Kirjoitukset avainsanalla vauva-arki

Vauva on nyt asunut meidän kanssa noin kolme kuukautta ja edelleen unohdan, että minulla on hänetkin! Älkää ymmärtäkö väärin: vauva todellakin tuntuu perheenjäseneltä enkä osaa kuvitella enää elämää ilman häntä, mutta välillä silti unohdan hänen olemassa olonsa!

Kuuntele podcast aiheesta alta:

Kunnes muistan, että "voi helkkari, sehän on mun muksu!"

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Kerron teille muutaman esimerkin:
Käydään joka viikko taaperomuskarissa. Koska vauvalla on vielä tosi hiljainen itku, otan vaunut joskus "saliin" saakka kuullakseni. Siinä leikin ja laulun tiimellyksessä saatan kuulla itkua ja katsoa hieman ympärilleni, että reagoiko kukaan vauvansa itkuun... Kunnes muistan, että "voi helkkari, sehän on mun muksu!", ja ryntään vaunujen luo. Tää ei oo käyny vaan kerran tai kaksi vaan useammin!

Pari viikkoa synnytyksen jälkeen kävelin makkariimme ja meinasin saada sydärin, kun kuulin pimeästä huoneesta tuhinaa. Se oli vauvani, jonka olin vienyt sinne ennen kuin menin pesemään hampaani. Pelästyin aivan perseettömäksi pientä, oman vauvani, hengitystä.

Toisen lapsen kohdalla tiedän, että äitiyteen mahtuu kyllä kaikenlaisia fiiliksiä.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Edelleen saatan suunnitella jotain reissua tai vaan arkitekemisiä, kunnes yhtäkkiä huomaan etten ole muistanut suunnitelmissani vauvaa! Säpsähdän ajatukseen ja aloitan pohdintani alusta.

Kaippa tämä kaikki on ihan normaalia. Silti poden tuostakin tunteesta hieman huonoa omaatuntoa, MUTTA näin toisen lapsen kohdalla tiedän, että äitiyteen mahtuu kyllä kaikenlaisia fiiliksiä. Todennäköisesti tämä kuuluu kasvuun kahden lapsen äidiksi enkä todellisuudessa unohda häntä minnekään! 😊

Kestikö sulla hetki omaksua, että niitä muistettavia lapsia on todella useampi? 

Kommentit (10)

Neljän mutsi
1/10 | 

Voi ihanan piristävää kuulla ettei muillakaan aina se laskupää ole mukana kympillä! Meillä se ressukka oli aina koira. Lukemattomia kertoja jäi ruokakaupan ovenviereen tai mummolaan kun lähdin lasten kanssa kotiin. Ja ei ku hakemaan.

Vierailija
2/10 | 

Ei ongelmia muistaa vauvaa vaan lähinnä 3v esikoinen. Jostain syystä tuntuu että hän ois erkaantunut varsinkin musta, äidistään. Kaikki alkoi siitä kun piti viedä hänet appivanhemmille kun lähdettiin miehen kanssa synnyttämään. Sen jälkeen taaperoiseni on tarkertunut anoppiin eikä muhun 😔

Hupsis
3/10 | 

Mä meinasin alussa unohtaa vauvan olemassa olon kans! Esim siivoamassa vaikka isosiskon huonetta, lähden viemään pyykit koneeseen ja kappas! Aulassa huoneen edessä törröttää sitterissä pieni vauva niin hiljaa ja tyytyväisenä, että tämmöinenkin vauva meillä tais nykyään olla! 😄

Vierailija
4/10 | 

Oj kyllä, kuulostaapa tutulta 🙈 meidän esikoinen on vähän villimpi tapaus ja sitten tämä 4kk on niin rauhallinen, niin se unohtuu kyllä helposti 😅

5 äiti
6/10 | 

Oijoi, miten hienoa huomata etten ole ainoa.. Sillä erotuksella, että väsyneenä päivänä kotona lasken meidän lasten päät ennen kun osaan ottaa vaadittavat 5kpl lautasia esiin. :D Ei se siis välttämättä rajoitu pelkkään vauva-aikaan, hah. Viimeisenä pikkuvauva-aikana mun oli kyllä myös välillä hankala muistaa jättäneeni vauva kotiin tullessa vaunuihin nukkumaan ja ensimmäinen reaktio vaimean itkun kuullessa oli "Mistä se tulee?" :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olin mukana Yle Akuutin artikkelissa koskien vanhemmuuden suorituspaineita. Tarkoituksena oli jakaa omia ei-niin-putkeen menneitä -tilanteita äitinä ja minulla monet liittyivät luonnollisesti uuteen rooliini kahden lapsen äitinä. 

Jos taaperolla on tunteikas päivä ja kiukunpuuskat ovat erittäin läsnä tilanteessa kun tilanteessa, vauvankin itku pureutuu syvemmälle kitusiin.

Kuvaaja: Linus Lindholm / Yle
Kuvaaja: Linus Lindholm / Yle

Oon huomannut, että toinen lapsi joutuu usein "kärsimään" toisen lapsen huonoista hetkistä. Ei siis toisiltaan vaan minun kauttani. Jos taaperolla on tunteikas päivä ja kiukunpuuskat ovat erittäin läsnä tilanteessa kun tilanteessa, vauvankin itku pureutuu syvemmälle kitusiin. Ja jos taas vauva on nukkunut huonosti (eli minä myös) ja häntä itkettää non stoppina, taaperon pienetkin uhmat tuntuvat isommilta. Välillä se sataan laskeminen tuntuu ihan mahdottomalta.

Kuvaaja: Linus Lindholm / Yle
Kuvaaja: Linus Lindholm / Yle

Mua onneksi helpottaa tosi paljo tiedostaa jo aamulla, että vauva on todennäköisesti aika kärttyinen ennen aamupäivän päikkäreitä, koska yöllä tuli nukuttua huonosti. Tästä syystä taaperonkin perseily ärsyttää enemmän. Onneksi meidän vauva ottaa päikkäreillä yön univajeen kiinni ja loppupäivän onkin paremmalla tuulella. Syyslomaviikolla, kun taapero ei ollut päiväkodissa lainkaan ja vauva nukkui tosi huonosti, laitoin useamman kerran kuulokkeet korville ja kuuntelin lempparipodcastiani pienen hetken. Oli helpompi jatkaa neuvotteluja, kun hetkeksi sai "aikuista seuraa". 

Joskus mietin, että miten ikinä saan kasvatettua lapsistani "kunnon kansalaisia", kun pitäisi osata olla joka sekunti rauhallinen kuin viilipytty ja lempeä kuin Muumimamma.

Tästä voit kuunnella minun tarjoamaa "aikuisten seuraa" podcastini muodossa:

Välillä on kyllä hankala olla äiti tässä maailmassa, jossa on ihan tajuton määrä erilaisia vaatimuksia. Joskus mietin, että miten ikinä saan kasvatettua lapsistani "kunnon kansalaisia", kun pitäisi osata olla joka sekunti rauhallinen kuin viilipytty ja lempeä kuin Muumimamma. Pitäisi olla myös kokki, kasvatustieteiden maisteri, elämänkatsomusohjaaja ja ravitsemusterapeutti.

Ja kun sitä kuitenkin loppupeleissä on "vain" erehtyväinen ihminen – ihan niinkuin kuka tahansa.

Kuvaaja: Linus Lindholm / Yle
Kuvaaja: Linus Lindholm / Yle

Yle Akuutin sivuilla on kysely, jonne on tarkoitus kerätä muidenkin vanhempien "sudenkuoppia" ja koota niistä juttu. Jutusta sitten voimme hakea vertaistukea niihin vanhemmuuden hetkiin, kun ei olla ihan parhaimmillamme. Käy säkin ripittäytymässä!

Kommentit (2)

Vierailija
1/2 | 

Luin tuon Yle akuutin jutun. Kiitos puheenvuorostasi, mielestäni tosi tarpeellista, että vanhemmuudesta puhutaan näinkin - inhimillisesti.
Mielikohtani
”Sä oot siinä se aikuinen ja sun pitäis osata käyttäytyä, mutta kun ei vaan aina osaa. ”
Näin se yksinkertaisuudessaan on.

Ja toi univaje on vain ihan jäätävän vaativaa. Onhan se kidutuskeinonakin käytetty. Voimia! Ja toivottavasti teidän taloudessa nukutaan pidempiä unia nyt ja vastakin!

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Voi kiitos ❤️ Joo tää on ollut kyllä oppimisen tie koska esikoinen ei valvottanut koskaan näin paljoa! Tää olis muhun parhaiten "tehoava" kidutus mutta onneks musta ei sais mitää faktaa ulos koska en muista enää mitään 😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Vauva-arki on nyt toden totta alkanut ja vauva määrää tahdin! Tämä vauva ei ole lainkaan niin hyvä nukkuja alusta asti kuin isosiskonsa ja äidillä meinaa olla välillä hieman hankala pysyä hereillä päivisin. Muistan viimeksi imetyshormonien pitävän minulla hyvän meiningin jopa kuusi kuukautta, mutta nyt olen aivan naatti jo muutaman viikon jälkeen. Kysyin instagramissa teidän vinkkejä päivistä selviämiseen, kun ei voi vain nukkua esikoisen vaatiessa oman osuutensa huomiosta. 

Kuuntele vinkit hereillä pysymiseen podcastina alta:

Teidän suosikkivinkit (vähiten ääniä saaneesta suosituimpaan) päivistä selviämiseen huonon yön jälkeen:

Koko ajan pitää olla jotain tekemistä (6 ääntä)

Eli ei saa hetkeksikään pysähtyä tai läsähtää sohvalle, koska siihen jäät ja väsy vyöryy yli. Pitää olla koko ajan joka päivä jotain tekemistä, niin pysyy hereillä! Tämän oon myös ottanut käyttöön ja täytän kalenteria jo edellisellä viikolla!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Musiikki (7 ääntä)

Musiikki on ollut kyllä ihana lisä aamuissa ja myös podcastit! Oon nyt oman podin myötä oppinut kuuntelemaan muidenkin omia ja sehän on aivan ihanaa, kun on mukamas aikuista seuraa! 

Esikoinen päiväkotiin (8 ääntä)

Täytyy olla jälkiviisas ja sanoa, että oon ollut kyllä hullu, kun edes harkitsin, että en laittaisi esikoista hoitoon pariksi päiväksi viikossa. MINÄ siis en selviäisi yövalvomisista, jos en voisi lohduttaa itseäni ajatuksella maanantain ja tiistain päiväunista. Nuo päivät on nyt myös muuttuneet pyykkihuolto- ja siivouspäiviksi ja näin ollen voin sitten loppuviikon käyttää energiani taaperon kanssa touhuamiseen.

Mee sieltä, mistä aita on matalin! (8 ääntä)

Tää tulee jotenkin aika itestään nyt toisen lapsen kohdalla. On jääny hääräämiset sikseen enkä ees tunne siitä huonoa omaatuntoa.

Suklaa & sokeri (9 ääntä)

Tämän ohjeen oon ottanu kyl turhan kirjaimellisesti. Oon aivan koukussa irtokarkkeihin, tällä viikolla tein porkkanakakkua ja synnytyksen jälkeen oon tehnyt varmaan viidesti mustikkapiirakkaa! Oon päättänyt, että jälkitarkastuksen jälkeen tää saa loppua. Onko muita, jotka aloittaa terveellisemmän elämän vertaistuellisesti mun kaa? :D

Ulkoile (10 ääntä)

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Ulkoilu on kyllä varmasti superhyvä tapa! Taapero saa päästellä höyryjään ja kaikki saa nauttia raittiista ilmasta. Tätä aloin heti noudattaa – myös sateella uuden sadetakkini kera!

Pakko vaan jaksaa (10 ääntä), En edes tiedä (8 ääntä), Kaikkeen tottuu (7 ääntä)

Nää on varmaan kaikki totta, mutta miettikää kuinka surullista? No, onneks tämäkin on vaan vaihe!

Läheisten ja ulkopuolinen apu (20 ääntä)

Tässä oon tosi huono (niinkuin suomalaiset yleisestikin), mutta onneksi isovanhemmat ovat tarjonneet itse apuaan ihanan aktiivisesti taaperon kanssa. Miksi sitä onkaan itselle niin vaikea pyytää apua? En mä ainakaan koskaan oo katsonut ketään kieroon, joka on kertonut palkanneensa hoitajan vaikka MLL:n kautta. Päinvastoin! Musta se on ihailtavaa, että tietää omat rajansa, ottaa omaa aikaa eikä vaan väkisin PÄRJÄÄ lapsiperhearkea läpi.

Kahvi (24 ääntä)

Kahvia en juo, mutta oon alkanut miettiä, että tällä menolla aloitan ihan pian! Teetä osa suositteli myös, jos ei kahvi maistu. 

Nuku aina kun pystyt (35 ääntä) eli silloin, 

  • kun lapset nukkuu
  • kun puoliso tulee töistä
  • kun on viikonloppu ja puoliso voi ottaa vetovastuun
  • kun on joku kylässä

Tässä oon kehittynyt ihan sikana! En edes tiedä, mitä ajattelin esikoisen vauva-aikana, kun hääräsin ja siivosin koko päikkäriajat. Niinkuin se kämppä sotkuineen ei odottaisi? Mies on onneksi ottanut hienosti koppia (ilman nalkutustakin ;)) esikoisen viihdytyksestä, joten hänen ollessa kotona, minulla on kyllä mahdollisuus levätä.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Muita

Lisäksi muita hyviä vinkkejä oli musta huumori, maca-jauhe ja perhepeti. Viimeisin ei valitettavasti meillä toimi, koska en kertakaikkiaan saa itse unta siten. En, vaikka olisin kuinka väsynyt. Tai katsotaan asiaa uudelleen jonkin ajan kuluttua!

Puuttuuko listasta joku oleellinen vinkki? Otan kaikki kiitollisena vastaan!
 

Kommentit (0)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Oikein naurattaa, kuinka tää elämä on lapsen myötä nykyään niin erilaista joissain asioissa. Esikoisen kohdalla viis veisasin äitiyspakkauksen kuoseista tai sisällöstä, mutta nyt oon jo kaksi kuukautta odottanut vuoden 2019 pakkauksen julkaisua! Tällä kertaa minulla on hyvät mahdollisuudet saada ”valita” sekä 2019 vuoden että 2018 pakkauksen välillä. Tai sitten voin ottaa tuon edun rahana.

Onko toisen lapsen kohdalla enää järkeä ottaa kumpaakaan pakkausta?

Vuoden 2018 lempparituote oli ehdottomasti makuupussi. Makuupussi oli syy myös vuonna 2017, miksi odotin kyseisen vuoden pakkausta (viimeiselle päivälle, jolloin ehdin vielä tilata!). Pidin vain enemmän kyseisten vuosien kuoseista.

Tällä kertaa vuoden 2018 makuupussi on mielestäni kivempi.

Mutta 2019 pakkauksessa en näe villahousuja, huopatossuja, unipussia, maistelututtia enkä lusikkaa.

Vuoden 2019 pakkauksen myssy ja collegehaalari on supersöpö ja bodyissa on ihana jääkarhupuku – voiiii! Mutta 2019 pakkauksessa en näe villahousuja, huopatossuja, unipussia, maistelututtia enkä lusikkaa. Tammikuussa Kelalta tiedotettiin, että jatkossa pakkauksen sisältöä tullaan karsimaan, koska työolot osassa äitiyspakkauksen tuotteita valmistavissa yrityksissä eivät ole olleet hyvät. Mutta muutoksien kerrotaan näkyvän vasta aikaisintaan ensi vuoden (2020) pakkauksessa. Ymmärrän erittäin hyvin panostamisen laatuun ja sosiaaliseen vastuuseen, mutta esimerkiksi unipussi ja maistelututti olivat loistava lisä aiempiin pakkauksiin! Nyt ne ovat kadonneet.

Yllä vuoden 2019 pakkaus ja alla vuoden 2018.

Kovimpaan käyttöön pakkauksen sisällöstä meillä on tullut:

MAMILAN! Herranjestas, tämä on kyllä jonkun korkeamman voiman lahja imetystaipaleen alussa.

Makuupussi. Äidilläni on omanikin, vuodelta -88, vielä tallessa. Olen ostanut vielä yhden ekstramakuupussinkin, jotta pystyin leikata siihen reiät ja laittaa rattaisiin vöiden läpi.

Iloisena vuoden 2017 äp:n makuupussissaan puolivuotispäivänään<3!

Villasekoitehaalari. Tämähän menee meillä edelleen esikoisella ja onkin ollut kovassa käytössä.

Kaikki hygieniatarvikkeet. En olisi osannut ostaa näistä varmaan mitään! Kynsisakset ovat olleet hyvät, koska reunat on pyöristetty niin niillä ei saa kovin pahaa jälkeä aikaan. Alkuun käytin myös paljon lämpömittaria vaunuissa (kesävauva), koska pelkäsin, että lämpö nousee liian korkeaksi. Myös tissisuojat olivat alkuun jatkuvasti käytössä suojaamassa paitoja maitolänteiltä.

Petivaatteet. Nämä ovat myös edelleen käytössä.

Itse laatikko! Siellä meidän pikkuinen nukkui yli puolen vuoden ikään asti 😊

Taustalla näkyy pinnikseen sijoitettu äitiyspakkaus. Tässä kuvassa Kipsu saanut jatkaa uniaan äidin vieressä sängyn puolella!

Näillä puheilla tilaan vuoden 2018 pakkauksen heti, kun saan tilaamiseen tarvittavan todistuksen neuvolasta. Mutta miettikää miten upeaa, että voin tällaistakin arviota tehdä maassamme, jossa jokainen lapsi on oikeutettu näin mahtavaan pakettiin tarpeellisia tuotteita. Rahan sijasta haluan ehdottomasti myös kuopukselle ”äitiyspakkausvaatteita” säästettäväksi ja vaikka hygieniatuotteita onkin sitten tuplana, niin voin lahjoittaa niistä osan tulevaisuudessa niitä tarvitsevalle. Musta on aina ollut kiva ihailla niitä vaatteita, joita äitini on omasta äitiyspakkauksestani säästänyt. Kuinka se muoti kiertääkään ympyrää 😉

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) jakama julkaisu

Ylläolevassa kuvassa Kipsu makoilee mun, vuoden -88, makuupussin päällä

Meinaatko sä ottaa vuoden 2019 pakkauksen? Oletko ottanut kaikille lapsillesi aina äitiyspakkauksen vai tuet?

Täältä voit käydä katsomassa koko vuoden 2019 pakkauksen sisällön!

Kommentit (12)

Ihan mamina
1/12 | 

Ihana postaus! Oon kyllä tyytyväinen, että tilasin 2018 pakkauksen vaikka teki mieli odottaa tätä. 2018 pakkauksessa on kivempi toppapuku ja pussi, mut 2019 pakkauksessa kivemmat vaatteet. Myös 2018 pakkauksen villapuku on ihan ykkönen! 

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Kiitos <3 mä aion tilata heti pakkauksen ku vaan saan sen lapun kouraan ja toivon, että saan ton 2018-pakkauksen! Viime vuonna niitä on kuulemma riittänyt kesäkuuhun asti niin nyt toivon samaa! :D

Nannamiharu
2/12 | 

Meille syntyi tammikuussa perheen kolmas lapsi ja mä jätin pakkauksen ottamatta. 2 aikaisemman lapsen vaatteet on kaapissa tallessa, osa jopa käyttämättöminä ku esim toppavaatteet olivat väärää kokoa jne. Näin ollen otin rahana. Rahat käytän oikean kokoisten kausivaatteiden ostamiseen. Saan useamman talven toppavaatteet kuitenki rahalla ostettua. Kirpparilta tottakai kun sitä suosin muutenkin. Ja jotenki, alkanu menee masentavaan värimaailmaan nuo vaatteet. Ite kaipais sellasta räiskyvää värimaailmaa

Innis
3/12 | 

Esikoiselle otettiin pakkaus 2016 ja nyt kohta syntyvälle otettiin äitiysavustus rahana. Minua ahdistaa tavaramäärät, ja siksi jätettiin toinen pakkaus ottamatta. Jos saatavilla olis ollut vielä 2017 pakkausta tälle tulevalle, niin sitten olis ollut vaikeampi valinta, siinä oli ihania värejä! Ajatus oli ostaa erikseen tuo makuupussi tulevalle kuopuksellekin, että se sitten jäisi säästöön.

Sonja
4/12 | 

Jännää, miten tämä 2019 pakkaus jakaa mielipiteitä. Itseäni tämä miellyttää hieman enemmän, varsinkin makuupussi ja metsäneläinkuosit, lintupöksyt ja -body. :) Viime vuoden pakkauksen juhlavuoden Suomi100-huopatossut löysin kirpparilta uutena 1,50€, toivottavasti mahtuvat vielä juhannuksena syntyvälle esikoistytölle. Pakkauksen värit oli mielestäni kivan neutraaleja, joita voin helposti yhdistellä keltaisiin ja retrokuvioisiin kirppislöytöihini. Itse panttaan hakemusta viimeiseen hetkeen, että saisin tämän uudemman! :D Ihanaa odotusta sulle.

Annika79
5/12 | 

Oon ottanu jo kolme pakkausta, joten nyt en ota. Meillä on riittävästi tallessa sisaruksilta, joten epäilen että ei tarvitse hommata mitään. Olin laiska enkä laittanut myyntiin. Onneksi. :D Rakkaimmat ja arvokkaimmat säästin ja kaikki vähänkään nuhjuisemman näköiset vein neuvolan lahjoituslaatikkoon tai UFF:lle. Eilen vein taas kassillisen neuvolaan ja edelliset oli sieltä hävinneet.

Mäkin tein tuon saman että hommasin tori.fin kautta vanhan äp-makuupussin ja leikkasin siihen reiät valjaille vainuihin. :D

Taskukokoinen
6/12 | 

Vuoden 2018 pakkauksessa on kaikenlaista pikkusälää, koska äitiysavustuksen arvo nousi kesken kaiken viime vuonna ja se lisäarvo piti jotenkin täyttää pikkutuotteilla. Itse sain kesävauvalle 2018 viimeisten joukossa vuoden 2017 pakkauksen lisäarvotuotteilla, ja sen myötä sain esim. kaksi kuumemittaria. 😅 Vuoden 2019 pakkaus taas on suunniteltu järkevämmäksi kokonaisuudeksi ja siinä on esim. paljon enemmän bodyja kuin aiemmissa pakkauksissa, oliko peräti 14 kpl.

Minusta on myös vain hyvä että epäkäytännöllinen unipussi on korvattu unihaalarilla! Meidän bebe ei ainakaan perustanut pussista, johon jäi jalat jumiin.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Aijaa 😂 Joo todellaki on järkevää suunnitella pakkaus paremmaksi kokonaisuudeksi eikä väkisin tukkia turhaa kamaa boksiin. Meillä unipussi tuli aktiiviseen käyttöön 🙏

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Blogiarkisto

2019
2018

Instagram