Kirjoitukset avainsanalla allergiat

Tämä kevät on ollut aivan järkyttävä allergikoille... ja IG- ja FB-kyselyni mukaan niillekin, joilla aiemmin ei ole ollut allergiaoireita! Lehdet tulivat puihin kertarysäyksellä eikä vieläkään ole satanut! Omalla kohdallani allergiat puhkesivat pienen, suloisen, koiranpennun takia noin 5-vuotiaana ja 25 vuoden allergiauran jälkeen olen oppinut pari kikkaa, jotka nyt jaan muiden epätoivoisten nuhanenien kanssa. 

Lisähaasteen keväästä selviämiseen tuo imetys ja sen rajoitteet.

  • Apteekeissa myydään yhtä allergialääkettä, jonka lääkäri on siunannut sopivan raskaana oleville ja imettäville. Pakkauksessa silti kielletään käyttö aiemmin mainituilta, joten jätän lääkkeen nimen jokaisen itse selvitettäväksi :) Sopiva lääke kuitenkin (oman lääkärini mukaan) on olemassa!
  • En ole vielä löytänyt nenäsumutetta tai silmätippoja, joita EI SUOSITELTAISI raskaana oleville tai imettäville. Eli oman tietoni mukaan niitä saa käyttää.
  • Kuumuudesta huolimatta ikkunat ja ovet kannattaa pitää kiinni tämän kukkimisajan. Tämä VARSINKIN, jos kuuluu ruohonleikkurin ääni. Se on aivan viimeinen niitti ainakin mun yliherkkyyksille!
  • Imurointi on aika kakspiippuista: tavallaan haluaisit imuroida (siite)pölyt pois aivastuttamasta, mutta imurointi saa kaiken pöllyämään, joten itse yritän välttää sitä viimeiseen asti.
  • Käy joka ilta suihkussa ja pese myös hiukset ennen sänkyyn menoa. Näin vältät pölyjen joutumisen petivaatteisiin.
  • Älä kuivaa pyykkejä ulkona
  • Tähän aikaan vuodesta en lähde juoksulenkille ulos. Hengitys on niin raskasta, että pelkään kupsahtavani matkalle!
  • Tutustu ristiallergioihin! Kaikki murrosiän jälkeen saamani ruoka-aineallergiat, tai enemmänkin yliherkkyydet, ovat puhjenneet keväällä. "Niin sanottu ristiallergia tarkoittaa allergiareaktiota, jossa sama IgE-vasta-aine tunnistaa samankaltaisia rakenteita eri alkuperää olevissa aineissa. Tunnetuimmat ristireaktiot liittyvät koivun siitepölyallergiaan, sillä noin joka toinen koivuallerginen saa oireita kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Ristireaktiota esiintyy myös muiden siitepölyjen, ruokien ja luonnonkumin välillä." - Allergia.fi
  • Rukoile sadetta ja sateen aikana pysy sisällä ja katso, kuinka siitepölynperkeleet valuvat viemäreihin

Tänä keväänä tosiaan tuntuu, että moni ei-allergikkokin on saanut kovia oireita. Itselläni oireet ovat erilaisia riippuen, mikä sillä hetkellä allergisoi. Yleisimmin ne jakautuvat näin:

Ruoka-aineet: Suun, huulten (ja korvien) pirullinen kutina

Siitepölyt: Vetinen nuha, silmien vuotaminen ja tuskainen kutina 

Eläimet: Hengen ahdistus, kuiva yskä, silmien päästä repimiseen kannustava kutina

Jos teillä on jotain hyviä kikkoja näiden lisäksi – kertokaa ihmeessä! ...ja sitten pikkuhiljaa valmistautumaan hopeasijalla Sariannan allergiat -listan olevan pujon torjuntaan. 

Kommentit (6)

Vierailija
2/6 | 

Raskaus- ja imetysajan allergialääkkeistä (ja muutenkin lääkkeistä) löytyy luotettavin tieto Teratologisesta tietopalvelusta :) Nettisivuilta saa jo kattavasti tietoa siitä, mitä allergialääkkeitä ja minkälaisina valmisteina voi käyttää, mutta soittaakin voi. Pakkausselosteet kieltävät yleensä aina varmuuden vuoksi lääkkeen käytön raskaus- ja imetysaikana, mutta todellisuudessa lähes aina löytyy sopiva lääke ja Teratologisella on näistä viimeisin, kansainvälisellä yhteistyöllä kerätty tieto :) http://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvelut/teratologinen-tietop...

Vierailija
3/6 | 

Raskaana oleville ja imettäville sopii todellisuudessa useampikin lääke. Vain 1 on päässyt ns 1 luokkaan, mutta useampi jo 2 (joka ei missään nimessä ole huono).

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Mä taidan olla vähän överi hysteerinen kun tota yhtäkään en oo uskaltanut syödä paitsi aivan ääritilassa :D mutta hyvä tietää! :)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Blogiarkisto

2019
2018