Kirjoitukset avainsanalla lapsen unet

Edellinen postaukseni perheemme rytmeistä herätti mielenkiintoisia keskusteluja instagramissa ja blogiinkin tuli hyvä kysymys, johon päätin vastata ihan näin postauksen muodossa!

Kuuntele podcastistani 10 vinkkiä lapsiperhearjen väsymykseen liittyen:

"Haluaisin siis kuulla kokemuksiasi siitä kuinka kellontarkkoja tyyppejä pienistä kasvaa tällä rutiini systeemillä? :)"

Olimme esikoiseni kanssa Helsingissä reissussa kahdestaan hänen ollessa 1,5-vuotias. Olin varannut paluujunan siten, että ehdimme kotiin nukkumaanmenoajaksi, mutta juna oli myöhässä. Äiti kun olin ja olen, minulla on keinot kaikkeen ja aloin laittaa tytärtäni yöpuulle junassa. Teimme iltapesut, vaihdoimme yökkärit, luimme iltasadun, laitoin Whisbearin suhisemaan (ja blokkaamaan ympärillä olevia ääniä) ja vaunukuomun alas. Tilanne oli vieras, mutta kun kello löi 19.30, joka oli vakkarinukkumaanmenoaika, typy kuorsasi vaunussaan. Junan lähestyessä Vaasaa peruin kyytimme ja vaunuttelin lämpimässä ilta-auringossa kotiin. Kotipihassa kannoin vaunuissa jo sikeästi nukkuvan lapsen sänkyynsä. Nähtävästi poikkeava unillekäymispaikka ei haitannut, kun muut tutut nukahtamiseen liittyvät tavat olivat kunnossa ja ajankohta niille vakio. Tällaisia esimerkkejä on useampia, mutta tämä on jäänyt lämpimänä mieleeni, koska tuo oli (junan aikatauluongelmista huolimatta) täydellinen päätös mahtavalle HKI-reissullemme ❤️

Jaha, päikkyaika lähenee ja taapero se vaan pöllöttää
Jaha, päikkyaika lähenee ja taapero se vaan pöllöttää

Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille.

Vauvan kanssa meillä on sama neuvolatäti, kuin esikoisen kanssa. Tästä syystä tiesin heti, että hän todella osaa auttaa kaikkien uneen ja nukkumiseen liittyvien ongelmien kanssa. Vajaa pari kuukautta vauvan päikkäreiden kanssa säädettyäni, pyysin apua neuvolasta. Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille. Kun se saatiin kuntoon, helpottui päivien rytmi. Tällä hetkellä vauva on 4kk (jee, hulinat!) ja hän jaksaa valvoa noin kaksi tuntia putkeen. Joskus viimeinen puolituntinen voi vaatia vanhemmilta showmiehen liikkeitä ja joskus ne viimeiset 30 minuuttia menevät helposti. Kuitenkin - laitoin lapsen väsyneenä tai silmät lautasella vaunuun - hän nukahtaa samantien. Ilman hyssyttelyä tai muitakaan temppuja.

Voi ei, tämä ei auta asiaa :D
Voi ei, tämä ei auta asiaa :D

Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä.

Meilläkin sekä aamun heräämisaika että illan nukkumaanmenoaika vaihtelee. Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä. Eli jos/kun vauva herää 8-9:30 välillä, laitan hänet 2h päästä heräämisestä unille. Kun hän herää päikyiltään (yleensä 2h päästä), painan mieleeni ajan kahden tunnin päähän. Nyt tuntuu, että elämme jossain murrosvaiheessa, koska pisimmät päikkärit alkavat sijoittua keskipäivään, kun ne aiemmin olivat aamussa.

Tällainen on tavallinen päivämme unien osalta:

8.30 vauva herää
10.30 päikkärit
12.00 vauva herää
14.00 unille
16.30 vauva herää
18.30 unille
19.30 vauva herää
21.30 yöunille

Usein vauva "korjaa" aikataulunsa itse ekojen päikkyjen aikana.

Esikoisemme heräsi aina kellon tarkasti klo 7 jo viiden kuukauden vanhasta asti. Joka aamu. Tämä kuopuksemme herää (ainakin vielä) liukuvammin aamusta ja kunnioittaaksemme hänen yksilöllisyyttään myös rytmi liukuu mukana! 😅 Usein silti hän "korjaa" aikataulun itse ekojen päikkyjen aikana eli pidentää/lyhentää niitä siten, että herää unillemenoajasta huolimatta klo 12. Tämä helpottaa päivän agendan miettimistä kivasti!

Nyt huomaan esikoisestani, että vauva- ja vaaperovuosien tarkasta rytmistä huolimatta, rutiineista joustaminen helpottuu koko ajan iän karttuessa. Esimerkiksi joululomalla hän on herännyt klo 9.30, joka on siirtänyt päikkäreitä noin klo 14. Tuollainen 2,5-vuotias kestää mielestäni jo paaaaljon paremmin väsyä, joten päikyt ja yöunet antavat kyllä joustoa, jos on tarve. Esimerkiksi tänään, kun heräsimme koko poppoo vasta klo 10! 🙈

Kysykää, jos jäi vielä jokin mietityttämään! 😊

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Kaunko teillä taapero nukkuu päiväunia? Nukahtaako hyvin päiväunille jos on herännyt esim vasta 10 aikoihin?
Ja taas jos päiväunet siirtyy myöhempään nii miten yöunille meno on onnistunut?

Meillä joululoma on sekoittanut 2-vuotiaan rytmit täysin. 🙈Välillä ollaan nukuttu lähemmä 10 ja päiväunille meno ollut hankalaa mutta ilman päiksyjäkään ei vielä jaksa. Myöhäiset päiväunet sitten taas siirtäneet yöunien alkamisen lähemmäs 23..huh ois helppoa kun aina vaan herättäisiin klo 8 🙈
T. Toinen rutiinien arvostaja😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ai kauhee, nyt on kyllä pari niiiiin surkeasti nukuttua yötä takana, että saa nähdä tuleeko nää sanatkaan johdonmukaisesti peräkkäin vai onko tää ihan siansaksaa koko postaus!

Yritin valmistella esikoista jo isin vielä ollessa kotona siihen, että "äiti on sitten yksin teidän kanssa pian, eli toivon yhteistyökykyä".

Alta voit kuunnella podcastin ensimmäisestä kerrasta, kun uskaltauduin kahden lapsen kanssa kylille!

Mieheni on työreissussa ja olen ollut kaksi yötä yksin lasten kanssa. Tämähän ei oo siis juttu eikä mikään monelle, mutta mulle todellakin on! Normaalisti lapsivastuu öisin on siten, että minulla on vauva ja isillä taapero. Yritin valmistella esikoista jo isin vielä ollessa kotona siihen, että "äiti on sitten yksin teidän kanssa pian, eli toivon yhteistyökykyä". Ehkä jossain määrin se toimikin, mutta ei tietenkään 2-vuotiaalta voi vielä olettaa täyttä ymmärrystä asiasta 🤣 kunhan nyt yritin käyttää kaikki keinot!

Tuntuu, että meillä ollaan nyt siinä vaiheessa, kun päikkärit vaikuttaa huomattavasti yöunille nukahtamiseen.

Päivät on menny ihan suht' kivasti. Ollaan oltu paljon pihalla, kerhossa ja leikkitreffeillä, jotta taapero päästelisi höyryjä pihalle ja uni maittaisi illalla. No, en tiedä mistä tuo esikoinen ostaa energiansa, mutta nukkumaanmeno venyy tekemisistä huolimatta klo 22 saakka! Tuntuu, että meillä ollaan nyt siinä vaiheessa, kun päikkärit vaikuttaa huomattavasti yöunille nukahtamiseen. Oon yrittänyt rajoittaa päikkäreitä noin tuntiin, mutta silti nukahtaminen venyy ja venyy! Siinä sitten yritän imettää vauvaa yöunille, kun taapero ravasi ympärillä kuin duracelpupu. Ymmärsi sentään olla hiljaa, kun tarpeeksi kiukkuisesti pidin sormea suun edessä!

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Lopulta ollaan meidän perheelle täysin poikkeuksellisesti päädytty nukkumaan kaikki samassa sängyssä. Taapero sai tietenkin flunssan tähän väliin niin ollaan "nukuttu" hänen yskiessä vuorotellen minut ja vauvan hereille. Lisäksi vauvalla on kolmen kuukauden tiheä imu, joten hän on nukkunut tississäni kiinni ja minä toinen silmä auki, koska en koe omalla kohdallani turvalliseksi nukahtaa vauva kainalossa.

Luojan kiitos näitä reissuja ei oo kovin usein! Tämä teksti on samalla iso hatunnosto yksinhuoltajille - teette uskomatonta "työtä"!! Ja vielä: koska te käytte suihkussa ja jos käytte, niin koska te syötte? :D

Kommentit (31)

Sari / pikkuleijonatblogi.fi
2/31 | 

Tuttua vuoden takaa, kun meidän elokuinen 2018 oli vauva, kakkonen oli 2v ja esikoinen eskarilainen. Ensimmäiset illat ja yöt yksin kolmen kanssa oli aikamoista. Suihkussa kävin niin et vauva oli sitterissä tai vaunuissa kylppärissä ja 2v istui potalla ja leikki vesileikkejä. Eskari katsoi telkkaa. Tsemppiä! Kyllä se ajan kanssa helpottuu :)

Eh
3/31 | 

Meille arkea joten pari vinkkiä. 😁
1. Ota taapero vannaan ja vauva sitteriin. Käyt ite samalla suihkussa. Pienempi istui aluksi pesuvadissa n. 9kk vanhana, kun osasi siis istua tukevasti.
2. Syöt kun on nälkä. Musta tulee ihan kauhee jos mä olin sen järkyttävän väsymyksen lisäksi vielä nälkäinen. Oli kaikkien etu että söin.
3. Älä edes yritä tehdä mitään mikä ei ole pakollista. Siivota yms. Kerkee sitten kun et ole yksin. Jos joku ei ymmärrä niin voi voi ja moppi käteen! Tässä oli itellekin opettelemista kun tykkäisin siististä kodista. Mutta kahden alle 2v kanssa on vaan pakko kestää.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Nää on kyl erittäin hyviä vinkkejä! Ja joo toi siivous tai vaik pyykkäys nii ei mitää rajaa! Ens kerralla otan kyl tosiaan kaikki mukaan suihkuun ☝️🤔

riikkaJV
4/31 | 

Tuttua hommaa, mies usein töiden takia iltoja pois ja just oli reilun viikon reissussa. Suihkuun pääsee kivasti kun laittaa isomman kylpyyn, ja vauvan nakuna pyyhkeen päälle sitteriin. Saa ilmakylvyt, ja jos hermostuu kun on vielä shampoot päässä niin siitä voi napata suihkuun mukaan! Illat venyy meilläkin, ja nyt pähkäilen melkein joka päivä pitäiskö päiväunet jättää pois että iltahommat aikaistuisi, vai onko kuitenkin itelle tärkeämpi se iltapäivän rauhallinen kahvihetki :D

Osittain yh-mamma
5/31 | 

Kuulostaa hyvin tutulta. Mies n. puolet vuodesta työmatkoilla tai harjoituksissa, ja tämä kaataa lastenhoidon, kodinhoidon ja kaikki muut juoksevat asiat minun vastuulleni. Nukkumisjärjestelyt ovatkin isän pois ollessa erilaiset, eli nukumme silloin kaikki samassa sängyssä, minä, 3kk-ikäinen vauva ja 3v esikoinen. Järjestely sitten muuttuu kun isä tulee takaisin, niin esikoinen nukkuu omassa huoneessa omassa sängyssä ja yleensä isän kanssa silloin. Näin hän kokee että saa aina välillä viettää isän kanssa yhteistä aikaa ja sitten taas äidin kanssa yhteistä aikaa kun nukkumispaikka vaihtuu välillä. Tämä on myös minusta ihana ajatus esikoiseni suusta :)

Mutta tsemppiä! Osittain yh-äitinä oleminen on rankkaa, mutta puolisoni myös osaa ottaa tämän huomioon. Ottaa esikoista enemmän huomioon kun tulee reissusta ja saan enemmän omaa aikaa että saan latailtua akkujani paremmin. Taas tulevia koitoksia varten.

Vierailija
6/31 | 

Eikö ois kannattanu miettiä ennen ku alkaa niitä lapsia hankkimaan?
Lapsenhoidosta tehdään nykyään niin helvetin vaikeaa.
Ja tiedän mistä puhun, neljä lasta (12-,7-,5-ja 4-vuotiaat) sekä yksityisyrittäjä reissutöitä tekevä mies, eikä mulla ole koskaan käynyt mielessä ettenkö pärjäis.
Olen kiitollinen miehelleni että hän jaksaa tehä noinki paljon töitä, näin minulla on mahdollisuus olla lasten kanssa kotona, huolehtia lapsista ja kodista.
Pitäisköhän kirjoittajan blogin kirjoittamisen sijaan keskittyä niihin lapsiin ja itseensä. Lapset kun nukkuu, nuku itsekkin jätä some vähemmälle ni helpottaa kummasti.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Voi kylläpä sinä nyt mielesi pahoitit ☹️ pitäisköhän sun jättää some vähemmälle kun se saa sulle noin ikävän olon? Tsemppiä sulle!

Käyttäjä1734
Liittynyt9.4.2016

Onnittelut, sait juuri täydellisen äidin kruunun koska et koe perhe elämää koskaan vaikeana ☺️🙏🥰 Shitty tuskin on kiittämätön miehelleen kun tekee töitä perheen eteen🙄

Yyhoo
7/31 | 

Me käydään suihkussa muksun/muksujen kans ja syödään vain kävellessä. Helpottaa, kun nuorin on 4 vuotta. Täältä myös tsempit kaikille yksin tekeville ja kokeville. Lapset ovat silti käsittämätön lahja.

Vierailija
8/31 | 

Meillä esikoinen jätti päikkärit pois ollessaan muutaman kk vajaa 2v, nuorimmainen oli tuolloin n. 6kk. Kyllästyin siihen helvetilliseen pakkonukutukseen päivisin. Päikkäreille meno venyi, ja samasta syystä siirtyi sitten iltaunet.
Lasten yhtäaikaisen päikkäriajan käytin yleensä siivoamiseen/pyykkäämiseen, mikä näkyy nyt kyllä kotona😅 mutta nyt isompi ei nuku päikkäreitä, pyritään puuhastelemaan jotain kahdestaan pikkuisen nukkuessa. Usein juodaan yhdessä ne ”päiväkahvit” ja nautitaan yhteisestä hetkestä.
Illalla nukkumaan menot menee nykyää todella helposti. Toki on tuhoon tuomittua liikkua autolla minnekkään iltapäivällä, koska sitte nukahdetaan auton ja sen tietää sitten taas illalla mitä siitä seuraa...
Mutta mun pointti lyhyesti: suosittelen, että luovutte päiväunista. Se antaa enemmän, mitä ottaa. Näin ainakin meillä 🙂

Ja tsemppiä heräilyihin ja jaksamista arkeen kasvavien silmäpussien kanssa.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Ja voihan tota ainakin kokeilla! 😊 Voi Joo, autolla ei sit kyl pysty liikkua iltaisin enää mihinkään 🤣 eikä vaunuilla. Eikä pyörällä. 😅

Käyttäjä13249
Liittynyt15.6.2018
9/31 | 

Ensiksi: voimia ja tsemppiä, mä niin tiedän, mitä toi on. Omat ei ole ihan noin tiiviillä ikäerolla, mutta kuitenkin...
Me asutaan toistaiseksi (kolmatta vuotta) ulkomailla miehen työkomennuksen vuoksi. Lapset 6, 3 ja 1v. Mies paljon työmatkoilla, vaihtelevasti yhdestä yöstä jopa viiteen yöhön putkeen. Eli melkoista yksinhuoltajan arkea ja sirkusta täällä välillä pyöritän. Haastavuutta lisää se, että meillä on vain yksi auto, joka on usein puolison mukana siellä työmatkalla, joten minä ja lapset kuljetaan joka paikkaan joko julkisilla, pyörällä tai jalkaisin. Vanhin pitää viedä joka aamu kouluun klo.8 ja keskimmäinen päiväkotiin. Sitten heidät pitää taas hakea muutaman tunnin kuluttua kotiin. Pienin on kotihoidossa, mutta päikkäriaika on tietysti vasta kun isommat kotiutuvat koulusta/päiväkodista. Jos mies on 5 yötä poissa, ei auta jättää hommia tekemättä: ruokaa on laitettava ja pyykkiä pestävä, muuten ei homma toimi. Mun vinkit arkeen yksin lasten kanssa:

1. Ennakoi. Mä valmistelen seuraavan päivän eväät kouluun/päiväkotiin illalla iltaruoan laiton yhteydessä. Seuraavan päivän vaatteet valitaan illalla valmiiksi esille, ja jopa lasten ulkovaatteet nostellen eteiseen valmiisiin pinoihin illalla. Kaikki reput ym. pakataannillslka myös valmiiksi. Lataan kahvinkeittimen ja mittaan puurohiutaleet kuppiin valmiiksi illalla jne. Eli ennakoi ja valmistele ennakkoon KAIKKI MAHDOLLINEN.

2. Päiväunien ajoitus. Eli pienin ei saa nukkua liian pitkään/liian myöhään. Näin saan synkronointia kaikkien kolmen nukkumaanmenon samaan kellonaikaan.

3. Tarpeeksi aktiviteettia päiviin. Meillä tähän riittää osittain jo koulun/päiväkodin tarjoama aktivointi, mutta iltapäivällä myös touhutaan yhdessä kotona: pelaillaan, askarrellaan, leikitään. Näin lapset ovat illalla tarpeeksi väsyneitä ja valmiita unille ajoissa. Meillä mennään petiin siinä 19:30 ja hyvänä iltana koko kolmikko on on untenmailla klo.20 mennessä.

4. Rutiinit. Toistuvat samanlaisina päivästä toiseen, lapsetkin osaavat toimia tietyllä tavalla tiettyihin aikoihin ja ei tarvitse käskeä/vahtia kaikessa koko ajan. Helpottavat myös omaa toimintaa.

5. Lehmänhermot ja pitkä pinna. Ei aina niin helppoa tai yksinkertaista, mutta rauhallisuus yleensä kannattaa pahimmankin uhmakiukun hetkellä.

6. Hyväksy, että kaikki ei aina mene niinkuin on suunnitellut. Riittävän hyvä on tarpeeksi.

7. Muista joka kerta taputtaa itseäsi olalle illalla, kun olet saanut päivän pakettiin: me selvittiin, mä onnistuin. Tästäkin päivästä selvittiin iltaan.

8. Tukijoukot! Jos niitä on, niin USKALLA pyytää apua! Meillä on vähän heikommat tukijoukot täällä ulkomailla, mutta hädän hetkellä ihanat paikalliset ystävät ovat rientäneet hätiin❤️ Täällä olen oppinut että on ihan Ok pyytää välillä apua muilta.

Tsemppiä ja jaksamista sinne!

Halauksia ja tsemppiä!

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

En kestä kuinka hyviä vinkkejä. Nää pitäis olla jossain reissaavan miehen puolison oppaassa! 😅💕 Piti ihan tallentaa puhelimeen että löydän ens kerralla! Kiitos! Ja tsemppiä myös sulle! Me oltiin englannissa miehen työkomennuksella 3kk ku esikoinen oli 8-10kk ja se vielä meni MUTTA oli sekin välillä raskasta. Varsinkin kun siellä myös tultiin molemmat kipeäksi silloin ku mies oli yön yli reissussa 🤦‍♀️

Tiuti
10/31 | 

Meillä melkein 4v. Ja 5 viikkoinen ja koko parisuhteemme ajan (6 v) puoliso on joka viikko toisella paikkakunnalla töissä ja poissa lähes aina viikot. Joten ehkä oon totuttu tähän itsekseen oloon, mutta tiedän että se on rankkaa. Pikku hiljaa siihen kasvaa oma rutiininsa, mutta väsymys on jatkuva kaveri, jos vauva tai vanhempi lapsi päättää kukkua yöt.
Tsemppiä teille ja toivottavasti tilanne ei kestä pitkään.

Vierailija
11/31 | 

Hei ! Jäin kuuden lapsen yh äidiksi 7 vuotta sitten. Mieleeni nyt nousi ajat jolloin imetin lasta toisella kädellä ja laitoin ruokaa toisella 😅 haasteita oli monenlaisia ja toki osa lapsista oli jo isoja mutta omat haasteensa jokaisessa iässä. Jotenkin sitä kasvoi aina haasteiden mukana ja ihmeellisiä äiti voimia löytyy kun niitä tarvitsee♥️ eihän siinä mitään suihku rauhaa tai muutakaan ollut, kun aloitin työt oli ihana syödä töissä rauhassa 😅 kaikki tsempit ja etsi pieniä iloja,pieniä hetkiä jolloin voit itseäsi huomioida ,älä ota paineita kodin järjestyksestä tms.. vaan yritä ajatella että aika aikansa kutakin♥️

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

No huhhu! Ei ihme että töissä on tuntunut ihanan rauhalliselta 😅 Ja todellaki - tää on kuitenkin niin ohikiitävä vaihe elämässä 😊

Vierailija
12/31 | 

Reissumiehen vaimo ei ole yh. Yh:lle ei puoliso tuo ruokaa kaupasta, ei kanna vastuutaan perheen taloudesta, ei hoida lasta yhtään yötä, ei lohduta edes puhelimen päässä kun ei jaksa. Työmatkailijan puoliso ei ole yh millään mittarilla. Älkää ihmeessä jättäkö niitä päiväunia pois, vaan säännöllinen rytmi ja riittävästi unta. Lapsen on saatava nukkua tarpeeksi. Iltaiset ylikierrokset johtuvat väsymyksestä! Iltaa kohden rauhalliset rutiinit, niin uni tulee.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Tiedän kyllä enkä väittäisi itteäni edes reissumiehen vaimoksi parin lyhyen työmatkan takia 😊 meillä on hyvin säännöllinen rytmi ja taapero nukkuu 12-14 vuorokaudessa - yliväsymyksestä tuskin siis on kysymys 🤔 Neuvolasta onneksi saatiin jo vinkkejä .

Vierailija
13/31 | 

Meillä on kaksi lasta 11 kk ja 2v7kk. Minä olen se joka käy reissutöissä. Olen aina ensin kaksi päivää reissussa ja yhden kotona jonka jälkeen vielä kaksi reissussa. Mies pärjää, vie lapset aamulla hoitoon ja ruokkii illalla, käy suihkussa, treenaa itse ja selviää öistäkin. Minä en reissussakaan saa syödä rauhassa, mutta joskus nukun kuitenkin hyvin!

Vierailija
14/31 | 

Hienoa, että sinulla on mies, jonka läsnäolo keventää arkea! Omani kehui kysyjille, että meillä nukutaan yöt hyvin. Hän ei havahtunut mitenkään, vaikka olin syöttänyt vauvaa kolme kertaa ja vaihtanut vaipatkin yön aikana. Meillä elämä keveni yksinhuoltajistumisen myötä, kun ei tarvinnut siivota enää miehen sotkuja. Taloudellisesti tilanne ei muuttunut, kun lasten kulut kuuluivat miehen mielestä minulle joka tapauksessa. Muista arvostaa myös anoppia, kun on osannut kasvattaa poikansa aikuiseksi mieheksi!

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Olis mielenkiintoista kuulla sun eksän perustelu, että miksi lasten kulut kuuluivat vain sulle! Törkeetä!

Ja todellaki, anoppi on tehny mahtavaa työtä ja on muutenki itsekin ihan huikea tyyppi ❣️

Rouva H
15/31 | 

Oh yes, mä niin tiedän tän. Meidän kaksosten vauva-taaperoaikana mies on tehnyt tosi paljon reissuhommia. Kaksoset oli 1v7kk, kun meille syntyi kolmas. Nuorimmainen on nyt 8kk ja tuplat reilun 2 v. Reissut puolisolla on vähentynyt onneksi, mutta tekee töitä sitten kellon ympäri eli pyöritän pääsääntöisesti tätä arkea. Syön, kun lapsetkin syö. Suihkussa käyn, jos ehdin. Yleensä, kun kaikki nukkuu. Jos nukkuu samaan aikaan. Tai sitten istutan kolme riviin turvavöineen syöttötuoleihin ja saavat katsoa, kun käyn suihkussa. Aikamoista taiteilua, mutta rima alas.. 😄

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

En tiedä onko kellään voinut mennä ohi, että meillä on aika rankka jonkin sortin "kaksivuotiaan unitaantuma" menossa! Meidän aina ennen niin loistava nukkuja on unohtanut taitonsa ja noin kuukauden ajan sekä päikkäreille että yöunille nukahtaminen on yhtä säätämistä. Alan todella ymmärtää niitä vanhempia, jotka pyrkivät ehdottomaan hiljaisuuteen unien ajan. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) jakama julkaisu

Tässä esimerkkejä niistä äänistä, jotka ovat nyt osoittautuneet kohtalokkaiksi nukuttaessa:

Lattia, joka narisee

Näin joskus videon, jossa vanhemmat olivat raksittaneet karttaan ne lattialankut, jotka lapsen huoneessa natisevat. Silloin nauratti, enää ei.

(raskaana olevan raskas) hengitys

Hengitys itsessäänkin on jo liian äänekästä tällä hetkellä, mutta mites raskaana olevan hengitys joka kuulostaa portaiden nousun jälkeen siltä kuin olisin juossut sadan metrin aidat. Lapsi manducassa. 

Mies ja sen kolinat

Tästähän oon tehnyt aikoinaan ihan oman postauksenkin ja surukseni voin todeta, että elefantti on edelleen posliinikaupassa. 

Aivastus

Miksi?! Miksi alkaa aina kutittaa nenää, kun lapsi on viittä vaille nukahtamassa?! Oli mahtavaa, kun siitepölykausi ja tämä nukkumisshow osui samaan aikaan. Voitte kuvitella sen noidankehän? 

Ne v*tun soivat lelut

Näette varmaan sielunne silmin kuinka huokaisen helpotuksesta päästessäni makkarista pihalle lapsen heräämättä ja sitten astun jonkun perhanan musisoivan kirjan päälle. Ja se musiikkihan ei lopu seuraaviin 16 minuuttiin. Parhaassa tapauksessa painat toisenkin biisin tulille yrittäessäsi hiljentää sitä paskaa tyynyllä. 

Paljas, nihkeä jalka lattiaa vasten

Jestas, enpä ollu aiemmin tajunnut, kuinka äänekäs voikaan vähänkään nihkeä jalka olla! 

Räkä

Parasta, kun roikut pinniksen reunalla kuin apina, koska yrität silitellä lapsen selkää ja siten nukuttaa taaperon. Juuri kriittisillä hetkillä huomaat nokkasi vuotavan ja tajuat kaksi surkeaa vaihtoehtoasi: vaihtoehto 1) annat rään tipahtaa lapsesi niskaan ja ällöyden lisäksi se saattaa muuttaa nukahtamisen dynamiikkaa negatiiviseen suuntaan tai vaihtoehto 2) niiskutat rään takaisin rööriisi ja herätät muksun. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Onneks on kahvia.
 

Onko muilla saman ikäisillä huomattavissa haasteita nukkumaanmenon kanssa?

 

Kommentit (2)

Satu K.
1/2 | 

Ai jessus, samaistun melkein kaikkiin! 😂 Meillä on laminaattilattia, joka narisee täysin ennalta arvaamattomista paikoista ja varsinkin silloin, kun yrität ninjailla. 😬 Mä nukuin vielä vähän aikaa sitten sukat jalassa, kun poitsu heräili pitkin yötä ja sieltä huoneesta piti todellakin päästä aaveen lailla pois. 😂
Toi räkä on kans tuttu mulle, ku nenä vuotaa vähän väliä ja paras oli tossa talvella, ku mulla oli kolmen(!) kuukauden ajan pitkittynyt yskä ja vedet silmissä yritin pojan sängyn vieressä pidätellä sitä hiipivää yskän puuskaa. Yleensä se päättyi siihen, että luovutin, yskin keuhkoni pihalle ja painelin miehen viereen ilmoittamaan, että ”sun vuoro”. 😂

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Mä kiroon joka kerta, ku irrotan jalkojani sitä lattiaan liimautuneesta paikasta, että miksi en vaan pidä sukkia ympärivuoden! mieluiten villasukkia :D mulla on kans toi räkä enemmän ja vähemmän koko ajan läsnä ja se on kaunis näky, kun 45 min nukutuksen jälkeen katon peiliin ja nenän alla kuivunu räkänoro :D:D:D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Tätä kysymystä pohdin sunnuntaiaamuna, kun takana oli muutaman tunnin unet. Lapsi oli valvottanut meitä molempia vanhempia klo 3:30 saakka ja yöllinen show eskaloitui äidin ja isän väsyneeseen huutoon toisilleen.

Tuona iltana. niinkuin aina, menin nukkumaan miehen kanssa sanattomalla sopimuksella päätettyyn aikaan eli noin klo 22. Tästä alkaen, siihen asti, että mieheni tulee nukkumaan, taaperon heräilyt ovat mieheni vastuulla. Parhaalla tuurilla saan nukkua tuosta klo 22 alkaen klo 6 saakka putkeen ja hyvälläkin tsägällä ainakin klo 2 saakka, kun mies tulee unille (ja on hoitanut hyssytykset siihen asti). Meidän normaali yömmehän on jo pitkään ollut täysin putkeen nukuttu tai maksimissaan yhden hyssyttelyn sisältävä 12 tunnin pätkä. Tuonkin hyssyttelyn usein hoitaa Whisbear emmekä me.

Olin vihainen itselleni, koska olin antanut lapsen kiukun mennä niin ihon alle, että itkin ja kiroilin vielä ainakin 30 min tilanteen rauhoituttuakin.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Henkilön S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) jakama julkaisu

Tuo yö ei mennytkään kuin Strömsössä, vaan nyt terrible two’t ovat iskeneet hyvin nukkuvaan lapseemme. Klo 22 alkaen istuimme vuorotellen mieheni kanssa lapsen sängyn laidalla ja hipsutimme, lauloimme, juttelimme, olimme hiljaa, pidimme yövaloa, otimme sen pois, pidimme sylissä, otin meidänkin sänkyymme minun viereeni, mutta se meni aivan pelleilyksi eikä mikään ei auttanut. Lopulta minun satuhierontani auttoi, mutta sitä ei voinut lopettaa. Viimeistään 10 minuuttia satuhieronnan lopetuksen jälkeen tyttö alkoi huutaa kurkku suorana äitiä (ja mä menin huutamaan kurkku suorana tyynyyn :D). Kun tätä showta oli kestänyt sinne kolmeen saakka, luovutimme. Isi lähti kellariin nukkumaan tytön kanssa, ja minä menin makkariin kiukusta puhkuen. Olin vihainen isille, että väsyneenä huusimme toisillemme. Olin vihainen lapselle, että hän ei vaan ”%#”¤&# voinut nukkua (!!) ja olin vihainen itselleni, koska olin antanut lapsen kiukun mennä niin ihon alle, että itkin ja kiroilin vielä ainakin 30 min tilanteen rauhoituttuakin.

En tiedä aistiko lapseni ärsytykseni, koska hän oli ekstraihana koko aamun.

Aamulla heräsin Kipsun kanssa ja hän otti mua edelleen päähän:”Niin siinä sitä sitten niin pirteänä leikitään, mutta yöllä ei voi nukkua? Et nyt kilju sen aamupalas perään, äiti ei nyt löydä puuropakettia, kun on silmät muurautunut kiinni väsyn takia.” En tiedä aistiko lapseni ärsytykseni, koska hän oli ekstraihana koko aamun. Hän halaili uutta muumipappaansa edessäni ja hymyili, luki rauhassa ja leikki omiaan kiltisti. Ei mennyt aikaakaan, kun hassuttelimme ja pusuttelimme iloisena. Molemmat. Ja tuo pikkupallero oli taas maailman ihanin ja kultaisin lapsi. Eihän hän tahallaan yöllä itkenyt, halusi vain olla äidin ja isän lähellä.

Vastaus siis otsikon kysymykseen: Voi kyllä! Kyllä oma lapsi voi raivostuttaa niin, että tekisi mieli alkaa itkeä. Ja joskus itkeekin! Onneksi en tässäkään kanootissa ole yksin, vaan instastoryn melkein 500 vastaajasta 99% tiesi, mistä puhun! Eli kaikki kunnossa. Nukkuvat lapsethan ovat muuten maailman söpöimpiä. Eli lääkkeenä raivoon: Katsele jotain ihanaa kuvaa, jonka olet ottanut nukkuvasta lapsestasi. Siis silloin, kun hän vielä nukkui 😉

ps. Mutta ettei menisi liian ruusuiseksi: Tällainen samanlainen show oli myös viime yönä eli taas on pää jumissa.

Kommentit (10)

Satu K.
1/10 | 

I feel you! <3 Vaikkakin meidän taapero edelleen (mun jinxauksesta huolimatta :D) nukkuu hyvin, niin ainahan näin ei todellakaan ole ollut. Ja mulla kans menee yöllä välillä (liian) helposti hermot. Varsinkin kun yhdessä vaiheessa oli (onneksi aika lyhyt) kausi, jolloin mikään ei kelvannut, lapsi vaan itki ja huusi kurkku suorana. :( Ja sit jos hermo menee, niin tulee itelle niin paha mieli, että unta on ihan turha odotella saapuvaksi.

Mä ehkä vähän jo pelkään ennakkoon noita terrible "two'seja". Täytynee pistää valmiiksi puhelimen taustakuvaksi kuva tuosta ihanasta nukkuvasta pallerosta. :'D

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Haha suosittelen! Ja siis sepä meilläki, totuttu jo nii hyviin öihin nii nyt ku on joku tällänen ihme pelleily menossa nii tuntuu että lähtee taju... Vaikka monilla on paljo pahempaa ja pidemmän aikaa, nii ei pitäis mun valittaa😂

Vierailija
2/10 | 

Meidän neiti iältään 2v 5kk, alkoi nukkua enemmän tai vähemmän levottomasti siitä lähtien kun täytti vuoden. Nyt keväällä oli n. 5 viikon putki peräkkäin, kun voidaan sanoa ettei meillä nukkunut kukaan enempää tai vähempää. Siinä meinas jo usko loppua! Unettomuus on jotain kamalinta ikinä. Ja totisesti tiedän mistä puhut liittyen siihen, että oma lapsi voi raivostuttaa.. Toki meillä on ollut aina haasteita etenkin nukahtamisen kanssa, ihan vauvavuodesta lähtien, sekä myös muutoin liittyen niin päiväuniinkin.. Niistä haasteista vois kirjoittaa ihan oman aiheensa😅 mutta tosissaan, tää meidän neiti nukutetaan yhä aina unilleen, niin päivällä kuin illallakin. Siihen asti paijataan, lauletaan ja ollaan läsnä kunnes nukahtaa. Ensin omaan sänkyynsä, josta siirtyy yhä meiän viereen nukkumaan. Oon aina ihmetellyt, miten joku lapsi voi vaan nukahtaa itsekseen ja vielä nukkua läpi yön😂 On he kaikki niin erilaisia🧡 Toki meidän kohdalla en osaa muuta ajatella edes, oon tyytyväinen siihen että tällä hetkellä meillä nukahdetaan rauhassa, ilman titaanien taistelua, sekä pääsääntöisesti myös nukutaan vain muutamilla pienillä herätyksillä (koputtaa puuta).

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

No niin todellakin on! Oon aina sanonut, että jonkun ylemmän voiman on ollu pakko tietää, että meille on saatava hyvin nukkuva lapsi koska mä meen heti ihan rullalle jos en saa nukkua kunnon unia. Oon jo teininä menny klo 22 nukkumaan, ku muilla vasta ilta alkoi :D

Tsemppiä sinne ja kiitos kommentista <3 !

Annika79
3/10 | 

Kun meidän esikoinen oli 10 kk ikäinen, niin hän heräsi joka yö tunnin välein. En muista kuinka kauan tuota kesti, mutta sillä hetkellä tuntui että siitä ei voi selvitä hengissä. Alle 2-vuotiaana hän oli joka ikinen yö hereillä 1,5-2 h keskellä yötä. En muista tuotakaan kuinka kauan tuota kesti. Päivisin hän nukkui max puolen tunnin pätkiä. Se oli aivan sairasta.

Kaksi seuraavaa lasta ovat olleet paljon parempia nukkujia. Hirvittää luonnollisesti että voiko käydä kolmannen kerran peräkkäin yhtä hyvä tuuri. En selviä hengissä jos joudun valvomaan kaiket yöt.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

apua apua, nyt kyllä mäki ihmettelen, miten oot selvinny hengissä! Voi toivotaan, että tää uusi tulokas tulis kahteen nuorimpaan nukkumisissa!

Väsynyt mama
5/10 | 

Tää oli kuin omasta kynästä. Meidän tyttö 3.5v ja ollut aina huono nukkuja. Omasta huoneesta yöllä kulkee meidän sänkyyn ja sit monesti oma yö menee potkuja estellessä ja valvoessa kun uni katkeaa tytön sänkyyn tuloon ja siinä pyörimiseen ja ihon raapimiseen. Ja miehen kanssa tiuskitaan toisillemme kun pinna on kireällä. Saahappa nukkua koko yö häiriöittä.. Syyskuussa tulossa toinen lapsi ja pelottaa valmiiksi lähteekö viimeinenkin järki jos esikoinen ei opi omassa sängyssä olemista. Nukkunut siis 7kk iästä omassa huoneessa eikä vieläkään siellä pysy 😑

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Siis mä kauhulla kans odotan syyskuuta
Ja toivon, että nyt kesällä tää "vaihe" menee ohi. Eilen illalla saatiin tyttö klo 23 nukkumaan, ei paljoa naurata...

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Blogiarkisto

2019
2018