Kaupallinen yhteistyö

Kaupallinen yhteistyö Fysio Wikbergin kanssa.

Niinkuin varmasti ainakin osa blogin ig-seuraajista tietää, kävin vähän aikaa sitten osteopaatilla selkä- ja ylävastsakipujen vuoksi. Varasin ajan teidän suosittelujen perusteella - itse en ollut koskaan edes kuullut koko osteopatiasta raskausaikana! Suoraan sanottuna luulin alaa joksikin homeopatian, kiropraktiikan ja runnomishieronnan sekoitukseksi. Huomasin, että instagramissa moni oli ihan yhtä pihalla aiheesta, joten pyysin osteopaatti Miika Wikbergiä lyömään muutaman faktan pöytään!

Osteopatia on Suomessa nimikesuojattu Valviran valvonnan alaisuudessa oleva ammattinimike. Suomessa on kolme erilaista koulua jossa voi opiskella osteopatiaa ja koulutukset eroavat hieman toisistaan. Tämän lisäksi myös jokainen osteopaatti on yksilö riippuen hänen jatkokoulutuksista, erikoisuuksistaan ja preferensseistä hoitotekniikoissa. Kaikkia osteopaatteja ja heidän hoitoaan kuitenkin yhdistää perusperiaatteet, jotka ovat osteopatian kulmakivet. Tästä pääsemmekin ensimmäiseen kysymykseen;

Rv30. Kuva: Tiia Kurula
Rv30. Kuva: Tiia Kurula

Mihin osteopatian "voima" perustuu?

Osteopaattinen hoito perustuu tiettyihin perusperiaatteisiin. Ne toimivat taustalla aina kun tehdään osteopaattista hoitoa. Nämä periaatteet ovat:

- Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus

- Keho on itsesäätävä, itseparantava ja sillä on pyrkimys terveyteen

- Rakenne ja toiminta ovat vuorovaikutussuhteessa toisiinsa nähden

- Osteopaattinen hoito perustuu näiden pääperiaatteiden ymmärtämiseen

Osteopaatti ei jahtaa vain oireita ja niiden helpotusta, vaan ongelman taustasyytä.

Osteopatian voima perustuu ihmisen sen hetkisen tilanteen tunnistamiseen ja hoitamiseen. Pyrimme löytämään ne tekijät, jotka häiritsevät kehon itseparantavia prosesseja ja hoitamaan niitä. Osteopaatti ei jahtaa vain oireita ja niiden helpotusta, vaan ongelman taustasyytä. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä ja vaikka oirekuvat voivat olla samankaltaisia, emme käytä "reseptejä", joilla hoitaisimme kaikkia samalla tavalla. Osteopaatin tärkeimpiä työkaluja ovat diagnostiikka ja tutkiminen, jota teemme jatkuvasti hoidon aikana pyrkien saamaan tarkempaa kuvaa tilanteesta. Taustalla diagnostiikassa on laaja anatomian ja fysiologian tuntemus, jota painotetaan hyvin paljon osteopaatin koulutuksessa. Tekniikat, joilla hoidamme, mukautuvat tunnistamamme tilanteen mukaan. Osteopaatilla on yleensä taustalla myös laaja kirjo erilaisia hoitotekniikoita, josta valita sopivimmat.

Mihin perustuu apu osteopatiasta (raskauden aikana) ja minkälaista apua osteopatiasta voi saada (ajatellen raskautta)?

Raskausajan osteopatiassa otetaan huomioon uuden elämän kasvu kohdussa ja hoito on hellävaraista sekä tekniikat pehmeitä.

Raskausajan muutokset naisen kehossa voivat aiheuttaa rasitusta kehon rakenteille, kuten nivelille, lihaksille ja sidekudoksille. Nivelsiteet venyvät, nivelet löystyvät ja painopiste muuttuu, keho reagoi kivulla. Nämä rasitukset ja kivut voivat aiheuttaa haitallisia muutoksia liikemalleissa, jotka ruokkivat edelleen näitä oireita. Osteopaatin tehtävä on helpottaa ja vapauttaa kehon rakenteita, jotta kivut helpottuvat ja keho pystyy toimimaan vapaammin. Näin tuleva äiti voi saada apua erilaisiin vaivoihin, esimerkiksi erilaisiin selkäkipuihin, nivelkipuihin, häpyliitoskipuihin ja muihin rakenteiden jännitteistä ja rasituksista johtuviin vaivoihin. Tämä helpottaa myös raskausajan eri vaiheiden toteutumista helpommin, kuten esimerkiksi vauvan kääntymistä kohdussa valmistellessaan maailmaan saapumista sekä lantion avautumista synnytyksessä.

Raskausajan tyypillinen turvotus voi aiheuttaa kipua ja kiristyksen tunnetta sekä rannekanavan ahtautuma -tyylistä oireilua. Turvotusta voidaan myös hoitaa osteopaattisesti edistäen ja vapauttaen kehon nestekiertoa. Raskausajan osteopatiassa otetaan huomioon uuden elämän kasvu kohdussa ja hoito on hellävaraista sekä tekniikat pehmeitä.

Kuva: Tiia Kurula
Kuva: Tiia Kurula

Miten välttää selkäkipuja raskauden aikana ja sen jälkeen?

Vaiheittainen ja sovellettu harjoittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen.

Hoidoissa käyminen on toki osteopaattinen apu raskauden ajan selkävaivoihin, mutta kuten muissakin elämänvaiheissa liikunta ja liike ovat kehon hyvinvoinnin kulmakiviä. Ne täytyy vain soveltaa sopivaksi raskauden eri vaiheisiin. Paikalleen jääminen ajaa kivut ja jännitteet syvemmälle kehoon. Selkäkipuihin vaikuttaa useat tekijät. Selkä on monesti se paikka, jossa tuntuu alaraajojen, lantion ja ylemmän kehon häiriöt. Jos haluaa valmistautua raskausaikaan hyvissä ajoin ja ennaltaehkäistä selkävaivoja, kannattaa pitää huolta lihaskunnostaan ja liikkuvuudesta - hyvinvoiva keho kestää paremmin rasitusta. Näin myös palautuu nopeammin raskausajasta ja synnytyksestä. Vaiheittainen ja sovellettu harjoittelu on hyvä aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen: tästä kannattaa kysyä neuvoa ammattilaiselta kuten fysioterapeutilta tai osteopaatilta.

Minkälaista apua osteopatiasta voi saada (ajatellen synnytystä)?

Lantion alueen jännitteet voivat pitkittää synnytystä ja aiheuttaa ylimääräistä kipua synnytyksen aikana.

Raskausajan lopussa osteopaatti pyrkii valmistamaan kehoa synnytykseen, jossa muun muassa ristiluun ja lantion alueen jännitteiden hoitaminen on olennaista. Lantion alueen jännitteet voivat pitkittää synnytystä ja aiheuttaa ylimääräistä kipua synnytyksen aikana. Kohdun sidekudosten jännitteet voivat puolestaan häiritä lapsen oikeaan asentoon kääntymistä. Kehon yleinen rentoutus ja avaaminen on hyödyllistä ajatellen synnytyksen luonnollista sujumista.

Miten optimoida lantion asento synnytyksessä ja välttää alakerran jumituskohdat?

Osteopaatti tutkii lantion rakenteiden liikettä ja sitä kautta paikallistaa jännitteitä, jotka voivat häiritä synnytyksen sujumista. Lantion alueella on paljon lihaksia, nivelsiteitä ja kiinnityskohtia, joita voidaan hoitaa ja edesauttaa lantion avautumista synnytyksessä. Lantionpohjaa voi osteopaatti myös hoitaa ulkoisesti, esimerkiksi istuinluiden kiinnityskohtien kautta. Yleisesti koko kehon jännitteet voivat vaikuttaa lantionpohjan jännitykseen. Käytännössä ollaan huomattu esim. leukajännitteiden vaikuttavan lantionpohjaan, joten koko kehon hoito on olennaista myös alakerran jumitusten välttämiseksi.

Minkälaista apua osteopatiasta voi saada (ajatellen synnytyksen jälkeistä aikaa)?

Monet raskausajan vaivat voivat jäädä kehon rakenteisiin myös synnytyksen jälkeen. Kirjallisuudessa puhutaan kolmen kuukauden palautumisajasta, jonka aikana hormoonitoiminnan pitäisi palautua normaaliksi ja sitä kautta erinäiset vaivat vetäytyä synnytyksen jälkeen. Käytännösä ollaan kuitenkin huomattu, että joissakin tapauksissa vaivat voivat jäädä päälle: äidin oma palautuminen kun ei aina ole täysin optimaalista uuden elämän hoitamisen kanssa. Muun muassa selkävaivat, nivelkivut ja kivulias liike ovat asioita, joissa osteopaatti voi auttaa.

Kehon rakenne voi hakea omaa paikkaansa jopa vuoden synnytyksen jälkeen, mutta se on myös hyvä mahdollisuus saada rakenne parempaan kuntoon kuin ennen raskautta.

Vaikka raskausaika ei olisikaan ollut vaikea, synnytyksen jälkeen keho on silti herkkä rasituksille. Huonot imetysasennot  voivat herkästi aiheuttaa vaivoja niska-hartia tai yläselkä -alueelle. Kehon rakenne voi hakea omaa paikkaansa jopa vuoden synnytyksen jälkeen, mutta se on myös hyvä mahdollisuus saada rakenne parempaan kuntoon kuin ennen raskautta. Osteopaatti auttaa palautumisen tehostamisessa, rakenteen palautumisen ohjauksessa ja voi ennaltaehkäistä ongelmia.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) jakama julkaisu

Kuinka nopeasti uskaltaisi mennä osteopaatille synnytyksen jälkeen eri vaivojen takia?

Vaikka seuraavana päivänä. Osteopaatti tutkii tilanteen ja mitoittaa hoidon tarpeen mukaan. Yleensä heti synnytyksen jälkeen hoito voi olla lyhyeempi ja hyvinkin kevyt, edistäen luonnollista palautumista.

Auttaako osteopatia hermojumeihin, joita tullut raskauden aikana?

"Hermojumi" on yleensä tila missä jokin hermo on ärtynyt yleensä hermon verenkierron häiriintymisen vuoksi. Taustalla voi olla lihasjännitystä, liikehäiriöitä tai osassa tapauksia ihan konkreettinen paine hermolle selkärangan välilevystä. Osteopaatti voi hyvinkin auttaa näissä tilanteissa. Hän voi vapauttaa hermon verenkiertoa, poistaa jännitteitä tai edesauttaa välilevyn palautumista.

Mikä on yleisin harhaluulo liittyen osteopatiaan?

Yleisin harhaluulo on että osteopaattinen hoito on pääosin kovia manipulaatiotekniikoita, eli 'niksauttelua'.

Yleisin harhaluulo on että osteopaattinen hoito on pääosin kovia manipulaatiotekniikoita, eli 'niksauttelua'. Tämä on todellisuudessa vain yksi työkalu osteopaatin työkalupakissa, jota käytetään sopivissa tilanteissa. Asiakkaan kannattaa aina ilmaista, jos on epäluuloja jonkin tekniikan suhteen, esimerkiksi 'niksauttelusta', niskan manipulaatiosta tai muusta eikä halua näitä tehtävän. Osteopaatilla on yleensä vaihtoehtoisia tekniikoita samoihin päämääriin. Pääasia on, että voimme tehdä yhteistyötä hoidettavan kehon kanssa, eikä yritetä taistella suojareaktioita vastaan: näin hoitotulokset ovat yleensä parempia.

Kiitos kaikille kysymyksistä, joita lähettelitte instagramin kautta! Laittakaa sinne viestiä vielä, jos jokin jäi mietityttämään, niin pommitan Miikaa lisää!

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Hae blogista

Blogiarkisto

2019
2018