En tiennyt hätäsektiosta mitään ennen kuin se osui omalle kohdalleni. Tällä hetkellä tuntuu, että mikään määrä faktaa ei ole tarpeeksi vaan yritän jatkuvasti etsiä lisää tietoa aiheesta. Paras apu tähän on muiden kohtalotoverien kanssa juttelu. Tämän postauksen tekoon sain 28 kanssasisarelta (ja 30 hätäsektiosta) apua.

Kuva: Anna Huovinen
Kuva: Anna Huovinen

Tein kaksi eri postausta aiheesta. Tässä ensimmäisessä kerromme, mistä meidän kokemusten mukaan on kysymys ja toisessa tekstissä kerromme, miltä koko tilanne ja sen (vuosienkin) jälkipuinti tuntuu. Toivon, että tekstit lisäävät tietoisuutta aiheesta ja löytävät tiensä jonkun hätäsektioidun silmien alle, joka luulee olevansa yksin kaikkien tunteidensa kanssa. 

Usein hätäsektio sekoitetaan kiireelliseen sektioon, vaikka ne ovat hyvin erilaiset tilanteet. Yksinkertaisuudessaan ja yleistäen hätäsektiossa äiti nukutetaan, tukihenkilö ei pääse mukaan leikkaukseen ja leikkaushaava on pystysuorassa. Ei kuitenkaan aina. Olen nyt yli vuoden aikana muiden hätäsektioitujen kanssa keskustellessa oppinut, että toiset lääkärit uskovat saavansa vauvan nopeammin turvaan vaakaviillolla, joten vaaka-arpiakin on hätänä synnyttäneillä. Ideana kuitenkin on se, että äitiä ei ehditä puuduttaa, koska on niin kova kiire. Siksi nukutus on ainut vaihtoehto.

Vuosittain hätäsektiosynnytyksiä on noin 1% kaikista synnytyksistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana (2007-2016) niitä on ollut yhteensä noin 6500 kappaletta, joista ennen raskausviikkoa 37 syntyneitä on 900 kappalettaMinun kyselyni vastaajien kesken yleisin syy hätäsektiolle oli vauvan sykkeiden romahtaminen, joka johtui eri tekijöistä. Joillain, kuten omallakin kohdalla, syke romahti istukan ongelmien vuoksi ja joillain ongelmana oli napanuoran kiertyminen vauvan ympäri tai napanuoran esiinluiskahdus. Yleisimmin sykkeet romahtivat yrittäessä synnyttää alateitse. Joillain syytä sykkeiden laskuun ei osata varmaksi sanoa. 

Vaikka hätäsektio arpi tehdään kiireessä ja "kaikkien ihokerrosten läpi" kerralla, parani se silti 20 haastatellulla erittäin hyvin ja helposti. Kymmenellä arpi tulehtui ja/tai meni ja jäi tunnottomaksi.

Seuraavasta aihetta käsittelevästä postauksesta saatte lukea hätäsektioitujen kokemuksia asiasta.

psst! Hätäsektioita ei instagramissamme tehdä, mutta muuta elämää sieltä löytyy kyllä!

Täältä näet, miltä hätäsektioarpi näyttää vuosi leikkauksen jälkeen.

Kommentit (2)

JJJanna

Mielestäni kiireellisen- ja hätäsektion raja tuntuu nykypäivänä olevan erittäin häilyvä. Itselleni tehtiin kesällä sektio jota nimitettiin kiireelliseksi. Uskon kuitenkin että jos leikkaava lääkäri olisi ollut eri, olisi se ollut hätäsektio. Tämä lääkäri kun sanoi minua kokoon parsiessa, kuinka ei mielellään ikinä nukuta äitiä sektiossa, toki haavani on myös vaakasuunnassa. Sektioon mentiin juosten vauvan sykkeiden romahtaessa ja lapsiveden yhtäkkiä muuttuessa hernekeiton kaltaiseksi. Anestesialääkäri tuli jo leikkurinovella vastaan, puudutuksesta minuutti niin oli vauva ulkona. Oli kuitenkin sektio nimeltään hätä tai kiireellinen tai mikä tahansa, aika hurjasta kokemuksesta on usein siltikin kyse. Ja muuten, tässä 3kk nyt omaa haavaa ja sen päällä roikkuvaa röllykkää kauhistellessa, voimaannuin valtavasti tekstistäsi miltä näyttää sektio arpi vuoden jälkeen. En ole aiemmin osannut ajatella, että ilman tuota arpea ei välttämättä olisi poikaani. KIITOS.

ShittySarianna
Liittynyt9.1.2018

voi meni ihan kylmät väreet sun kommentista, kiitos siitä <3 tiedän myös toisen, jonka kiireellinen sektio vastaa paljon sinun omaasi. ollaan hänen kanssa mietitty, että ihan hyvin hänelläkin olisi voinut olla hätä. ainoa ero oikeastaan se, että minä nukuin synnytykseni. hän oli hereillä puudutettuna. 

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Seuraa 

Blogi just sopivan (epä)täydellisestä taaperon äidistä, perhe-elämästä ja parisuhteesta. Huumorin kanssa palstatilan jakaa myös syvemmät pohdinnat hätäsektiostani, lapseni keskosuudesta sekä tahattomasta lapsettomuudesta, joka edelsi aiemmin mainittuja kolmen vuoden ajan.

Kiinnostaako sinua kaupallinen yhteistyö blogini kanssa? Ota yhteyttä minuun tai Sanoma Lifestylen mediamyyntiin

Kurkkaa myös meidän perheen backstagelle Instagramissa tai Facebookissa!

Hae blogista

Blogiarkisto

2018