merenelävät. Aitoon bouillabaisseen kuuluisi myös laittaa mausteeksi tuoretta meiramia, hyppysellinen sahramia ja cayennepippuria. Lasten takia olen lisännyt tähän perunaa, vaikka perinteisesti bouillabaissessa ei sitä ole, vaan leipä toimii hiilareina tässä ruokalajissa. 

 

Tomaattinen kalakeitto (Neljälle hengelle)

 

 

Mitä tarvitset:

  • 1,5 l kalalientä (vesi + fondi ohjeen mukaan, jos et keitä itse kalasta)
  • 500 g lohta
  • 4 perunaa
  • 2 porkkanaa
  • 4 salottisipulia
  • 4 tomaattia (tai puolikas purkillinen säilöttyjä tomaatteja)
  • 1 fenkoli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • Nippu tuoretta timjamia
  • Tähtianis

 


Fenkolit kesyyntymässä pannulla

 

Vaiheet:

  1. Viipaloi fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja silppua, tee sama salottisipuleille.

  2. Paista fenkolia ja sipuleita paistinpannulla runsaassa öljyssä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 

  3. Pilko valkosipulin kynnet, ja heitä pannulle muun paistoksen sekaan muutamaksi minuutiksi.

  4. Skalpeeraa tomaatit, eli vedä niiden laelle veitsellä ristiviillot, kasta kiehuvassa vedessä, ja ota kuoret pois viiltokohdista vetämällä. Pilko kuorettomat tomaatit kuutioiksi. 

  5. Laita kalaliemi kattilaan, lisää sekaan fenkoliseos, tähtianis, pilkotut tomaatit, perunat ja porkkanat.

  6. Lisää mukaan koko timjaminippu, mutta sido se yhdellä varrella kiinni, sillä yrttinippu otetaan pois ennen ruokailua.
  7. Kiehauta keitto, ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla 15 minuuttia.
  8. Poista timjaminippu, (meirami) ja tähtianis keitosta.
  9. Lisää kuutioitu lohi keittoon, ja kiehauta. Anna hautua viitisen minuuttia.
  10. Tarjoile hyvän leivän kanssa.

 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös: Vauvan helppo lohikeitto

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Teemme arkisin melko nopeita ruokia, kuten Bataattipataa tai Tofua satay-kastikkeella. Viikonloppuisin kun meillä on enemmän aikaa, tykkäämme myös käyttää sitä ruoanlaittoon. Syömme paljon mausteisia, itämaistyylisiä ruokia. Lohipyörykät kookoskastikkeella on yksi sellainen. Vaikka ruokalaji itsessään on helppo tehdä, sitä varten pitää pilkkoa valkosipulia, inkivääriä, chiliä, raastaa limen kuorta ja rouhia vielä maapähkinöitäkin. Arkena tällaiseen näperrykseen ei valitettavasti ole aina aikaa.Olimme tehneet pyöryköitä aika monta kertaa, ennen kuin saimme ne meidän makuumme sopivaksi lisäämällä limen kuorta ja korianteria. Lohipyörykät maistuvat taaperollemmekin, sillä hän on tottunut syömään mausteita. 
 

Lohipyörykät kookoskastikkeella (4:lle hengelle)

 


Mitä tarvitset:

 

Lohipyörykät:

  • 600 g lohta
  • 1 chilli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl tuoretta, pienennettyä inkivääriä
  • 1 limen kuori
  • 1/2 dl korianteria (ei ole pakollinen jos ei maistu)
  • 2 kananmunaa
  • 6 rkl korppujauhoja
  • 1 tl suolaa
  • Seesaminsiemeniä pyöryköiden koristeluun

 



Kookoskastike

  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 rkl pilkottua, tuoretta inkivääriä
  • 2 tl kalakastiketta
  • Muutama korianterin nippu
  • 2 rkl limemehua
  • 1 rkl soijaa
  • Hieman srirachaa, maun mukaan
  • 1 tl ruoko- tai kookossokeria
  • Kourallinen rouhittuja maapähkinöitä
  • 1 rkl Maizenaa sekoitettuna 2 rkl vettä
     

 

Vaiheet:

  1. Hakkeloi lohi pieneksi ja laita kulhoon.
  2. Sekoita lohen joukkoon kaikki muut ainekset paitsi kananmunat.
  3. Vatkaa munien rakenne rikki ja yhdistä myös ne lohimassaan.
  4. Laita lohimassa 30 minuutiksi jääkaappiin tekeytymään.
  5. Tee massasta pyöryköitä ja kieritä ne seesaminsiemenissä.
  6. Laita riisi kiehumaan. Seuraa pakkauksen ohjeita. 
  7. Paista pyöryköitä pannulla 10-15 minuuttia keskilämmöllä. Tai laita uuniin 200 asteeseen 25 minuutiksi. Jos paistat pannulla, kääntele pyöryköitä varovasti, jotta ne saavat tasaisen paistopinnan. Voit rikkoa yhden pyörykän varmistaaksesi niiden kypsyyden.
  8. Sekoita kookoskastikkeen kaikki ainekset kasarissa.
  9. Kuumenna ja keitä kastiketta miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.
  10. Lisää veteen sekoitettu Maizena loppuvaiheessa, ja keitä kunnes kastike suurustunut mieleiseksesi.

 



 

 

Hyvää ruokahalua!

 

Lue myös: Herkullinen uuniriisi, jota kokeiltuasi et enää keitä riisiä

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: sormetsuuhun@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Blogiarkisto

2019
2018