- Meillä on ihan sopivasti tavaraa!

- Meillä on riittävästi tilaa sekä omille että lasten tavaroille!

En tiedä sanooko yksikään perheenäiti noin?

- Meillä on aivan liikaa tavaraa!

Kuulostaa tutummalta!

Miten sitä tavaramäärää voisi vähentää ja rajoittaa? Me tuskailemme tämän asian kanssa, mutta tavallaan emme tee sille mitään. Paras keino rajoittaa tavaroiden määrää on olla ostamatta mitään. No miten se sitten onnistuu? Kuulostaa kyllä aika mahdottomalta, mutta voihan sitä yrittää!

Jouluna tavaraa, eli lähinnä varmaan leluja, tulee väistämättä lisää. Minä suunnittelin, että tässä ennen joulua vielä karsin reippaasti lasten leluja ja laitan ”turhat” pois - kirppiksille, lahjoituksina tai pahimmassa tapauksessa roskiin. Tästä vapautuu toivottavasti tilaa niille leluille, joita joulupukki kuitenkin tulee tuomaan.

Joululahjojen ostajille (isovanhemmat, tädit, kummit) olen antanut joka joulu pyynnön: vain 1 lahja/lapsi! Laskin, että Sesse ja Poika saavat 6-7 lahjaa kumpikin, mikä on aivan riittävä määrä (jopa hiukan liikaa) 2- ja 4-vuotiaille. Lahjatoiveisiin on kuulunut lelujen ja vaatteiden lisäksi lahjakortit, sillä niistä ei jää  mitään "kodin nurkkiin pyörimään"!

Uudet lelut tulevat tarvitsemaan tilaa. Aion kokeilla sellaista, että meille ei osteta enää yhtään uutta säilytyskalustetta, lelulaatikkoa, -arkkua, -koria tai muutakaan vastaavaa. Lelujen määrä pitäisi siis pitää vakiona ja jos lelut eivät nykyisiin säilytyspaikkoihin mahdu, niitä täytyy vähentää.

Sitten tulee se kohta, jossa ei osteta mitään! Me vanhemmat emme osta lapsillemme joululahjoja. Aiempina vuosina olen tehnyt niin, että meidän lahja lapsille on ollut joulukuusen koriste. Ensimmäisinä jouluina se oli Baby’s 1st Christmas-pallo ja seuraavina kuusenpallot, jotka jäävät muistoksi lapsuuden jouluista ja jotka lapset voivat sitten tulevaisuudessa ripustaa omiin joulukuusiinsa (vaikka tuntuukin kovin kaukaiselta ajatukselta).

Lapset eivät oikeastaan edes tarvitse leluja. Saksalaisessa päiväkodissa toteutetussa hankkeessa huomattiin, että ”lasten mielikuvitus ja leikkien luovuus lisääntyivät, kun lelut olivat poissa. Samalla heidän sosiaaliset taitonsa, kuten jakaminen ja yhdessä tekeminen, paranivat, kun lapsilla ei enää ollut “omia” leluja, vaan toimintaan tarvittiin toisia.”

Paras lahja lapselle on aika! ”- Jos lapsi saa jotain ihanaa ja haluaisi lähteä leikkimään, lähde mukaan. Aika, jonka lapselle antaa, merkitsee sitä, aikuinen menee lattialle ja osallistuu mukaan leikkiin. Tällaista lahjaa ei voi paketoida, mutta lapselle voi sanoa samalla kun antaa paketin: “En voi odottaa, että pääsen leikkimään kanssasi”.

Oletko sinä kokeillut vähentää tavaran määrää? Miltä kuulostaa, jos lapset tänä jouluna saisivatkin vähemmän lahjoja?

 

Kommentit (4)

Vierailija
1/4 | 

Lapsia kolme ja tavaraa sekä leluja on enemmän kuin tarpeeksi. Ollaan nyt pari vuotta ostettu jokaiselle yksi isompi mieluisa lahja kun kuitenkin jokapaikasta tulee lahjoja ihan riittävästi.

sessejapoika
Liittynyt20.5.2016

Kiitos kommentista! Mä luulen että kunhan omat lapset tuosta kasvaa, niin tehdään juuri samalla lailla! Eli ostetaan joku isompi itse ja muut ostajat saavat toteuttaa niitä pienempiä toiveita :) mukavaa joulunodotusta!

Oma blogini: Sesse ja poika

Blogini somessa: Facebook Instagram 

Jasunen
Liittynyt25.7.2017
2/4 | 

Meillä on semmoinen kestoprojekti sen suhteen ettei tavaraa keräänny lapselle/lapsille liikaa. Nytkin jouluna taapero saa vain muutaman uuden lelun joka tukee kehitystä (rakentelua ja pelejä). Olen myös ajatellut, että osa kuopuksen tulevista "lahjoista" tulee olemaan isoveljen vanhoja leluja (laittaa vaan säilöön kun esikoisen ikä menee hyvistä ja isoimmista leluista ohi ja antaa myöhemmin tälle pikkuveljelle).

* Elämältä kaiken sain -bloggari, tervetuloa lukijakseni! *

Kommentit julkaistaan hyväksynnän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Kirjoitan perheemme elämästä - onnellisuudesta ja huumorista, mitkä arkemme taustalla vaikuttavat. Kunnianhimoinen ja vaatimaton tavoitteeni on muuttaa sekä perheemme että koko maailman kulutustottumuksia ekologisempaan ja eettisempään suuntaan. Toivon että kirjoitukseni herättävät ajatuksia, puoleen tai toiseen, ja otan mielelläni vastaan palautetta lukijoilta.

Blogia voit seurata myös Instassa ja Facebookissa, profiilikuvan alapuolella olevien linkkien kautta! 

Teemat

Hae blogista

Blogiarkisto

2017
2016

Kategoriat

Instagram