Kirjoitukset avainsanalla vauvan unet

Totean heti alkuun, että kyllä - rakastan lastani, vaikka en olisi nukkunut yöllä silmäystäkään. Olen silti huomannut, että päivistä parempien yöunien - jotka meillä tarkoittavat silti 3-4 heräämistä - jälkeen puuttuu sellainen musta väsyn harso. Tuo harso, joka tekee kaikesta hieman utuisempaa. Paremmin nukkuneena päivät tuntuvat valoisammilta, taaperon tunnepurkaukset helpommin kestettäviltä ja vauvan hymyt valloittavammilta.

Tässä oli aiemmin vaihe (kiitos hulinat!), kun kuopuksen uniajat olivat jatkuvasti pienen stressin sävyttämiä, koska energiaa meni unien ylläpitämiseen.

Sain kommenttia siitä, kuinka minun pitäisi keskittyä nauttimaan vauva-ajasta unista puhumisen sijaan. En ymmärrä tuota kommenttia lainkaan. Tai itseasiassa se on mielestäni tosi ristiriitainen, koska nimenomaan pienin korjausliikkein vauvan unta tukemalla pystyn nauttia tästä ajasta paremmin. Viime yönä hän heräsi neljä kertaa ja päiväunetkin on pitkästä aikaa taas sujuneet. Kirjoitan tätäkin postausta nyt siksi, että en malta odottaa hänen heräävän. Tässä oli aiemmin vaihe (kiitos hulinat!), kun kuopuksen uniajat olivat jatkuvasti pienen stressin sävyttämiä, koska energiaa meni unien ylläpitämiseen. Tämä taas oli tärkeää siksi, että SAISIN NAUTTIA siitä iloisesta pikku tirriäisestä eikä väsyneestä kiukkupussista.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Niin se vaan menee, että meillä unijutut pyörivät läsnä vauvavuotena joka päivä. Ne, kun vaikuttavat niin moneen asiaan, jos eivät jopa kaikkeen. Jopa lasteni rakastaminen on kuplivampaa, kun kaikki ovat nukkuneet hieman paremmin. 

Ymmärrättekö te, mitä haen takaa? 

Kommentit (1)

Äiti 07/2017 & 10/2019
2/1 | 

Ihanaa! Joku muukin elää samassa kuplassa kuin minä. Meillä on esikoinen syntynyt 07/2017 ja kuopus 20/2019. Kyllä asiat vaan rullaa iisimmin kun lapset on saanut nukkua=hyvän tuulisia ja vanhemmat on saanut nukkua= parempia vanhempia. Kirjoitat kivasti teidän arjesta, melkein toisinto meidän elämästä. Kiitos kun jaksat tuossa arjen kiireessä kirjoittaa!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nyt on tulossa pitkä sepustus vauvan unijuttuja, joten jos ne ei kiinnosta - Skippaa! Jos taas kaipaat vertaistukea valvottuihin öihin ja ehkä jotain kikkojakin - Tämä on sinun tekstisi :) Meidän vauva ei osaa (vielä) nukahtaa eikä jatkaa uniaan unisyklien jälkeen, ja tämä 4 kuukautta valvomista alkaa riittää äidille. 

Lähtötilanne:

Meillä vauva on nukkunut hyvin päikkärit kahden kuukauden iästä, mutta öisin meno on ollut enemmän ja vähemmän mahdotonta. Nyt nelikuisen yöhulinoiden aikaan öisin on alettu heräämään aiemman 1-2 tunnin sijasta 30-60 minuutin välein. Lisäksi vaikka nukahtaminen joskus sujuisi ihan ok, vauva herää joka kerta unisyklin jälkeen eli noin 30-50 minuutin kuluttua! Ja se on sitten Herran hallussa saadaanko me eri sirkustempuin häntä jatkamaan uniaan vai ei. Yleensä ei, ja sitten vauva valvoo klo 23 saakka. Öisin oman heräämisen lisäksi vauva on "syötettävä", koska hän ei osaa hakea unta muulla tavalla kuin tissiä lutkuttaessaan. Ei edes tutilla. Sana syötettävä on lainausmerkeissä siksi, että ei poika varsinaisesti mitään syö. Kunhan saa olla tissin lähellä ja jotain pelleillä! 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Suunnitelma ja vinkit:

Onneksi meillä on neuvolantätinä aivan mahtava uniguru, jolta tuntuu löytyvän vastaus uniongelmaan jos toiseen! Soitin hänelle perjantaina itku kurkussa ja käytiin (taas) meidän rytmit läpi. Muistan, kun mua esikoisen aikaan ärsytti, kun hän ei koskaan antanut mulle niin sanottua avaimet käteen -ratkaisua. Jos sanoin että yöunet on perseestä, hän alkoi puhua päiväunista. Kun aloin puhua illalla nukahtamisesta, hän alkoi puhua viimeisistä päikyistä ja niiden ajankohdasta. Kaikki tuntuu liittyvän kaikkeen ja niin tälläkin kertaa. Minä halusin syyttää nelikuisen yöhulinoita ja saada jonkun kerrasta poikki -ratkaisun, mutta hän kysyi ensimmäisenä päiväunista EIKÄ antanut mitään painoarvoa noille hulinoille. Ihan samoin kuin esikoisen kohdalla.

Päiväunet meillä menee hyvin, joten siirryttiin illan rutiineihin. Nekin meillä on suht kunnossa, mutta viilattavaa löytyy varsinkin nukkumaanmenon ajankohdassa. Meillä vauva herää noin klo 18.30 viimeisiltä päiväuniltaan. Hän saisi neuvolatädin mukaan olla sängyssä jo klo 20 unta hakemassa. Tätä ennen tulisi olla syötettynä muualla kuin siellä, missä hän nukkuu ja iltapesut tulisi tehdä ruokailujen jälkeen.

Jos vauva rauhoittuu jo sillä sekunnilla, kun astut huoneeseen - olet liian aikaisessa. Jos vauva ei meinaa rauhoittua yhtään edes rätillä tai tutilla - olet myöhässä. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Näiden lisäksi meille tärkeintä on nyt oppia tunnistamaan itkun "laatu". Jotkut vauvat saattavat itkuähistä unta hakiessaan, mutta se ei vielä tarkoita, että vanhempien pitäisi puuttua siihen. Jos itku tuntuu yltyvän "oikeaksi", niin kokeillaan ninjailla sängyn lähelle ja tarjota ensimmäisenä unirättiä. Jos se ei toimi, takataskussa on uusi tutti (että ei tarvi etsiä pimeässä sitä, joka on tippunut ja samalla näpelöidä vauvaa korvista ja hiuksista hereille) ja annamme sen. Jos vauva vieläkään ei rauhoitu, kokeilemme ottaa napakan otteen vauvasta hänen maatessaan edelleen sängyssä. Ja vielä viimeisenä temppuna voi ottaa vauvan syliin, mutta laskea hänet takaisin sänkyyn rauhoittuessaan. Tätä sitten niin monta rundia, kun on tarve! Jos vauva rauhoittuu jo sillä sekunnilla, kun astut huoneeseen - olet liian aikaisessa. Jos vauva ei meinaa rauhoittua yhtään edes rätillä tai tutilla - olet myöhässä. 

1. Kokeilu

Syötin vauvan heti hänen herätessään viimeisiltä päiväuniltaan, kuten aina. Reilun tunnin kuluttua kokeilin syöttää uudelleen (yötankkaus) ja hän - ihme kyllä - söi oikein tyytyväisenä. Siirryimme yläkertaan, jossa oli himmeä valaistus ja teimme iltapesut. Annoin iltapusut ja -halit, toivotin hyvät yöt, laskin sänkyyn, annoin unirätin ja tutin ja laitoin suhinan päälle. Suhinan sijasta voi olla vaikka unilaulu tai -loru. Lähdin pois huoneesta.

...meidän isompi ongelma onkin se vajaan tunnin päästä herääminen, joka tapahtuikin kellontarkasti noin 50 minuutin kuluttua nukahtamisesta.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Vauva alkoi ähistä ja puhista, pyöriä ja hyöriä. Kuuntelin, mutta mielestäni ei kuulunut itkua. Vauva hiljeni ja nukahti. Okei, tää oli jo aika ihmeellistä, mutta meidän isompi ongelma onkin se vajaan tunnin päästä herääminen... Joka tapahtuikin kellontarkasti noin 50 minuutin kuluttua nukahtamisesta. Kuuntelin oven takana itkua, joka yltyi mielestäni sellaiseksi, että vauva tarvitsee apua nukahtamiseen. Kuin ninja hiippailin sängyn luo ja tarjosin rättiä. Ei kelvannut yhtään. Otin varatutin ja laitoin sen vauvan suuhun. Ei auttanut. Voi ei, olin myöhässä. Nostin syliin, alkoi rauhoittua. Laskin sänkyyn, kokeilin rättiä ja tuttia. Ei meinaa tehota. Perhana neuvolantäti, huijasit mua! Muistin sen napakan otteen ja kokeilin sitä. Vauva oli kyljellään, joten pidin toista kättä pyllyn päällä ja toinen oli vauvan käsivarressa kiinni. Tuskin toimii, ei toiminut esikoisellakaan. Oho, toimiipa. Aika napakka ote saa olla, mutta heti lähti vauva rauhoittumaan! Siirryin huoneesta pois kuin mykkä hiihtäjä.

Tuosta noin 20 minuutin kuluttua alkoi uusi ähinä, jonka isi hoiti. Oli kuulemma kokeillut kaikki samat temput ja lopulta se mikä oli auttanut oli se, että hän ei tehnyt mitään.

Vielä kerran hän alkoi ähistä noin 20 minuutin kuluttua edellisestä heräämisestä ja tällä kertaa riitti vain tutti.

Unisyötin klo 23 (lähinnä ehkä oman mielenrauhan takia) ja seuraavan kerran herättiin 2:30! Mitä ihmettä?! Syötin ja laskin sänkyynsä. Ei tosin kyllä syönyt juuri mitään. Seuraavat ähinät alkoivat klo 03. Ei voi olla nälkä! Pidin napakassa otteessa ja annoin rätin ja tutin. Nukahti. Vau, eka kerta, kun nukahtaa ilman maitoa! Tästä seuraava herääminen tapahtui 5.30. Tällöin imetin molemmat rinnat ja laskin vauvan takaisin sänkyynsä. Heräsimme 8.30.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Päätelmät:

Unen "laatua" en tunnista vielä, mutta tässähän sitä oppii sekä vanhemmat että vauva.

Tää oli paras yö, mitä meillä on ollut koko vauvan elinaikana. Toki ymmärrän, että tää voi hyvin olla täysin onnenkantamoinen, mutta kyllä tästä toivoa sai! Aiomme ehdottomasti jatkaa näiden neuvojen noudattamista ja katsoa, pääsisimmekö näinkin helpolla. Unen "laatua" en tunnista vielä, mutta tässähän sitä oppii sekä vanhemmat että vauva.

Kertaus:

  • Päiväunet kuntoon
  • Erota ruokailut ja unet toisistaan (eri huoneissa ja aikaa välissä)
  • Ole tarpeeksi ajoissa laittamassa yöunille (noin 2h päästä viimeisiltä päikkäreitä heräämisestä jo sängyssään)
  • Rutiinit nukkumaan mennessä aina samat
  • Opettele tunnistamaan itkun "laatu" ja oikea aika, kun kannattaa puuttua nukahtamiseen
  • Kokeile eri rauhoittelutapoja! Meillä pojalle toimii näköjään napakka pito, mikä tyttöön ei tehonnut yhtään!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Ja lisäksi, itse arvostan niin paljon yöuniani, että aion olla erittäin sinnikäs. Kaikki, jotka mut tuntee, tietää, että kun jotain päätän, niin en hevillä luovuta! :)

psst! Instagramistani löydät kohokohdista "UNIvinkit", jossa on neuvolan tätimme ohjeet eri ikäisten vauvojen uniin.

Kommentit (12)

Vierailija
1/12 | 

Olipa erityisen hyödyllinen postaus, kiitos! Meillä vauva on vasta vajaa 2 kk, mutta vähän jännittää miten käy unien sitten, kun rytmiä voi alkaa luoda. Nyt herää yöllä nimittäin myös 1-2 tunnin välein ja nukahtaa melkein vain tissin avulla. Kysyisin vielä, että missä syötät nuo yösyötöt? Poistutko silloinkin makkarista? Meillä kun vauva herää aina liikuttaessa... Lisäksi kiinnostaisi kuulla, mitä tarkoittaa päiväunet kuntoon eli miten ja milloin teillä nukutaan tai miten olet saanut niihin jonkun rytmin luotua? :)

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Kuulostaa todella tutulle! 🙈 Nousen aina, siis koko tämän 4,5kk, istumaan sängylle ja siinä imetän. Ja kun on valmista, niin siirrän vauvan takaisin sänkyynsä.

Päikkäritkin rytmitin tosinaan tädin avulla silloin 2kk iässä ja se vaihtelee hieman, että kuinka kauan minkäkin ikäinen vauva jaksaa valvoa kerrallaan. Sitä valvomisaikaa kun "noudattaa" niin pääsee jo pitkälle. Ne kaikki (eli 2kk, 3kk & 4kk) on mulla ig-kohokohdissa. Voisin kyllä tehdä päikyistäkin vielä oman postauksen 🤔

Vierailija
2/12 | 

6kk-> jos ei unet suju niin suosittelen LÄMPIMÄSTI Vauvat unille-nimistä yritystä ja Annia. 🤩 Meidän tytär heräsi joka yö 2-4krt 1v 7kk asti, alkoi molempien vanhempien mielenterveys olla jo koetuksella.. Annin neuvoilla tyttö oppi nukahtamaan itse ja nukkuu koko yön 🙏

Vierailija
3/12 | 

Meillä ruvettiin nukkumaan kun ymmärrettiin maidottomalle siirtyä. Sitä ennen yli 6kk jatkuvaa heräilyä jopa 18x yössä. (Eli jopa 15min välein)
Sairaalanunikouluun teki lääkäri lähetteen, kun "kaikkea" kokeiltu (unikoulut kotona) eikä mikään auttanut. Ennen kun unikoulu alkasi kokeilin vielä jos se onkin se maito.... 2 yötä ja lapsi rupesi nukkumaan läpiyön ilman mitään tassutuksia ja kaikki muut oireet katosi n 2 viikon aikana... oireet joita en tajunnut oireiksi. Hikoilu, mahantoiminta rauhoittui ja normaali kiinteä kakka, ilmavaivat, korvatulehdukset loppui, poskien lehahtelu, kaikki missä maitotuotetta kieltäytyi syömästä tai juomasta (pakko imetystä ja juottoa suunnilleen harrastin) Ihan selvät oireet, mutta ei tajunnu, ei edes lääkäriT uskonu et näin olis....päällepäin ei näkynyt vakavaa... ei esim näppyjä ja lapsi kasvoi hyvin. Vaikka lääkäreissä laukattiin ja allergioista puhuttiin.
Oma dg on että maito aiheutti sitä hiljaista refluksia joka poltti kurkkua öisin ja aiheutti jatkuvia korvatulehduksia.

Vierailija5
4/12 | 

Päiväunet ja niiden toteuttaminen kiinnostais kans. Täällä 3kk ikäinen ja äiti ihan hakusessa päiväunien rytmissä. Yöunille menoki venyy aina torkkujen kautta 23-24. Että miten päiväunet kuntoon!? :D

Väsynyt äiti
6/12 | 

Täällä kokeiltu tassuttelu-unikoulua. En tiedä millaisia huutoitku-aikoja teillä on, mutta kun nukkumaan menossa tullaan siihen vaiheeseen, että vaaditaan huutotasolta syliä, kestää huuto sylissä pidosta huolimatta tunnin. Silittelystä kaveri tuntuu entistä enemmän hermostuvan. Nukkumaan meno on tällä hetkellä, kuin villissä lännessä. Kaiken kukkuraksi itsellä on valtavan hankala päätellä milloin kaverilla olisi oikeasti optimaalinen nukkumaan meno hetki. Tätä tissille nukahtamista sattuu ja sitten herätään 30 min päästä, kuin uudesti syntyneenä ja nukkumatti saapuu seuraavan kerran vasta 12 aikaan yöllä. Tällä hetkellä nukkumaan meno kestää n. 3 h ja lopullinen yöuni saavutetaan imetyksellä tainnuttamisella tai turvakaukalossa heiluttamalla. Voin sanoa, että tällä hetkellä nämä vanhemmuuden hallitseminen tuntuu olevan hukassa, kun ei yhtä lasta saa alle 3 h nukkumaan.

Uupunut äiti, joka pelkää öitä
7/12 | 

Apua, tää oli just niin kuin meidän elämästä 😅 täällä kans 4 kk hulinoissa eikä mikään tunnu auttavan. Kiitos kun jaoit!
Viime yönä yhden herätyksen sain blokattua vahingossa kun laitoin käteni viimeisillä voimillani pojan vatsan päälle "leveästi". Sit ollaan nostettu ja laskettu mutta huuto vaan jatkuu ja jatkuu 🤔 ja vain tissi auttaa. Mutta hei, tästä heti huomenna vinkit kokeiluun. Kiitos ja hyviä unia sinne! 😊

Vierailija
8/12 | 

Kiitos paljon tästä postauksesta! Innostuin vähentämään yöimetyksiä luettuani jutun kun meillä on aika saman ikäinen vauva ja olen huomannut, että päivällä ei enää tarvitse syödä 2 tunnin välein. Nyt on tällä tekniikalla pari yötä jo mennyt vain kahdella syötöllä, joten uskallan jo juhlia!

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Edellinen postaukseni perheemme rytmeistä herätti mielenkiintoisia keskusteluja instagramissa ja blogiinkin tuli hyvä kysymys, johon päätin vastata ihan näin postauksen muodossa!

Kuuntele podcastistani 10 vinkkiä lapsiperhearjen väsymykseen liittyen:

"Haluaisin siis kuulla kokemuksiasi siitä kuinka kellontarkkoja tyyppejä pienistä kasvaa tällä rutiini systeemillä? :)"

Olimme esikoiseni kanssa Helsingissä reissussa kahdestaan hänen ollessa 1,5-vuotias. Olin varannut paluujunan siten, että ehdimme kotiin nukkumaanmenoajaksi, mutta juna oli myöhässä. Äiti kun olin ja olen, minulla on keinot kaikkeen ja aloin laittaa tytärtäni yöpuulle junassa. Teimme iltapesut, vaihdoimme yökkärit, luimme iltasadun, laitoin Whisbearin suhisemaan (ja blokkaamaan ympärillä olevia ääniä) ja vaunukuomun alas. Tilanne oli vieras, mutta kun kello löi 19.30, joka oli vakkarinukkumaanmenoaika, typy kuorsasi vaunussaan. Junan lähestyessä Vaasaa peruin kyytimme ja vaunuttelin lämpimässä ilta-auringossa kotiin. Kotipihassa kannoin vaunuissa jo sikeästi nukkuvan lapsen sänkyynsä. Nähtävästi poikkeava unillekäymispaikka ei haitannut, kun muut tutut nukahtamiseen liittyvät tavat olivat kunnossa ja ajankohta niille vakio. Tällaisia esimerkkejä on useampia, mutta tämä on jäänyt lämpimänä mieleeni, koska tuo oli (junan aikatauluongelmista huolimatta) täydellinen päätös mahtavalle HKI-reissullemme ❤️

Jaha, päikkyaika lähenee ja taapero se vaan pöllöttää
Jaha, päikkyaika lähenee ja taapero se vaan pöllöttää

Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille.

Vauvan kanssa meillä on sama neuvolatäti, kuin esikoisen kanssa. Tästä syystä tiesin heti, että hän todella osaa auttaa kaikkien uneen ja nukkumiseen liittyvien ongelmien kanssa. Vajaa pari kuukautta vauvan päikkäreiden kanssa säädettyäni, pyysin apua neuvolasta. Ongelmana oli se, etten tiennyt kuinka pitkään tuon ikäinen jaksoi valvoa putkeen ja olin laittamassa häntä joko liian ajoissa tai liian myöhään päikkäreille. Kun se saatiin kuntoon, helpottui päivien rytmi. Tällä hetkellä vauva on 4kk (jee, hulinat!) ja hän jaksaa valvoa noin kaksi tuntia putkeen. Joskus viimeinen puolituntinen voi vaatia vanhemmilta showmiehen liikkeitä ja joskus ne viimeiset 30 minuuttia menevät helposti. Kuitenkin - laitoin lapsen väsyneenä tai silmät lautasella vaunuun - hän nukahtaa samantien. Ilman hyssyttelyä tai muitakaan temppuja.

Voi ei, tämä ei auta asiaa :D
Voi ei, tämä ei auta asiaa :D

Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä.

Meilläkin sekä aamun heräämisaika että illan nukkumaanmenoaika vaihtelee. Oon heittänyt (huonoa) läppää siitä, kuinka meidän elämä pyörii kahden tunnin sykleissä. Eli jos/kun vauva herää 8-9:30 välillä, laitan hänet 2h päästä heräämisestä unille. Kun hän herää päikyiltään (yleensä 2h päästä), painan mieleeni ajan kahden tunnin päähän. Nyt tuntuu, että elämme jossain murrosvaiheessa, koska pisimmät päikkärit alkavat sijoittua keskipäivään, kun ne aiemmin olivat aamussa.

Tällainen on tavallinen päivämme unien osalta:

8.30 vauva herää
10.30 päikkärit
12.00 vauva herää
14.00 unille
16.30 vauva herää
18.30 unille
19.30 vauva herää
21.30 yöunille

Usein vauva "korjaa" aikataulunsa itse ekojen päikkyjen aikana.

Esikoisemme heräsi aina kellon tarkasti klo 7 jo viiden kuukauden vanhasta asti. Joka aamu. Tämä kuopuksemme herää (ainakin vielä) liukuvammin aamusta ja kunnioittaaksemme hänen yksilöllisyyttään myös rytmi liukuu mukana! 😅 Usein silti hän "korjaa" aikataulun itse ekojen päikkyjen aikana eli pidentää/lyhentää niitä siten, että herää unillemenoajasta huolimatta klo 12. Tämä helpottaa päivän agendan miettimistä kivasti!

Nyt huomaan esikoisestani, että vauva- ja vaaperovuosien tarkasta rytmistä huolimatta, rutiineista joustaminen helpottuu koko ajan iän karttuessa. Esimerkiksi joululomalla hän on herännyt klo 9.30, joka on siirtänyt päikkäreitä noin klo 14. Tuollainen 2,5-vuotias kestää mielestäni jo paaaaljon paremmin väsyä, joten päikyt ja yöunet antavat kyllä joustoa, jos on tarve. Esimerkiksi tänään, kun heräsimme koko poppoo vasta klo 10! 🙈

Kysykää, jos jäi vielä jokin mietityttämään! 😊

Kommentit (1)

Vierailija
1/1 | 

Kaunko teillä taapero nukkuu päiväunia? Nukahtaako hyvin päiväunille jos on herännyt esim vasta 10 aikoihin?
Ja taas jos päiväunet siirtyy myöhempään nii miten yöunille meno on onnistunut?

Meillä joululoma on sekoittanut 2-vuotiaan rytmit täysin. 🙈Välillä ollaan nukuttu lähemmä 10 ja päiväunille meno ollut hankalaa mutta ilman päiksyjäkään ei vielä jaksa. Myöhäiset päiväunet sitten taas siirtäneet yöunien alkamisen lähemmäs 23..huh ois helppoa kun aina vaan herättäisiin klo 8 🙈
T. Toinen rutiinien arvostaja😅

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Joulut ja uudet vuodet alkaa olla meidän osalta taputeltu ja ollaan saatu jo hetki viettää arkea kotona joulun paikasta toiseen juoksemisen sijaan. Ai että on ihanaa!

Kuuntele alta podcast kasvukivuistani äitiyteen:

Oon aina ollut vähän rutiinien rakastaja. Ei mitenkään orjallisesti, mutta kyllä tietynlainen johdonmukaisuus päivien kuluissa tuo mulle turvaa. Tämä ei ole muuttunut lapsien myötä vaan päinvastoin! Se on korostunut entisestään.

Sain paljon ihmettelyjä osakseni, kun aloin luoda tarkoituksellisesti rytmiä vauvan päiviin (varsinkin päiväunien osalta) jo hänen ollessa vain pari kuukautta vanha. Kommentoitiin, että eikö tuo ole kamalan rajoittavaa ja raskasta, kun seuraan kelloa unien osalta. Onhan se ehkä ensimmäiset pari päivää, kunnes helpottaa.

Itselleni vapautta tuo juuri esimerkiksi se, että tiedän lapsieni nukkuvan klo 14 ja silloin saan itsekin hetken huilata.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by S A R I A N N A S A L O (@shittyisthenewblack) on

Itselleni vapautta tuo juuri esimerkiksi se, että tiedän lapsieni nukkuvan klo 14 ja silloin saan itsekin hetken huilata. Tai se, että voin suositella poikani kummitädin kyläilylle klo 16:sta, koska tiedän vauvan valvovan silloin. Uskallan varailla partureita ja kahvitteluja tiettyihin aikoihin, kun tiedän 99,9% varmuudella vauvan nukkuvan tai kertoa kellonajan vierailijoille, koska he näkevät vauvan hereillä! Ja kuten esikoisestani huomaan, mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä joustavampaa arjesta tulee.

Joten kyllä – tykkään ehdottomasti enemmän arjesta ja rutiineista, mutta spontaanikin osaan olla...rytmin sallimissa rajoissa! 🙈

Ootko sä rutiinien fani vai enemmänkin spontaani?
 

Kommentit (3)

Käyttäjä29242
Liittynyt23.6.2019
1/3 | 

Mä olen vielä vähän kaihtanut tarkkoja aikatauluja 5kk ikäisen vauvan kanssa kun ajattelen esim illoista ettei vauva voi joka ilta olla täsmälleen samaan aikaan valmis unille. Haluaisin siis kuulla kokemuksiasi siitä kuinka kellontarkkoja tyyppejä pienistä kasvaa tällä rutiini systeemillä? :) Kiitos blogista, kirjoituksesi on aina tosi kivoja! :)

Tap
2/3 | 

Meillä vauva 2 kk, ja jo useampi viikko on pidetty rytmiä yllä. Nyt tehtiin pieni korjaus rytmiin ja hyvin on sekin lähtenyt tällä viikolla sujumaan.

Olen tosiaan sitä mieltä, että rytmit ovat äitejä varten ja vähän myös vauvoja. Mutta ainakin meidän päivät sujuvat kaikilla iloisemmin, kun pidetään tietystä rytmistä kiinni. Ja alusta asti rytmi vaan joutuu välillä joustamaan vähän, mutta niihinkin osaa jo taipua, kun tietää millä tavalla rytmiä voidaan muuttaa ilman, että se menee sekaisin seuraavanakin päivänä.

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Blogiarkisto

2019
2018