Kirjoitukset avainsanalla lapsiperhearki

Meillä on nyt ollut viisi kuukautta Baby Jogger City Select-tuplarattaat käytössä ja koska niistä kysellään tosi paljon, ajattelin kertoa näiden plussat ja miinukset! Josko joku muu rattaita etsivä saisi tästä vinkkejä! 😊

Baby Jogger City Select tuplarattaiden plussat:

 • TODELLA hyvin muunneltavissa. Vaihtoehtoja on monta ja mekin olemme päässeet käyttämään jo useampaa. Katselin kuvista muiden tuplarattaiden istuinpaikkojen vaihtoehtoja ja varsinkin taaperon paikka jäi mielestäni monissa aika piiloon

Helsingin reissulla päästiin testaamaan paria eri tyyliä, koska ratasosakin piti saada makuulle, että taapero sai vedettyä torkut. Tällä tavalla tuonne tavarakoriin alle mahtui iso kassi, jossa meidän kaikkien kolmen kolmen päivän reissukamat.
Helsingin reissulla päästiin testaamaan paria eri tyyliä, koska ratasosakin piti saada makuulle, että taapero sai vedettyä torkut. Tällä tavalla tuonne tavarakoriin alle mahtui iso kassi, jossa meidän kaikkien kolmen kolmen päivän reissukamat.

Tässä toinen tapa, mutta tällä tavoin tuonne säilytykseen ei mahdu ihan niin paljon tavaraa
Tässä toinen tapa, mutta tällä tavoin tuonne säilytykseen ei mahdu ihan niin paljon tavaraa
 • Kevyet, vaikka kokonsa puolesta voisi kuvitella toista
 • Ketterät, vaikka kokonsa puolesta voisi kuvitella toista
 • Vaikka vaunut ovatkin kevyet, ne vaikuttavat silti tukevilta
 • Säilytystilaa onkin ihan kiitettävästi, kun tajusin avata pari vetoketjua!
 • Löytyy tosi hyvin nettikirppareilta huokeaan hintaan. 
 • Runkoon saa myös kaukalon kiinni

Baby Jogger City Select tuplarattaiden miinukset

 • Tyttäreni on noin 90-95 cm pitkä ja pikkuhiljaa ratasosa alkaa näyttää naftilta. Toki tässä vaiheessa hän kävelee jo melko pitkiäkin matkoja, eli ratasosaa tuskin kovin kauaa enää tarvitaan
 • Koppa on pieni talvivauvalle. Minun lapseni ovat molemmat alakäyrillä kasvavia ja silti koppa on nyt talvea vasten (eli toppapussien ja talvivaatteiden kera) melko tiivis. Poikani on nyt noin 65cm pitkä ja ehkä reilun 5cm kuluttua loppuu tila. Tähänkin kyllä pitää lisätä sellainen huomio, että pikkuhiljaa voi alkaa harkita siirtymistä ratasosaan kopan sijaan 😊

Tässä vauva on vielä alle 60cm
Tässä vauva on vielä alle 60cm
 • Pari pientä miinusta: Ratasosaa ei saa makuulle, jos se on alapuolella. Tai saa, mutta sitten jalat osuvat koppaan
 • Sellaista yhdistelmää ei ole, jossa koppa olisi yläpuolella minuun päin ja ratasosa eli taapero eteenpäin eli näkisi maisemia. Ehkä menee hieman hiustenhalkomiseksi, mutta kun nyt miinuksia haettiin! 

Kokonaisuudessaan olen ollut todella tyytyväinen. Halusin pitkulaiset vaunut, koska ulko-ovestamme ei mahtuisi sisään vierekkäiset 😂 Nämä ovat ajaneet täydellisesti asiansa ja kertaakaan ei ole taaperollakaan mennyt hermot vaikka ei saakaan olla kasvot menosuuntaan. Tätä vähän jännitin.

Voin siis suositella! 

Onko muita, joilla samat rattaat? Mitä te ootte tykänneet?

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Meillä on kanssa kyseiset rattaat ja olemme tykänneet juuri tuosta monipuolisuudesta. Vanhempi lapsi on päässyt matkustamaan kasvot menosuuntaan, kun vauva on ollut yläpuolella turvakaukalossa. Ison osan matkoista vanhempi jo kuitenkin kävelee ja silloin olemme käyttäneet rattaita yksilörattaina. Pienten jalkojen väsyessä rattaisiin sopiva seisomalauta on pelastanut paljon.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Edellinen postaukseni perheemme rytmeistä herätti mielenkiintoisia keskusteluja instagramissa ja blogiinkin tuli hyvä kysymys, johon päätin vastata ihan näin postauksen muodossa!

Kuuntele podcastistani 10 vinkkiä lapsiperhearjen väsymykseen liittyen:

"Haluaisin siis kuulla kokemuksiasi siitä kuinka kellontarkkoja tyyppejä pienistä kasvaa tällä rutiini systeemillä? :)"

Olimme esikoiseni kanssa Helsingissä reissussa kahdestaan hänen ollessa 1,5-vuotias. Olin varannut paluujunan siten, että ehdimme kotiin nukkumaanmenoajaksi, mutta juna oli myöhässä. Äiti kun olin ja olen, minulla on keinot kaikkeen ja aloin laittaa tytärtäni yöpuulle junassa. Teimme iltapesut, vaihdoimme yökkärit, luimme iltasadun, laitoin Whisbearin suhisemaan (ja blokkaamaan ympärillä olevia ääniä) ja vaunukuomun alas. Tilanne oli vieras, mutta kun kello löi 19.30, joka oli vakkarinukkumaanmenoaika, typy kuorsasi vaunussaan. Junan lähestyessä Vaasaa peruin kyytimme ja vaunuttelin lämpimässä ilta-auringossa kotiin. Kotipihassa kannoin vaunuissa jo sikeästi nukkuvan lapsen sänkyynsä. Nähtävästi poikkeava unillekäymispaikka ei haitannut, kun muut tutut nukahtamiseen liittyvät tavat olivat kunnossa ja ajankohta niille vakio. Tällaisia esimerkkejä on useampia, mutta tämä on jäänyt lämpimänä mieleeni, koska tuo oli (junan aikatauluongelmista huolimatta) täydellinen päätös mahtavalle HKI-reissullemme ❤️

Jaha, päikkyaika lähenee ja taapero se vaan pöllöttää
Jaha, päikkyaika lähenee ja taapero se vaan pöllöttää

Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille.

Vauvan kanssa meillä on sama neuvolatäti, kuin esikoisen kanssa. Tästä syystä tiesin heti, että hän todella osaa auttaa kaikkien uneen ja nukkumiseen liittyvien ongelmien kanssa. Vajaa pari kuukautta vauvan päikkäreiden kanssa säädettyäni, pyysin apua neuvolasta. Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille. Kun se saatiin kuntoon, helpottui päivien rytmi. Tällä hetkellä vauva on 4kk (jee, hulinat!) ja hän jaksaa valvoa noin kaksi tuntia putkeen. Joskus viimeinen puolituntinen voi vaatia vanhemmilta showmiehen liikkeitä ja joskus ne viimeiset 30 minuuttia menevät helposti. Kuitenkin - laitoin lapsen väsyneenä tai silmät lautasella vaunuun - hän nukahtaa samantien. Ilman hyssyttelyä tai muitakaan temppuja.

Voi ei, tämä ei auta asiaa :D
Voi ei, tämä ei auta asiaa :D

Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä.

Meilläkin sekä aamun heräämisaika että illan nukkumaanmenoaika vaihtelee. Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä. Eli jos/kun vauva herää 8-9:30 välillä, laitan hänet 2h päästä heräämisestä unille. Kun hän herää päikyiltään (yleensä 2h päästä), painan mieleeni ajan kahden tunnin päähän. Nyt tuntuu, että elämme jossain murrosvaiheessa, koska pisimmät päikkärit alkavat sijoittua keskipäivään, kun ne aiemmin olivat aamussa.

Tällainen on tavallinen päivämme unien osalta:

8.30 vauva herää
10.30 päikkärit
12.00 vauva herää
14.00 unille
16.30 vauva herää
18.30 unille
19.30 vauva herää
21.30 yöunille

Usein vauva "korjaa" aikataulunsa itse ekojen päikkyjen aikana.

Esikoisemme heräsi aina kellon tarkasti klo 7 jo viiden kuukauden vanhasta asti. Joka aamu. Tämä kuopuksemme herää (ainakin vielä) liukuvammin aamusta ja kunnioittaaksemme hänen yksilöllisyyttään myös rytmi liukuu mukana! 😅 Usein silti hän "korjaa" aikataulun itse ekojen päikkyjen aikana eli pidentää/lyhentää niitä siten, että herää unillemenoajasta huolimatta klo 12. Tämä helpottaa päivän agendan miettimistä kivasti!

Nyt huomaan esikoisestani, että vauva- ja vaaperovuosien tarkasta rytmistä huolimatta, rutiineista joustaminen helpottuu koko ajan iän karttuessa. Esimerkiksi joululomalla hän on herännyt klo 9.30, joka on siirtänyt päikkäreitä noin klo 14. Tuollainen 2,5-vuotias kestää mielestäni jo paaaaljon paremmin väsyä, joten päikyt ja yöunet antavat kyllä joustoa, jos on tarve. Esimerkiksi tänään, kun heräsimme koko poppoo vasta klo 10! 🙈

Kysykää, jos jäi vielä jokin mietityttämään! 😊

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Kaunko teillä taapero nukkuu päiväunia? Nukahtaako hyvin päiväunille jos on herännyt esim vasta 10 aikoihin?
Ja taas jos päiväunet siirtyy myöhempään nii miten yöunille meno on onnistunut?

Meillä joululoma on sekoittanut 2-vuotiaan rytmit täysin. 🙈Välillä ollaan nukuttu lähemmä 10 ja päiväunille meno ollut hankalaa mutta ilman päiksyjäkään ei vielä jaksa. Myöhäiset päiväunet sitten taas siirtäneet yöunien alkamisen lähemmäs 23..huh ois helppoa kun aina vaan herättäisiin klo 8 🙈
T. Toinen rutiinien arvostaja😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joulut ja uudet vuodet alkaa olla meidän osalta taputeltu ja ollaan saatu jo hetki viettää arkea kotona joulun paikasta toiseen juoksemisen sijaan. Ai että on ihanaa!

Kuuntele alta podcast kasvukivuistani äitiyteen:

Oon aina ollut vähän rutiinien rakastaja. Ei mitenkään orjallisesti, mutta kyllä tietynlainen johdonmukaisuus päivien kuluissa tuo mulle turvaa. Tämä ei ole muuttunut lapsien myötä vaan päinvastoin! Se on korostunut entisestään.

Sain paljon ihmettelyjä osakseni, kun aloin luoda tarkoituksellisesti rytmiä vauvan päiviin (varsinkin päiväunien osalta) jo hänen ollessa vain pari kuukautta vanha. Kommentoitiin, että eikö tuo ole kamalan rajoittavaa ja raskasta, kun seuraan kelloa unien osalta. Onhan se ehkä ensimmäiset pari päivää, kunnes helpottaa.

Itselleni vapautta tuo juuri esimerkiksi se, että tiedän lapsieni nukkuvan klo 14 ja silloin saan itsekin hetken huilata.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Itselleni vapautta tuo juuri esimerkiksi se, että tiedän lapsieni nukkuvan klo 14 ja silloin saan itsekin hetken huilata. Tai se, että voin suositella poikani kummitädin kyläilylle klo 16:sta, koska tiedän vauvan valvovan silloin. Uskallan varailla partureita ja kahvitteluja tiettyihin aikoihin, kun tiedän 99,9% varmuudella vauvan nukkuvan tai kertoa kellonajan vierailijoille, koska he näkevät vauvan hereillä! Ja kuten esikoisestani huomaan, mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä joustavampaa arjesta tulee.

Joten kyllä – tykkään ehdottomasti enemmän arjesta ja rutiineista, mutta spontaanikin osaan olla...rytmin sallimissa rajoissa! 🙈

Ootko sä rutiinien fani vai enemmänkin spontaani?
 

Kommentit (3)

Käyttäjä29242
Liittynyt23.6.2019
1/3 | 

Mä olen vielä vähän kaihtanut tarkkoja aikatauluja 5kk ikäisen vauvan kanssa kun ajattelen esim illoista ettei vauva voi joka ilta olla täsmälleen samaan aikaan valmis unille. Haluaisin siis kuulla kokemuksiasi siitä kuinka kellontarkkoja tyyppejä pienistä kasvaa tällä rutiini systeemillä? :) Kiitos blogista, kirjoituksesi on aina tosi kivoja! :)

Tap
2/3 | 

Meillä vauva 2 kk, ja jo useampi viikko on pidetty rytmiä yllä. Nyt tehtiin pieni korjaus rytmiin ja hyvin on sekin lähtenyt tällä viikolla sujumaan.

Olen tosiaan sitä mieltä, että rytmit ovat äitejä varten ja vähän myös vauvoja. Mutta ainakin meidän päivät sujuvat kaikilla iloisemmin, kun pidetään tietystä rytmistä kiinni. Ja alusta asti rytmi vaan joutuu välillä joustamaan vähän, mutta niihinkin osaa jo taipua, kun tietää millä tavalla rytmiä voidaan muuttaa ilman, että se menee sekaisin seuraavanakin päivänä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Hajoilinkin jo instagramini puolella, kuinka joulu tuottaa nykyään harmaita hiuksia. Ei ruokien, ei siivousten vaan lahjojen takia. Ahdistaa tavaramäärä jo nyt eikä meille rehellisesti sanottuna mahdu enää yhtään enempää leluja. Lapsihan tulee yllättävän vähällä toimeen. Sen tajusin viimeistään silloin, kun tein taaperolleni kenkälaatikosta nukkekodin ja hän leikkii sillä edelleen päivittäin!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Jouluaika on silti mielestäni todella tunnelmallista aikaa ja siihen kuuluu olennaisesti odotus eli lähtölaskenta jouluaattoon! Suklaakalenteria meillä ei tarvita, koska lapsi ei vielä ymmärrä karkin päälle (toisin kun äitinsä). Näin eräässä fb-ryhmässä maininnan joulukalenterista, joissa jokaisessa luukussa on jotain tekemistä.

Siispä aloin suunnitella omaa "elämyskalenteria" ja jaan sen nyt teillekin!

1. päivä Elokuvailta! Muumipeikko ja pyrstötähti
2. päivä Kuusen koristelua
3. päivä Kodin koristelua
4. päivä Eväsretki viereiseen ruusupuistoon
5. päivä Hoplop
6. päivä Piparien leivontaa mumman kanssa
7. päivä Suunnistus uusvanhan joulusatukirjan luokse kartan avulla
8. päivä Joulusatukirjan lukemista paapan kanssa
9. päivä Tropiclandiaan
10. päivä Majanrakennusta
11. päivä Perhemuskari
12. päivä Muskarilaisten yhteinen joulujuhla
13. päivä Joulukorttien askartelua
14. päivä Joulupuuro Bragella
15. päivä Lasten kauneimmat joululaulut
16. päivä Taaperoiden pikkujoulut
17. päivä Joulusatuhierontaa
18. päivä Hoplop
19. päivä Pulkkailua
20. Päivä Elokuvailta! Muumit Rivieralla ja herkkuja 
21. päivä Joulu kummien kanssa
22. Päivä Kuusenkoristelu mummolassa
23. Päivä Joululauluja Kummisedän & -tädin kanssa
24. Päivä mummolaan joulua viettämään!

Sanomattakin selvää, että tätä joudutaan säätämään vauhdissa. En mitenkään voi olla tässä vaiheessa varma, onko joulukuun 19. päivä lunta maassa, jotta pääsisi pulkkailemaan. Meillä onkin joulusukkakalenteri, jonne laitan edellisenä iltana seuraavan päivän elämyksen kirjoitettuna tai vinkkien kera. Esimerkiksi piparimuotti ja mumman kuva ennen itsenäisyyspäivää!

Millainen kalenteri teillä on vai onko mitään?

Kommentit (2)

Tanya
1/2 | 

Ihana idea. Kyllä joulun odotus noin mukavilla puuhasteluilla sujuu varmasti nopeasti. 5-vuotias halusi laivalta ostaa karkki-joulukalenterin ja sen hänelle soin. Mutta lisäksi voisin tehdä tuollaisen koko perheen kalenterin niinkuin teillä 😊 Metsä/eväsretket ja piparinleivontaa ainakin, kodin koristelua ja sen sellaista..

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Kyllä 5-vuotias varmasti meilläkin saisi jo karkkikalenterin jos osaa pyytää! :-) Tää 2,5v on vielä aivan liekeissä välipalapatukoista! :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Blogiarkisto

2019
2018