Ilmastonmuutos, kasvisruokavaliot, hiilijalanjälki, ekologisuus ja mitä näitä nyt on? Kaikki nämä jatkuvasti uutisissa ja kieltämättä – aiheesta! Olen ollut lihansyöjä koko elämäni enkä laske itseäni kovinkaan eläinrakkaaksi. Silti edellä mainitut asiat huolestuttavat minua(kin). Olen erittäin kiinnostunut varsinkin eettisistä ajatuksista näiden kaikkien aiheiden takana. Jo useammasta paikasta olen lukenut, kuinka vegaaniruokavalio olisi tehokkain tapa pienentää ympäristöjalanjälkeään, joten päätin haastaa meidän vegaanibloggaajan, Jyllannin suomineidon, vastaamaan seitsemään kiperään (mutta täysin vilpittömään) kysymykseen. Ja ettei menisi paasaamiseksi niin pyysin lyhyet, helposti ymmärrettävät, maksimissaan kuuden sanan vastaukset ;)

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

1. Mitä sana vegaani tarkoittaa?
Vegaani ei käytä eläinperäisiä tuotteita.

2. Varmasti yleisin iva, jota olen lukenut kysyttävän vegaaneilta, on miksi sitten voitte syödä kasviksia? Ovathan nekin eläviä. Miten kommentoit tähän?
Kasvilla ei ole keskushermostoa tai aivoja.

3. Mikä on politiikkasi kotieläimiä kohtaan? Tarkoitan kaikkia koirasta käärmeeseen ja kanista kultakalaan.
Kotieläintuotantokulttuuri on myös lajisortoa eli epävegaanista.

4. Onko sulla vastausta, mistä johtuu, että ihminen on alkanut syömään näin paljon lihaa? Liittyykö se kulttuuriin, historiaan, tapoihin vai kaikkiin näistä? Luin Englannissa jossain museossa, että merimiehillä oli useampi kilo lihaa per naama reissuissa mukana.
Traditio, maku, helppous, tapa, tunneside, tietämättömyys.

5. Voiko vegaani syödä vegaaniruokaa ravintolassa, jossa tehdään myös liharuokia? Eikö tällä tavoin tue toimintaa, jossa sorretaan eläimiä?
Vegaanivaihtoehdon valitseminen on kysyntää vaikuttaen tarjontaan.

6. Miten ajattelet sekasyöjistä? Paheksutko salaa heitä?
En paheksu, mutta tunnen surullista voimattomuutta.

7. Mitä hyötyä meidän (länsimaisten) on tehdä mitään ekologisia valintoja, kun suurin ongelma taitaa olla Aasiassa ja meidän kierrätys on ihan yks pisara meressä?
Yksikään konkreettinen teko ei ole turha.


Ekstrakysymys!

8. Kerro mulle seitsemän (yksinkertaista) askelta vegaaniutta kohti, joista olisi helppo jatkaa aiheeseen syventymistä?

  1. Tee samaa ruokaa kuin aina ennenkin. Korvaa liha kasviskorvikkeella kuten soijalla, tofulla, palkokasveilla, sienillä, oumfilla, nyhtökauralla, härkiksellä ja kasvisnakeilla. 
  2. Uusiin makuihin tottuminen vie aikaa. Sanotaan, että kestää kymmeniä maistelukertoja alkaa pitämään uusista mauista. Ole siis kärsivällinen ja anna uusille mauille kunnon mahdollisuus.
  3. Jos kasvisruoat ei heti onnistu, ei hätää. Ajattele niitä aikoja kun teit ensimmäistä kertaa jauhelihakastiketta ja onnistuiko sekään silloin täydellisesti?  Kasvisruoka voi olla tajunnanräjäyttävän herkullista, mestariksi tuleminen vaatii vain hieman harjoittelua.

Loput löydät täältä!

Koen lihan "helpoksi" vaihtoehdoksi, vaikka koko ajan enemmän tunnen piston sydämessäni syödäessäni vaikka possua.

Kipinällä on ollut jo useamman kuukauden 1-2 lihatonta päivää viikossa, mutta itse olen todellakin tapojeni orja. Koen lihan "helpoksi" vaihtoehdoksi, vaikka koko ajan tunnen isomman piston sydämessäni syödäessäni vaikka possua. Olen myös aina ollut melko nirso ja jo sanat soija ja tofu saavat minut yökkäämään. Aion nyt kuitenkin ryhdistäytyä aloittamalla yhdellä lihattomalla päivällä viikossa. Sen ei luulisi olevan liian vaikeaa!

Kuka on mukana? ;)

Kommentit (4)

jjennim
1/4 | 

Täällä tulee myös tehtyä tuo yksi päivä viikossa kasvisruokaa. Yllättävän helppoa se on. Tosin koen ekologiseksi ja ympäristöystävälliseksi myös senkin että metsästän mieheni kanssa ja syömme vuodesta todella suuren osan itse metsästettyä lihaa josta ei ole tullut suurempia päästöjä/ haittoja luonnolle/ilmastolle. Ps. Riistaliha on täysin luomua ja maistuu pirun hyvältä!

Tuurimartta
2/4 | 

Mukana jo ehkä tottumuksesta! Itse söin vielä 1-2v. sitten lihaa 7 päivänä viikossa. Nyt meillä syödään lihaa, kanaa tai kalaa 5-6 päivänä viikossa, joskus vain 4:nä. Apuna ei syö lihaa kuin 1-2x kuukaudessa ja kalaa viikottain. Toisaalta oma suhtautuminen lihakorvikkeisiin ei ole kovin myönteinen, jo sana korvike saa aikaan sen mielikuvan, että sillä korvataan jotain "alkuperäistä". Siksi tofua käytän joskus, mutta en miellä sitä lihan korvikkeena vaan se on maultaan hyvää. Muita tuotteita en ole käyttänyt enkä ajatellut ehkä kokeilla, kasvisruuan kun voi tehdä myös ilman noita, toki vegaanisessa ruokavaliossa ne varmasti ovat tarpeen. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018