Jokainen, joka on yhtään tutustunut sormiruokailuun tietää varmasti apinaevään. Apinaeväs on pehmeä uunissa paistettu patukka, joka on tehty banaanista, kaurahiutaleista, kanelista ja öljystä. Minunkin blogissani on niistä kaksi versiota, kirsikkainen apinaeväs ja ylijäämäpuurosta tehty versio. Tiedämme, että Hanna Gullichsen keksi avokadopastan, ja Liemessä -blogin Jenni uunifetapastan. Mutta kuka ihme keksi apinaevään? Apinaeväs on niin mainio keksintö, ja monen sormiruokailijan ensimmäinen kokattu ateria, että sen keksijän nimen soisi jokaisen tietävän. 
 

Kesällä apinaevääseen pääsee tuore kirsikka
Kesällä apinaevääseen pääsee tuore kirsikka

 

Looginen paikka aloittaa apinaevään keksijän etsintä on Simppeli Sormiruokakeittiö. Mutta höh, Simppelin Marjut kertoi itse blogissaan jo vuonna 2016, ettei ole itse keksinyt tätä bloginsa suosituimpiin kuuluvaa reseptiä. Yksi blogi mainitsee jo vuoden 2015 tammikuussa löytäneensä apinaevään reseptin More like Me- blogista. Tätä blogia ei enää ole, mutta eipä se mitään, sillä löysin apinaeväästä seuraavaksi merkinnän jo vuodelta 2013. Apinaevään resepti löytyi tuolloin Vauva.fi -blogiyhteisössä olleesta Mini Pumpkin -blogista. Ja Mini Pumpkin -blogi ohjasi puolestaan vuonna 2012 Pienen pojan elämää -nimisessä blogissa ilmestyneeseen reseptiin, jossa valitettavasti vain mainitaan ettei resepti ole hänen keksimänsä. Vaikka kuinka yritän, en löydä sitä apinaevään reseptiä, johon tämä blogi viittaa. 

 

Kiitos keksijälle, kuka sitten oletkaan!
Kiitos keksijälle, kuka sitten oletkaan!

 

Apinaevään keksijän etsintä ei siis ollut yhtä helppoa kuin apinaevään teko. En löytänyt netin ihmeellisestä maailmasta merkintää apinaeväästä ennen vuotta 2012. Mutta ehkei apinaeväs ole edes suomalainen keksintö? Yritin googlettaa apinaevästä myös englanniksi sen pääraaka-aineilla, ja erilaisia variaatioita löytyikin Baby led weaning (BLW) eli sormiruokailupiireistä. Sormiruokailun sanansaattajat Gill Rapley ja Tracey Murkett (Omin sormin suuhun) ovat kirjoittaneet jo vuonna 2010 sormiruokakirjan nimeltään 'The Baby-Led Weaning Cookbook'. Olin aivan varma, että resepti löytyisi sieltä, mutta heidän versioissaan on mukana kananmunaa tai maitoa. Mysteeriksi jää siis, kuka on muokannut nämä keksit suomalaisille vauvoille sopivaksi ja nimesi nämä kaurapatukat apinaevääksi. 

 

Tietääkö joku kuka tämän sormiruokailijoiden klassikon on keksinyt?

 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogin reseptit ovat muuttaneet osoitteeseen: https://ninajaminit.vaikuttajamedia.fi  Nähdään siellä!

***

Ruokaa rakastava blogi, jossa kahden pienen kulinaristin äiti kokkaa perheelleen kasvisruokapainotteisesti. Arvostamme yhdessä syömistä, lasten kanssa ruoanlaittoa, ja toisinaan myös lapsiystävällisiä ravintoloita. Eniten harmittaa 2-vuotiaan uhmainen nirsous ja sitruuna jälkiruoassa. Jaan kanssanne perheemme lempiruokien reseptejä, nopeita arkiruokia ja jälkiruokia unohtamatta.

Saat meidät kiinni: ninajaminit@gmail.com 


Löydät meidät myös Instagramista ja Facebookista

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018