Kirjoitukset avainsanalla elämää Englannissa

Mä en oo koskaan ollut sellainen tyttö, joka haluaa jo pienestä pitäen halunnut olla äiti. En oo koskaan kuvitellut, että sitten kun olen äiti, niin.. – oikeastaan päinvastoin! Suunnittelin matkustelua, kummilasta jostain kehitysmaasta (joka minulla olikin Intiasta vuodet 2010-hoitovapaa), uraa ja parisuhdetta. Näin ollen suhtautumiseni ympärillä pyöriviin lapsiin on aina ollut aika neutraalia. En ole koskaan ottanut (varsinkaan tuntemattomiin) lapsiin sen kummempaa kontaktia, mutta en myöskään ole näyttänyt nyrpeää naamaa lentokoneessa vanhemmille, joiden vauva itkee naama punaisena. Tiedostin, että kukaan ei siitä huudosta nauti – kaikkein vähiten ne vanhemmat.

Englannissa tyyli oli täysin eri. Lapsettomat, lapselliset, miehet, naiset, nuoret, vanhat, sinkut, varatut... Kaikki hymyili, auttoi ja leikitti Kipsua! Ei ollut kolmen kuukauden aikana yhtäkään ravintolaa, jossa häntä ei olisi otettu huomioon tai jossa vaunujen kanssa ei olisi autettu kahvilaan sisään. Ja me kävimme kolmen kuukauden sisällä kymmenissä ruokapaikoissa!

Jos katseella olisi saanut oven lukkoon nenämme edestä, olisi 90% sen jo kahvilla istuvista asiakkaista tehnyt.

Suoraan sanottuna oli aika pommi huomata Suomeen palatessa, kuinka täällä suhtauduttiinkaan lapsiin julkisilla paikoilla. Pelkästään kahvilan tai ravintolan lähestyminen vaunujen kanssa näytti tuon ison kulttuurisen kuilun Englannin ja Suomen välillä tässä asiassa. Jos katseella olisi saanut oven lukkoon nenämme edestä, olisi 90% sen jo kahvilla istuvista asiakkaista tehnyt. On täysin poikkeuksellista, että kukaan ottaa kontaktia Kipsuun ja ne poikkeuksetkin ovat lähes aina maahanmuuttajia. Meidän Kipinä on vielä oikein hymytyttö eli siitä ei ole voinut jäädä reaktiot kiinni.

Miksi meidän kulttuuriin kuuluu olla aina neutraali tunteiden kanssa – olkoot edessä elämää kupliva lapsi tai kyyneliin saakka liikuttava elokuva?

Oon miettinyt paljon, että mistä tää johtuu. Onko suomalainen luonne vain yleisesti sellainen, että edes hymyileville vauvoille ei vastata hymyllä takaisin vai eikö Suomessa vain pidetä lapsista? Miksi meidän kulttuuriin kuuluu olla aina neutraali tunteiden kanssa – olkoot edessä elämää kupliva lapsi tai kyyneliin saakka liikuttava elokuva? En oo päässyt mietinnöissäni sen pidemmälle kuin lauseeseen "se vain on niin"... Mutta arvatkaa mitä? Mä en aio enää olla neutraali. Mä aion vastata hymyihin, harrastaa small talkkia ja näyttää myötätuntoisen ja tsemppaavan katseen kanssavanhemmalle, kun hänen lapsi saa keskellä ostoskeskusta uhmaraivarin. Mitä siinä häviää?

Edit: Nyt joudun ottaa osan tekstistä nöyrin mielin takaisin ja kertoa salaisuuden: ruokakaupassa arkiaamupäivisin päästään lähelle Englannin meininkiä, koska tänäänkin useampi vanhempi pariskunta höpötteli Kipsulle.

Lisää Englannin ja Suomen eroavaisuuksia lapsien suhteen pääset lukemaan tästä ja jutut, joita jäin Englannista kaipaamaan löytyvät täältä.

Lue myös Jyllannin suomineidon ihmettely vast'ikään lehdessä olleesta otsikosta, kun perheministeri Saarikkoa oli moitittu lapsen ottamisesta mukaan töihin.

Seuraathan jo meidän perheen arkisekoilua instagramissa? <3

Kommentit (32)

Class82
1/32 | 

Itse otan aina kontaktia lapsiin. Välillä tuntuu, että minua pidetään hulluna tai lapsen vanhempi katsoo hieman kieroon että mitäs mulkkaat mun lasta. :D Täällä se vain on valitettavasti niin, että monessa paikassa saa "hävetä" lapsen kanssa. Auta armias jos lapsesi korottaa hieman ääntä hyvässä tai pahassa, niin kyllä siinä yleensä se Jorma tai Raija sitten vähän katsoo kieroon. Varsinkin sellainen 30-50v Jorma tai Raija. Vanhempi ikäluokka taas usein ottaa kontakia lapseen, mikä on minun mielestäni ihanaa. :)

Vierailija

Ihan sama juttu ja olen tälläinen ollut jo ennen lapsiakin. Ärsyttää se silmien pyörittely. Vanhemmat tosiaan aina on ihania.

Heidi913
2/32 | 

Tää on minusta oikeasti tärkeä asia, moititaan että nuoriso ei osaa kohteliaita käytöstapoja mutta mistä he niitä oppis kun lapsesta asti yritykset tyrmätään. Joskus tulee eteen ihan paha mieli kun meidän 1,5v poika istuu rattaissa/ kärryissä käsi pystyssä tervehtimässä ja viereinen aikuinen vain mulkoilee. Se lapsen ilme sitte ku lopulta luovuttaa ja laskee kätensä.. koitan ite vielä kannustaa ottamaan kontaktia lapseen vaikka hymyilemällä ko aikuiselle mut ei.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

"Se lapsen ilme sitte ku lopulta luovuttaa ja laskee kätensä.. koitan ite vielä kannustaa ottamaan kontaktia lapseen vaikka hymyilemällä ko aikuiselle mut ei." Nimenomaan! Ja harmittaa, kun en haluais että meidän lapsi lopettais rohkeaa hymyilyään vieraillekaan :) mutta jos ei siihen vastata, niin äkkiähän se loppuu...

jjennim
3/32 | 

Mun miehellä on sellainen outo yli sosiaalinen tapa että esim lenkillä jos vastaan tulija katsoo häntä hän sanoo "päivää" tai "hei" ja hymyilee. :D itse taas umpi suomalaisena kysyn heti että ketä se oli ja miksi sanoit hei. Mies aina toteaa että se on kohteliasta ja hän katsoi meitä. Itsehän en heittele päiviä tuntemattomille lenkillä :D Mieheni voi hyvinkin vaikka on hänkin umpisuomalainen. :D Ehkä voisin ottaa hänestä mallia ja olla sosiaalisempi.

Lapsille tosin olen itse kova höpöttää. Ennen omaa lasta en ollut. :)

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

awww :D englannissakin kaikki vastaantulijat moikkas ja naapurustossa asuvat alkoi jutellakin. siis mä en ite oo tollasissa tilanteissa kauheen hyvä, mutta pakko oli jotain yrittää! toki liika on liikaa, mutta ei hymyily ainakaan ketään luulis haittaavan!

Vierailija
4/32 | 

Itse asumme vähän pienemmällä paikkakunnalla ja lapset huomioidaan täällä hyvin, esim. kassajonossa aina joku juttelee ja pitää seuraa...

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

niin, joku jo fb:hen kommentoikin, että voi myös olla ihan paikkakuntakeskeistä. meillä vaasalaisilla taitaa olla geeneissä sellanen resting bitch face :D

Vierailija
5/32 | 

Tä on niiiin totta. Meidän tyttö on aina ollut rohkea ottamaan kontaktia ja kaupassa yhteen aikaan tervehti kaikkia vastaantulevia asiakkaita. Ihan kävi sääliksi iloista pikku ihmistä joka ei ymmärtänyt miksi täti/setä/poika/tyttö ei vastannut hänelle.. Kyllä hyvät tavat ja avoimet lapset tätä menoa sammuu kun heitä ei vaan nähdä.

Vierailija
6/32 | 

Ennen lapsia suojatien reuna: kaikki pysähtyivät ja antoivat tietä.
Lasten synnyttyä suojatien reuna (yksin): kaikki pysähtyvät ja antavat tietä.
Lastenvaunujen kanssa suojatien reuna: vähintään viisi autoa sujahtaa ohi. Kuudes pysähtyy, jos hyvin käy.

Sama juttu muualla: lastenvaunujen kanssa kulkeva on tientukko, jota ei väistetä. Lastenvaunut=kävelijöiden karavaanari 👋

Lende

Itse olen kokenut juuri painvastoin, lastenvaunujen kanssa kun liikkuu melkein kaikki antaa poikkeuksetta tieta. Yksin kulkiessa autot pyyhaltaa ohi varpaita hipoen, vaikka olisi jo ylittamassa katua (viimeksi tanaan). Meilla on siina mielessa hyvin Ita-Eurooppalainen autoilukulttuuri, tieta ei anneta samalla tavalls kuin monissa muissa Lansi-Euroopan maissa.

En myoskaan koskaan ole kokenut kahviloissa tai ravintoloissa vihamielisyytta -en henkilokunnan enka muiden asiakkaiden osalta. Hyvin on autettu, hymyilty, jopa otettu kontaktia.

Lapseni on myos saanut hymyja ja huomioita, ei kuitenkaan laheskaan samassa maarin kuin ulkomailla. Se on totta, etta suomalaiset ovat siina mielessa sulkeutuneempia. Toisaalta esim. Ruotsissa tai Virossa suhtautuminen lapsiin ei mielestani eroa Suomesta lainkaan. Etela-Euroopassa ja jenkeissa (tosin kokemusta vain Floridasta) lapset saavat taas ihan eri tavalla huomiota. Joten olisiko kuitenkin kyse vain hieman varautuneesta, pohjois-eurooppalaisesta kansanluonteesta, jolla ei ole lasten kanssa niinkaan tekemista.

Nama siis 2,5 vuotiaan pojan aidin kokemuksia pk-seudulta.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Hmm voit hyvinkin olla oikeassa :) Me ei oikeastaan olla oltu muualla kuin englannissa ja suomessa, eli en osaa vielä muista paikoista sanoa. lokakuun alussa lähdetään budapestiin eli voin sitten päivittää mielipidettäni :D

Vierailija
7/32 | 

Osui naulan kantaan kun viimeisen kuukauden aikana on 1,5 vuotiaalle tullut tavaksi sanoa moi jokaiselle vastaan tulevalle, kaupassa, kadulla, rappukäytävässä ja ihan kaikkialla. 1/10 aikuisesta moikkaa takas, 6/10 vaan mulkkaa ja loput 3 esittää ettei kuullut. Edes kaupan kassatäti ei viitsinyt moikata takas vaikka toinen niin iloisesti sanoi moi.

Sitten ihmetellään miksi suomalaiset on niin juroja eikä moikkaa edes naapureita. Mutta sen minkä pienenä oppii sen vanhana taitaa, eikös se näin ole

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

No tuo sanonta ei kyllä tuulesta oo temmattu, vaan se taitaa olla juurikin näin. Voi teidän pientä, kun innoissaan moikkaa ja sitten ei moikata takaisin :( tulee ihan paha mieli ku ajatteleekin <3

Vierailija
8/32 | 

Mä en itse pidä lapsista ja koen lasten yritykset lähestyä mua ahdistavina, jopa pelottavina. Mulla ei ole juurikaan ollut lähipiirissä lapsia, joten en ole tottunut heidän kanssaan olemaan. Olen luonteeltani myös erittäin introvertti ja pysyttelen julkisilla paikoilla erittäin visusti omissa oloissani.

Tässä taannoin junassa ollessani koin erityisen ahdistavana tilanteen, jossa kolmenkympin tienoilla oleva äiti yritti saada mut keinolla millä hyvänsä ottamaan kontaktia lapseensa. Olen siis nuori nainen ja tein työjuttuja läppärilläni kuunnellen samalla musiikkia kuulokkeistani, kun tämä kyseinen äiti alkaa tunkemaan lastaan lähelleni. Totesin kohteliaasti, että minulla on tekemistä, mutta silti tämä äiti yllytti lastaan puhumaan minulle, tarjoamaan karkkia ja mitä ikinä. Lopulta jouduin olemaan tuo kommenttiosiossakin parjattu ihminen joka "esittää ettei kuullut", koska en saanut tilannetta loppumaan muulla tavalla.

Ymmärrän sen, että vanhemmat haluavat opettaa lapsensa sosiaaliseksi, mutta toivoisin myös vanhemmilta hieman tilannetajua sen toteuttamiseen. Kaikki aikuiset (ja nuoret naiset!) kun eivät pidä lapsista tai osaa edes toimia heidän kanssaan. Minusta lapsille olisi hyvä myös opettaa toinen näkökanta tähän asiaan: kaikki eivät ole sosiaalisia, moikkaile tuntemattomia ja jää puhumaan heidän kanssaan. Se ei ole välttämättä töykeyttä, vaan taustalla saattaa olla monia asioita: kaikki eivät osaa toimia lasten kanssa, yhtäkkisiin moikkauksiin tuntemattomilta ei osata varautua (jonka vuoksi ei ehditä vastata) tai sitten ihan vain se, että suomalaisten perusluonteeseen nyt vain kuuluu olla hieman sulkeutunut.

Toivon, että tämä kommentti avasi hieman sinun ja muiden kommentoineiden silmiä siitä, että eivät kaikki suomalaiset läpeensä pahoja, lapsia vihaavia yksilöitä ole - vähän awkwardeja vain. :-)

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Tää on ihan totta ja ymmärrän erittäin hyvin, koska mulla on omalta työmatkalta lähes sama kokemus! Tein siis juuri samoin töitä koneella musat korvissa ja vieressä tapitti muksu. Hymyilin takaisin, mutta itsekään en ole ollut lasten kanssa koskaan tekemisissä, joten en kokenut omaksi jutuksi alkaa sen kummemmin lasta huomioimaan - hymynhän annoin jo. No lapsen mummalle (?) tämä ei riittänyt vaan myös kerjäsi eri tavoin kontaktia lapsenlapselleen ja mua kyllä ärsytti. Junassa on ihana istua rauhassa - vanhempi tai lapseton. Näissä tilanteissa tosin ongelma tuntuu olleen lapsenkaitsijassa eikä lapsessa enkä samassa tilanteessa (tai missään) kyllä ite (lähestulkoon!) tyrkyttäisi lastani toisen syliin! Viime junamatkalla meidän vauva oli lumoutunut takana istuvasta miehestä ja kyllä mua hävetti se tuijottaminen 🙈 pyysin jo anteekskin ja yritin kiinnittää kaikin tavoin vauvan huomion muulle mutta ei niin ei! Onneksi miestä ei haitannut vaan höpötteli menemään! Huh, kävi hyvä tsägä 😂 tulipa pitkä kommentti - joka tapauksessa, ymmärrän täysin sun pointin myös 😊 kiitos kommentista 💜

Jenna
9/32 | 

Joo meillä pojat aina olleet tosi puheliaita vieraille ihmisille. Sit usein, kun yrittävät kysyä tai jutella jollekkin aikuselle kaupassa, eikä saaneet vastausta, ihmettelivät ääneen "miksi setä ei halua minulle vastata". Oli pakko tokasta kovaan ääneen, että setä on varmasti ulkomaalainen, eikä ymmärrä suomea. Sitten setä tai täti yleensä vähän edes kulmia kurtisti. Huoh!

Vierailija
10/32 | 

Ai että oikein kolme kuukautta. Oikea maailmanmatkaaja taas vauhdissa antamassa palautetta, kuinka täällä Suomessa ihmiset ovat niin huonoja ja surkeita.

Tanja

Jos on samat kokemukset kuin blogin kirjoittajalla 15 vuodesta ulkomailla niin onko hyväksyttävämpää? :-/ Tosiasia on että kulttuurit vain ovat erilaisia.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Näinpä juuri, kulttuurit on tosi erilaisia 😊 kiitos kommentista ja 15 vuoden kokemuksella jo varmaan todellakin tuntee uuden kotimaankin kulttuurin 💛

Vierailija

Kyllä myös kokemusta pitkältä ajalta monesta kaupungista ja kulttuurista, ainoastaan suomalaiset eivät tunnu pitävän lapsia lahjana, hyvässä ja kiukkupuuskissa, vaan riesana. Sitten tosiaan ihmetellään ihmisten itsekkyyttä täällä, mistähän lähtöisin. Lasten arvostus on tärkeää, kaikkien lasten.

Vierailija

Hyvin tajusit postauksen pointin, pisteet sulle. Taidat olla muutenkin naama nurinpäin joka käänteessä, ei kai tuo kirjoitus olis muuten niin mennyt tunteisiin.

Bloggaajalta ihan hyviä huomioita, tosin meilläpäin onneksi lapsia huomioidaan aika hyvin. Mut mä olenkin maalta.

Noora24
12/32 | 

Itsellänikin on 1.5 vuotta vanha tyttö. Hän rakastaa moikata kaikkia kaupassa ja hymyilee ja nauraa myös heille. Voin sanoa suoraan et lähinnä vaan yli 60 vuotiaat muokkaavat tytölle takas ja alkavat puhumaan hänelle. Muut kurtistavat kulmiaan tai eivät huomioi ollenkaan, mikä on todella surullista. Ja jotenkin tuntuu että nuoret kammoksuu lapsia yli kaiken. Ihan kuin oisin tyrkkäämässä lapsen heille ja juoksen pois.
Itse en tykkää mennä kahviloihin tytön kanssa. Ne ovat yleensä aika ahtaita ettei rattaiden kanssa mahdu kunnolla ja ihmiset tuijottavat pahasti että ollaan tultu pilaamaan heidän kahvi hetkensä. Huoh.

Vierailija

Näinhän se menee, poikkeuksia on tietenkin, mutta niitä ne suomessa yleensä onkin, on poikkeuksellista jos joku huomioi ja on ystävällinen lapselle. Jos on kiukkupuuska yleisellä paikalla niin muualla tämä on normaalia lasten käytöstä, niinkuin onkin, mutta suomessa tätä paheksutaan todella. Kyllä sanoisin myös että jo 60 ylittäneet ovat kuitenkin yleensä olleet positiivisia kokemuksia. Yritetään siis itsekin olla poikkeuksia jos saatas hyvää kiertämään ;D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uskomatonta, kuinka nopeasti aika on kulunut. Englannissa on nyt asuttu kolme kuukautta ja matka kotiin alkaa huomenna. Se on ihanaa. On jo tosi ikävä kotia (jossa muuten ollaan asuttu vähemmän aikaa, kun täällä:D), läheisiä, mammakavereita ja heidän lapsia, omaa saunaa ja salmiakkia!

On kuitenkin myös juttuja, joita jään englannista kaipaamaan, kuten...

... kun mua luullaan teiniäidiksi. 5%:ia luulosta johtuu siitä, että näytän 15-vuotiaalta kun en meikkaa ja 95%:ia siitä, että täällä keski-ikä esikoisen saannille on varmaan aika korkea. Asumiskulut on niin huimia, että ura on luotava ennen sitä, että pärjää "lomailla" lapsen kanssa kotona. Korjatkaa jos oon väärässä tässä :)

... musiikki-tv. Vitsi, miksi Suomessa ei enää oo musa-tv:tä?! Tai edes kunnon musiikkiohjelmaa?! Kuka muistaa Jyrkin? Aivan paras ohjelma, saisko sen takas?

... tekstitykset. Siis tekstitykset löytyy sekä musiikkivideoihin että mainoksiin. Ei tää nyt kamalasti mun elämää hetkauta, mutta musta on toi on siisti piirre!

... small talkkia ja ystävällisyyttä. Täällä ei kukaan lukitse kahvilan ovea kun äiti lähestyy vaunuineen. Täällä tullaan auttamaan vaunujen kanssa ja jos vauva kiljuu kurkku suorana raflassa, et saa pahoja katseita vaan tarjoilija tuo porkkanan ja höpöttelee vauvalle hetken. 

... Muovipussipalautus. Kierrätys on monin osin aivan outo juttu tälle kansalle, mutta kun tilaat ruokaa Ocadosta, he vie sun muovipussit mukanaan ja saat 5p hyvityksen per pussi. Tää pitäis ehdottomasti ottaa käyttöön myös Suomessa!

... No just toi Ocado. En tiedä miten kuvailla kuinka pahalta tuntuu, kun ei voi enää tilata ruokaostoksia kotiin. Kaupassakäynti on niiiiin pyllystä. 

... Viimeisenä lemppari nro1: kaunis, värikäs ja yksityiskohtainen katukuva, josta tämäkin postaus tarjoilee otteita. Voi kuinka tätä jääkin ikävä.

Sanokaa pliis, että Suomessa on jo kevät pitkällä ja lumet sulaneet? <3

Kuvat: Tiia Kurula

Kommentit (13)

Annika79
1/13 | 

Lunta on vielä runsaasti, mutta pyörätiet alkaa olla sulana. Katuhiekat pöllyää. :( Aurinko on paistanut viime päivinä todella kauniisti. Aamulla on useita asteita pakkasta, mutta päivällä ollaan reilusti plussan puolella. Varjoisilla paikoilla on niin loskaista sohjoa että meinaa järki lähteä, kun kiskoo tuplarattaita takaperin, että pääsee kulkemaan. Mä oon jo niin valmis kevääseen. :D

Pakko sanoa että meidän lähi-Lidliin oli tullut uusi todella ystävällinen myyjä. Meidän 2v uhmapoika oli eilen aivan hermona kauppareissulla. Hänen olisi pitänyt päästä rattaista pois kassalla. Sanoin että pysyt siellä. Hän alkoi kiljua ja raivota. Kassatäti alkoi leperrellä hänelle ja poitsulla meni pasmat aivan sekaisin. Hän jäi tuijottamaan hassusti ilmeilevää tätiä ja me päästiin kaupasta ulos kunnialla. Ja lienee sanomatta selvää, että hän oli kotoisin jostain muualta kuin Suomesta. :) Suomalaiset ei tuollaista harrasta.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

oi ihana! <3 täällä leperrellään aina niin kivasti, ja mitä enemmän näytän siltä että oon kahvin tarpeessa, sitä enemmän saan aikaa juoda sitä kun tarjoilijat pitää vauvalle seuraa :D

PMK
2/13 | 

On täällä noita kotiin tulevia kauppakasseja! :) Ei tosin meidän kylällä, mut isolla kirkolla kuulemma joo :D Barcelonassa kans tarjoilijat oli ihania lapselle. Höpötti, otti sylkkyyn (kysyivät toki) yms. <3 Ja todellaki... Jyrki takaisin!!!

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Niin Sannan ruokakassin tiedän, mutta siis tosiaan, että appista ite valitsee vaikka maraboun minttusuklaan ja klikkaa ostoskoriin. Sitte huomenna tuodaan ovelle valitsemanani ajankohtana ;D

PMK
3/13 | 

Eiku onko ne niitä ruokakasseja vaan ku tulee kotio, reseptien ja ainesten kera. Prismasta saa hakea sen valmiin kauppakassinn. Netissä ku naputtelee eka, et mitä ottaa. Aivan aivan. Mä haluan kans kauppakassin etuovelle! Lidlistä pliis.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

haha :D mutta joo siis kyllä vissii isolla kirkolla joku samantapainen on, mutta vissii maksaa jonku verran sit toimituskulut... kaikki on paremmin isolla kirkolla ;(

RvaJ
4/13 | 

Tervetuloa takaisin Suomeen <3 :)

Ja totta kai täällä on kesä hei. Mitä sä ajattelet? ;D 

Vierailija
6/13 | 

Englannissa taitaa kyllä olla melkei Euroopan nuorimmat äidit. Tai täällähän on tosi paha teiniäiti epidemia ja sen takia kaikki ehkäsykin on ilmasta :-) councililta saa myös puoli-ilmasen talon, kun tulee paksuks 16v jolloin välttää nää hirveet talojen hinnat kätevästi. Tai sit tekee niinku minä ja menee naimisiin brittimiehen kanssa, joka osti talon sillon kun ne oli vielä halpoja täällä :’D

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

tiedän muitakin noin tehneitä ;D hyvä taktiikka! joo totta muuten, ehkä siis keski-ikä onki aika normaali tai jopa alhainen kun on sitten tosi nuoria äitejä! Mulla onkin aika pieni otanta kyllä. Mutta positiivista tässä: näytän siis nuorelta :--)

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Uskokaa tai älkää - nyt se on täällä! Nimittäin asuntopostaus. Kyselin blogin fb-sivuilla sekä instagramissa miten esittelyn haluaisitte: kuvina vai videona. No, apuahan teistä ei ollut lainkaan, koska tulokset meni tasan :D Yritin siis tehdä molemmat, mutta en vain yksinkertaisesti kestä katsoa itseäni videolla puhumattakaan itseni kuuntelusta! Näin ollen, asuntopostaus tulee kuvina:

Eteisestä kun tullaan sisälle, nähdään ensimmäisenä keittiö:

Pieni ja näppärä. Hassua - Englannissa vaatteiden pesukone sijoitetaan 99,9%:sti keittiöön. Niin meilläkin. Joka vei ikävästi tilan astianpesukoneelta ja oonki päässy tiskihommiin. Hyi että, se olikin ärsyttävää!

Keittiöstä päästään eteisen kautta jatkamaan olohuoneeseen:

Olohuone on aika iso. Sieltä on myös kulku takapihalle ja pieni siivouskomero (rappusten alla). 

Huoneessa on myös ruokailuryhmä. Matto otettiin heti ekalla viikolla pois, koska Kipsu söi sitä jatkuvasti. Ja mulla vilisi päässä kuvat aiemmista asukkaista kengät jalassa kävelemässä sen päällä...

Aidattu takapiha näyttääpi tältä:

Ja talo takapihalta:

Oikealla näkyy varastorakennuksen ovi.

Alakerrassa on myös pieni vessa, mutta en saanut siitä kuvaa, koska se todellakin on kuvailuni mukainen!

Yläkertaan mennään rappusia pitkin, jotka on vuorattu kokolattiamatolla. Pitäähän sitä jossain olla, kun kerran Briteissä asutaan ;)

Käytävän varrella on kaksi (vieras)makuuhuonetta ja päädyissä WC ja master bedroom.

Tuolla käytävällä ollaan leikitty ekaa kertaa Kipsun kanssa hippaa! Mä meen piiloon, kurkkaan sitä ja se lähtee ryömimään karkuun!

Meidän makkari:

Tuolla vasemmalla on komerot, joiden lattialla kokolattiamatto. Komero ei oo sellainen suomalaistyyppinen, jossa tila on käytetty kokonaan hyväksi vaan tuolla on lipasto sisällä ja henkaritanko. 

Sänky on iiiiiihana ja peitto superlämmin! Pakko olla, kun öisin on välillä aika vilpoinen.

Vierashuone1:

Tästä oli myös vaikea ottaa kuvia, koska on aika pieni. Huone sisältää sängyn, lipaston ja vaatekaapin.

Täällä mä oon nyt nukkunut, kun vieraat ovat saaneet master bedroomin ja T nukkuu Kipsun kanssa. Jos mä nukun samassa huoneessa, en saa lainkaan unta. Miks äidit herää kaikkiin ääniin, joita vauva päästää? Ärsyttävää, kai tää menee ohi joskus?

WC:

Kipsun huoneesta en saanut kuvaa, koska aina kun kirjoitan blogia, hän nukkuu huoneessa :D Instagramin puolella huone (ja koko talo) vilisee vähän väliä ja yleisön pyynnöstä aion kuvailla vähän enemmänkin täällä sisällä. Sinne siis seurailemaan! :) 

Ihanaa viikonloppua kaikille! <3 Tämä maa on aivan sekaisin, kun eilisen ja yön aikana on satanut noin 5cm lunta. Tiet on täynnä kolareita tai ovat tyhjillään ja toimittajat prassailee sillä, kuinka sähkö ja/tai kaasu loppuu. Uutisissa sanottiin, että "do NOT go outside and definitely do NOT travel". Me lähettiin rantaan ravintolaan syömään. Crazy finns.

------

psst! Sunnuntaihin saakka on vielä aikaa osallistua arvontaan instagramin puolella! <3

Kommentit (9)

Annika79
1/9 | 

Kivan näköinen asunto. :) Minkä ihmeen takia kukaan haluaa käyttää tilaa keittiöstään pesukoneelle?! :o Mun mummulassa oli aikoinaan pesukone keittiössä, koska heillä oli vain pieni kylmä vessa eteisessä ja pesulla kävivät ulkosaunassa kerran viikossa. Mä en ikinä selviäis sillä että kävis vaan kerran viikossa pesulla.

Mun vanhemmat asuu nykyään siinä talossa ja tekivät jo ennen muuttoa saunan ja kylppärin kellariin. Mun lapsilla on siis sama mummula kuin minulla aikoinaan. :)

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Voi vähä ihana toi, että on sama mummula <3 ! Siis en kyllä tiedä, ehkä 50% koska se on vaan tapana ja 50% koska vessat on vaan aina nii pieniä? :D

Annika79

Onko pyykkikori kuitenkin jossain muualla? Eli pyykit kuskataan jostain keittiöön, kun on pyykinpesun aika? Onko teillä muuten kuivauskaappia astioille, kun oon käsittänyt että sekin on ihan suomalainen juttu? Käsittämätöntä jos pitää tiskata ja kuivata astiat. :o

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Joo ei pyykit kyllä keittiössä muhi 😁 kuivauskaappia ei oo, se tosiaan taitaa olla suomalainen keksintö. Ja loistava sellanen onki! 😍

Etna

No en ole keksinyt, siks tulee niin vähän kommentoitua ja seurattua blogeja täällä, kun vuorovaikutus ja seuraaminen jää niin vaikeaksi. Argh. Laita palautetta :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Istuin uusien äitiystävieni kanssa alas miettimään, mitä eroja on englantilaisessa ja suomalaisessa vauva-arjessa. Ongelma mietinnöissä oli aluksi se, että kellään ei ollut vertailukohtaa. Nämä Englannissa asuvat äidit eivät tiedä vauva-arjesta Suomessa enkä minä tiedä siitä Englannissa. Heti, kun lopetimme asian varsinaisen miettimisen ja jatkoimme muita juttuja, alkoi eroavaisuuksia paljastua. Alla ne, mitä keksimme :)

Pienilläkään vauvoilla ei oo käsineitä ja pipotkin aika harvinaisuus.

Lasten vaatetus. Tästä puhuin jo aiemmin, mutta lasten vaatetus todellakin on erilaista. Pienilläkään vauvoilla ei oo käsineitä ja pipotkin aika harvinaisuus. Lähellämme on kouluja, joiden pihoilla leikitään aivan (Suomen mittakaavassa) kesävaatteissa. Kesävaatteilla tarkoitan tässä yhteydessä koulupukuja eli tytöillä kauluspaitaa, hametta, krakaa, sukkahousuja/polvisukkia ja bleiseriä. Siinä kaikki. Joskus oon nähnyt myös koulun logolla varustettuja huppareita, mutta niitä vissiin harvemmin päälle laitetaan. Tulee ihan kylmä katsoa, kun koululaiset kävelevät opettajan johdolla läheiseen kirkkoon. Opettajalla on kunnon takki ja usein lakkikin, mutta lapsilla vain nuo koulupuvut.


Tästä on hyvä jatkaa vielä kuravaatteisiin. Niitä ei siis ole. Maassa, missä sataa usein, ei käytetä kuravaatteita. On siis jonkin sortin kuravaatteita olemassa, mutta ne ovat enemmänkin muovipussit tavallisten vaatteiden päälle.

Kun Suomessa mennään ulos säällä kun säällä, täällä sade, kylmyys ja/tai tuuli saavat perheet pysymään sisällä.

Ehkä kuravaatteita ei tarvita, koska huonolla säällä ei ulkoilla. Kun Suomessa mennään ulos säällä kun säällä, täällä sade, kylmyys ja/tai tuuli saavat perheet pysymään sisällä. Me käymme joka päivä ulkona täälläkin - satoi tai paistoi. Silloin kun sataa, lyödään sadetakkia ja -suojaa niskaan ja olemme ainoat, joita kaduilla näkee. Hullut suomalaiset.

Ulkoilu on ehkä korvattu erilaisilla päiväkerhoilla. Täällä on suht yleistä, että joku äiti ryhtyy franchise -yrittäjäksi ja pitää itse kerhoja niille varatuissa tiloissa. Lisäksi on kirkon ja seurakunnan pitämiä kerhoja ja muita, joita Suomestakin löytyy.

Neuvolassa ei seurata lainkaan pituutta...

Huomaan vähän väliä, että suomalaisen neuvolan tasoa arvostellaan aika kovin sanoin. Täällä taso on (kuulemani mukaan) vielä epätasalaatuisempaa. Neuvolassa ei seurata lainkaan pituutta ja muut käynnit ovat lähinnä painokontrolleja. Paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta.

Ruokasuositukset poikkeavat kyllä huomattavasti riippuen siitä, missä maassa asuu. Oon ymmärtänyt, että suositukset ovat vähän joka maassa erit, mutta täällä esimerkiksi jogurttia kehoitetaan antamaan ensimmäisten kiinteiden joukossa. Olen nähnyt kaupassa äidin antavan alle 1-vuotiaalle lapselleen pienen sipsipussin, jotta vauva jaksaisi olla rauhassa loppukauppareissun. Oon myös nähnyt, kun ravintolassa about samanikäinen saa sormiruokailla ranskalaisen ja juoda sokerista pillimehua.

Suomessa on mielestäni enemmänkin sääntö, että ylimääräistä suolaa ja sokeria vältellään kun taas täällä se on poikkeus.

Pre-schooliin mennään jo 3-vuotiaana, josta jatketaan kouluun 5-vuotiaana.

...Ehkä osittain tästä syystä harrastukset aloitetaan jo 2-vuotiaana. 

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: ulkona vaunuissa nukkuminen. Sitä ei täällä kukaan muu, paitsi ehkä hullut suomalaiset, harrasta. Joskus jätän lenkin jälkeen vauvan vaunuihin aidatulle takapihallemme, mutta tuon ajan istun naama terassin oven lasissa koko uniajan. 

---

psst! Osallistuitko jo blogin fb:stä tai/ja instagramista löytyvään arvontaan? Tarjolla olis mahdollisuus voittaa pikkulakin ihana myssy! :)

Kommentit (9)

Annika79
1/9 | 

Onko mitään Reimatecin tyyppistä sateenpitävää vaatetta edes? Luulis että kun aina sataa, niin ois kuraista ulkona ja vaatteet kastuu. :o

Yhden tutun poika asuu Kaliforniassa. Ne tuli pienen vauvan kanssa Suomeen kylmään aikaan kylään. Annoin meidän pojan pieneksi jääneitä äitiyspakkauksessa olleita töppösiä, pipoja, tumppuja, villahaalarin ym. Ajattelin että vauva tarkenee, eikä tarvi ostaa turhaan lyhyen visiitin takia mitään. Vanhemmat oli todella kiitollisia. Veivät mukanaan kotiin ne. Kuulemma siellä on iltaisin tosi viileää, eikä kaupoissa myydä mitään tuollaista siellä. Hyvä että tulivat tarpeeseen. :)

Mun mies osti Lontoosta v 2004 tavallisen takin näköisen tummansinisen takin, joka pitää vettä ja tuulta. Se on edelleen käytössä ja yksi parhaista ostoksista, mitä reissuista on koskaan hommattu. Ei mikään tuulitakki, vaan ihan perustakki. Ja oli todella edullinenkin.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Mä en oo nähnyt mitään sateenpitäviä vaatteita :O siis sellasia toppatakkeja oon nähny, joissa kiiltävä pinta mutta ei se mitään vettä kyllä pidä! :D

Essi
Liittynyt18.9.2015
2/9 | 

Kuulin yhdeltä kaverilta, että brittilässä lapsille puetaan mielummin liian vähän vaatetta päälle kuin liikaa. Ilmeisesti sen takia, että jos on liian kuuma, niin lapsi voi kuolla (?) Kuulemma pikkuvauvoja käsivarret violetteina näkyi ihan järjestään. Pitääkö tänmöinen uskomus paikkansa?

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

Kuolema-syystä en oo kuullut enkä onneksi oo nähnyt liloja käsiä, mutta vuokranantaja kertoi, että täällä kyllä tarkoituksella laitetaan vähemmän vaatetta että sitten tottuvat pieneen kylmyyteen :D en tiedä voiko toi olla totta...

Rusinapulla
3/9 | 

En nyt tieda uskotaanko taalla etta vauva voi kuolla, jos on liian lammin, mutta niin ainakin uskotaan, etta kylma karaisee, joten pikkulapsillakaan tosiaan harvoin nakee hattuja, hanskoja tai edes sukkia. Vanhemmilla kylla nakyy olevan pipot ja toppatakit.. Jokainen suomalaisaiti on varmasti saanut hymahtelya osakseen, kun lapset on oikeasti puettu saan mukaisesti ja lampimasti. Mun tyttarella kun oli kyparamyssy paassa, niin multa kysyttiin, etta miksi puen hanet nunnaksi. Ostan Suomesta kyparamyssyt ja kuravaatteet kun niita ei taalta tosiaan helposti loyda.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

no just tää, että "karaisee"! hahha nunnaks :D meil on vaunuissa toppamakuupussi (ei yhtään liikaa näillä keleillä) nii musta tuntuu et meitä aina katotaan kieroon sen takia :D

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon ja vauvan äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. 

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Sarianna Salo: sh1ttyisthenewblack@gmail.com

Blogiarkisto

2019
2018